Szerzői Jogok

TrakToros # 2005.09.15. 13:12

Sziasztok!
A haveromnak most zárult le az "ügye" szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt. Nos,próbaidőt kapott és azt szeretné megtudni,hogy ez idő alatt tölthet-e le zenét és filmet a netről(mert csak fiatal és szórakozni csak kell,pénze meg nincs olyan sok)? (Mert ugyebár azok letöltése saját felhasználásra nem bűncselekmény) Valamint,ilyen esetben figyelik-e a netjét? (Mint a filmekben,hogy azonnal látják mit tölt le,meg kivel beszél,milyen oldalt néz,stb.,vagy havonta kimennek "ellenőrizni"?) Kicsit fél még,mondjuk a helyében én is félnék. (Azért is kért meg,hogy én írjak ide,ne ő:D)

TomSecret! # 2005.08.31. 10:45

Hadd reagáljak röviden:

Semmi ilyesmire nincs szükséged, a szerzőséggel járó jogosítványok természetesen számlaképességedre tekintet nélkül megilletnek!
Ne írj alá ilyesfajta nyilatkozatokat mert az úgyis semmis lenne, ugyanis nem mondhatsz le érvényesen a téged megillető személyhez fűződő jogokról, a vagyoni jogokat pedig átruházhatod bizonyos korlátozásokkal.

Kössetek felhasználói szerződést, te vagy a szerző, te diktálhatsz!
Ha ennek ellenére felhasználják a szoftvert, akkor jöhet az ügyvéd!

jogvédö

iMagination # 2005.08.30. 18:15

Sziasztok, írtam egy programot szakdolgozatnak, amit a munkahelyemen használatba vettünk és felmerültek problémák. Kérdésem, hogy nekem - mint alkalmazottnak - számlaképesnek kell-e lennem, hogy jogdíjat kapjak (?), mert erre hivatkozva próbálnak egy ajándékozási lemondó nyilatkozatot tőlem, egy kis pénzjutalom mellett. Na, én ezzel a progival sokat dolgoztam és nem akarom, hogy hülyére vegyenek, persze jutalom összege nem ismert :). Mit tanácsoltok, ügyvédhez kell fordulnom, vagy nem? A számlaképesség érdekelne főképp. Köszi.

pixel # 2005.07.30. 20:24

Na itt egy jogértelmezés, mondjuk ez kifejezetten p2p-re vonatkoztat.
http://www.infomediator.hu/index.php?…

alorinc # 2005.07.29. 07:34

"Magáncélú másolás korlátozása digitális másoltatásnál
A műről számítógéppel vagy elektronikus adathordozóra történő magáncélú másolatkészítés csak abban az esetben minősül szabad felhasználásnak, ha azt a felhasználó saját maga készíti el"

A lényeg amit kivastagítottam!! A műről, tehát az eredeti műről, nem másolatáról, így mindenképp jogszabályt sértettél, függetlenül attól, h. volt-e másolásvédelem vagy sem, jogtiszta írható cd-re másoltál-e vagy sem.

gyanusitott # 2005.07.28. 05:06

Sziasztok!

Volt egyébként már olyan, akit lecsuktak a szerzői jogok megsértése miatt?
Természetesen, most itt olyanra gondolok aki kereskedett vele (hirdetet, esetleg piacon adott el...) Piacokon pl.: mindig ugyanazok ugyanott ,már évek óta ott árulnak..., pedig 1-2 alkalommal már elkapták őket…

pixel # 2005.07.27. 12:52

Na ilyen alapon az MP3-as magánbeszélgetéseimre is harapnának.

Otyec # 2005.07.27. 09:49

Csak egy technikai dolog: Átküldök neked egy mp3-fájlt Dj Fütyfürüttytől, egyúttal megkérem nyomozó kollégáinkat, hogy menjenek be hozzád (nyomozást elrendelő határozat, házkutatást elrendelő határozat...), majd előttük nyisd meg a levelezési rendszert... Hoppá, illegális tartalom!

gyanusitott # 2005.07.27. 05:37

Szia Pixel!

TV-ből lehet felvenni.
Fizeted a jogdíjat, ráadásul minimum kétszer:

1. Matrica Artisjus felé.
  2. Szolgáltató felé pl.: UPC, az előfizetési díj tartalmazza a jogdíjat is...

De ettől még megbüntethetnek....

pixel # 2005.07.24. 19:51

TV-ből rádióból felvett anyagok szintén jogsértők?
Ott elvileg ki van fizetve a " sugárzási " díj, sterintem, még senki nem került azért bajba, hogy felvette a DALLAS-t.
Szükséges bizonyitani, hogy honnan másoltam??

laca-t # 2005.07.24. 14:48

Hali,
Rendkívül furcsa, sőt inkább pofátlan a jogi hozzáállás a törvény alkotás részéről. Munkámból adódóan /fotózás/ iszonyatos sok dvd-t, cd-t, memóriakártyát használok fel. Évente elég zúzós az az összeg amivel szerzői jogdíj néven megvágnak. Persze ez nem fog csődbe vinni, de a Juszt műsorában láttam egy nevesincs, torzomborz szakadt fazont aki a „ művészek” részéről pofázott bele a műsorba. Na itt rendesen felment az agyvizem. Ok, lenyúlnak elég rendesen lóvéval saját szellemi termékem rögzítése okán, de akkor ne ezeket a munkakerülő tehetségtelen műmáyer zenészeket támogassák belőle. Érdekes hozzáállás az egész ügymenetben hogy biztonság kedvéért mindenkit még a legális tartalmat rögzítőket is megvágjuk, aztán egy furcsa csavarral a „nem legális” tartalmat rögzítőket még is simán megbüntetjük. Erre mondják, hogy ügyes! Van sapkád-nincs sapkád! Érdekes hogy az én munkáimat veszik elég rendesen. Nem kell ilyen nyilvánvaló sarcot kivetni pofátlan módón a megélhetésem fedezésére. Azért jó pofa dolog lenne ha viszonossági alapon kötelezhetőek lennének a cégem hirdetésére, aztán hordhatnák a matricámat a homlokukon. Bakker. Aztán a huzat becsapta a mesekönyvet…

gyanusitott # 2005.07.22. 12:43

Szoftvert nem találtak, csak megjegyeztem, hogy szoftvereim jogtiszták, kb. 300.000Ft értékben...

Viszont,ha eredtről készítem akkor meg nem lehet feltörni a másolás védelmet :)
Majd azt mondom, hogy internetről töltöttem le... majd meglátjuk mit szólnak hozzá, bár gondolom évek múlva lesz csak tárgyalás...

Sasfioka # 2005.07.22. 12:28
  • A másolatot mindig én készítettem másolatról vagy winchesterről.

Másolatot az eredetiről kell készíteni, második személy közreműködése nélkül. Az, hogy te egy másolatot továbbmásolsz, már nem jogszerű, lévén az eredetiről nem te készítetted a másolatot...

Érvelj azzal, hogy a szoftverek legálisak, lobogtasd a számlát is, stb...

SF

gyanusitott # 2005.07.22. 11:14

Szia TomSecret!

• Én másolás védelmet nem törtem fel, cseréltem a filmeket vagy másolt lemezen kaptam kölcsön.
  • Kb 2-3 mozi jogos film volt, ezt tudom hogy nem szabad tartani...
  • A másolatot mindig én készítettem másolatról vagy winchesterről.

Az üres kazetta díjjal az a baj,hogy ha boltban vettem volna a lemezeket számlával akkor is megbüntetnek...... ez a nevetséges. Amit a jogdíjon és áfán spóroltam azt inkább a büntetésre költöm...:)

A szerző jogos érdekeit szerintem én egyáltalán nem károsítottam, hiszen én nem vásároltam volna meg ezeket a lemezeket, azt az 1-2 CD/DVD lemezt ami valóban tetszik, azt én eredetiben megvásároltam/megvásárolom. Bár, mivel kb. tízmillió az állítólagosd érték szerintem egyértelmű, hogy ezeket nem is tudtam volna megvenni.
Moziba sem járok, ezért a úgy nevezett mozijogos filmek töltésével nem károsítom a kiadókat (tudom, hogy ez nem mentség, mert csak olyan filmet zenét lehet másolni,amit hivatalosan forgalomba hoztak...) Van otthon házi-mozim, inkább otthon nézem a filmeket, de régebben sem jártam túl sokat moziba.

gyanusitott # 2005.07.22. 11:00

Szia TomSecret!

Sajnos nem, gondoltam, hogy ez nem a legszerencsésebb, de remélhetőleg tárgyaláson meg
elég nekik annyi, hogy Internetről töltöttem le, majd meglátjuk mi lesz belőle...
Sajnos szerintem így is úgy is megbüntetnek, állam ellen nem igen van esélyem.
Azért is kerestem fel a honlapot, hogy legalább valamennyire védeni tudjam magam és csökkentsem a várható pénzbírságot...
Mint írtam csak filmet és zenét találtak, a szoftvereim jogtiszták, ezt számlával is tudom igazolni... Végül is, ha lett volna internettem a kérdéses időpontban szerintem akkor is megbüntetnének…

TomSecret! # 2005.07.20. 11:17

Nem, nem így van.

Az otthon őrzött filmek zenék esetén mindig művekként vizsgálni kell a következőket:

• volt-e a forgalomba hozott korongon másolásvédelem (ritkán nincs)
  • moziban felvett filmről, vagy hasonló módon rögzített zeneműről van-e szó
  • forgalomba hozták-e a művet
  • ki készítette a másolatot és milyen hordozóról (eredetiről, másolatról, saját maga, más által)

Ezekben az esetekben ugyanis általában BÛNCSELEKMÉNY útján történt a mű rögzítése, másolása. Mégis hogyan tartjátok elképzelhetőnek a bűncselekmény elkövetése révén előállt tartalomhoz való jogszerű hozzáférést?

Emberek, a fájlcserélőn történő hozzáférhetővé tétel eleve súlyosan jogellenes! Az onnét történő letöltéssel egyidejűleg megvalósul az Szjt.-ben tiltott mással történő másolat készítésének "tényállása".

Hát nem arról van szó, hogy ellopják a szerzők, előadók, filmesek stbiek műveit? Az üres kazetta díjat meg hol fizeti meg az, aki winchesterre rögzíti a műveket? Vagy esetleg a lépten nyomon kapható matrica nélküli cd-kre dvd-kre írja ki?

És egyébként is, az üres kazetta díjakat az artisjus a legális forgalom alapján osztja szét, ami valószínűleg köszönőviszonyban sincs a letöltések ki tudja milyen arányával!

Arról nem is beszélve, hogy gyakran nálunk még forgalomba sem hozott műveket is letöltenek, ami aztán tényleg nagyon nehezen védhető helyzetbe hozza a rajtakapott jogsértőt!

Visszakanyarodva a Szjt. magáncélú másolást lehetővé tevő passzusaihoz, sok laikus elmegy a következő előírás mellett:

" A felhasználás a szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezések alapján is csak annyiban megengedett, illetve díjtalan, amennyiben nem sérelmes a mű rendes felhasználására és indokolatlanul nem károsítja a szerző jogos érdekeit, továbbá amennyiben megfelel a tisztesség követelményeinek és nem irányul a szabad felhasználás rendeltetésével össze nem férő célra."
Kevésbé kedvelten idézett passzus a következő is:

"A szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezéseket nem lehet kiterjesztően értelmezni."

Mindenkinek a józan belátására bízom, hogy a fentiek ismeretében miként minősíti a kialakult helyzetet, amikor is fájlcserélőkön százezrekhez jut el a legális forgalomban százasával értékesített jogvédett alkotás.

efi99 hasonlából merítve ez olyan, mintha a boltba belépéskor a kívánt árucikk kosárba helyezése után fizetés nélkül távoznék az üzletből, mondván annyi pénzem úgy se lenne, hogy kifizessem az árut.

A másolás fogalmát illetően az előzőekben írtak továbbra is irányadók.

A szerintem ez olyan.. típusú érveket pedig jogilag nem nagyon lehet hová rakni...

jogvédö

efi99 # 2005.07.20. 08:45

Egyetértek pixellel. Olyan ez, mintha a boltba belépéskor mindig fizetnem kéne belépőt, mert hát létezik a bolti lopás, mint olyan és hát valamiből finanszírozni kell a károkat.

TomSecret! # 2005.07.20. 08:04

Gyanusított, egy fontos kérdés: rendelkeztél internetes kapcsolattal a nyomozati cselekmények időpontjában ill. azelőtt?

jogvédö

gyanusitott # 2005.07.18. 15:12

Sziasztok!

Ha van időtök olvassátok el érdekes cikkek az indexen:

http://index.hu/…r/pro050715/

http://index.hu/…ir/artis710/

___

http://maci.org.hu/

pixel # 2005.07.18. 09:41

Hello gyanusitott!
Erre mindig azt szoktam mondani, hogy minden férfit be lehetne perelni nemi erőszakkal, mert meg van hozzá az eszköze.

gyanusitott # 2005.07.18. 06:52

Szia Pixel!

Köszönöm,hogy írtál, én is így gondolnám...
Eladni meg nem adtam el, csak gyűjtöttem (meg cseréltem,de a cserét nem tudják bizonyítani...)....

pixel # 2005.07.16. 21:43

Naszoval:
A terjesztés büntetendő, a felhesználás nem.
Mindezt korlátlanul megteheted!

pixel # 2005.07.16. 21:38

Ha a CD-re nem másolhatok szerzői jogokat sértő darabokat, akkor miért van rejte az a bizonyos összeg?
Esetleg felesleges másolatok készítése végett?
Vagy a családomról készült kép, video, esetleg a saját szellemi termékemért is nekem kell fizetni jogdíjat?
Hogy is van ez?

TomSecret! # 2005.07.15. 11:23

Abszolúte. Ott a pont.

jogvédö

Sasfioka # 2005.07.15. 10:59

Azért a másolásnál ott van egy elég fontos információ, amiről még nem esett szó...

Amennyiben a korong másolásvédelemmel van ellátva, és a biztonsági másolat ennek megkerülésével készül el (lévén másképp nem másolható a korong), akkor ott már nem beszélhetünk jogszerű másolatról.

Márpedig nagyon kevés olyan filmet adnak ki dvd-n amit nem látnak el elektronikus másolásvédelemmel...

Balázs