Urnák áthelyeztetése másik város temetőjébe

Szomorú örökös # 2024.10.31. 04:12

Majordomus

Nagyon nem fog tiltakozni. Az örökséget már megkapta.

Viszont a temetkezési irodában ha kellően kekec az ügyintéző, szóba se fog velük állni, mert nem ők rendelkeznek a sír felett. Én itt a nagyszüleim sírjának lejárati dátumát szerettem volna megtudni, de csak bólogatott, amikor soroltam, hogy pl. az unokatestvérem is, aki jelenleg hosszú évek óta külföldön él, kíváncsi lenne rá - az ő anyukája is oda lett urnában temetve sok éve, akkor hosszabbították meg utoljára - hogy ő az egyik rendelkező fél. És a másikat el sem árulta, mert úgy gondolta, hogy az már egy titkosított adat. Azt is hozzá tette, hogy majd akkor válhatok én a rendelkezővé, ha lejár a sír és nem jelentkezik egyik rendelkező fél sem a meghosszabbításra. Azért valljuk be, ez eléggé érdekes, hogy a saját apai nagyszüleim sírja felett semmilyen rendelkezési jogom nincs, pedig jól láthatóan rajtam kívül alig jár oda valaki.

Persze ezt ügyfelese válogatja, mert a másik, anyai nagyszülőnél telefonon is simán tájékoztattak és mivel elhalálozott a rendszerben rögzített rendelkező - a nagynéném - így bemondásra is lazán átírták az én nevemre és azt is megmondták, hogy épp jövőre fog lejárni a sír. Mondjuk miért is kételkedett volna, hiszen egy elhalálozással nem szoktak az emberek viccelődni, az valószínűleg igaz és épp ketten is ott voltunk a családból, hogy ezt igazoljuk. Szóval úgy gondolom, hogy a tájékoztatást egy normálisabb ügyfeles meg tudja oldani, de azért a sír feletti rendelkezés nem biztos, hogy egyszerű dolog lesz.

Majordomus # 2024.10.30. 19:01

Nagyon nem fog tiltakozni.
Az örökséget már megkapta.

Szomorú örökös # 2024.10.30. 16:27

Anabella

Szeretnénk a temetés után megoldani, hogy a nagyszülők urnái abba a városba kerüljenek át, ahol szinte egész életükben éltek, ahol születtek, ahol a családjuk van.....Az aggodalmunk az, hogy egyáltalán lehet-e kérni az urnák átszàllítását másik városba?
Itt az a legnagyobb baj, hogy nem ti rendelkeztek a sírhely felett, hanem jó eséllyel az a szomszédasszony, aki örökölt is.

Anabella # 2024.10.30. 09:03

Tiszteletem!

Pár napja elhunyt a nagymamám, akinek urnás temetése lesz a jövő héten, és a nagypapám mellé fog kerülni annak a falunak a temetőjébe, ahol az elmúlt pár évben éltek. Sajnos sok családi drámájuk volt a gyerekeikkel (édesanyám és nagynéném), mi a testvéremmel pedig messze költöztünk - vagyis évek óta nem tudtuk velük tartani a kapcsolatot. A papám halála után a mamám mentális egészsége fokozatosan leépült, és hiába próbáltunk segíteni, ez csak tovább rontott a viszonyukon. A mamám ezért egy faluban élő nőt, a szomszédját bízta meg a dolgai rendezésével és azt kommunikálta pár éve hogy neki nincs vér szerinti családja. A temetésével ezt a szomszédot bízta meg, aki a végakaratának megfelelően el is járt eddig az ügyben. Őt nevezte meg hivatalos örökösének is. A nagymamám halála után sokat beszélgettünk a családon belül arról, hogy lelkileg mindenkit nagyon megvisel az, hogy egy olyan nagyon messze lèvő faluba kell majd járni urnákat látogatni, ahova pár éve költöztek el a nagyszüleim, nincs kötődésük hozzá, az egész életüket egy másik városban élték le, ahol jelenleg is laknak édesanyámék. Emiatt a távolság miatt is alakult ki ez a kellemetlen viszony. Szeretnénk a temetés után megoldani, hogy a nagyszülők urnái abba a városba kerüljenek át, ahol szinte egész életükben éltek, ahol születtek, ahol a családjuk van - bármilyen viszony is volt a végén, mi nagyon szerettük őket. Az aggodalmunk az, hogy egyáltalán lehet-e kérni az urnák átszàllítását másik városba? Ráadásul úgy, hogy csak a papám részéről örökösök édesanyámék, a mamám részéről pedig ez az “idegen” szomszéd az örökös? Neki van bármilyen joga ellenezni ezt az áthelyezést, ha a másik temetőben értelemszerűen biztosítva van a kegyelet megadása, csak így messze kerül tőle mamám urnája? Meg kell várnunk bármilyen időszakot a jövő heti temetéstől számítva, ami után már törvènyesen kérelmezhetjük az áthelyezést a másik városba, ha egyáltalan van erre lehetőség? Új temetést is kell szerveznünk? Csak temetkezési vállalkozás segíthet ebben? Elnézést a sok kérdésért, de nagyon el vagyunk keseredve és a törvények átbogarászása után sem világos teljesen mit tudunk tenni és hogyan.

Előre is köszönöm a vàlaszokat!