munkaviszony felmondás


dunnyuska # 2010.08.03. 09:30

pazs

pénteken szóltak neki, h hétfőtől felvennék :)
köszönöm válaszát! Üdv.

gyane # 2010.08.03. 10:02

Kedves Nandy/Fórumozók!

A 2010.07.26-ai segítségkérésemmel kapcsolatban lenne még kérdésem:

Amennyiben, aug. 31-vel rendes felmondással (munkáltató mond fel) szűnik meg a munkaviszonyom, viszont én kérem - amint leveledben ajánlottad - a fele felmondási időtől való eltekintést, a másik felére pedig a bent lévő szabadság elszámolását, - bár már nincs annyi szabadságom! (ez is gondot jelent)
Nem lehet ennek munkajogi következménye?
(Pld. nem változik meg a munkaviszony felmondás jellege, pld. közös megegyezésre?)

Sajnos, nem tudom hogyan járok jobban? Mit tegyek?

Köszönöm a segítséget.

nandy # 2010.08.03. 10:38

Nem változik.

Ha nincs annyi szabid, mint ami elég lenne a felmondási idő felére, akkor

  1. kéred, hogy mentsen fel a munkavégzés alól, vagy
  2. ledolgozod.
gyane # 2010.08.03. 11:58

Köszönöm a gyors, korrekt segítséget. Gyane

erika77 # 2010.08.09. 15:43

Kedves Fórumozók!

A kérdésem a következő lenne. Főnököm ki akar rúgni az állásomból. Az emiatt ért folyamatos támadások miatt depresszióval betegállományba kerültem. Közben, a betegségemre, valamint a gazdasági helyzetre való hivatkozással felosztotta a területemet két másik kollégám között. A kérdésem az lenne, hogy ha meggyógyulok és visszamehetek dolgozni, akkor Ő átszervezésre való hivatkozással megszüntetheti a munkaviszonyomat? Az átszervezés során a munkaköröm nem szűnik meg, csupán felosztásra került két kollégám között. Köszönöm a választ.

nandy # 2010.08.09. 17:03

Ha jól emlékszem, korábban már megkérdezted ugyanezt, és kaptál is választ:
De igen, megszűnik a munkaköröd, hiszen szétosztják, azaz nem marad meg!

erika77 # 2010.08.09. 17:46

Kedves Nándi!

Jól emlékszel, egyszer már megkérdeztem. De azóta találtam a birosag.hu-n egy erre vonatkozó ügyet, ahol az volt az ítélet, hogy jogellenes a felmondás, mivel a munkakör nem szűnt meg az átszervezéssel, csak valaki más kapta meg. Akkor ilyenkor mi van? A legfelsőbb bíróság ítélete nem irányadó?

Naina # 2010.08.09. 17:48

Kedves Erika!

Én úgy gondolom rendes felmondás esetén nem hivatkozhat arra az átszervezésre ami a betegséged miatt történt. Hisz az átszervezés OKA a betegséged.
Amikor meggyógyulsz már nem állnak fenn azok a körülmények amire alapozza az átszervezést.

De várom a tapasztalt jogászok véleményét , én csak mint joghallgató írtam véleményt. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.09. 22:12

A felosztással a munkakör megszűnt. Ez jogszerű, okszerű és valós felmondási ok.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.09. 22:13

Naina, a helyettesítés meg az átszervezés két különböző dolog, egészen másfajta feltételekkel és jogkövetkezményekkel.

Naina # 2010.08.10. 06:02

Kovács Béla SÁndor!

Értem amit írsz, de akkor az átszervezésben hogy hivatkozhatnak a munkavállaló betegségére?

Az átszervezés esetén egy hosszabb előremutató folyamat lényeges változását tudom oknak elképzelni, amire a munkáltató gazdasági okok miatt kénytelen reagálni.

A betegség ezzel ellentétben egy ideiglenes, rövidebb ideig tartó változás, amit ahogy te is írtad egy helyettesítéssel meg lehet oldani.

Szerinted?

Ninnya # 2010.08.10. 06:32

Sziasztok Kedves Forumozók!
A problémám a következő lenne. 1 főnök-1 beosztott vállalkozásban vagyok alkalmazott. Hónap elején benyújtottam írásban a felmondásomat, amit a főnököm el is tett. Másnap a következőket mondta: Kártérítést fog követelni tőlem mert én felmondtam. (munkaszerződésben nem szerepel hogy mennyi ideig maradok, határozatlan munkaviszonyom van) Valamint visszafizetteti a szabadságok azon részét ami ugy nem jár részarányosan.
Na ezzel van igazán gondom ugyanis ez nálunk ugy működött hogy csak akkor mehettem szabira mikor a főnök is. VAgy ha külön akartam akkor nekem kellett helyettest szereznem akit saját zsebből kellett kifizetnem, viszont a jelenléti íven ezt fizetett szabinak kellett beírni. Mikor szóltam hogy ez jogellenes annyit mondott hogy lehet másik melót keresni. Most azt akarja hogy fizessem vissza a szabit amiért amúgy is én fizettem zsebből igy egy napot kétszer fizetnék ki. Ebben kérném hozzáértők segítségét, hogy most mit tudok csinálni. Sűrgős lenne. Válaszokat tanácsokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.10. 06:38

Félreérted. Nem a munkáltató hivatkozik a munkavállaló betegségére, hanem a munkavállaló itt, a fórumon.

OFF
Soha ne felejtsd el, hogy a fórumon mindig az egyik fél egyoldalú előadásában ismerjük meg a tényállást. Külön kell választani azt, ami tény, attól, amit ő tesz hozzá, olyan gondolomformán.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.10. 06:44

És még valamit félreértesz. Adott esetben a rendes felmondásnak az átszervezés maga az indoka, az már nem szorul további indoklásra. Ha én munkáltató vagyok, átszervezhetem a céget "azért mert csak" alapon is, nincs az a bíróság, amelyik ebbe beleszólhatna.

Kicsit precízebb jogi nyelven: döntvények sora szól róla, hogy ha a munkáltatói rendes felmondás indoka átszervezés, akkor a bíróság csak ezen indok valóságosságát (tehát a szervezeti változás tényleges megtörténtét) és okszerűségé(A változás és a munkaviszony közötti okozati összefüggést) vizsgálhatja, a gazdasági észszerűségét, célszerűségét (tehát hogy szükség volt-e rá) nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.10. 06:48

A kártérítés csak akkor jöhet szóba, ha nem töltöd le a felmondási időt.

Ha több szabadságot kaptál az idén, mint ami a munkaviszony megszűnéséig (tehát nem a felmondás közléséig) időarányosan járna, azt tényleg levonhatja az utolsó béredből.
Amit egyébként előadsz, azt én értem, csak vita esetén ezt nem hiszik el bemondásra, bizonyítanod kellene.

erika77 # 2010.08.10. 06:56

Kedves Béla Sándor!

Valóban felosztották a területemet, de ez egy hosszú folyamat végkifejlete lett, aminek a célja, hogy én ne dolgozzak ennél a cégnél, mert személyes jellegű problémája van velem a főnöknek. Kezdődött áprilisban a közös megegyezés felajánlásával, majd következett egy nyomkövető GPS jogtalanul csak nekem. Aztán megbetegedtem és erre hivatkozva született a döntés, hogy mivel én beteg vagyok ezért a terület felosztásra kerül. Ha a legfelsőbb bíróság hozott már döntést ilyen ügyben, az nem mérvadó?
Köszönöm a választ.

Ninnya # 2010.08.10. 07:11

Köszönöm
Csak ugy tudom bizonyítani ha az aki eljött mellém áll igaz? mert erről írás nem született Hívtam fizettem ennyi

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.10. 07:36

Az nem bizonyítja, hogy nem voltál szabadságon. Éppen azt bizonyítja, hogy nem dolgoztál, hiszen helyettesíteni kellett.

Naina # 2010.08.10. 07:42

Béla,

és ha jól értettem amit erika77 írt és a munkavállaló betegségével indokol egy átszervezést a munkáltató, akkor szerinted akkor sem bírálhatja felül az átszervezésen indokán alapuló felmondást a bíróság?

Azért köszönöm a fejtágítást, mindig jól jön a mások tapasztalata, tudása, látószöge.:)

Naina # 2010.08.10. 07:43

na ezt jól megfogalmaztam, de biztos érted a kérdést...

Ninnya # 2010.08.10. 08:15

Kedves Béla!
Itt nem az a baj hogy szabin voltam ez idáig jogos csak az hogy én fizettem érte holott a törvény is kimondja hogy a fizetett szabadság alanyi jogon jár és kiadását nem lehet feltételhez kötni.
NA most ha vissza is kéne fizetni a túlvett szabit ettől eltekinthet e a munkáltató annak fejébe hogy én fizettem a helyettest holott erről neki kellett volna gondoskodni?
HA nem tudunk megegyezni perre vinném a dolgot és kiváncsi vagyok lenne e esélyem .

nandy # 2010.08.10. 09:00

Erika, Naina:

A munkáltató csak szóban hivatkozik a munkavállaló betegségére (ha egyáltalán...).
A kérdező pedig még nem kapta meg az írásos felmondását, így csak találgat.

Majd ha meglesz a felmondás, kiderül az indok is... gondolom, nem lesz benne, hogy Erika betegsége miatt történt az átszervezés.

nandy # 2010.08.10. 09:03

Ninnya:
Van egy általad is aláírt jelenléti ív, amit a bíróság nyilván nagyobb előnyben részesít, mint a te "szóbeli kiegészítésedet".
Szerintem kár perelni, mert nem tudod bizonyítani az állításod.

erika77 # 2010.08.10. 09:07

Nandy!

Nem szóban hivatkozott a betegségemre, hanem írásban, vezérigazgatói utasítás keretein belül. Persze, hogy találgatok, mi mást tehetnék?

nandy # 2010.08.10. 09:18

Írásban? Na, ez már érdekes... Bár még mindig nem beszélhetünk a felmondásról. Vagy az is megtörtént?