Jogasz szakon vegzettek tapasztalatai

Legislator # 2009.11.13. 09:26

Akkor törölve:-D.

Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.13. 12:16

KBS: ki az a Zsiga?

Hát a Frajd Zsiga bácsi.

Legislator # 2009.11.13. 13:12

Mosza: ismerem a szituációt:-D.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.11.13. 13:24

A hárombetűsök tábora: Baj (TÖRÖLVE), Csip, Imp, Kacs, KBS, Kol, Leg, Mos, Nil, Pazs, Rex.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.11.13. 14:51

Attika:

Szerintem meg vannak olyan esetek, amikor hiába olvasol, gondolkodni is kell. És van olyan, hogy gondolkodni eléggé nehéz, mert nem elég csinálni, hanem jól kell csinálni. Főleg egy kezdőnek nehéz.

Kolkhisz # 2009.11.14. 21:53

Üdvözletem!

Oh, képzeljétek! Ma volt az utolsó napom. :)
Jönnek a vizsgák. Nagyon félek a rómától. Ma írtunk belőle zh-t, de annak nincs tétje. Arra tökéletes volt, hogy rájödöbbenjek, hogy rossz módszert választotta az elsajátítására. :(

Töröm a buksimat, hogy hogyan csináljam, hogy minden benne maradjon??!!

Ti hogy tanultátok annó, hogy megmaradjon a sok latin név, én állandóan elfelejtem egy részét. Bele kell verni a fejembe. Hamar szeretném letudni, persze addig jól megtanulom, remélem. :)

Kolkhisz # 2009.11.14. 22:00

Velem az a baj, hogy nem tudok könyvből tanulni. Mindig tételeket készítek, másrészt addig is olvasom, később könnyebb megtanulni.
A baj az, hogy rengeteg időt bukok emiatt. :(

Sz.Márton # 2009.11.14. 22:35

Kedves Kolkhisz!

A megerősítésedre...

A leglényegesebb dolgokat, azokat úgyis a hiteles forrásnak tekintendő könyvből fogod megtudni. Kezeld úgy, mint egy leendő jogász számára elengedhetetlenül fontos olvasmányt. Azért mégis felettébb furcsán hatna, ha önmagadnak sem tudnád egyszer őszintén elmondani, hogy rendesen áttanulmányoztad a római jog könyvet. Ez alap, így nagyon fontos, még később is bizalommal átolvashatsz benne bármit, ami ma is fontos és útravalóként sem utolsó. Úgy olvasd, hogy a benne lévő ismeretek számodra tényleg fontosak lehetnek, mégha ezt egyesek másképp és lazán egy legyintéssel letudva, a rendszerbe keringő át-kidolgozott irományokkal helyettesítik. Azokat olvasd a könyvben szereplő ismeretekkel együtt, hátha azzal még felkészültebb lehetsz. Meg fogod szeretni, később is nagyon jól jöhet még a benne szereplő kifejezések elmélyítése, majd annak akár szellemi kondícionálisként történő megismétlése.Ne azon gondolkozz, hogyan tanulj, hanem, mély filozófiai okfejtés és ábrándozás helyett egyszerűen, de figyelmesen tanulj! Nem vált még senki hátrányára, ha később is néha kinyitja a könyvet és beletekinget, persze ha valaha meg is tanulta...

janoo # 2009.11.14. 23:51

Kolkhisz, a róma tankönyv sztem messze a legjobban szerkesztett tankönyv az egyetemen. Én imádtam belőle tanulni, átlag 5-7oldal/órával tökéletesen el lehet sajátítani. ( 300oldalt véve egy félév anyagának az 50óra, azaz egy hét tanulás). Ahhoz, hogy jobban tudjak tanulni én karikázgattam és megjegyzéseket írtam a lapok szélére, sokszor utalva a máshol található,de kapcsolódó részekre.Tételkidolgozással meg ne szenvedj, mert van mindenből már kidolgozott, amik tökéletesek az ismétlésre.
(persze később már én sem a könyvet használtam,de elsőben még lelkes voltam)

bajussz # 2009.11.15. 05:55

melyik egyetemen vizsgázol majd?

szerintem a kidolgozottból tanulni azért veszélyesebb, mert elsikolhat a figyelmed fontos dolgokon, amikre csak akkor figyelsz fel, ha többször olvasod a könyvet, hogy hoppá, azt múlt héten az apróbetűben észre sem vettem, pedig lehet kérdezni fogják.

én annyi zh-t meg pótzh-t írtam, hogy szigorlaton nem volt vele bajom, csak ismételnem kellett:D

egyébként tegnap én is elővettem a könyvet, csak leporoltam, de jövő héten nem dolgozok, lesz időm kicsit nosztalgiázni. sőt azon is gondolkodom, hogy beülnék egy előadásra. morbid, ugye?:)

3 egyetemi könyvemet nem adtam el: egy filót, amit anno olvasgattam, egy közgázt, az nem kellett senkinek, és a római jogot, amit nem is akartam

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.15. 07:47

i hogy tanultátok annó, hogy megmaradjon a sok latin név,
Kinek mi jön be. Én a beseggelős dolgokat (idegen kifejezések, dátumok, számok, BTK-tényállások, stb.) a kétoldalú cédula módszerével tanultam. A marék cédulát akár a buszmegállóban is lehet pörgetni, ami megy, az be a zsebbe, ami nem megy, az a pakli aljára. A végére elfogy, akkor lehet kezdeni előlről. Amikor első átpörgetésre sem megy semmi alulra, akkor kész vagy.

A tételkidolgozás is nagyon egyénfüggő. VAn, aki azzal tanul legjobban, ha leírja (kész szövegként megfogalmazza magának) az elmondandót. Én is ilyen vagyok - tanult is fél évfolyam a tételeimből. Az igaz, hogy rengeteg időt elvisz, de valamit visszaad ott, hogy az ezer oldalas könyveket elég egyszer végig olvasni. Az is igaz, hogy nagyon jó lényegkiemelő képesség és kielégítő logika kell hozzá.

Legislator # 2009.11.15. 09:30

Én is a római jog tankönyvet tartom a legjobban megszerkesztettnek az egyetemi tankönyvek közül /feltételezem, hogy mindannyian a császárbíbor színű opus magnumról beszélünk:-)/. Érdemes sokat tanulni, de az se keserítsen el, ha a vizsgaeredmény nem az általad vártakat tükrözi. Én pl. a mai napig tudok rengeteg definíciót, regulát, akár kapásból latinul is idézni. Szerintem a római jog célja nem a sok, ma már nem élő szabály tudásában rejlik, hanem a mai magánjogban is élő jogi jelenségek, vagy akár attól előbbremutetó megoldások, és rengeteg jogdogmatikai fogalom átadásában. Én az elsős alapozó tantárgyak közül ezt, és a jogi alaptannak azt a részét tartom legtöbbre, amely azt magyarázza, hogy mi a jog, és mi a felosztása, az egyes jogágak rövid ismertetésére is kitér, melyek a jogászi professziók stb.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.11.15. 10:54

kbs,

te miért nem válaszolsz az e-mail-re? Nem kaptad meg?

Kolkhisz # 2009.11.15. 10:55

Sziasztok!

Tökéletesen igazatok van. Én is a római jogot szeretem a legjobban, illetve az egyetemes jogtörténetet. Nagyon szeretem őket olvasni, mert lekötnek.

Most pont azt a hibát követtem el, hogy zh-kat írtunk. Tanulnom kellett rá, mert ezek a beugrókat váltották ki. Magyarból és egyetemesből kiváltottam. Megírtam a közgazdaságot is, az jegymegajánlás volt. Nem kell szóbelizni belőle, ha jó lett a zh jegy.
Becsületesen tanultam rá, és itt történt, amit említettem, 3-ast kaptam, pedig megnéztem jók a válaszok, egyetlen apró hiba volt. (Írtam már a puskázást, más azzal a semmire kapott 4-est. Igazságtalan, és ezt sok csoporttársam így gondolja.)
Szóval nem lett remek, nem baj, megírom újra. A jogtöri gyakorlat is megvan.

Így maradt a szombati római jog zh. Sajnos nem sok időm volt rá. A 3/4-ét elolvastam, ennyire volt idő, illetve próbáltam vázlatossá tenni. Nem jött be, átfutottam az apró dolgok fölött, amit bizony megkérdeztek.

De decemberben van még egy lehetőség, megírom újra. Úgyis holnaptól tanulom keményen, mostmár csak a rómát, mert szeretném december elején előre hozott vizsgaként letudni.

Aztán a többi.

bajussz # 2009.11.15. 12:09

Vizsgán az ötöshöz elég azt tudni, amit kérdeznek!

Legislator # 2009.11.15. 13:21

Mondjuk nem mindegy, hogy melyik egyetemen, és kinél vizsgázol:-D.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.11.15. 13:25

Hát nekem ennyiből az a benyomásom, hogy nagyon túzásba viszed. Sose bírtam azokat, akik aranyeresre tanulják a seggüket. :D

Kolkhisz # 2009.11.15. 18:49

Nem érdekel, hogy mit gondolsz. Azért járok egyetemre, hogy tanuljak.

Én azt utálom, ha valaki egyetemre jár és nem veszi komolyan, valószínűleg TE is ebbe a csoportba tartoztál, ha erre ezt mondod.Gondolom a puskázók táborát gyarapítottad.

Most pont azért vagy abban a helyzetben, hogy itt villogtál azzal, hogy milyen jó vagy polgári jogból, valaki erre beírta, hogy mégsem.

Akkor meg arra hivatkozol, hogy jajj, te is szoktál hibázni...blablabla. :D Ugye?

Nem vagyok stréber. Csak azt akarom jól tudni, ami az elvárás, az alap.

Kolkhisz # 2009.11.15. 18:53

Leg!

Debreceni Egyetem, Szabó Béla (remek tanár)

Legislator # 2009.11.15. 20:04

Ja, az a jogtörténész, olvastam tőle, nagyon hasznos volt.

Sunshine after the rain.

Kolkhisz # 2009.11.15. 21:18

Én is megvettem egy könyvét, nagyon tetszett. :D

Csipke # 2009.11.16. 08:20

Kedves Kolkhisz,

Az pozitív dolog, ha komolyan veszed az egyetemet, de a tanulás terén nem kell túlzásokba esni (szerintem Imp. erre gondolt, nem arra, hogy ne vedd komolyan).

Persze, megpróbálhatsz mindent ötösre megtanulni, és lehet, hogy sikerül is (szerintem lehetetlen), de majd megtanítja neked az egyetem, hogy az érdemjegy nem mindig tükrözi a tudásodat.

Nekem a "szinezős" módszer jött be: ami "töltelék", az fekete toll, ami ennél kicsit fontosabb (nevezzük lényegnek), kék, a dátumok, határidők zöld, a nagyon fontosak, a fogalmak és a törzse a mondandónak piros. Aztán ezen belül még sárga szövegkiemelő a kulcsszavakhoz. Macerásnak tűnik, de ezzel legalább 3X elolvastad. (Plusz, a lényeglátást szerintem nagyon fejleszti) Utána már csak a fontos dolgokat tanultam. Nekem bejött.

Vedd komolyan az egyetemet, az fontos, de azért tartsd szem előtt, hogy nem feltétlenül abból lesz jó szakember, aki beseggelt mindent és kitűnő a diplomája. Minden hivatásban fontos, hogy gondolkodni is tudjon a szakember. Ezt pedig - mégha furán is hangzik - igencsak fejleszti, ha esetleg nem készültél fel/nem tudtál felkészülni rendesen, ki tudd magad vágni vizsgán.

Az pedig, aki azt állítja, hogy sosem puskázott egyetemen nem mond igazat. Nem szerencsés ilyen szélsőségekben gondolkodnod, attól még valaki nem egy utolsó senki, mert alkalmasint puskázott. És akkor mi van? :)

Üdv.

Csipke

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.16. 08:59

Öööö... Csipke, akkor én most hazudok?

Csipke # 2009.11.16. 09:04

Nem, csak szelektív a memóriád. :)

Csipke

bajussz # 2009.11.16. 09:20

Csipke, nektek kifestő kellett volna:D