Köszönöm a válaszokat
Majordomus, szerinted nem próbáltam megbeszelni vele? De a szitkozódáson kívül más vàlaszt nem kaptam.
Köszönöm a válaszokat
Majordomus, szerinted nem próbáltam megbeszelni vele? De a szitkozódáson kívül más vàlaszt nem kaptam.
Mi lenne ha felhívnád?
Vikoka,
Unión belül van a végrehajtásra mechanizmus:
https://e-justice.europa.eu/…cement_order
Fizetési meghagyás? Ítélt dologra?
Vikoka,
A bíróság által megítélt gyerektartás megváltozását azon a bíróságon kell kérni, ahol a határozatot hozták.
Ha nincs a mostani ítéletben közvetlen bírósági felhívás, vagy közvetlen bírósági végrehajthatóság, akkor a végrehajtást is kérni kell, ugyanitt. Ehhez mondjuk lehet, hogy ismerni kellene a munkáltatót.
Mindenesetre európai fizetési meghagyással meg lehet találni a munkáltatót is, de lehet, hogy a bíróság is megoldja ezt.
Én a helyedben egyben kérném az állam általi megelőlegezést is egyben.
Üdvözlöm
Volt férjem Németországban él, gyerektartást nem fizet.
Válásunkkor 20000 Ft-ot állapított meg a bíróság, de ezt még az akkori itthoni minimálbére után állapították meg.
Külföldre távozása óta nem fizet gyerektartást.
Hova és mit kell beadnom, hogy fizessen? Nem tudom a munkáltatója nevét.
Köszönöm
Jóestét kívánok!
Egy ismerősöm gyermekének a felügyeletével kapcsolatban van kérdésem.
A levele szerint a válásukkor a bíróság a feleségének ítélte a gyermeket. Az elmondása szerint az anyja a 3,5 éves kislányát TENS elektromos stimuláló készülékkel kínozza, s így a gyermek szerinte komoly bajban van.
Az ismerősöm szélmalomharcot vív a gyámhatósággal, amely az ismerősöm birtokában levő iratok tanúsága szerint hamis/valótlan adatokkal folytatott eljárást, miközben az iratokat rejtegette. Jelezte már ezt a durva 'terápiát' a gyámhatóságnak, továbbá a gyermek is tanúskodott már ez ügyben, sőt jegyzőkönyv is született már erről, a gyámhatóság mégsem intézkedett még semmit.
Egy tapasztalt családjogi ügyvédtől szeretném kérdezni, hogy
Mit lehet ilyenkor tenni?
Érdemes-e a problémával a gyámhatóság felett felügyeleti jogot gyakorló Belügyminisztériumhoz fordulni?
Várom a hasznos ötleteket és gondolatokat.
„Egy tapasztalt családjogi ügyvédtől szeretném kérdezni”
Én is pont ezt tenném a helyedben. Csak nem itt, egy anonim fórumon, mert itt ilyen nemigen van.
Jóestét kívánok!
Egy ismerősöm gyermekének a felügyeletével kapcsolatban van kérdésem.
A levele szerint a válásukkor a bíróság a feleségének ítélte a gyermeket. Az elmondása szerint az anyja a 3,5 éves kislányát TENS elektromos stimuláló készülékkel kínozza, s így a gyermek szerinte komoly bajban van.
Az ismerősöm szélmalomharcot vív a gyámhatósággal, amely az ismerősöm birtokában levő iratok tanúsága szerint hamis/valótlan adatokkal folytatott eljárást, miközben az iratokat rejtegette. Jelezte már ezt a durva 'terápiát' a gyámhatóságnak, továbbá a gyermek is tanúskodott már ez ügyben, sőt jegyzőkönyv is született már erről, a gyámhatóság mégsem intézkedett még semmit.
Egy tapasztalt családjogi ügyvédtől szeretném kérdezni, hogy
Várom a hazsnos ötleteket és gondolatokat.
A gyerektartás a gyerek után jár, nem a lakcím után. Az osztrák családi pótléknak pedig az a feltétele, amit az apa állít. Hogy aztán azt tényleg a gyerekre költi vagy inkább elissza, más kérdés. Mint ahogy az is, hogy hiszel-e neki.
Tisztelt Ügyvédúr/Hölgy!
Gyermekem ősztől egyetemen folytatja tovább a tanulmányait.Édesapjával 4 éves kora óta külön élünk,és fizeti a gyerektartást.Most,hogy továbbtanulás előtt áll a gyermek,apuka felvetette neki,hogy jelentkezzen be vele egy állandó lakcmíre,így tudná igényelni utána Ausztriában a családi pótlékot,mivel kint dolgozik,és ezzel az összeggel támogatná a tanulmányait.Ő azt állította ugyanúgy fizetné a gyerektartást,de ezzel kapcsolatban fenntartásaim vannak!Az lenne a kérdésem,hogy törvényileg úgy is köteles e gyerektartást fizetni,ha az állandó lakcíme az édesapával egy helyen lenne.
Válaszát előre is köszönöm!
orb,
Nincsenek kőbe vésett számok.
Minden egyes eset más, minden család helyzete különbözik, minden körülményt figyelembe véve hozzák meg a döntést a bíróságon.
Ezek a fő szabályok :
„Ptk.
4:205.§(1) A bíróság a tartás mértékét a jogosult indokolt szükségletei és a kötelezett teljesítőképessége alapján határozza meg.
...
4:215.§(1) A kiskorú gyermek tartására a szülő a saját szükséges tartásának korlátozásával is köteles. Ezt a rendelkezést nem kell alkalmazni, ha a gyermek indokolt szükségleteit munkával szerzett keresménye vagy vagyonának jövedelme fedezi, vagy a gyermeknek tartásra kötelezhető más egyenesági rokona van.”
Ha bírósági határozat állapította meg gyermektartás mértékét, akkor ugyanitt kérheted annak módosítását, hogy úgy érzed, hogy valamilyen okból már nem arányos a mostani helyzet. Fontos, hogy a döntés óta valami változzon, akár a te helyzetedben, akár az eltartottakkal kapcsolatban, ilyenkor van csak esélyed arra, hogy ha méltányolható az indokod, akkor csökkentsék a gyermektartás mértékét.
Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy,
Az én problémám összetett; először is a kérdésem az, hogy amennyiben egy apának van 2 nagykorú gyereke, akik felsőfokú tanulmányokat folytatnak, emelett nyaranta diákmunkában dolgoznak, illetve ugyanennek az apának van egy kiskorú gyermeke a második házasságából, úgy a 2 felnőtt gyermekre jogosan vonnak-e le 40% gyerektartást az apa fizetéséből? Illetve ha ezzel a levonással az apa fizetése meg sem közelíti a 2024-es garantált nettó bérminimumot, ez így helyes-e? Ha jogi lépéseket szeretnénk tenni ez ügyben, mi a teendő, csak az apa indítványozhat felülvizsgálatot a gyermektartás ügyében? Sajnos az anyagi helyzetünk nem teszi lehetővé az ügyvédi díjak kifizetését, van-e lehetőség rászorulóknak valamilyen módon ügyvédi segítséget kérni?
Köszönöm válaszát tisztelettel!
Ebben nincs eltérés az általános szabályoktól: az életpályára felkészítő tanulmányok végéig - de legalább 18, legfeljebb 25 éves korig.
Amiben különbség van, az az, hogy élete végéig jogosult lehet rokontartásra. Ha.
Tisztelt Ügyvéd úr/hölgy!
Tartósan beteg súlyosan fogyatékos gyermek esetén meddig jár a gyerektartás?
Üdvözlettel.
Szabolcs
Jónapot Kívánok!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi üggyel kapcsolatban, röviden a lényegi információ:
A mostani feleségemmel megismerkedtem , volt egy meglévő ingatlan a nevemen , amit még egyedül kezdtem el felújítani, de apósomék is besegítettem apróbb dolgokban anyagilag, plusz a feleségem is, aki akkor még nem volt a feleségem. Pár hónapra rá tervezetten terhes lett, fél évre rá összeházasodtunk , akkor már az én nevemen szereplő ingatlanban laktunk közösen. Felvettünk 10 millió Ft babavárót. Megszületett a közös lányunk. Majd a lányom 1 éves korában külön mentünk ,mert nem működött. Közös háztartásban éltünk ugye, a hitelt az én számlámról vonták, közösen vásároltunk be stb. Költöttünk a házra is stb. 2023 március óta külön élünk. Azóta havi 90 ezer Ft gyerektartást fizetek , minden nap foglalkozok a lányommal. Külön költözésnél a feleségemnek kifizettem amit ide vettek a szülei stb. Azóta is fizetem a hitelt amiből még 8,5 millió Ft van. Ezt most egyben vissza fogom fizetni, utána tudunk elválni. Ezen felül a feleségem igényt tart még 1 millió Ft-ra, hogy amíg együtt éltünk akkor az ő fizetésének a nagy része ide ment el (hozzá teszem az enyém is). Én ezt a pénzt kifizetem neki, de csak hogy békén hadjon. Kérdésem lenne ,hogy milyen magánokíratot vagy ügyvéd előtt aláírt papírt írjunk amiben elismeri ,hogy itt a vége és később sem tud követelni semmit ? A fizetésem 380 ezer Ft netto, ebből 90 ezer Ft gyerektartást fizetek ugye, plusz ezen felül még költök én is a lányomra. Voltam már ügyvédnél, de sokkal okosabb nem lettem, az ügyvéd azt mondta hogy sok a gyerek tartás, mert egy ilyen korú gyermeknek nincs akkora szükséglete. De a saját lányomtól nem fogom sajnálni, a feleségem jó anya. Tehát milyen papírt írjunk ,amit később sem tudnak megtámadni ?
Köszönöm szépen előre is !
Ha esetleg valamilyen érdemi infó kimardt ,kérdezzetek kérlek. Pótlom.
Üdvözlettel: Zoltán
Udv
Volt parom ugy vette igenybe a csokot es vett lakast maganak, hogy nem koltozott oda.
egyertelmu anyagi elonyszerzes szandekkal karositotta a jogosultak forraskeretet.
Gyerektartas ujratargyalasanal a per soran a birosag figyelembe veheti e ezt a visszaelest, h itt bizony komoly anyagi elonyre tett szert ezzel h a gyerekeket felhasznalva kapott jogosulatlanul forrast. a visszaeles bizonyithato, de egyelore nem akarok bejelentest tenni az allamkincstarnal.
koszonom
az allapota magaban,ill az a helyzet ha vegul mondjuk fizetes nelkuli szabadsagra veszik.
Udvozlom
volt ferjemnek valas utan jelentkezo, pszichiatrian kb 2 honapja gyogyszeresen kezelt sulyos depresszioja van, sulyos ongyilkossagi gondolatokkal.(ambulans lap szerint)
Eselyes a munkahelye elvesztese, vagy hosszabb idore fizetes nelkuli szabadsagra vetele.
kerdezem tisztelettel, h ez a korulmeny befolyasolhatja e a most kezdodo gyerektartas emelésére vonatkozo keresetem kimenetelét.
koszonom
Eltűnt a nyitókérdés? Mindegy, már megírtam, úgyhogy elküldöm.
Valószínűleg Vht. 28. § szerinti közvetlen bírósági felhívásról van szó. Mivel gyermektartás ügyében hozott határozat (ítélet) előzetesen végrehajtható, tekintet nélkül a jogorvoslati kérelemre, elrendelték a letiltást. A másodfok ezt megváltoztatta. Ilyen esetben a végrehajtást elrendelő bíróság az 56. § (1) szerint köteles a végrehajtást korlátozni, feltéve, hogy észlelte, hogy ilyen intézkedést kell(ene) hoznia.
A végzés az határozat.
Egyebekben viszont látni kellene az iratokat, mert ebből nem derül ki, mi a problémája a munkáltatónak.
Valószínűleg nem ez történt, a munkáltatód pedig nem kapott letiltást módosító utasítást attól az egyetlen hatóságról, akitől azt köteles elfogadni. Helyesen teszi, hogy a te bemondásodat nem fogadja el, és ugyanúgy folytatja a letiltást. Ő nem mulasztott, illetve: ebben a történetben nem ő mulasztott.
Igen, fogadj ügyvédet, de ne te akard neki elmagyarázni a helyzetet, hanem csak az iratokat add át neki. Ő majd tudni fogja, mi a teendő.
HA igazolhatóan nem az édesanyjánál lakik, akkor azt valószínűleg el lehet érni, hogy ne oda kelljen fizetni. De mivel kiskorú, vélhetően fizetni kell valamennyit. Mindenesetre van itt egy határozat, amit azért csak ismerni kellene a válaszhoz.
Tisztelt Segítők!
Az alábbi helyzettel kapcsolatban kérem szíves segítségüket, tanácsukat. Elvált szülő vagyok, gyermekem után rendszeres átutalással fizettem tartásdíjat évekig. Sok gyámügyi probléma volt gyerek és volt élettársam között, a gyerekeket gyámügyi felügyelet alá vették, nem megfelelő gondozás, törődés miatt, majd a gyerek saját kérésére intézetbe került - nem jött ki az anyával, volt, hogy elzavarta otthonról nem engedte be a lakásba 14 éves korába, stb. stb./ Egy idő után szintén saját és az anya kérésére visszakerült a családba, nem sokáig, mert megszökött otthonról, kábítózott, kórházba került, stb. majd vissza az anyához - mindkettőjük kérésére -. Egy idő után az anya "lemondott" a gyerkőcről, hogy kezelhetetlen, nem vállalja a felelősséget, csavarog, nem jár haza, stb. stb. Így megint intézetbe került, nevelő gyám lett kijelölve, részére. Az intézetből is csavargott, több esetben rendőri körözés volt kiadva ellene, majd ismét "közös kérésre" visszakerült az anyához ... leginkább anyagi érdektől vezérelve, hogy kapja a családi pótlékot. Ez tavalyi évben történt. A kapcsolatuk azóta is rossz, nem is tartózkodik az anyánál a gyermekem, sajnos elég erkölcstelen életet él, hol itt, hol ott van "barátja", akiknél éjszakázik hosszabb- rövidebb ideig. Augusztusban tölti a 17. életévét. Ja, a tartásdíj fizetés alól mentességet kaptam, és az intézetnek kellett egy meghatározott összeget fizessek. Kapcsolatot tartjuk, innen tudom, hogy nem lakik az anyjánál, hanem barátoknál, közben állítólag dolgozik is "diákmunkát". Kiderült, hogy iskolába se jár, csavarog, bulizik, stb. A napokban kaptam a Járásbíróságtól levelet, hogy újra életbe lép a tartásdíj f9zetési kötelezettségem, mivel jogerőre emelkedett a határozat, hogy visszahelyezték /anya és lánya közös kérelmére/ az intézetből az anyához. Az anya is hívott telefonon, hogy fizessem a tartásdíjat, mert az neki jár! Bocsánat a hosszú írásért, kérdésem az lenne, köteles vagyok-e tartásdíjat fizetni, mikor nem lakik az anyjával, egyáltalán nem tartózkodik otthon, iskolába nem jár /ezért nem kap az anya családipótlékot se utána/ alkalmanként elmegy dolgozni, egyébként hosszabb- rövidebb élettársi kapcsolatokat létesit. Kérem a segítségüket, hogy - mivel a Járásbírósági határozatban az áll, hogy fellebbezhetek a tartásdíj fizetés kötelezettségével kapcsolatban, az általam leírtak alapján jogosan kérem-e, hogy mentsenek fel a tartásdíj fizetésének kötelezettsége alól, hisz nem jár nappali, ill. egyáltalán semmilyen iskolába a lányom, időközönként dolgozik, anyjánál egyáltalán nem lakik, élettársi "kapcsolatokban" él. Előre is köszön segítő válaszukat.
A bíróság arra szólt fel, hogy ha már úgy gondolod, hogy ingyé pereskedhetsz, legalább jelöld meg, és ne neki kelljen kitalálnia, hogy milyen jellegű költségkedvezményt akarsz, és az szerinted miért illet meg téged. Jófejségből megsúgja neked, hol találod meg a választéklistát.
Az csak természetes, hogy az ellenfeled azt szeretné, hogy ha elveszíted ellene a pert, legalább az így okozott költségeit térítsd meg neki.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |