Ajándékozás, kötelesrész, hagyatéki eljárás

drbjozsef # 2025.01.18. 20:51

A váláshoz pont az kell, amit írsz : semmi.
Csak egy döntés. Ez nem bizonyítás kérdése.

Ha lehetne a válásra hivatkozva bármit is visszakövetelni, akkor az öt év pont a válástól indulna. Hiszen azért követelné vissza, ott nyílik meg a visszakövetelés lehetősége, onnantól kezdődik az elévülés erre a követelésre.
De persze nem lehet.

Bobek # 2025.01.18. 17:52

Kedves drbjozsef!
Köszönöm szépen!! Kicsit megnyugodtam és amúgy a válásom 2025ben lenne, az pedig 2019 után szintén átlépi az 5évet..vagyis 2025 ben válok akkor maga az e felvetés 5év után van illetve a párom minden évben válni akart ( a semmire : erre sok tanúi m van ) Aztán visszacsinálta mindig...de már nem bírom ezért akarok én válni...( belebetegedtem ebbe.. )

drbjozsef # 2025.01.18. 17:44

Bobek,

Nem.
Az ajándék visszakövetelésére csak szigorú feltételek, a Ptk.-ban felsorolt esetekben kerülhet sor, és azt is inkább szűken értelmezve. Ritka eset.
És egyébként az is igaz, amit KBS írt : egy ilyen szerződésben, amikor házastársak rendezik így a vagyoni viszonyaikat, még a "sima" visszakövetelésnek sincsen helye.
Nincs mitől tartanod.

Bobek # 2025.01.18. 17:28

Kedves drbjozsef!
Igen ettől tartottam...lehet így is értelmezni...nincs feltétel, feltevés a szerződésben....maga a válás lehet az?..

Kovács_Béla_Sándor # 2025.01.18. 17:22

Erre szerintem nem az általános szabályok vonatkoznak. Ha az egyik házastárs az életközösség fennállása alatt ajándékoz a másiknak, akkor az házassági vagyonjogi szerződés. Amiből következik, ami következik.

drbjozsef # 2025.01.18. 15:51

Ettől nem lettem okosabb, hogy nem linkelted az "itt"-et.

Mindegy is.
Véleményem szerint az ajándék visszakövetelésének van elévülési ideje, az azonban NEM a szerződés megkötésétől kell számítani. Ha a Ptk.-ban szereplő valamelyik ok valós, és megnyílik az ajándékozó joga a visszakövetelésre, akkor onnantól kell számítani az elévülést.

Tehát ha pl. 2019-ben kap valaki ajándékot, és a megajándékozott 2023-ban követ el súlyos jogsértést az ajándékozó ellen, akkor ha ez alapján követelné vissza az ajándékot, akkor az legkorábban 2028-ban évül el (de meg is lehet szakítani, és nyugodhat is az elévülés).

De egyébként az ajándékozónak kell bizonyítani a Ptk. 6:237.§-ban szereplő feltételek egyikének fennállását. Van egyáltalán ilyen? Szerepel bármilyen feltétel, vagy feltevés az ajándékozás indoklásában az ajándékozási szerződésben?

Bobek # 2025.01.18. 14:30

Kedves drbjozsef!
Nem fizettem érte ..ez így sajnos hosszú lenne..a lényeg h 2019ben kaptam 2/3 tulajdonrészt az ingatlanba, és most 2025 ben zajlik a válás ...visszakérheti e a 2/ 3 részt 5 év után ? Itt találtam a végén van a lényeg...

"Mikor van lehetőség az ajándék visszakövetelésére?
A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az ajándékozó visszakövetelje az ajándékot bizonyos helyzetekben. Ilyen például az, ha a szerződéskötést követően bekövetkezett változások miatt:

Az ajándékozónak a létfenntartása érdekében szüksége van az ajándékra, és annak visszakövetelésével nem veszélyezteti a megajándékozott létfenntartását.
Visszakövetelheti az ajándékot vagy az ajándék helyébe lépett értéket, ha a megajándékozott vagy a vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el. Ilyen súlyos jogsértés az, ha a megajándékozott bűncselekményt követ el az ajándékozóval szemben, meglopja, vagy, ha jogi kötelezettségének nem tesz eleget, illetve ha polgári jogi jogsértést követ el vele szemben (pl.: személyiségi jogok megsértése).
A visszakövetelés tipikus esete az is, amikor téves feltevés okán történt meg az ajándékozás. Ez azt jelenti, hogy az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, ha az a feltevés, ami miatt odaadta azt, mégsem valósult meg. Ennek tipikus esete, amikor nászajándékként a szülők ingatlant ajándékoznak a fiatal párnak, azonban egy esetleges válás esetén azt visszakövetelik azért, hogy az ajándék ne kerüljön a felosztandó vagyonba.
Az ajándék visszakövetelésnek van elévülési ideje, ami 5 év, tehát 5 év után semmilyen ajándék nem kérhető vissza! "

drbjozsef # 2025.01.18. 12:05

( sajnos én így raktam bele a pénzt h nem adás vételivel hanem ajándékozási szerződésben. )
Márhogy fizettél érte a feleségednek? Családon belül is valótlan tartalmú szerződést kötöttetek. Jó ötlet volt...

Úgy néztem h 5 év után nem kérhető vissza, előle is köszönöm a segítséget!
Hol?

Bobek # 2025.01.18. 11:22

Tisztelt Fórum!
Szeretném megkérdezni ha a feleségemtől kaptam 2/ 3 tulajdoni hányadot 1 ingatlanban ajándékozási szerződésben ajándékként 2019ben ! Azt visszakérheti most 2025ben vagy van elévülési idő ( sajnos én így raktam bele a pénzt h nem adás vételivel hanem ajándékozási szerződésben. )
Úgy néztem h 5 év után nem kérhető vissza, előle is köszönöm a segítséget!

innuendos # 2025.01.10. 16:34

Értem, köszönöm.
Valószínűleg akkor sem fog fizetni, csak azért, mert a férjem azt mondja...