és szerzői jogok megsértésének a bűntette volt a minősítés..tehát BTK 329/A (2)-es rész?
és igy lett 50 ezer forint a büntetés, tehát főbüntetésként pénzbüntetést kaptál?
és szerzői jogok megsértésének a bűntette volt a minősítés..tehát BTK 329/A (2)-es rész?
és igy lett 50 ezer forint a büntetés, tehát főbüntetésként pénzbüntetést kaptál?
Sziasztok!
Köszönöm, hogy érdeklődtök az ügyem iránt.
Elítéltek, azt mondta a bíró, hogy én haszonszerzést követtem el azzal, hogy saját magamnak gyűjtöttem a
Filmeket és zenéket. Azzal, hogy nem vásároltam meg a boltban a lemezeket, ezzel én gazdagodtam.
Bár nem tudom, hogy 10.000.000 Ft-értékben mikor is tudtam volna ezeket megvenni…
Ha gondoljátok akkor szívesen felteszem a komplett ítéletet a nevek kitakarásával…
A bíró érvelése az igen érdekes, a véleményetekre valóban nagyon kíváncsi lennék…
Én úgy tudom, ha neveket kitakarom akkor feltehettem bárhová az ítéletet, jól tudom…?
(Amiket a fórumon állítottam, mind igaz, én tényleg nem kereskedtem, 1-2 csere tényleg előfordult, de semmit több…)
45.000 Ft a büntetés 200.000 Ft-ot kellett a szakértői díjból megfizetnem…
Kedves kaisha!
Köszönöm, hogy segíteni szeretnél, amit írtál abban mind igazad van, csak tudod az a baj, hogy ahhoz is sok pénz kell, hogy fellebbezz és valószínű, hogy akkor is elítélnek + évekig jársz bíróságra…
Az összefogást pont azért írtam, mert egy embernek nem lenne, hozzá pénze, hogy egy ilyen pert elkezdjen…
Szia istvanlor!
Elég sok dolgom volt mostanában, tényleg nem figyeltem a fórumon zajló eseményeket.
Én úgy gondolom, hogy az ítélet igazságtalan, de nem igen tudok mit tenni, nekem sajnos nincs több százezer forintom sem időm, hogy évekig bíróságra járjak.
Ezzel is élnek vissza, akinek sok pénze van nem mernek szórakozni…
Jól esett, hogy érdeklődtettek, köszönöm.
Egy kis adalék a "magáncélú" másolás értelmezéséről:
http://www.artisjus.hu/…lasf_12.html
"3. Az érdekek tükrében
... (Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a "magáncél" nem csak személyes célt, hanem rokoni, baráti, ismerősi körnek történő szabad másolatkészítést jelent.) ..."
+
http://www.hpo.hu/…s/shlaw.html?…
"35. § (1) Természetes személy magáncélra a műről másolatot készíthet, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja. ..."
Ergó magáncélra (másolásvédelmet nem feltörve) baráti körben is másolhatok zenét és filmet (minthogy a DVD-k 99.99%-a CCS-es, elméletileg azt nem, [bár nem kell tudnom, hogy a DVD másolóm a CCS-t "feltörve" másol], viszont akkor miért is fizetek a DVD-kre nyersjogdijat???).
Nekem is vittek el vinyót és lemezeket. A kérdésem, hogy lista alapján is büntethetnek? Úgy értem, ha telepítőlemez nincs náluk és a vinyóra sincs telepítve, akkor egy katalógusfájl alapján bűnös lehetek?
Másik kérdés, hogy krekk tartásából lehetbajom?
Kedves Traktoros!
A szerzői jog megsértése miatt a barátodat büntető jogi eljárás alá vonták.
Ettől függetlenül érvényesíthető azon polgári peres eljárás, amely a szerzői joghoz kapcsolódóan, tipikusan a szerző személyhez fűződő jogait sértheti.
Objektív szankciók lehetnek (objektív: tehát elég a jogsértés puszta ténye, nincs szükség vétkességre):
Szubjektív szankciók (szükséges a jogsértő magatartás felróhatóságának megállapítása):
figyelnek..mi lett ellened az ítélet és mi volt a pontos vád??
Tudom már kérdeztem, de nem válaszoltál, vagy nem figyelsz a fórumra..
figyelnek: „Szerintem azt kellene ,hogy több ember össze fog és nemzetközi bíróságon pert kezdeményez, mert itt nincs értelme pereskedni, ezért nem is fellebbeztem az ügyemmel kapcsolatban, hiszen nincs értelme. Ha többen összefognánk akkor lenne esély a nyerésre, hiszen a törvény szerint nekünk van igazunk, de mégis elítélnek…”
Az a baj, hogyha itthon nem merited ki az összes rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőséget, akkor a nemzetközi biróság sem fogja elfogadni az ügyedet. Ha úgy érzed neked van igazad, miért nem fellebbeztél???
ez a topic jól leállt.
figyelnek. nem irtad le hogy milyen büntetést kaptál.
TrakToros:
Nem vagyok ügyvéd, de ha jól értelmezem, akkor bűntető ügyben elmarasztalták a haverodat.
A levél meg egy ügyvédi irodától jött (esetleg nem a Sárai és társa...) szerintem polgáripert akarnak kezdeményezni, ha nem tudsz velük perenkívül megegyezni...
Az, hogy önálló keresettel nem rendelkezik, szerintem nem igen érdekli őket, nekik jó a pénz 5 év múlva is vagy még később....
Sziasztok!
A haveromnak a szerzői jogok megsértése miatt 2 hónapja lett meg a határozat,mely szerint kapott próbaidőt és mivel őnálló keresettel nem rendelkezik,így a kárt nem kell megtéríteni. (Kicsit felelőtlen is volt,mert mikor ez történt akkor sem én sem ő ne mvotl ezekek la dolgokkal tisztában) Na de a héten kapott egy levelet egy üdgyvédi irodától,hogy xy összeget meg kell fizetnie kártéritésként. Neki a határozat meghozatalakor azt mondták,hogy mivel nicns keresete ezért nem kap pénz büntetést akkor most 2 hónap után mit akar tőle ez az ügyvédi iroda? Jogukban áll 2 hónap után ilyen kvöeteléssel előállni?!
A szakértői díj, kb 3.200.000 Ft ebből 800.000Ft-ot kellett kifizetni. Négyen voltunk tehát 200.000Ft/emberke + 50.000Ft a bűntetés/emberke.
Mindenkinek volt saját ügyvédje, ezen szerintem nem érdemes spórolni, inkább neki fizetek pénzt, mint az államnak...
figyelnek: lenne még egy kérdésem:
Mi annak a titkosító proginak a neve?
Melyik cégnél tudom megvenni?
Elméletileg nem kell kifizetni-e, neknük összesen, kb 50.000.000 volt az okozott kár és 3.500.000 a szakértői vélemény 250.000Ft fejenként a büntetés és a szakértői díj.
Ami probléma lehet, nálunk és Leslijaja- nál, hogy a bűntető per után, nagy az esélye, hogy a kiadók kezdeményeznek egy polgáripert...
És akkor azt a 800.000 Ft-ot, amekkora a kár, mind ki kell fizetned? Hogyan történik a kifizetés, részletben, egyösszegben?
Öngyilkosság egyébként nem megoldás...
Sziasztok!
Egy jó tanács:
Titkosítani kell c: winchestert boot szinten onnantól azt csinál a T. hatóság, amit akar...
Ha valakit komolyabban érdekel a téma, akkor elküldöm a program nevét és a cég nevét ahol megtudjátok venni.
Nekem kb. 400.000Ft-ban voltak jogtiszta programjaim, nem is foglalkoztak vele, csak filmet és zenét foglaltak le, ezeket, én még mindig úgy gondolom, hogy jogom van tartani, de mégis megbüntettek...
Felesleges programokat vásárolni, mert attól még megfognak büntetni, tikosítani kell a gépet, ennyi…
Engem különösebben nem érdekel már ez az egész, állam ellen úgysincs esélyed, azt csinálnak, amit akarnak.
Szerintem azt kellene ,hogy több ember össze fog és nemzetközi bíróságon pert kezdeményez, mert itt nincs értelme pereskedni, ezért nem is fellebbeztem az ügyemmel kapcsolatban, hiszen nincs értelme. Ha többen összefognánk akkor lenne esély a nyerésre, hiszen a törvény szerint nekünk van igazunk, de mégis elítélnek…
Sziasztok!
TV2 tegnapi műsora a Struccban! Érdemes megnézni ARTISJUS vs. Kiadók!
tv2.hu-n, a videoknal baloldalt...
32. adás.
Az ARTISJUS jogásza ,azt mondja, hogy szabad másolni másolatról is, én ezt idáig is tudtam, ezért nem értem az egészet...
Sziasztok!
Januárban volt a tárgyalásom, ahol bűnösnek mondtak ki. Pontosan nem tudom, hogy miért vagyok bűnös, de ez nálunk úgysem számít.
Lakásomban történt egy házkutatás, ahol lefoglaltak két winchestert és kb 500 darab CD és DVD lemezt, ezeken csak film és zene volt.
Fontos még megjegyeznem, hogy mindenből csak egy darab volt, még azt is megjegyezném, hogy minden szoftverem jogtiszta, kb. 400.000 Ft értékben vásároltam jogtiszta szoftvereket, mostmár tudom, hogy felesleges volt...
Azt is megállapították, hogy anyagi haszonra tettem szert, hiszen nem vásároltam meg a filmeket és zenéket…
Érdekes, hiszen kb. 10.000.000 Ft volt az állítólagos kár érték, a vélt kár egyszerűen nevetséges, hiszen soha nem vettem volna meg ezeket a lemezeket, érdekes, hogy ilyenkor nem említették meg az „életszerűséget”, ami a bíróság egyik kedvenc szava. Szerintem az anyagi haszon és a kárérték nagyon nem életszerű…
A Magyar Szerzői Jog szerint jogom van filmet és zenét másolni, legalábbis én idáig úgy tudtam, a bíró úr azt mondta, hogy csak és kizárólag eredeti CD és DVD lemezről van jogom másolatot készíteni, ezt sem, én sem az ügyvédem nem látta a törvényben.
Magyarországon szerzői jogdíjat fizetek, minden CD és DVD lemez után, amit vásárolok, ez a szabd másolás ára, ezt az Európai Unióban is így van, amiben Magyarország is belépett.
Berni Uniós Egyezmény, melyet Magyarország is aláírt megengedi a magáncélú másolást.
Magyarországon elméletben jogom van saját magam részére filmet és zenét másolni, ezért én szerzői jogdíjat fizetek. Magyarország az elsők között vezette be e jogdíjnemet az 1980-as évek elején…
A Berni Uniós Egyezmény 9. cikkének (2) bekezdésében kimondja:
B.) egy meghatározott díjazást kötnek e magáncélú másolásokhoz, ezzel a problémának "kihúzzák a méregfogát" (mert a jogosultakat megfelelően kompenzálja a szabad felhasználásból eredő károkért), azaz a jogdíj megfizetésével mégis szabaddá teszik e felhasználást.
Egyre több ország jogalkotása döntött úgy, hogy igazságosabb egy átalányjogdíjat bevezetni az üres hanghordozókra, mint minden egyes otthoni másolatkészítést jogsértéssé, és ezzel majdnem minden állampolgárt jogsértővé nyilvánítani. (Magyarország az elsők között vezette be e jogdíjnemet az 1980-as évek legelején. Jelenleg gyakorlatilag az összes nyugati állam alkalmazza ezt az intézményt.) [Magyar szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. tv. (a továbbiakban: Szjt.), 33.§ (2) bek.]
Van számomra két furcsa dolog, amit a tárgyaláson is megjegyzettünk (természetesen nem is foglalkoztak vele…).
1.)Ha nem lehet magáncélra másolni, akkor miért és mi jogon kell nekünk szerzőijogdíjat fizetni?
2.) Az egyik szakértő, aki a filmeket vizsgálta, az ASVA alapítvány képviseletében járt el, őket képviselte. Megjegyezném még, hogy az említett úr az elsőrendű vádlottnál jelen volt a házkutatáson.
Szeretném tudni, hogy egy ASVA alapítvány-t képviselő személy, hogyan szakértet egy bűntető ügyben, hiszen közvetlen módon anyagilag érdekelt.
Közvetlenül érintett az ASVA alapítvány és a kiadók is, akiket képvisel.
Ez így egyértelműen törvénytelen, a bírót nem igen érdekelte, az egész, ha másik szakértőt kérünk, akkor még azt is nekünk kellett volna fizetni.
Az egészben az a legszebb, hogy valószínű, hogy még a kiadók is megkeresnek minket egy polgáriperrel, ez meg már több mint nevetséges…
Legszívesebben fellebbeztünk volna, csak nem látom/láttuk értelmét, hiszen ugyanúgy elítélnének ott is, csak felesleges pénzkidobás és idő pocséklás lenne.
Bemegyek a boltba, veszek jó sok pénzért egy audió cd-t, hazaviszem, lemásolom, 1 hét múlva elhagyom véletlenül az eredetit, kijönnek házkutatni, hopp, itt csak 1 másolat van. De mijen alapon feltételezik ők, hogy nekem soha nem is volt meg az eredeti, és hogy azt én nem mint magáncélú másolatot készítettem? Mert nem találják az eredetit? Ha jól tudom a "biztonsági másolat" épp azért készül, hogy ne bukjak 4-6 ezer forintokat, ha az eredeti termék megsérül, esetleg elvész. Na, ilyenkor mi a helyzet? Vagy én gondolkodom rosszul?
Hi!
Nem egészen értem, hogy pontosan mit adtál át a megrendelőnek. Mi 8 éve fejlesztünk webre. Portált és netes alkalmazásokat. Igazából, minden a megrendelés ill. a szerződés kérdése. -szerintem
Attól még mert egy portál motort (ez lenne a forráskód?) feltelepítettél a cég szerverére, nem jogosult pl. továbbforgalmazni azt, vagy annak a felhasználásával több új portált létrehozni!
Kivéve természetesen ha erre szerződtetek.
Te mint, fejlesztő simán felhasználhatod a forrás újabb munkák során is, kivéve ha az előző megrendelő kizárólagosságot szerzett.
Nálunk kb. így működik, viszonylag probléma mentesen.
Sziasztok!
Adott egy szoftver megrendelő cég és egy szoftver fejlesztő cég. Egy webes fejlesztés során szerződést kötnek egy adott fejlesztésre.
Van előttem a képben 3-féle jog:
Melyik mire jogosítja fel azt, aki "birtokolja" és mire nem? Mit tehet a fejlesztő, ha csak a szerzői jogot tartja meg? Felhasználhatja-e a rendszerben előforduló szoftver forrást más megrendelők számára végzendő munkához?
Webes munkáról van szó, melynél a forráskód gyakorlatilag fizikailag átadásra kerül, hiszen felkerül megrendelő szerverére. Hogyan és miképpen védheti fejlesztő a megtartott szerzői jogait? Mit tehet és mit nem tehet megrendelő?
Nos, ebben a zűrzavaros kérdésben szeretnék tisztán látni egy kicsit.
Előre is hála és köszönet a válasz(ok)ért!
Sziasztok!
A következőhöz lenne szükségem némi információra:
A közeljövőben internetkávézó nyitását tervezzük, ahol lehetőség lenne playstation játékok használatára ill. a játékszoftverek kikölcsönzésére is.
A kérdésem az lenne, hogy kell e ebben az esetben jogdíjat fizetni és ha igen akkor mi ennek a menete.
Válaszotokat előre is köszönöm!
A továbbiakban a jogi érvekre szívesen reflektálok, megérzésekkel sajnos nem tudok vitatkozni. Elvégre ez egy 'jogi fórum'.
jogvédö
Itt szerintem nem az a kérdés, hogy közvetlenül el akarnak-e adni valamit. (Ha ingyen adom az általam csinált barna löttyöt, akkor sem hívhatom Coca-Colánák, nem?)
Ezzel szemben a "Megasztár" védjeggyel látogatottságot generál egy weboldalon, ami azért többletbevéltelt fog jelenteni, illetve konkurál a "hivatalas" Megasztár fórummal, már ha van ilyen (gondolom van), tehát onnan meg látogatottságot fog "elvinni", ezzel annak a weboldalnak a bevételeit fogja csökkenteni.
Persze az is számít, hogy a védjegyet milyen termékekre/szolgáltatásokra kapták, bár a Megasztár szerintem van annyira ismert, hogy ettől függetlenül másra se lehessen felhasználni.
Sücy, a védjegyet illetően aligha vitathatóan igazad van, már amennyiben a "Megasztár"megjelölést kereskedelmi műsorokban és egyéb gazdasági jellegű tevékenységek folytatásakor nem lehet szabadon használni.
De itt nem erről van szó, nem akarnak eladni semmit megasztár néven, vagy reklámozni, a műsor pusztán azt a mágnest jelenti, ami odavonzza a fórumozókat, de lehetne az az ókor művészete, a Ferrari Forma-1-es csapat, gagyi mosópor vagy bármi más. Ha nem akarják magukat "Megasztár"-ként eladni, akkor nem kell semmilyen engedélyt sem kérniük (használati szerződést kötniük).
Ellenkező véleményre nyitott vagyok, győzz meg, hivatkozz (pontos) jogszabályi helyet! :)
jogvédö
Ja igen. Sajnos 232 rendbeli szerzői és szomszédos jogok megsértése, ennyi szoftverház sérelmére állapítottak meg káréttéket, a legnagyobbak a Microsoft 1,5m, a Grapisoft 2-3 millió, a COREL valamint az Adobe
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |