Nagynehezen kiadta ,de nem tudom mit keressek ?
Rokkantsági nyugdíj és munkaviszony
Tegnap este volt az rtl-en. Címe házon kívül. Több téma van, pl. hasonlítják ki, hogy jár a 16%-os adóval, levágott karú rokkantót is visszább vesznek a %-ban.
rokkant nyugdijas vagyok,emellet eválaltam a postai kézbesitő állást,ez mind rendben volt de megbetegedtem és a munkáltatom csak a ho 15 napjára fizeti az ellátást hivatkozva arra hogy nekem mint rokkant nyugdijasnak nem jár táppénzes ellátás.szeretném az illetékeseket kik ezzel foglalkoznak hogy legyenek olyan szivesek és tájékoztassanak erröl a jogszabájrol előre is köszönetem tisztelettel jozsi52
Sziasztok!
15 éve dolgozom egy vállalkozónál alkalmazottként.2009 dec.3-tól 2010 dec.3ig betegállományban voltam,közben elindítottam a leszálékolásomat.A rehab.járadékot itéltek meg nekem,ami ezután lép majd életbe.A kérdésem az lenne,hogy ilyen esetben jár-e nekem valami juttatás a munkahelyemtől?Végkielégítés vagy valami más?Válaszaitokat előre is köszönöm .Bebi17
Sziasztok!
Egy hozzáértő segítségét kérném a következőben.
1998 01 01-től vagyok 50%-os leszázalékolt és azóta kapom a rendszeres szociális járadékot, jelenleg 27000 Ft-t. A jelenlegi munkahelyemen 3 éve dolgozom napi 7 órában.
Ma kaptam a nyugdijfolyósitótól egy levelet. Ebben a következő áll. "Tájékoztatjuk azon Tisztelt ügyfeleinket, akik egészségkárosodáson alapuló átmeneti járadékban, rendszeres szociális járadékban részesülnek,hogy 2011 január 1-től - függetlenül a járadék megállapitásának évétől- keresőtevékenység folytatása esetén megszünik a járadékra való jogusáltság, ha a járadékos 6 egymást követő hónapra vonatkozó keresetének , jövedelmének átlaga meghaladja a minimálbér 80%-át."
Ezzel szemben a munkáltatómtól az alábbi tájékoztatást kaptam:
"A Magyar Közlöny 2010 . december 30. napi számában kihirdetett, az egyes kormányrendeleteknek a pénzbeli szociális ellátásokkal összefüggő módositásáról szóló 358/2010, (XII. 30.) Korm. rendelet 17paragrafus (82) bekezdése értelmében a keresőtevékenységre vonatkozó korlát hatályba lépése a korábbi évhez hasonlóan egy évvel ismét elhalasztásra került.
A mósositás értelmében tehát azok a személyek, akiknek a rendszeres szociális járadékra való jogosultságát 2008 január 1. napja előtt állapitották meg, még 2011 évben is a korábban hatlyos szabályok szerint -azaz a jövedelem vizsgálata nélkül- jogosultak maradnak az ellátásukra."
Most melyik az igaz? A Nyugdijfolyósitő által küldött levélben álló vagy a munkáltatóm által kiadott?
Várom a hozzáértő megtisztelő válaszát.
tisztelettel. P. István
jozsi52 2011.01.13. 08:20
Nyugdíj mellett nem jár táppénz,azonban az évi egyszeri 15 nap betegszabadság igen!Azt köteles kifizetni a munkáltató,de ha utána beteg leszel,akkor tőle már semmilyen ellátást nem kapsz.
neva60 2010.10.28. 23:49
Nem vagy egyedül.Én az I.és II.fok között "gyógyultam" az alapbetegségből 20%-ot.I.fokon még súlyos volt,40%.II.fokon már csak károsodás és 20%.A felsorolásból pedig már ki is maradt.Senki nem kéri számon,hogy miért.Egyébként valóban nem értem,hogy működik.
Bebi17
Vállalkozónál legfeljebb a ki nem vett szabadság téma merülhet fel,nem tudom avval hogyan állsz?
Végkielégítést a munkaszerződésed említi egyáltalán?
Közös megegyezéssel szünt meg a munkaviszony,vagy a vállakozó mondta fel egyoldalúan?
Mióta vagy rehabilitációs járadékon?A szolgálati idődet rendesen elszámolták a NYUFIG-nál?Mennyi időre állapították meg a rehabjáradékot?ÖEK hány %-os.
Bocs a sok kérdésért,de minnél több adatból lehet következtetéseket levonni,és segíteni a sorstársaknak.
By
gattaga
jozsi52
Nem jár táppénz:
• a keresőképtelenségnek arra az időtartamára, amelyre a biztosított átlagkeresetre jogosult, vagy teljes keresetét megkapja. Aki keresetének egy részét kapja meg, annak csak az elmaradt keresete után jár a táppénz,
• a keresőképtelenség azon időtartamára, amely alatt a biztosítás szünetel, munkavégzési kötelezettség hiányában nincs keresetveszteség (fizetés nélküli szabadság),
• a betegszabadság lejártát követő szabadnapra és heti pihenőnapra, ha azt követő munkanapon (munkaszüneti napon) keresőképtelenség már nem áll fenn,
• a gyermekgondozási segély folyósításának idejére, (ide nem értve a gyermekgondozási segély mellett végzett munka alapján járó táppénz),
• előzetes letartóztatás, szabadságvesztés tartamára,
• saját jogú nyugdíj folyósításának időtartamára.
Mivel a rokkantsági nyugdíj saját jogú,igy az alkalmazott eljárás törvényes.
Igazoló link:
http://www.oep.hu/…/TAPPENZ.PDF
Remélem sikerült tisztázni a helyzetet,nem szeretem ha valaki csak a saját véleményét írja le és nem támasztja alá megfelelő módon.Elnézést a kései tályékoztatásért.
By
gattaga
mokuskerek
az irányadó nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, egészségkárosodáson alapuló saját jogú nyugellátásban és rendszeres szociális ellátásban részesülők keresetkorlátozásának 2011. évi szabályairól az 1997. évi LXXXI. törvény, a 2007. évi LXXXIV. törvény, valamint a 387/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet vonatkozó rendelkezései alapján
3. Az egészségkárosodott személyek szociális járadékairól szóló 387/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet alapján megszűnik a 2007. december 31-ét követően megállapított átmeneti járadékra, rendszeres szociális járadékra, valamint a bányász dolgozók egészségkárosodási járadékára való jogosultság, ha a járadékra jogosult keresőtevékenységet folytat és hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegének (2011-ben 78.000 forint) 80 százalékát, azaz 62.400 forintot.
Ez a rendelkezés 2011-ben sem vonatkozik azokra a felsorolt járadékokban részesülőkre, akiknek az ellátását 2008. január 1-jét megelőző időponttól állapították meg. Az érintett személyek esetében az ellátás folyósítása melletti keresetkorlátra vonatkozó fenti szabályt 2010. december 31-e után kellett volna alkalmazni, a 358/2010. (XII. 30.) Korm. rendelet 17. § (2) bekezdése azonban - 2010. december 30-ai hatállyal - úgy módosította a 387/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet vonatkozó, 22. § (7) bekezdését, hogy esetükben 2012. január 1-jét megelőzően (azaz 2011. évre) még a 2008. január 1-je előtt érvényes szabályok az irányadók.
Igazoló link:
Remélem segítettem.
By
gattaga
2011 júniusában 62 éves leszek.1995 óta 67 százalékos rokkant nyugdíjas vagyok.
Kérdésem,ha 2011 februártól folyamatosan megszakítás nélkül dolgozom vonatkozik e még rám a hat hónapos kereset korlát?
Válaszát várva Tisztelettel
Kovács Géza
gattaga!
Köszönöm megtisztelő válaszát, valóban sokat segített.
Kedves Veci,Nandy és Mindenki !
A sógornőm már évek óra öregségi nyugdíjas.Miután nagyon alacsony a nyugdíja mindig kellett mellette dolgoznia.
Valahol azt olvastam,hogy ilyen esetben van mód a nyugdíjának felemeltetésére évente egyszer,ha ledolgozza a 365 napot.
Hülyeséget kérdezek? Lehet,hogy csak valamiket összekeverek?Hol olvashattam ezt? Van a nyugdíjtörvénynek olyan §-a ,ami ezzel foglalkozik?
Ha tudnátok ezzel kapcsolatban segíteni,megköszönném.
Üdvözlettel! Ági
Kedves Mindenki!
Fiam születése óta mozgássérült.Soha nem dolgozott./29 éves/ rokkantsági járadékot kap.Neki nem jár nyugdijemelés?!-mert hogy nem kapott.
Köszi a válaszokat tanki
tanki: a járadék fix összeg, az idén nem emelkedett (33.330,- Ft).
agica20: ha a nyugdíjas dolgozik, kérheti az előző évek jövedelmei után a nyugdíjemelést, ami a havi átlagkeresetének 0,5 %-a lesz. (az a fontos tehát, hogy jövedelme legyen a tárgyévben, nem kell 365 nap)
Kedves Dtida!
Köszi a választ,így már érthető.
Tanki
tanki
A járadék nem csak most, hanem már évek óta nem emelkedik, mint dtida is írta. Az évenkénti nyugdíjemelést törvény írja elő, de a járadékok emelésére nincs törvényi kötelezettség.
agica20
A másik topicban írt válaszomat dtida megerősítette. Ott megtalálod a nyomtatvány elérhetőségét.
Üdvözlettel Veci
Kedves Dtida!!!!!!!!!!Kedves Veci !!!!!!4
Nagyon köszönöm nektek !
Ági
Tisztel fórumozók!
60%-os mértékű rokkant nyugdíj összege 83450Ft.
A jelenlegi rendelkezés sz. 6 egymást követő hó bruttó keresetének átlaga nem haladhatja meg a folyósítás összegének 2X-ét,ill.a minimálbér összegét.
Melyik feltétel vonatkoztatható rám?
Az első feltételt kell figyelembe vennem vagy a minimálbér összegét?
Köszönet és üdv.
spulika
Terád az első vonatkozik, mert a rokkantnyugdíjad magasabb, mint a minimálbér.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!Köszönöm a választ.Mégegy kérdés ha pl.munkát vállalok brutto 120ezerért, akkor ezt csak 6 hónapig végezhetem, majd szünet, majd újból hat hónap?
A lényeg hogy rokkantnyugdíj mellett mindenesetben 6 hónapig lehet munkát vállalni???
Üdv.
spulika
Az az összeg belefér. Így nem kell szerintem megszüntetni a munkaviszonyt, a lényeg, hogy az egymást követő 6 havi átlag beleférjen a "keretbe", mert túllépés esetén megszüntetik a rokkantnyugdíj folyósítását.
Már megbocsáss, aki havi 120000 Ft-ért a 85000 Ft-os rokkantnyugdíj mellett dolgozik (60 %-os rokkantként)! Hááát! megértem, ha felülvizsgálatot akarnak! Tudom a jog adta lehetőséggel élnek az érintettek, de egy aktív korú embernek ez a megélhetését, a szolgálati idejét alapozná meg.
Mostmár lehet engem megkövezni!
Azt szoktam javasolni, hogy ilyen példák irritálóak azoknak, akik munkanélküliek, akik hasonló egészségi állapot mellett, aktívan dolgoznak, magasabb adót, járulékot fizetnek a rozoga nyugdíjkasszába, amiből a nyugdíjakat, rokkantnyugdíjakat fizetik (ne írj ki ilyen nagy számokat, mégha csak példaszám lenne is!).
Sok aktív dolgozó ugrálna örömében, ha 85000 Ft lenne a nettója.
Üdvözlettel Veci
Bocs! 83450Ft nettót!
Üdvözlettel Veci
Köszönöm!Teljesen egyetértek Önnel!
Fiam nevében kértem tanácsot.Mert Ő erre sem lett volna képes, bármennyire hihetetlen.
Egyébként hiába keres magának és "talál munkahelyeket, ha max.3 hónapot tűrik meg, mert valóban rokkant....(Pszichésen),A reményt mindig meg kell Neki adni hogy legalább 6 hónapot "dolgozhat". Egyenlőre becsülendő, hogy mindig akar dolgozni még annak ellenére is, hogy 1 év alatt 4-5mhelyről küldik el, mert mégsem tudja ellátni, ami nem kellemes egy embernek, még mindig jobb, mint fiatalon otthon tétlenül nézni a falat....vagy cigarettázni,számítógép előtt ülni,azaz semmit tenni...vagy élősködni a barátnőjén, vagy a szülein..
A magas nyugdíjat 2 évre adták a korábbi magas keresete miatt!
Különböző sorsok szituációk vannak.
Mindettől függetlenül egyetértek Önnel
üdv.egy édesanya
spulika
Őszintén együttérzek az anyai aggódással és sajnálom a helyzetet. Minden jót kívánok!
Üdvözlettel Veci
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02