munkaviszony felmondás


Idna # 2009.03.25. 10:49

Üdv Mindenkinek!

Rögtön belevágok a közepébe:
2009.04.07-én lejár a GYES-em. Munkáltatóm, ahogy az előre vetíthető 99%, hogy az elbocsátásomra pályázik. Szeretném tudni, hogy ezt hogyan, mikortól és miképpen teheti meg?
Ugye a felmondásnak sok sok indoka lehet, de:
Létszámleépítés- nem történt, sőt helyettesítő kiskönyves van a helyemen
Nem megfelelő a képzettségem- a velem egyszerre felvettek egyikének sem volt magasabb képzettsége, időközben szerezték azt meg a munkáltató által szervezett és finanszírozott helyi képzésen 1 hónappal azután, hogy GYES-re jöttem
Nincs megelégedve a munkámmal- gondolom ez szóba sem jöhet hiszen 3 éve nem dolgozom
Megszünt a beosztásom-ennek sincs alapja mert ott van a napi dokumentáció ami igazolja, hogy nem cserélődnek az emberek a beosztásomban, hanem mindíg ugyanaz látja el.
Szóval nagyon reménytelen, tudatlan és kétségbeesett vagyok. Nagyon számítok a segítségre, még ha olykor értetlennek is tünök!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.25. 11:37

Nem itt kell védekezned az esetleges felmondás indoklásával szemben.

Idna # 2009.03.25. 12:08

Csak ennyit kérdeztem és nem állt szándékomban semmi ellen védekezni, bocsánatot kérek ha félreérthető voltam.
"Szeretném tudni, hogy ezt hogyan, mikortól és miképpen teheti meg?"

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.25. 14:26

A gyes megszűnésétől számított 30 nap után kezdődhet el a felmondási idő, de a felmondást már korábban is lehet közölni.

ancsa10 # 2009.03.25. 14:28

Kedves kbs!

Úgy látszik türelmetlen voltam és nem olvastam végig az előzményeket.
De ettől függetlenül azért voltam még ilyen bizonytalan, mivel a volt főnököm egyfolytában azt hangsúlyozza, hogy megszünt a munkaköröm; ergo nem tudnak ugyanolyan munkakörben foglalkoztatni. ( amúgy meg ne türelmetlenkedjek...) A pénz egy dolog mert azt megkapnám. De nyílvánvaló nem mindegy az embert hol foglalkoztatják. Személy szerint nem látok esélyt a közös megegyezésre. Az az igazság, hogy nem kíváncsi rám és el szeretné érni, hogy magam keressek másik állást..

Türelmét köszönöm

Üdv,
Ancsa

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.25. 14:34

A gyes lejártáig védve vagy a rendes felmondástól. Addig, ha nem tud foglalkoztatni, fizetheti az állásidőt. (Korlátozott időre kirendelhet, de ez egy másik téma.)

ancsa10 # 2009.03.25. 16:03

Kérhetem még addig türelmét, hogy megmondja mit jelent az, hogy állásidő ? Legutolsó fizetés x %-a?
Mi a számítás alapja ?

Üdv,
Ancsa

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.25. 19:07

Főszabályként az alapbér.

ancsa10 # 2009.03.25. 19:52

Köszönöm !

Ancsa

Idna # 2009.03.26. 10:04

K_B_S
Köszönöm a választ.

zadri # 2009.03.26. 13:51

Segítséget szeretnék kérni!
Május 2-án lesz 2éve hogy egy élelmiszerboltban dolgozom mint pályakezdő.elég sok probléma van a munkahelyemen.ezért hétfőn elmentem táppénzre,amit a két év alattam nem tettem(tehettem)meg.ezért vszínű ha visszamegyek akkor elküldenek,ami nem is baj.Kérdéseim 1, melyik jobb ha felmondok,ha kirugnak,ha közös megegyezéssel megyek el,ahhoz hogy munkanélkülit rögtön kapjam,ne csak 3honap mulva.
2, El tudok menni passziv táppénzre,ha nincs semmi bajom(az orvossal meg tudom beszélni)3, melyik éri meg jobban a p.tpénz,vagy a munkanélküli?4, 2honapja 70200ft-ot elötte 60500ft-ot kaptam,kb mennyit fizet erre a munkanélküli,és mennyit kapok ha p.tpénzre megyek?5, hogyan lehet megoldani hogy ne kelljen ledolgozni,a felmondási időt?Kétségbe vok esve,még nem voltam ilyen helyzetbe soha...ha valaki tudja ezekre a választ.írhat a mikoadrienn@citromail.hu-ra is.köszönöm

fantanna # 2009.03.26. 15:14

Tisztelt Jogtudósok!

Néhány napja kaptam meg az értesítésemet csoportos létszámleépítésről szóló döntésről.
Ezen az értesítésen szerepel egy tájékoztatás a felmondási idő hosszáról:
0-3 év 30 nap
3-5 év 45 nap
5-8 év 55 nap
8-10 év 60 nap

illetve a végkielégítés mértékéről:
legalább 3 év esetén 2 havi
legalább 5 év esetén 3 havi
legalább 10 év esetén 4 havi átlagkereset összege.

Azért fordultam Önökhöz kérdésemmel, mert nem ilyen adatokról volt tudomásom. Ezek az érvényesek?
Jelenlegi munkahelyemen 4 év 7 hónapja dolgozom. Ezek szerin nekem 45 nap felmondási idő jár és 2 havi végkielégítés?

Hogyan számítják ki a végkielégítést, illetve a felmondási idő alatti juttatást?
Azt mondta a munkáltatóm, hogy a felmondást a tájékoztatás átvételét követő 30 nap elteltével kapom meg. Milyen juttatásokra vagyok jogosult ezidő, valamint a felmondási idő alatt?
Mostanáig heti 1 alkalommal 86%-ban térítette a vonattal történő oda-vissza hazautazásomat a cég, mivel az állandó lakhelyem több száz km-re van a munkahelyemtől és így albérletben laktam ott és csak hetente egyszer tudtam hazamenni.
Meddig vagyok jogosult erre az utazási költségtérítésre?
Illetve van egy kollégám, aki hasonló helyzetben van, de neki nem az utazási költségeit térítették, hanem albérleti támogatást kapott havonta. Ezt 6 hónapra állapították meg előre májusig, de persze havonta fizették. Meddig jogosult erre a támogatásra amennyiben a munkáltatója felmentette a munkavégzés alól már a csoportos létszámleépítésről szóló tájékoztatás kézhezvételétől számított 30 napra, valamint a felmondási időt sem kell ledolgoznia. Ez azért fontos kérdés, mert az albérletet nem lehet egyik napról a másikra felmondania, viszont munkába már nem kell járnia. Úgy gondolom ezért legalább az albérlet felmondási idejére megilletné az albérleti támogatás, főleg azért, mert azt már megítélték neki még decemberben 6 hónapra előre.

Kollégáim és magam nevében, válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel:
állásukat elvesztő dolgozók

Goyomuerte # 2009.03.26. 16:30

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni!

Április 25-én lennék a cégnél 3 éve.Április 1-én a válság miatt szerződést módosítana a cégem,amit én nem akarok aláírni és így fel is mondanak nekem.Viszont a főnököm megkért,hogy 9.-ig még dolgozzak a cégnél,és majd aznap számolok le.Ez eddig rendben is van,mert kérheti,hogy dolgozzak addig.
A kérdésem az lenne,hogy így,ha a felmondási idő alatt „telik le“ a 3 évem,akkor kérhetem-e jogosan a végkielégítést,vagy csak akkor járna,ha 25.-e után mondtam volna fel?
Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.26. 16:59

A felmondási idő még része a munkaviszonynak.

kissandi # 2009.03.26. 17:04

Tisztelt Szakértők!! Az alábbi ügyben kérem sos segitségüket! Tudom, hogy mindenkinek sűrgős, de...

Több mint tiz éve dolgozom egy kft-nél. Augusztustban született egy kislányom, akivel jelenleg gyed-en vagyok itthon. Az ügyvezető április elején jogutód nélkül meg akarja szüntetni a céget, igy el akar bocsátani. Végkielégitésnek 900000 forintot ajánlott fel az 1,2 M helyett.
Tudom, hogy a Bérgarancia Alapból 925000 forintot kapnék, de azért a br. 25000 forintért nem szeretnék évekig pereskedni…
Kérdéseim a következők:

  1. Ha aláirom a közös megegyezést, akkor mit tehetek, hogy az esetleges következő baba után (másfél éven belül szeretnénk kistesót – még a gyed ideje alatt) is kapjak tgyás-t és gyed-et? Mi van akkor, ha csak a gyes alatt születik meg a testvér? Bölcsödébe még ha akarnám sem tudnám beiratni a kislányomat, mert egy évvel előtte jelentkezni kell, tehát nem tudok elmenni dolgozni. Járható út az, hogy a szülés előtt egy hónappal (még a gyed alatt) jelentkezem munkanélküli segélyre? Egyáltalán tiz év munkaviszony után mennyi időre kaphatok munkanélküli segélyt? Vagy Ön mit tanácsol, hogyan járnék legjobban ebben a helyzetben???
  2. Ha megkapom a végkielégitést, akkor ez beleszámit a következő baba után kapható tgyás és gyed alapba? Adózás szempontjából megoszthatom az összeget az idei és a jövő év között?
  3. Ha ezen múlik a biztositottságom, akkor elgondolkozom azon, hogy nem irom alá a közös megegyezést. Ebben az esetben mire számithatok? Meddig tarthat ez a folyamat és mi a menete (velem együtt 15-20 kismamát érint a dolog és a cégnek egy tulajdonosa van)?

Segitségét előre is nagyon köszönöm!!
Tisztelettel, kissandi

felmondtam # 2009.03.26. 18:14

Közalkalmazotti jogviszonyomat felmondtam. A munkáltatóm ragaszkodik a 2 hónap felmondási időhöz, mely május 16-ig tart. Ebben az évben 1 nap szabadságot vettem ki, 11 napot ki akar fizetni. Jogom van-e a szabadságomhoz?

Mártusika # 2009.03.26. 18:15

Tisztelt Szakértő!

Segítségét szeretném kérni a következő munkajogi kérdésben. Férjem 11,5 éve dolgozik egy Kft-nél, megyeszékhelyen, lakóhelyünkön, üzemvezetőként. Más kft. néven, kb. 15-20 km-rel távolabbi községben van egy másik üzem, telephely, mely tuladonosai azonosak a megyeszékhelyen lévővel.
A megyeszékhelyen lévő munkahelyet "csőd", ill. anyagi szempontok miatt eladásra késztette a bank (ezt könnyebben, ill. többért tudja értékesíteni)
A kérdésem az lenne: hogy leépítések után a férjemet (és pár alkalmazottat) a cég áthelyezné a távolabbi munkahelyre, munkaköre megtartásával, azonos feltételekkel.
Abban az esetben, milyen lehetőségek vannak, ha nem vállalja el a munkakör betöltését. Ebben az esetben járhat-e bármilyen "végkielégítés", ill. amennyiben a távolabbi helyre kell munkába járnia, kérhet-e bármilyen összegű bér, vagy egyéb juttatást?
Kérném szíves tájékoztatását.
Köszönettel: Mártusika


M-tusika

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.27. 07:59

Kissandi: nem megy az a jogutód nélküli megszüntetés olyan ripsz-ropsz. A munkaviszonyod csak akkor fog megszűnni, ha a céget törlik. Ne feledkezz meg az előző évek ki nem vett szabadságainak megváltásáról, a felmondási időre járó bérről se.
Szóval nem biztos, hogy olyan jó az az ajánlat, mint amilyennek elsőre látszik.
(Ha jól látom, a tulajdonos végelszámolást szeretne, akkor pedig a Bérgarancialap szóba se jön, nem fejezheti be addig a végelszámolást, amig bárkivel - pl veled - szemben tartozása van a cégnek.)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.27. 08:03

Mártusika, a látszat ellenére két teljesen független jogviszonyról van szó. Ha jelenlegi munkáltatója felmond a férjednek, akkor megilleti a végkielégítés, a felmondási időre felére a felmentés a munkavégzés alól, és a ki nem adott szabadságok megváltása is.
Az új munkáltatóval olyan feltételekkel köt szerződést, amilyet ki tud alkudni.

Más kérdés, hogy az azonos érdekeltségi kör miatt az új, reménybeli munkáltató feltételekhez kötheti a munkaviszony létesítését. Ilyen feltétel lehet például, hogy a jelenlegi munkaviszonyt közös megegyezéssel szüntessék meg.

kissandi # 2009.03.27. 08:15

Tisztelt kbs!

Nagyon köszönöm a gyors válaszodat!!
Meg szeretném kérdezni, hogy akkor ebben a helyzetben mit tanácsolsz nekem. Hogyan járnék legjobban?

Ebbe az 1,2 M forintba beleszámoltam a szabadságokat és a védelmi időt is. Tudni szeretném, hogy felszámolás esetén is járnak ezek nekem??

Illetve a többi kérdésemre is szeretnék választ kapni!
Köszönöm a segitségedet!
kissandi

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.27. 08:28

A legjobban akkor járnál, ha a munkáltató ajánlana közös megegyezés keretében vagy 50 millió forintot. Bár annál is jobban, ha 51-et. A viccet félretéve: nincs olyan, hogy "legjobban", mert mindennél el lehet képzelni még jobbat. Azt viszont, hogy a mi a legtöbb, amit még képes vagy kialkudni, én nem tudhatom.

Ha nem végelszámolás lenne, hanem felszámolás, a munkaviszonyod akkor is csak a törléssel szűnne meg - vagy, ha az hamarabb van, akkor a gyes lejártával felmondhatnak.

kissandi # 2009.03.27. 09:13

:-)))
A cégvezető úgy képzeli, hogy felajánlja a kismamáknak a jogos végkielégitésük 75%-át és ezt mindenki tapsikolva elfogadja... Egészen tegnapig nem is hallott a Bérgarancia Alapról...
Legjobb ebben a helyzetben sajnos az lenne, ha azt a 900000 forintot most megkapnám és mégis kapnék a második baba után is gyedet :-((

Ezért továbbra is szeretném tudni,

  1. Ha elfogadom a közös megegyezést, akkor mit tanácsolsz, hogy a terveink szerint jövő nyáron születő baba után is kapjak gyed-et? Járható út az, hogy a szülés előtt egy hónappal (még a gyed alatt) jelentkezem munkanélküli segélyre? Egyáltalán tiz év munkaviszony után mennyi időre kaphatok munkanélküli segélyt?
  2. Ha megkapom a végkielégitést, akkor ez beleszámit a következő baba után kapható tgyás és gyed alapjába? Adózás szempontjából megoszthatom az összeget az idei és a jövő év között?
  3. Felszámolás esetén is jár a védelmi és felmondási időre végkielégités?

Köszönöm a segitségedet és ne haragudj, ha értetlennek tűnök...
Könönettel, kissandi

Hell1975 # 2009.03.28. 18:34

Tisztelt KBS!
Szeretném a segítségedet kérni.
Apósom az OVIT Zrt.-nél dolgozott 16 évet.
Munkaköri alkalmatlanság miatt felmondott neki a munkáltató, akkor azt mondták neki(és le is írták), hogy kap 10+3 havi végkielégítést, ami magába foglalja azt, hogy ápr, máj, jun végéig kap még pénzt de úgy van megfogalmazva, hogy az átlagkeresetével kapja mai nappal megkapta a paírjait és abban már csak 7hónap vanátutalva + a ápr, máj, junde a 3 hónap az nem az átlagkeresettel.
Remélem érthető a kérdésem!:)
Kérlek segíts mi ilyenkor a teendő mert az átlagkeresete úgy van írva, hogy 257000Ft de csak Bruttó 130 van kifizetve.
Mit tudunk csinálni??
Köszönöm válaszod előre is!

tünde69 # 2009.03.29. 11:30

T.KBS !
Kérdésekkel fordulnék önhöz ami az első a munkáltatom helyben a falumban egy varrodát üzemeltetett amit felmondott és a saját telephelyére költöztetett,két embernek felajánlotta saját otthonában dolgozhat tenkintettel 15 éves munkaviszony és idős szüleikre tekintettel,egy munkavállaló felmondott a maradék négy amibe én is beleestem bejárni kényszerül busszal és az egyik dolgozó álltal saját gépkocsijával vinne bennünket amihez hozzá füzném a kolléganő elég tapasztalatlan még.Tehát én visszautasítottam munkáltatomnak az állást mivel a Mt.76/C.§(4)hivatkozva .ö ragaszkodik a közös megegyezéshez és hozzátette nem szeretne velem kötekedni szerencsésebb ha ebbe belemegyek.
én 2003.04. vagyok a cégnél közben 3x volt válltás .anyasági melett dolgoztam 4 órában ami 2008.januárban lejárt mivel a tb től a papirokat csak áprilisban kaptam meg csak akkor jött létre a új munkaszerződésem ,amin teljesítmény bér ként volt feltüntetve,közben 2008.06.01 -től a cég ujra válltott ,én akkor észrevettem szóban inditványoztam hogy gondokat vattem észre a bejelentésemnél többszöri figyelmeztetésemre a válasz az volt már nem tud mit csinálni .decemberben gázártámogatásra jogosult vagyok az 5 gyermekre való tekintettel kértem hogy diktálja le a fizetésem mit írjak a papirra mert havi fizetési papirt nem kaptam a mai napig sem telefonos diktálással az én nevem került első térben és azt közölte velem külön beszél mert akkor látta nincsen rendbe a bejelentésem ,a többi kollégáét bediktálta ,decemberében irásban kértem töle mit irjak a papírra a gázártámogatáshoz leirta természetesen 60.300 ot ,ezt meg is tettem ,jelenleg nem tudom mit tehetnék a fizetésemből ami 65.000 ft amibe belefoglalta hogy ebből 5000 az étkezési hozzájárulás 2009.03.24.én 30000 ft ot vettem át töle amit mindig ugy kelett kérnem .patika kártyát intézett a varrónőknek 2008 szeptember 1 től de eddig 3 hónapot kaptunk.a kérdésem az lenne mit tegyek köteles vagyok e belemenni a közös megegyezésbe ,jár e végkielégítés stb..hovba forduljak válaszát előre is köszönöm és ha teheti minnél hamarabb válaszoljon köszönettel

üdvözlet Tünde

zadri # 2009.03.29. 13:48

Tisztelt szakértő.

Az előző kérdésemre nem kaptam választ.:(
egy olyan kérdésem lenne,Még egy hónapom van hogy lejárjon a startkártyám.Igaz az hogy addig nem küldhetnek el a munkahelyemről,csak én mondhatok fel?