Kötelesrész


drbjozsef # 2024.10.09. 13:13

baranyai rita,

Mi az, hogy el lett fogadva? Ki által? Él még a végrendelkező?

Az öröklésből indoklás nélkül zárhat ki bárkit, viszont kitagadni csak az általad is idézett szakaszok alapján lehet. A végrendelkező megtett mindent a kapcsolatfelvételre, ő próbált a leszármazóival kapcsolatba lépni?

Szerintem a kiskorú unokája tekintetében ez a kitagadás érvénytelen. Az a szülőinek felróható, hogy nem segítették, amikor rászorul, de a kiskorú unokái esetén ez nem feltétlenül az ő döntésük (mármint a kapcsolat hiánya, a segítség nyújtása eleve nem életszerű).
Úgyhogy azt mondanám, hogy a kizárás az érvényes, de az unokának jár a kötelesrész, ha kéri (a törvényes képviselője).

baranyai rita # 2024.10.09. 12:47

Kedves ügyvéd úr/nő!

Azt szeretném kérdezni,ha egy végrendelet tartalmilag alakilag el lett fogadva a benne foglalt kitagadással együtt aminek indoka is megfelelő volt,a kitagadott felnőtt gyermeknek a kiskorú gyermeke mégis örökölhet?
A végrendelet így szól:
Az öröklésből leszármazóimat,öröklésre jogosultakat kizárom,végérvényesen az öröklésből és a kötelesrészből pedig kitagadom a ptk7;77 paragrafusa és a 7:78 g. pontja okán!
Mindezt azért teszem mert gyógyíthatatlan beteg vagyok ,rendszeres kezelésre járok,és rólam soha nem gondoskodnak,nem látogattak,semmi törődést,segítséget nem kapok..
Anyagilag sem segitenek ,ebben a nehéz gazdasági helyzetben,sem orvoshoz nem visznek el.
A végrendeleti örökösét megnevezte azt aki ápolta és mellette volt az utolsó napjáig.