munkaviszony felmondás


erika77 # 2010.08.10. 09:22

A felmondás még nem történt meg, még beteg vagyok. De ha meggyógyulok abban a pillanatban meg fog történni, mivel csak ezért van az átszervezés, szeretnék felkészült lenni, és tudni, hogy mit tehetek ellene.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.10. 11:26

Mint mondottam, ha a felmondás indoka átszervezés, akkor a munkavállalónak nem kell indokolni, miért határozott el átszervezést. Nincs is jelentősége, hogy miért határozta el.

Kicsit konkrétabban. Lehet, hogy eredetileg csak azért osztom szét a beteg munkavállaló feladatait két másik munkavállaló között, hogy helyettesítsék őt. Ha azonban azt látom, hogy a két munkavállaló képes ellátni a feladatait, dönthetek úgy, hogy az átmenetinek szánt helyzetet véglegesítem, és megszüntetem a munkakört. (Vagy csökkentem az adott munkakörben foglalkoztatottak számát.) Ebben semmi jogellenes nincs.

erika77 # 2010.08.10. 12:08

Kedves Béla Sándor!

Magyarul ha betegállományba kerülsz mert a munkáltatód terrorizál és már nem bírod cérnával, és Ő a betegséged alatt felosztja a területedet másik két kolléga között és utána úgy gondolja, hogy rád már nincs szükség, az szerinted nem jogellenes. Hát szerintem meg igen! Ha ez így lenne, ahogy Te mondod, akkor Magyarországon egyetlen egy ember munkahelye sincs biztonságban. Mindenesetre köszönöm a válaszokat, tanulságos volt...

nandy # 2010.08.10. 12:18

Törvény szerint nem jogellenes...

Ráadásul itt csak a te verziódat olvassuk, a munkáltatóét nem. Lehet, hogy nem véletlenül akart GPS-t rakni az autódba, betegség alatt nem ok nélkül kérte vissza a telefonodat... stb.
Azaz te magad is okot adhattál arra, hogy mindenáron házon kívül akarnak látni. Ezt mi nem tudhatjuk.

erika77 # 2010.08.10. 13:29

A telefonomat nem kérte vissza, azt valaki más írta Neked, de nem én voltam. Persze, hogy nem ok nélkül kaptam a GPS-t nézegetni akarta, hogy merre járok, de érdekes módon csak engem, de biztos oka volt rá... Azt hittem ez egy fórum, ahol lehet kérdezni, ha valamit nem tudok. Ahol mind a két felet meghallgatják, az a bíróság. Miért állítanék olyat, ami nem igaz? Na mindegy.

erika77 # 2010.08.10. 13:29

A telefonomat nem kérte vissza, azt valaki más írta Neked, de nem én voltam. Persze, hogy nem ok nélkül kaptam a GPS-t nézegetni akarta, hogy merre járok, de érdekes módon csak engem, de biztos oka volt rá... Azt hittem ez egy fórum, ahol lehet kérdezni, ha valamit nem tudok. Ahol mind a két felet meghallgatják, az a bíróság. Miért állítanék olyat, ami nem igaz? Na mindegy.

nandy # 2010.08.10. 14:10

Kérdeztél, választ is kaptál, nem is egyszer!... sajnálom, ha neked nem tetszett.
Természetesen jogodban áll bíróságra menni, de ne csodálkozz majd, ha elveszted a pert.

nandy # 2010.08.10. 14:17

Itt a fórumon egyébként is lehetetlen konkrét problémákat megoldani, csak tanácsot adhatunk. Ezt a tanácsot pedig mindenki a saját felelősségére használja (ha akarja).

Ninnya # 2010.08.10. 16:47

Mindenkinek köszönöm a segítséget.
Megpróbálok vele kiegyezni. A könyvelője hívott hogy van még tavalyról 7??!!! nap ki nem vett szabim és elfelejtette!!! átvezetni ha ezt megteszi nullás leszek.

erika77 # 2010.09.09. 15:35

Nandy!

Megkaptam a felmondásom, az az indoklás, hogy az én betegségem miatt történt egy átszervezés, és most hogy már meggyógyultam, megvizsgálták a helyzetet és úgy döntöttek, hogy én nem kellek. Nem kell dolgoznom a 30 nap táppénz utáni védettség alatt, ki kell vennem 10 nap szabadságot utána meg két hétig dolgoznom kell, amit a kereskedelmi igazgató kijelöl nekem. Mit szólsz? Ezt így lehet?

nandy # 2010.09.10. 07:05

Benne van az, hogy a munkakör megszűnése miatt?

erika77 # 2010.09.10. 07:22

A munkavállaló betegsége miatt 2010.06.07.napjától nem tudta ellátni a munkaköri feladatait. A kedvezőtlen piaci és forgalmi viszonyok mellett a Munkáltató gazdasági érdeksérelme elkerülése a munkavállaló illetékességi területein is biztosítani kellett a munkaköri feladatok teljesítését, mely végett a Munkáltató átszervezést hajtott végre. Az átszervezés tapasztalatai értékelésével a Munkáltató megállapította, hogy az átszervezés eredményeként kisebb munkavállalói létszámmal azonos feladatok megfelelő hatékonysággal elláthatók, így a gazdasági körülmények által indokolt költségcsökkentést eredményező létszámcsökkentés hajtandó végre. Ezért az átszervezés véglegesítésével a Munkavállaló további foglalkoztatása indokolatlanná vált, mely okból a Munkáltató a Munkavállaló munkaviszonyának a megszűntetéséről határozott a rendelkező rész szerint.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.10. 18:44

Korrekt.

erika77 # 2010.09.13. 11:51

Kedves kbs!

Nem tudom eldönteni, hogy Te értesz is ezekhez a dolgokhoz, vagy csak szórakozol itt más emberekkel, akik segítséget kérnek. Már több fórumban olvastam az okos tanácsaidról és számomra megdöbbentő a hozzáállásod. Remélem, hogy hozzám hasonlóan mások sem támaszkodnak arra, amiket itt tanácsolsz, mert sok esetben ez elég messze áll az igazságtól. Mindenesetre jó lecke volt...

nandy # 2010.09.13. 16:01

Kedves Erika!

Nem tudom, mi bajod van Kbs-sel (bár ha jól emlékszem, velem sem voltál megelégedve, most mégis...). Az tény, hogy néha egy-két szavas mondatokban válaszol, de az általában elég is.
A lényeg az, hogy nem a betegséged, hanem átszervezés miatti munkakör megszűnés miatt mondanak fel neked.

nandy # 2010.09.13. 16:10

Ja, és nehogy te legyél már megsértődve azért, mert 3 hónapja foglalkozunk a különféle problémáiddal...

Tudod, mások inkább megköszönik a jótanácsokat, még ha nem is kedvező mindig a válasz!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.13. 17:21

Kedves Erika!
Isten adta jogod, hogy kételkedj a válaszaim megalapozottságában, miért is lennél köteles elfogadni őket? De nekem is ugyanolyan jogom, hogy véleményt formálják a kérdésről.
Mellesleg elsőre részletesen kifejtettem, hogy a munkáltató mivel indokolhat, hogy az a bíróság előtt megálljon. Pontosan arra hivatkozott.

Noreszka # 2010.09.15. 12:47

Kedves Kovács Béla Sándor!

Jelenleg gyes-en vagyok és nem sikerült a régi -banki - munkahelyemre visszamenni dolgozni (pozícióm betöltve), ezért 8 év után kerestem magamnak egy másik munkahelyet. Szeretnék a számomra lehető legkedvezőbben felmondani a munkahelyemnek. Mit tanácsol mit tegyek? Új munkahelyemre - természetesen - minél hamarabb várnak. A jelenlegi munkahelyem azt mondta, hogy nem fizetik ki a szabadságot . Ez igaz felmondás,közös megegyezés esetén is? Vagy kénytelen leszek letölteni szabit + még a 8 év után járó felmondási időt is ki kell majd várnom? Lehet, hogy csak több hónap után tudom elkezdeni az újat????
Arról már nem is álmodhatok - ugye - hogy végkielégítéssel menesszenek?? (Hiszen én már hónapokkal ezelőtt jeleztem, hogy visszamennék, de nem tudtak állást ajánlani nekem , ezért inkább kerestem másikat).

Köszönettel,
Noreszka

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.15. 12:57

én már hónapokkal ezelőtt jeleztem, hogy visszamennék, de nem tudtak állást ajánlani nekem , ezért inkább kerestem másikat

Meg ne haragudj, de ez nem volt egy okos dolog. Annyiszor elmondtuk, hogy a gyes igénybe vevő munkavállalót, ha megszünteti a fizetés nélküli szabadságát, a munkáltató köteles foglalkoztatni. Ha nem tudja ellátni feladattal, fizetheti az állásidőt. De ez már mindegy.
A dolgok jelen állása mellett nyilván nem fognak felmondani neked, hiszen látják, hogy neked fontos és sürgős a munkaviszony megszüntetése. Kénytelen leszel te felmondani. Ez esetben valóban nem illett meg végkielégítés, és a felmondási idő felére sem kötelesek felmenteni a munkavégzés alól. Szerencsére a felmondási idő a fizetés nélküli szabadság ideje alatt is telik, tehát, ha időben felmondasz, munkavégzési kötelezettséged nem lesz.
A ki nem adott szabadságot a munkaviszony megszűnésekor pénzben meg kell váltani. Itt van egy pici trükk: a felmondási idő egyetlen napjára a fizetés nélküli szabadságot meg kellene szüntetned. Nem valószínű, hogy ez alatt dolgozni kelljen, de ha mégis, akkor kibírod. Ellentételezésként a munkáltató kénytelen lesz a béredet rendezni, és a szabadságmegváltást már ezzel a - remélhetőleg megemelt - bérrel számfejteni.

Noreszka # 2010.09.15. 13:26

Köszönöm a gyors választ!

Csak azért jeleztem, hogy visszamennék, mert szerettem volna ott dolgozni újra. De nulla ajánlatot kaptam, amit megpályázhattam volna. Most pedig máshová várnának. Egyébként a jelenlegi helyemen fizetés nélküli szabadságon vagyok (nem vettettem magam vissza aktív állományba) és kapom a gyes-t (eddig gyed-en voltam).
Hallottam olyanról is, hogy valaki két helyen volt egyszerre. Ez tényleg lehetséges? Tehát az , hogy maradok a jelenlegi cégnél fizetés nélküli szabin a gyerek 3 éves koráig és a másiknál pedig gyes mellett dolgozok hivatalosan? Vagy ez valami nagy őrültség?

Köszönettel,
Noreszka

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.15. 13:32

Félreértesz. Nem az volt a hiba, hogy jelezted a munkába állási szándékot. A hiba az volt, hogy nem ragaszkodtál hozzá, hanem inkább más munkáltatót kerestél.

Tehát az , hogy maradok a jelenlegi cégnél fizetés nélküli szabin a gyerek 3 éves koráig és a másiknál pedig gyes mellett dolgozok hivatalosan?

Megpróbálhatod, de ez szerintem joggal való visszaélés. Ha csak a jelenlegi munkáltató kifejezetten hozzá nem járul, hogy a fizetés nélküli szabadság ideje alatt más munkaviszonyt létesíts.

Noreszka # 2010.09.15. 19:53

Köszönöm! Így minden világos!
(A joggal nincs szándékomban visszaélni.)

nandy # 2010.09.15. 20:04

Ha pedig nem járul hozzá, hogy te máshol munkát vállalj, akkor neki kötelessége munkát biztosítani. Így kénytelen lesz engedélyezni.
Nem?

BLajos # 2010.09.15. 22:08

Helló mindenkinek!

Még nem találtam ilyen jellegű kérdést, így gondoltam felteszem:

2010 aug. 15-el benyújtottam a felmondásomat, szept. 15-én le is telt a 30 napom. Hány napon belül kell megkapnom a papírjaimat, illetve a még ki nem fizetett fizumat? Ha csak a papírt akarják ideadni, de a pénzt nem, akkor is aláírjam?

A főnököm a mai nap (15-e) célzott rá, hogy holnap (amikor már nem dolgozom a cégnél) átnézi a raktárkészletet, hogy hiányzik-e valami. Ahogy a hozzáállását ismerem, simán találni fog "hiányzó tételeket". Ha akarja, levonhat a kifizetendő pénzemből ilyen "leltárhiányt" jogszerűen? Sajnos értelemszerűen én már nem leszek jelen az átnézésnél.

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.15. 22:10

Az utolsó munkában töltött napon.