Szerzői Jogok

new.leslie # 2008.10.08. 20:50

Köszönöm a gyors és kimerítő választ Vendég:).

(Igazából 1000 Ft egy mozijegy ára. És a moziban azért ezerszer jobb élményt kap annyiért, mint otthon… Akinek meg van pénze házimozi rendszerre, annak van pénze 6-7000 Ft-os DVD-kre is. Úgy érzem, jó felé megy a piac azzal, hogy olyan megfizethető előfizetéses rendszereket dolgoz ki, ahol havi pár ezer Ft-ért korlátlan számban hallgathatók zenék és tekinthetők meg filmek. A szélessávú internet elérés ezt lehetővé is teszi. Amúgy az internet előfizetésbe is bele van építve a jogdíj, nem?)

Újabb kérdéseim merültek fel:

Az teljesen logikus, hogy a szoftvereknél nem működhet a közös vásárlás, hiszen még a reklámban is világosan ki van emelve, hogy egy program hány licenc-es, tehát hány számítógépre telepíthető fel.

De most tegyük félre a szoftvereket és térjünk vissza a könyvekre és hang- vagy képanyagot tartalmazó cd vagy dvd lemezekre.

Konkrét példát kreálok, hogy könnyebben érthető legyen a kérdésem. Tegyük fel, hogy mi egy 5 főből álló informatikai vállalkozás vagyunk. Weboldalakat készítünk és tartunk karban. Mind az öten más és más városban lakunk az ország távoli pontjain és otthonról dolgozunk. Gondjaink akadnak a marketinggel, mert ugye miért is kéne a programozóknak érteni a marketinghez. Óriási szerencsénkre találunk egy jó kis marketing stratégiákat oktató tananyagot az interneten, ami áll mondjuk 5 könyvből és 20 Cd-ből, az ára pedig 200 ezer Ft. Kapva kapunk az alkalmon és megrendeljük a cég számára ezt az anyagot.
No most, ugye mindegyikünk szeretne kikupálódni, hiszen mind az öt városból szeretnénk ügyfeleket szerezni. Ha öten birtokoljuk a céget, ami birtokolja ezt a tananyagot, készíthetünk mindegyikünk számára egy-egy másolatot, hogy mindenki tudjon haladni vele, vagy csak egy másolatot készíthetünk és azt kell állandó jelleggel küldözgetnünk futárral vagy postán? Ne adj Isten van-e jogunk ahhoz, hogy a biztonsági másolatot a cég ftp szerverének egy lekódolt részén helyezzük el, amihez csak mi öten férünk hozzá és onnan szedegessük le mindig azt, amire éppen szükségünk van? Vagy a letöltögetést elkerülvén csináljunk egy samba megosztást ötünk otthoni gépe felé, mert akkor letöltés nélkül egyenesben lehet látni, hallgatni, ami a szerveren van, mintha tv-znénk vagy rádióznánk? Ebben a második esetben a látott, hallgatott anyag nem mentődik el az otthoni gépeken. Ugyanakkor sztem ez nem nyilvános sugárzás, hiszen csak a cég öt tulaja fér hozzá, akik amúgy is hozzáférhetnének.

A másik eshetőség, ami már nem céget, hanem magánszemélyeket érint. Van egy ügyész ismerősöm és meginterjúvoltam e kérdéskörben telefonon. A következőket javasolta:

1. Első körben mindenképpen érdemes megkérdezni, hogy hajlandó-e az eladó több névre kiállítani a számlát. Hátha...
  2. Ha nem hajlandó, akkor a következőt kell tegyük. Írnunk kell egy megállapodást, hogy „X” terméket XY meg KG meg HB meg … közösen fizettük ki a következő arányban, így az a közös tulajdonunkban van. Ezt mindenkinek alá kell írni. Nem haszontalan dolog, ha van tanú is, de ügyvédre vagy közjegyzőre az ilyenhez nincsen szükség. A megállapodásból mindenkinek legyen egy példánya, hogy egy esetleges ellenőrzésnél a tulajdonjogát igazolni tudja.

Valamint említette, hogy magánszemélyeknél nem nagyon szoktak ellenőrzést tartani, inkább a cégeknek kell arra odafigyelni, hogy minden 100%-ig tökéletesen rendben legyen.
A kérdésem itt is hasonló, mint az előző esetben. Mivel itt a közös tulajdon nem áttételes, mint a cég esetében, hanem közvetlenül többen birtokoljuk ugyanazt a könyvet, hanganyagot, képanyagot, stb. (nem szoftvert), itt készíthető minden tulajdonos számára biztonsági másolat vagy csak egyetlen másolat készíthető, és marad a posta, futár stb. megoldás? Itt is szóba jöhet a biztonsági másolat zárt ftp-n tartása, illetve a samba megosztás csak és kizárólag a tulajdonosok felé. Ha nincs lehetőség több másolat készítésére, akkor esetleg ez okés?

Abban az esetben, ha nem kaphat másolatot minden tulajdonos, közös tulajdon esetén két embernek mindenképpen lehet legális példánya, ha egyiknél van az eredeti a másiknál a másolat. Hiszen így a kettes számú emberke a közös tulajdonos lappal tudja igazolni, hogy a nála lévő másolat legális. Így bármilyen könyv, hanganyagot vagy filmet tartalmazó cd vagy dvd megvásárolható fél áron, ha legalább két embert érdekel.:) Vagy tévedek?

Vagy működhet mondjuk 5 tulajdonos esetén a mindenkinek lehet egy másolata verzió? Érdekelne ez cég és magánszemély esetében is.

Remélem, hogy sikerült világosan fogalmaznom. És azt is remélem, hogy valaki ismeri a válaszokat.:)

(Azért jutott eszembe ez a többen tulajdonolják ugyanazt a dolgot dolog, mert ez pl. házak és autók esetében is működik, sőt azt még az állam is nyilvántartja. És ha nagy értékű dolgok esetében működik, akkor miért ne működhetne kis értékű dolgok esetében is? Innentől kezdve azt sem értem, hogy miért ne állíthatnának ki számlát több személy nevére... Ha kérjük és nem teszik meg, az önkényeskedés nem? Egyáltalán van joguk megtagadni ezt a lehetőséget? )

Vendeg :-) # 2008.10.08. 05:59

2. Ez ebben a formában csak a programok esetében igaz. Film és zenemű esetében azonban nem feltétlenül.

3. A fene se tudja. Szűk családi körben ismereteim szerint semmi retorziót nem von maga után, de a "huszonhetedik unokaöccs" már nehezen hihető...

4. Ez sem teljesen igaz. :) Akik lebuknak, azoknál 80%-ban az anyagi haszonszerzés (pl. értékesítés, stb.) megállapítható. Ráadásul, ahogy egy fórumon olvastam: ha 1000 Ft lenne minden új premier film, a többség akkor is inkább letöltené, stb. (Csak találnának más indokot, h miért.) :)

1. Szvsz, ha elajándékozod, azzal nem sérted a licencet, de ezt egyenként kellene vizsgálni szoftverek esetében. A biztonsági másolat ilyenkor értelemszerűen törlendő/megsemmisítendő.
  2. Nem tudod kivitelezni. Egy számla egy címre szól.
  3. Egy program egy biztonsági másolat. A licenc is csak egy gépre szól, akárhányan is vagytok a cégben. :)
new.leslie # 2008.10.08. 00:43

Mindenkinek szép napot kívánok!:)

Elolvasva az eddigieket a következő dolgok álltak össze a fejemben:

1. Ha valaki megvesz valamit, akkor arról – mint tulajdonos – csinálhat egyetlen egy másolatot biztonsági mentés címén. Egy esetleges ellenőrzés esetén be kell, hogy mutassa az eredeti példányt, az arról szóló számlát, blokkot. (Az eredeti példányt akkor is meg kell őrizni, ha az már használhatatlan.)
  2. Letölteni önmagában nem bűn, de amint a letöltött állomány fizikai valójában megjelenik a winchesteren vagy bármilyen adathordozón, akkor az már illegális másolatnak számít és számon kérhetnek miatta.
  3. Sem az eredeti példányt, sem a legális másolatot kölcsönadni – még ha az ellenszolgáltatás nélkül is történt – nem szabad.
  4. A legtöbb ember azért szerez be illegálisan dolgokat, mert az eredetit nem tudná megfizetni.

Akkor keressünk kiskapukat a kispénzűeknek! A következő kérdések / megoldások jutottak eszembe:

1. Mi a helyzet abban az esetben, ha én az eredeti példányomat nem kölcsönadom, hanem odaajándékozom valakinek. Akkor a legális biztonsági másolatom elveszíti a legalitását és le kell, hogy töröljem? Egyáltalán ajándékozhatok szerzői jogvédelem alatt álló művet a szerző engedélye nélkül? Ha eladni nem lehet, akkor lehet, hogy ajándékozni sem.
  2. Kispénzűekről lévén szó: Mi van akkor, ha bemegyünk öten egy boltba és öten veszünk meg egy cd-t vagy könyvet, és ötünk nevére kérjük a számlát? Akkor mind az öten tulajdonosok leszünk és mind az öten készíthetünk az eredetiről egy biztonsági másolatot? Vagy csak egy biztonsági másolatot készíthetünk és két cd-n kell osztozzunk öten?

(Oké, tudom, hogy szoftvereknél ez nem működik, mert ott user licenc van, de a könyveknél és a cd-knél nem tudok ilyenről.)
Kiegészítés: Ha az eladó nem hajlandó ötünk nevére adni a cuccot, akkor fordulhatunk a fogyasztóvédelemhez? Elvégre autót is lehet többen venni.

3. Mi történik abban az esetben, ha öten csinálunk egy céget, aminek 5-en vagyunk a tulajdonosai és a cd-t a cég nevében vesszük meg? Akkor a cd a cégé, de mind az öten legálisan használhatjuk azt. Csinálhat arról mindegyikünk biztonsági másolatot vagy csak összesen egyet és megint csak 2 példányon kell ötünknek osztoznia?

Ha valakinek van valami más ötlete, dobja fel, hátha... A kispénzűeknek is legyenek már legális lehetőségeik, nemde?:)

Ezekről a felvetésekről mi a véleménye a jogban jártas fórumozóknak? Működhetnek vagy nem?

Előre is köszönöm a válaszaitokat, véleményeiteket.

cérnafa # 2007.05.18. 09:47

Tomika: én nem tudok jogi segítséget nyújtani, de nagyon jó a tartalom az oldaladon :) Gratula!

tomika-79 # 2007.05.17. 11:17

Üdvözlök mindenkit!
Ismét egy kis segítségre lenne szükségem.
A történetem a következő: van nekem egy oldalam, ahol az általam készített papírmakettek letölthetőek bárki számára, szabadon, ingyenesen (www.papirmakett.fw.hu). Na most olyan dolog történt, hogy egy illető, az oldalamról leszedett makettek sablonját bevitte egy üzletbe, ahol eladásra kínálta fel őket. A tulaj ismerte azoldalamat, és felismerte a maketteimet, így nem kötött üzletet az emberkével.
Ezután történt, hogy valaki (szerintem ugyanaz az ember) nyitott egy oldalt, ahol pénzét lehetett megrendelni tőle a makettek sablonjait. A feltett képek alapján egyértelmű volt, hogy ezek az én maketteim, mely tényt, az oldal szerkesztője tagadott mikor felvettem vele a kapcsolatot, állítása szerint sokkal előbb rajzolta, mint én. A képek alapján azonban, sok felismerhető jelet véltem felismerni, mely beigazolja, hogy tényleg az én makettemet kínálja megvásárlásra. Elküldtem neki a bizonyító képeket, de nem válaszol. Igaz az oldal, most jelenleg nem elérhető! Az oldal a www.modellbalu.atw.hu lenne.
Szóval a kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben milyen jogi lépéseket tehetek az illetővel szemben? Ismerve a hazai eljárások költségeit, és eljárási idejét, érdemes-e feljelentést tenni, és egyáltalán foglalkozna-e vele a rendőrség? Úgy tudom, a tárhelyre feltöltéskor, rögzítik az IP-címet, mely alapján megtalálható az illető. De nem tudom elég-e az általam összegyűjtött bizonyíték? Ahogy olvastam a szerzői jogokról szóló törvényt, azt már megsértette az illető.

A válaszokat előre is köszönöm!

Pjotr # 2007.01.18. 16:39

Az egész jogszabályt el kéne olvasni, ezek a szabad és egyéb felhasználások nem vonatkoznak szoftverre.
De ne aggódja ha megy a BSA megy majd vele a rendőrség is.
Ha meg valami csoda folytán nem, akkor meg el kell őket zavarni.

sz332 # 2007.01.18. 13:04

Sziasztok!

A homar.index.hu - n olvastam egy érdekes BSA levelet. Főleg a levél vége az érdekes:

"A BSA látogatások jogi alapját a Szerzői jogi törvény 16. paragrafus 7. bekezdése biztosítja"

Namost, előkerestem ezt a bekezdést:

"Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a felhasználó köteles a szerzőt vagy jogutódját, illetve a közös jogkezelő szervezetet (85 - 93. §) a felhasználás módjáról és mértékéről tájékoztatni."

Ráhúzható-e ez a törvény a szoftverekre?

Magyarul: egy magáncégnek mi köze van hozzá, hogy én milyen szoftvereket, milyen mértékben használok? Ha kijön a rendőrség, oké, de így?

Különös tekinettel arra, hogy a 17-es paragrafus a következőket írja:

17. § A mű felhasználásának minősül különösen:

1. a többszörözés (18 - 19. §),
  2. a terjesztés (23. §),
  3. a nyilvános előadás (24 - 25. §),
  4. a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként (26 - 27. §),
  5. a sugárzott műnek az eredetihez képest más szervezet közbeiktatásával a nyilvánossághoz történő továbbközvetítése (28. §),
  6. az átdolgozás (29. §),
  7. a kiállítás (69. §).

Előre is köszi...

Pjotr # 2006.12.18. 07:45

De azért gondolom nem árt, ha ír egy emailt a szoftvercégnek...

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.18. 07:29

A szoftverekhez tartozó licensz (a használatról szóló szerződés) általában nem tiltja a jövedelemszerzés céljából történő felhasználást. (Az ingyenes programoknál előfordulhat ilyen megkötés.) Ami tilos, az a jövedelemszerzést szolgáló másolás - itt erről nincs szó.

kea4 # 2006.12.17. 23:10

Kedves Nattila!

Szerintem nem, de nem vagyok (szoftver/szerzõi) jogász. Ha így lenne, akkor Redmondban mást sem csinálnának, mint az oktatási és egyéb segédanyagok jóváhagyását...

Üdvrivalgással:
KEA.

Nattila # 2006.12.16. 20:56

Kedves hozzászólók!

A következő témában szeretném a segítséget kérni:

Ha egy szoftverhez készítek használati útmutatót: screenshotokat felhasználva a programból és hozzá készítek magyarázó szövegeket, akkor ez sérti-e a szerzői jogokat? Kell e ilyenkor engedélyt kérnem a gyártótól? Mi a helyzet ha külföldön forgalmazott programról van szó? Mi a helyzet abban az esetben ha a program ingyenesen letölthető és használható?
Az általam készített használati útmutatót e-book, pdf vagy nyomtatott fomában pénzért forgalmaznám.
Segítségeteket köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.05. 11:41

A mű megalkotásától, nincs szüksége külön "levédésre". A jogsértő személyeket fel lehet szólítani a jogsértés emgszüntetésére, követelni lehet tőlük az okozott kár megtérítését. Szükség esetén mindkettő perben érvényesíthető.

A szerzői jogot sértő oldalak (pl. fórumok) üzemeltetője is köteles eltávolítani a tartalmat a szerzői jog jogosultjának kérelmére.

tomika-79 # 2006.12.04. 21:29

Üdvözlet mindenkinek!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a szerzői jog mikortól él, ezt hogyan lehet érvényesíteni, illetve le kell e védettni a szerzeményt?

Konkrétan arra gondolok, hogy tavaly elkezdtem én, papírmaketteket rajzolni. Feltettem őket az internetre, hogy bárki kinyomtathassa, és összeragaszthassa őket. Na a gondok ott kezdődtek, hogy hiába írtam oda, hogy az átalakítások engedélykötelesek, illetve az átalakítás nyilvánosságra hozatalais, egyes emberkék, gátlástalanul másolják, illetve átalakítják őket, és jobb esetben oda írják, hogy átalakítás, de a nevem már nem szerepel rajtuk. De én nem adtam nekik engedélyt! A másik, hogy szemmel látható, hogy az én makettem egy részét használta fel az illető. Van e jogilag, az ilyenek kiküszöbölésére mód, esetleg feljelentés érne e valamit, az illető ellen? A szerzői jogokról szóló törvényt elolvastam, de abból nem derül ki számomra teljesen, hogy hogyan érvényesíthetem a szerzői jogaimat! Mert pl az oldalon található képekre, én engedélyt kértem, de ezek az emberkék, nem is saját oldalra teszik fel a makettet, hanem fórumokban, és e-mailen terjesztik, így még az oldalt sem tudom töröltetni.

A segítségeket előre is köszönöm!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.14. 13:19

Viccesek ezek az Artisjusnál. Isten bizony, jót nevettem.

tomas64 # 2006.11.14. 12:22

Valami olyasmi rémlik nekem, hogy a zenék (és egyéb digitális adatok) tárolására, letöltésére alkalmas eszközök árába beépítik a szerzői jogdíjakat is. Persze lehet, hogy erre az esetre nem vonatkozik ez a szabály, mert a fülhallgató magában nem alkalmas sem töltésre, sem tartásra.

prezso # 2006.11.14. 12:12

Ja. Akkor én miért nem fizetek gyerektartási átalányt, hiszen alkalmas vagyok gyereknemzésre? :D
Ekkora baromságot...
(csak magánvélemény, jogi háttér nélkül)

Joe-Colom # 2006.11.14. 11:17

Éppen az előbb beszéltem a jogdíjjat kiszabó illetékessel, aki azt mondta, hogy hiába tüntetem el a háttér zenét, akkor is fizetni kell, mert a számító gépek alkalmasak fülhalgatón keresztüli zenehalgatásra és feltételezi, hogy a hozzánk betérő vendégek élnek is az alkalommal!
Én úgy tudtam, hogy mint üzemeltető nem vagyok felelős a vendégek által letöltött tartalmakért! Akkor most mi itt az igazság és a korrekt megoldás?

Sasfioka # 2006.11.14. 10:30

Az internet "nem védett tartalom", arra vonatkozóan jogdíjat SENKI nem szed. Viszont a háttérben szóló rádió elég rendesen "belenyúl" a szerzői jogi kategóriába, melyért bizony a jogszabályban meghatározott átalánydíjat fizetni kell.

SF

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.13. 22:28

A rádió lesz az.

Joe-Colom # 2006.11.13. 22:19

Természetesen megnevezték, de számomra zavaros, hogy mire vonatkozik ez a jog díj?-az internet fizetős elérésére, vagy csak a háttérben szóló rádióra?

_Lala_ # 2006.11.13. 22:08

Hát, én bármelyik "kérőtől" rögvest kérném, hogy nevezze meg a jogszabályt, amely alapján kér...

Joe-Colom # 2006.11.13. 21:48

Sziasztok!
Azt szeretném megtudni egy hozzá értőtől, hogy a frissen nyitott Internet kávézónkba "betévedt" szerzői és jogvédelemmel foglalkozó Illetékesek, jogosan kérnek-e tőlünk negyed évente 50.000 Ft-ot, amiért mi lehetővé tesszük 14-gépen az internet elérését , fizetős szolgáltatásként?

Midgard # 2006.10.13. 09:40

Elég sürgős a dolog ha valaki esetleg tud vkit azt is szívesen fogadom.

Txh

Midgard # 2006.10.12. 23:37

Sziasztok, egy ismerősömet ASVA a rendőrségen feljelentette szerzői jogos ügyben, ehhez keresnék hozzá értő ügyvédet, aki vállalná az ügyét, DVD film másolással vádolják. Lehetőleg olyat aki jártas a témában vagy volt már ilyen ügye. Végig olvastam a fórumot láttam hogy TomSecret elég jártasnak tünik, esetleg Ön?
Az E-mail cimemre várnék jelentkezést.

Köszönöm.

Sasfioka # 2006.10.07. 17:14

A törvény nem ismerete nem mentesít téged annak betartása alól. Így talán nem lenne tanácsos kimagyarázni, meg terelni, talán célravezetőbb lenne együttműködni a rendőrséggel, és összetenni a két kezed, hogy "csak" 207e Ft kárértéket állapítottak meg.

Tudom, hogy "nem fair" ez az egész, de hidd el, ha nekiállsz magyarázkodni, meg kapálózni, akkor saját magadnak is ellentmondhatsz, a másik: rosszabb esetben esetleg oda is juthat a dolog, hogy ártatlanul vádolsz meg embereket (mert a rendőrség fel fogja tenni a kérdést, hogy honnan...)

SF