Jogasz szakon vegzettek tapasztalatai

Kolkhisz # 2009.09.02. 17:25

Kedves Jogaszok,Joghallgatok,

Iden elso eves diakkent kezdem meg a tanulmanyaimat a DE AJK jogasz szakan.
Kivancsi lennek, kinek milyen tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban.
Kik tartoznak ugymond a jo es a rossz oktatok koze?

termeszetesen a velemenyek elteroek, de szeretnek nemi tapasztalattal rendelkezni.

Mire kell esetleg nagyon figyelnem. Ki az aki szivesen buktat, tanarok szokasai...stb.

Elnezest az ekezetek hianya miatt, de angol a billentyuzetem.

Elore is nagyon szepen koszonom a segitsegeteket.

Minden jot.

Impossible # 2009.09.02. 18:43

Angol a billentyűzeted? Kácsa kedvelni fog. :D

Amúgy menj ösztöndíjjal nyelveket tanulni külföldre majd a későbbiek során (angol legyen közte). Én ezt tanácsolom. Tanárokról meg annyit, hogy nem ismerem őket, de a lényeg minden karon az, hogy tanulni kell, a rémhírekre pedig nem szabad adni, mert azok általában nem igazak.

iustinianus # 2009.09.06. 13:28

Kedves Kolkhisz!

Impossiblenek teljesen igaza van!
Mindenki csak a személyes tapasztalatait tudja elmondani és megesik, hogy ugyanazt a tanárt valaki a pokolba kívánja, míg más az egekig magasztalja...

Ha TANULSZ, nem lesz gond!!! Biztosan lesz olyan, hogy úgy mész vizsgázni, hogy te ötösre tudod az anyagot úgy érzed, és mégis kettest kapsz! Lehet, hogy a tanulási technikádon kell változtatni, nem kell egyből lebunkózni a tanárt!

Én voltam olyan vizsgán, hogy az előttem felelő 3 értelmes mondatot nem tudott kinyögni! Még meg is sajnáltam! Aztán kint vigyorogva mutatta az indexét, hogy JELES!
És hozzátette, hogy a gimiben évfolyamtársak voltak a vizsgáztató tanárral! Nem mondom, szarul esett, mert igazságtalannak tartottam, pláne, hogy minket, többieket rohadtul megnyaggatott. (Ráadásul az egyik főtantárgy volt!)De aztán belegondoltam, hogy mi lenne, ha nekem lenne ismerősöm a tanár? Én sem utasítottam volna vissza az ötöst....

Szóval csak azt akartam mondani, hogy sok mindent hallasz majd,(ajaj!) tapasztalsz majd, de tanulni kell, ennyi a lényeg!

Impossible # 2009.09.06. 13:34

"Impossiblenek teljesen igaza van!"

Kolkhisz # 2009.09.15. 06:41

Jó reggelt!

Köszönöm a segítséget.
Tudom, hogy rengeteget kell tanulni. Jelenleg azt sem tudom, hogy mivel kezdjem.
Kicsit meg vagyok rémülve, de megoldom. A római jogot kell nagyon tudnom, persze a többit is, de azt lesz nehéz megtanulni, azt mondta a tabárunk.

Másrészt, szörnyen nehéz volt beszerezni a könyveket. Még van is olyan, amit nem sikerült.

Gaius institúciói
Iusticianus institúció

Ha esetleg valakinek a birtokában van, és nincs rá szüksége, megvásárolnám tőle.

Köszönök mindent!

Minden jót!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.15. 06:46

Nem kell túlzásokba esni. Bőven elég lesz a Hamzáék császárbíbor (c: Legislator) könyve.

bajussz # 2009.09.15. 07:49

nem kell rengeteget tanulni, csak okosan. és beosztva (ez nekem sose ment, de másoknak igen)

amikor gimiből az egyetemre kerültem, csak lestem, hogy ilyen meg olyan zh-ra 200 oldalból kell készülni. hűha, mi lesz, a negyedikes törikönyv csak 180 oldal volt, és az egyetemen több tantárgy fut egymás mellett.

második félévre már megszoktuk, belejöttünk a rendszerbe

az egyetem jóval szabadabb, mint a középiskola, de ennek néha ára van. élvezd:)

Kolkhisz # 2009.09.15. 16:52

Jo estet!

Koszonom, akkor nem keresem a konyveket tovabb.
Ha nem kell feltetlenul, akkor nem kutatok, mert mar bele faradtam.
Sikerult azert beszerezni.
A tanulasrol csak annyit, hogy en ma lattam a teteleket, nem is olyan szornyu, azt hiszem.

Most mennem kell, de majd jovok.

Minden jot!

Legislator # 2009.09.15. 20:17

Nem Iusticianus, Iustinianus. (ELTE ÁJK római jogi kollokviumi követelmények: "A jeles érdemjegy elérése érdekében megköveteljük az idegen nevek, szavak, és kifejezések kifogástalan ejtését.")-Bár egyes nevekben való tévedés ennél súlyosabb következményekkel járhat. Elvben mindkettő kapható az ELTE ÁJK Kari Jegyzetboltjában (Kecskeméti és Magyar u. sarka), ha pesti vagy, könnyű dolgod van, persze, érdemes telefonon érdeklődni előtte. Néha a Központi Antikváriumban is van. (Jogi polc a függönyös raktárajtó mellett, péntárral szemben).

Sunshine after the rain.

Kolkhisz # 2009.09.16. 06:55

Köszönöm!

Igen, rájöttem, hogy elírtam. picit még szokni kell a latin írást, kiejtést. Egy hete kezdtem az egyetemet, még talán elnézhető. :D

Sajnos debreceni vagyok, de megoldom, azt már legalább tudom, hogy hol keressem. Köszönöm a segítséget.

Minden jót!

Legislator # 2009.09.16. 07:25

Kedves Kolkhisz!

Persze, semmi gáz:-). Csak jobb most egy figyelmeztetés, mint valami kellemetlenbe belefutni, mert ha egy hibás alak rögzül a fejben, az nehezen javítható. Pl. ismerek olyat, aki 'Legfőbb Ügyészség' helyett 'Legfelsőbb Ügyészség'-et mondott, több alkalommal, (talán még magyar jogtörténet vizsgán), és alig tudta emiatt a bukást elkerülni. Jó ezt az elején tisztázni, hogy a jogban a szavaknak jelentőségük van, és törekedni kell a pontosságra.

Sunshine after the rain.

Rexor # 2009.09.16. 07:32

Jeles érdemjegy rómából? :) Én a görbülésre mentem annó :). Az megint más kérdés, hogy 2000 év távlatából honnan tudjuk a latin helyes kiejtését. Ha van valakinek esetleg Justinianus valamelyik rádióbeszédéről felvétel megvenném...

bajussz # 2009.09.16. 07:33

mennyid van rá?

Rexor # 2009.09.16. 07:33

Vagey lehet, hogy Hamza Gabi bácsi időutazó és élőben hallotta az "idegen szavak helyes kiejtését".

Rexor # 2009.09.16. 07:35

Bajussz: cserébe adok egy Augustus császárral folytatott TV riportról készült VHS kazettát.

Legislator # 2009.09.16. 07:36

Szia, Rexor!

Szerintem mindenki:-). Bárkitől lehet olyat kérdezni, amit nem tud. Fogalmazzunk úgy hogy az ún. humanista kiejtés szerinti helyes latinság (máshol restituált van), de feltételezem, hogy a tankönyvben lévő német, angol, francia, orosz, ógörög stb. szavak helyes kiejtése is ide tartozik.

Sunshine after the rain.

bajussz # 2009.09.16. 07:40

Rexor: az már megvan:D

Kacsa1111 # 2009.09.16. 07:51

Kedves Rexor és Legislator,

qoud licet iovi, non licet bovi

ennek kiejtésén anno összevitatkoztam belga professzorommal, aki versenyjogot próbált nekünk okítani...

szerinte liket-nek kell ejteni, én szerintem licet-nek...
aztán megállapítottunk, hogy ezt tök hülye vita, mert az olaszok licset-nek ejtik...:)))

rómára négy napot tanultam, félig latinul szigorlatoztam és végül jelest kaptam...(vége a melldöngetésnek)
:)

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.16. 07:54

Eddig is tudtuk, hogy zseni vagy. Különösen ami a nyelveket illeti. Kivéve, persze, a magyart, de hát senki sem tökéletes.

Rexor # 2009.09.16. 08:03

Kedves Kacsa: lehet hogy az Augustus császáros vidón Te szerepelsz és becsaptak :) De viccet félretéve, hogy milyen a helyes kiejtés a mai nyelveknél is lehet vitatkozni. Mikor Hirohito császár bejelentette egy rádióadásban, hogy Japán leteszi a fegyveret, állítólag a japánok 99%-ka egy büdös szót nem értett abból, amit mondott, mert udvari nyleven mondta el a modandóját...

Ildikóka82 # 2009.09.16. 08:16

Egyszerűbbet javaslok srácok:

vegyetek elő egy centit és mérjétek össze! :))

Iwikó

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.16. 08:22

Az minél lenne egyszerűbb? (Megjegyzem, ha az is csak bemondásra megy, mint Kacsa négynap tanulással elért római jog jelese, akkor én vagyok Long Dong Gold.)

Ildikóka82 # 2009.09.16. 08:27

Ezeknek a négy napos tanulásokat nem hiszem el, az ilyen emberkék mindig végigtanulják a szorgalmi időszakot és a vizsgaidőszakra már kenik-vágják az anyagot, így már érthető a 4 napos felkészülés.... (Kb. amikor végigtanultam szorgalmasan a nemzetközi szigorlatra az anyagot, vizsga előtt már csak egy hetem volt a 140 valahány tételre, így könnyen kaptam már 5-t...)

Iwikó

Ildikóka82 # 2009.09.16. 08:28

*ezeket

Iwikó

Legislator # 2009.09.16. 12:05

Kacsa,

A római jognál az sem mindegy, hogy kinél kaptál jelest. Van, akinél az elégséges többet ér, mint másnál a jeles:-D. Mondanod kellett volna a versenyjogász csákónak, hogy a pannon-föld északi hűs rögein mi még azt a latint nyomjuk, amit Metájösz Kovinösz:-D.

Én anno egy napot tanultam filozófiára az ÁJK-n, és jelest kaptam. Igaz, hogy valaha filozófiára is felvételiztem:-).

Sunshine after the rain.