Szerzői Jogok

efi99 # 2009.03.06. 17:51

kbs
Észrevettem. És azt a következtetést vonom le belőle, hogy szerintük is jogszabályt kéne változtatni. Más különben védenék.
Mindenesetre szomorú, hogy az nem hajtja, aki közel(ebb) van a tűzhöz. Ki változtassa meg, én ?

websas # 2009.03.06. 17:09

Nem akarok ötletet adni, de a tükröt is adóztatni kellene belenéz a művész és páratlan szépségű arcából rögtön mégegy lesz.

websas

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.06. 16:53

Biztos észrevetted már, hogy a gyakorló jogászok többsége nem nagyon szeret de lege ferenda vitázni.

efi99 # 2009.03.06. 16:37

Ja és persze, hogyan lehet, hogy Európában a 3. legmagasabb sarcot szedi be Mo ilyen formában, máshol a töredéke is elég, pl Szlovákia? Ott 5* becsületesebb mindenki? És miért jó az az országnak, hogy ebből kifolyólag az ilyen jellegű vásárlás jó része emiatt persze külföldön történik meg?

efi99 # 2009.03.06. 16:34

Wasp
"Az sem lenne kedvedre való, ha minden memóriakártyára felmásolt zenei anyag után egyedileg kellene az APEH-nek utalgatnod"
De kedvemre való lenne. Amennyit fogyasztok, annyi után akarok fizetni. Hogy ezt hogyan ellenőrzik, az nem az én problémám.

"Az se lenne kedvedre való, ha művészként dolgoznál, és felkopna az állad, mert senki nem fizetne egy kanyit se, inkább másolnák az alkotásodat."
Nem óhajtom támogatni a művészek azon 99,99%-át, akitől nem vásárolok semmit. Támogassa az, aki tőlük vásárol.
Egyáltalán senkit sem akarok támogatni, ha veszek egy 16 GB-os kártyát a fényképezőmbe, mert sok SAJÁT képet akarok csinálni.

"Egyébként meg a termék árába bele van építve a dolog, szóval nem kell utólag semmit fizetned."
Nem tudom téged mennyire vígasztal, hogy a benzin árába bele van építve a sok adó (tényleges ár mellé) és nem kell érte utólag fizetned. Téged ez megnyugtat, ha ilyen formában adsz ki 10 ezer Ft-ot az 5 helyett ?

És végül a ngy kérdés: ha a szegény előadok és kiadók ebből a sarcból úgyis megkapják a részüket, akkor végül is miért fáj nekik, ha ingyen lemásolom a terméküket?

_Wasp_ # 2009.03.06. 15:20

Valaki jogtudor magyarázza már el, hogy mi a fészkesnek kell nekem fizetnem a pendrive után, anélkül, hogy tudnák mit tárolok rajta?
jogszabályi előírás alapján kell fizetned. Az sem lenne kedvedre való, ha minden memóriakártyára felmásolt zenei anyag után egyedileg kellene az APEH-nek utalgatnod. Az se lenne kedvedre való, ha művészként dolgoznál, és felkopna az állad, mert senki nem fizetne egy kanyit se, inkább másolnák az alkotásodat.

Valamint, hogy pl egy CSAK fényképezőkben használt xD kártya után megint csak miért kell fizetnem? Mennyire életszerű, hogy kipiszkálom a fényképezőből, bepasszírozom a notebookba, rámásolok rá mp3-at (film nem igazán fog ráférni), utána rájövök, hogy egyetlen mp3 lejátszóba sem megy bele, ezért mégiscsak átmásolom másra, eközben fütyörészve fizetem rá a sarcot?
nem kell fütyörészni. sűrű káromkodások közben is lehet fizetni. Egyébként meg a termék árába bele van építve a dolog, szóval nem kell utólag semmit fizetned.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

efi99 # 2009.03.06. 15:07

És a többire a válasz...?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.05. 22:53

Az oktatási-nevelési célú felhasználás szabad.

efi99 # 2009.03.05. 19:01

Na látom, már ide is felkerült:
http://www.jogiforum.hu/hirek/20048
Valaki jogtudor magyarázza már el, hogy mi a fészkesnek kell nekem fizetnem a pendrive után, anélkül, hogy tudnák mit tárolok rajta? Valamint, hogy pl egy CSAK fényképezőkben használt xD kártya után megint csak miért kell fizetnem? Mennyire életszerű, hogy kipiszkálom a fényképezőből, bepasszírozom a notebookba, rámásolok rá mp3-at (film nem igazán fog ráférni), utána rájövök, hogy egyetlen mp3 lejátszóba sem megy bele, ezért mégiscsak átmásolom másra, eközben fütyörészve fizetem rá a sarcot?
Ezenkívül mikor várható, hogy az óvónénik után is lesz sarc, mert hátha jogdíjas éneket tanítanak az óvodában?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.05. 16:02

Nem büntetik a letöltést. (A szoftvereket kivéve.)

Stage # 2009.03.04. 10:03

Ja, korrekt, fizessél adót a letöltésért és mert fájltcserélsz, de ha fájltcserélsz vagy letöltesz, akkor a dunába lövetnek, ráadásul azt is közpénzen. Vagy legyen büntetve a letöltés és annak elősegítése és töröljék el ezt a fajta kár kompenzációt, vagy ne, és fizetünk tovább ilyen formán adót, ahogy eddig is, de a kettő egyben felháborító és elfogadhatatlan.

efi99 # 2009.03.03. 18:40

Ez a rablóbanda most már a pendrive-okat is megsarcolja:
http://www.origo.hu/…okat-is.html
Ártatlanság védelme: mindenki bűnős addig, amíg annak ellenkezőjét nem bizonyítja...

_Wasp_ # 2009.03.03. 16:27

Ha jól értettem, a fejlesztésbeni részvételedért fizettek volna. Te nem vettél részt a fejlesztésben.

Az is kétséges, hogy volt-e köztetek egyáltalán szerződés.

El persze tudok képzelni olyan esetet, hogy a bíróság megítél neked valamilyen kártérítést (bíztatási kár okán például), vagy az "előszerződésetekre" tekintettel létrehozza köztetek a szerződést, de ez inkább csak egy távoli elvi lehetőség, semmint igazi valószínűség.

Hogy bizonyítod az előszerződésetek (szerződésetek) tartalmát? Mik voltak pl a szerződés felbontásának feltételei?

Nem gondolod komolyan, hogy most már ez a két ember soha többé nem fejleszthet szoftvert anélkül, hogy neked ne adnának a nyereségből, vagy soha nem bonthatják fel veled ezt a szerződést?

Természetesen a szerződés felbontásából származó károdért felelhetnek. Ki kell fizetniük pl az eddig elvégzett munkád ellenértékét, és ha a bíróság mondjuk létrehozza köztetek a szerződést, akkor az elmondottak alapján gyanítom, hogy olyan tartalommal jön létre, miszerint a nyereségből az elvégzett munkád arányában részesülsz.

_Wasp_

és felesleges megoldása

fcliver # 2009.03.03. 15:38

Ez is lényeges??? A szóbeli megállapodás az nem ér semmit? Természetesen abban is megállapodtunk, hogy a kezdeti költségeket is harmadoljuk...
A fejlesztésben vettem volna részt, de az ötletgazda nem én voltam, ebből a megfontolásból raktak ki.

_Wasp_ # 2009.03.03. 15:34

ezt sejtettem.

Amit viszont még mindig nem értek, hogy milyen arányos értékű szolgáltatást nyújtottál, ami megalapozza a forintosított követelésedet.

_Wasp_

és felesleges megoldása

fcliver # 2009.03.03. 15:22

Megegyeztünk, hogy 33%ban részesül minenki aki benne van. Na most ők kigolyóztak, így nekik mostmár 50-50... Ezt.

_Wasp_ # 2009.03.03. 14:52

Mit tudok tenni, hogy jogot formáljak a részemre?

ha el nem ismert vagyoni értékű követelésed van, akkor azt perben tudod érvényesíteni. Bár azt meg kell mondjam, a leírt eset alapján kicsit homályos számomra, hogy mit is követelnél voltaképpen.

_Wasp_

és felesleges megoldása

fcliver # 2009.03.03. 14:33

Helló.

A helyzet a következő.
2en kitaláltak egy szoftvert, majd becsatlakoztam harmadiknak, mint társ. Benne voltam pl. a üzleti terv kidolgozásában is. A egyezség szóban történt, tehát nincsen írott formálya, viszont van példányom az üzleti tervből.
Kb 1 hete kiderült, hogy a másik 2 személy a tuttomon kívül elkezdték a program kidolgozását... jogi procedúráját és teljesen kihagytak az egészből.

Köszönöm a választ előre is.

fcliver # 2009.03.03. 14:32

Helló.

A helyzet a következő.
2en kitaláltak egy szoftvert, majd becsatlakoztam harmadiknak, mint társ. Benne voltam pl. a üzleti terv kidolgozásában is. A egyezség szóban történt, tehát nincsen írott formálya, viszont van példányom az üzleti tervből.
Kb 1 hete kiderült, hogy a másik 2 személy a tuttomon kívül elkezdték a program kidolgozását... jogi procedúráját és teljesen kihagytak az egészből.

Köszönöm a választ előre is.

Nünü # 2009.02.25. 14:59

Köszönöm.
Akkor úgy kell érteni, hogy a szerző azzal, hogy saját maga küldte át könyve tartalmának egy részét,
(de nem jelezte, hogy ez csak a célszemélynek szólna...:-)még nem jelenti azt, hogy mások is olvassák?
S ha megteszik, mire kárhoznak?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.25. 14:18

Egyszerű: mindenféle felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges. A másolatkészítés, ha nem saját célra történik, felhasználás, a terjesztés és a nyilvános előadás meg különösen az.

Nünü # 2009.02.25. 14:06

Üdv! Remélem, jó helyre jöttem, bár nekem más irányú kérdésem volna, mint előzők.
Adva van egy hivatalos "mű", nevezzük verseskötetnek.
(az). Azért hivatalos, mert bár magánkiadás, de ISBN-je van... Mi történik, ha jó pár db. vers megtetszik, s emailen elküldöm ismerősöknek, hogy nekik is tetszen.
Ezt szabad, vagy nem?
S mi van, ha ismerős iskolájában szavalják is?
Az változtat-e a helyzetem, ha maga a szerző küldte át annak a személynek, akitől én kaptam?
Jó lenne tudni, mi a szabály ?
Köszönöm.

efi99 # 2009.02.13. 16:42

Itt lejjebb már kitárgyaltuk - én nem értettem vele egyet - hogy a gyönyörű felfogás szerint a tápegység, a számítógépház, meg a videókártya, meg minden alkatrész "ugyanolyan bűnős" mint a wincseszter. Meg persze a winyón lévő jogtiszta szoftverek is, saját munka is, amit esetleg egy elegáns csuklómozdulattal jogszerűen (?) szépen le is törölnek.
Ismerve a magyar rendőrség/szagértők/ügyészség/bíróság tempóját (pl minap hoztak ítéletet 4 év és 3 fok után abban, hogy lehet-e a "tapló" szót használni egy közszereplőre) sok jóra nem lehet számítani. 2 diplomát szerzel máshol, mire ebből lesz valami.

Stage # 2009.02.13. 00:57

Hello.

Tapasztalat, hogy 2 évig tuti nem látod, és újabban el is kobozzák amit a rendőrség nem, csak bíró oldhat fel állítólag.

Attól hogy nem éltél jól a lopott software használatából még elkövetted a szerzői jogsértést, amit a törvény alap esetben vétségnek ír.

Szerintem pénzbüntivel vagy ha nagyon kőszívű az ügyész, felfüggesztettel megúszod. Használj szabad szoftvert, vagy legalább titkosítsd a merevlemezt :-)

Vidékigyerek # 2009.02.04. 20:06

Szép napot mindenkinek!

Próbálok rövid és tömör lenni. 1 hónapja házkutatás volt, elvitték a gépemet, a házkutatás a btk 329/a-ra utalt, vagyis vagyonszerzés. Ez nem történt meg, vagy ha igen, akkor is régen, és nem rendszeresen ez biztos!

A gépen főiskolai xp van, de vannak rajta nem jogtiszta szoftverek is, amik SAJÁT használatra voltak, tehát az általuk készült fileokból vagyoni jövedelmem nem származott.Zenét filmet is vittek el. Ezekből se származott vagyoni jövedelmem, nem írtam senkinek se, tehát még barátaimnak se adtam (elvittek kb 50 lemezt) a lemezek 80%án külföldi anyag volt, tehát magyarországon nem kapható, hogy mondjam, pl ilyen oktatóvideók. E-book ok is voltak a gépemen,nagyrészt ezek is külföldi nyelvűek. Szeretnék egy kis felvilágosítást.

Fiatal vagyok, bűntetlen előéletű. Kérhetem (1 hónap eltelt és semmi),hogy a gépemet adják vissza mert szükségem van tanulás miatt (informatikai iskola)? Ha nem is az egészet, akkor winchester nélkül, mert gondolom azon kotorásznak. Olyasmit is hallottam, hogy mivel ezt tanulom, így kegyesebbek lehetnek hozzám, de szerintem ez hülyeség.

Köszönöm mindenkinek!
Péter