Szeretnék általános kérdést feltenni: kinek van arra ötlete, milyen jogi eszközökkel (és hol) lehet kilőni a valóságban megalapozatlan különleges jogrendet? [1]
Az AB erre - nyilván - quasi inkompetens akár alanyi, akár anyagi jogi oldalról is (sajnos). Bár s ugyan az _alapvetés_ tartalmazza a korlátlan (tilos) hatalomgyakorlás elleni jogos fellépést, de ha maga az állam jogosult de facto ennek is a megtartatására: az állami kényszer kizárólagos kikötése elzárja a polgár kényszerítő erejét, így ezzel én legalábbis nem tudok mit kezdeni. [2]
De lehet, valaki tud, ezért teszem fel ezt a szerintem lényeges és jogilag is mindenképp izgalmas, érdekes kérdést.
Disclaimer: ha már van ilyen téma, kérem, irányítsatok át - és elnézést.
Szeretettel:
robi _a_ robi
[1] www youtube com watch?v=FLLVQXyRDec
(az előnézetet jóhiszeműen itt kizártam, kérlek, írd át magadnak értelemszerűen, a pontokkal - köszönöm!)
[2] https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
C) cikk
(1) A magyar állam működése a hatalom megosztásának elvén alapszik.
(2) Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére
vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására.
Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni.
(3) Az Alaptörvény és a jogszabályok érvényre juttatása érdekében kényszer alkalmazására az állam jogosult.
Megjegyzés:
Ok, tudom, dögöljek én meg cipőben állva kínok közt ( (c) Beke Kata 1987 ), de ez a rész az _alapvetés_ legvégén, kodifikációsan, tényszerűen és etikailag is pofátalan hazugság:
[ idézet ] Mi, a 2010. április 25-én megválasztott Országgyűlés képviselői, Isten és ember előtti felelősségünk tudatában, élve alkotmányozó hatalmunkkal, Magyarország első egységes Alaptörvényét a fentiek szerint állapítjuk meg. Legyen béke, szabadság és egyetértés. [ idézet vége ]
(A) sem nem első
(B) sem nem egységes, jelenleg a 10. (súlyos) változtatása után
már legalábbis : szerintem....
/ : mrp : /