Ingatlanügyek

Levelibéka # 2018.06.15. 21:02

Tisztelt fórumozók,

Olyan problémám lenne, hogy a szomszéd a telke elötti és a főút közötti kb 10 méter széles közterületre megengedte, hogy szelektív kukákat tegyenek ki. A probléma ezzel hogy büdös mivel az emberek nem csak tiszta ill nem csak szelektív hulladékot tesznek bele. Ezenkívül a szemetet hordja a szél ami az én előttem lévő fákon bokrokon landol. Amúgy sem szép látvány, így nem hiszem hogy emelné az ingatlnom értékét hogy itt van.

Önkormányzatnak már többször jeleztük szóban meg facebook csoportban ahol a polgermester is aktív de nem történt semmi.

Lehet e ilyen dolog ellen valamit csinálni, van e valami jogi út arra hogy vigyék innen a kukákat? Mellesleg a szomszéd nem itt lakik.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.14. 10:14

Akkor mondom egy kérdésre hogy nem jó, ha érzem, hogy a kérdező nem azt kérdezi, amit valójában szeretne; illetve, ha előre látom, hogy a választ félre fogja érteni.

Ez esetben a tényállás is gyanús. Biztos, hogy az a garázs és tároló nincs felsorolva a közös tulajdonú épületrészek, helyiségek között?

nelgab # 2018.06.14. 07:50

Azért nem jó, mert albetétesítés nélkül csak a lakással együtt adható el a garázst? Vagy miért? Ez

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.13. 21:24

1. Nem jó ez a kérdés. 2. Igen. 3. Ez a kérdés sem jó.

nelgab # 2018.06.13. 20:38

Tisztelt Szakértők,
Társasház alapító okirata szerint külön tulajdonba kerültek: a lakás a hozzá tartozó 8 m2 tároló és 20 m2 garázs. (ezen 3 egy albetéten szerepel). A tulajdonost ezekre megilleti a birtoklás, használat és rendelkezés joga. A garázs nincs külön albetétesítve. Kérdés, hogy 1; alapító okirat módosítás nélkül el lehet-e adni a garázst. 2; kell-e a tulajdonostársak hozzájárulása ha szeretném külön albetétesíteni a garázsomat. 3; mi lenne az eladás szakszerű módja?

wpferi # 2018.06.10. 12:16

köszi

ObudaFan # 2018.06.10. 09:56

Ptk. 5:142. § (3) A zálogjog fennmarad a zálogjoggal biztosított követelés biztosítékául, ha ugyanaz a személy lesz a zálogkötelezett és a zálogjogosult.

Ezért szerintem külön, ellenjegyzett nyilatkozat kell, és így jogi képviselet is.

wpferi # 2018.06.10. 08:34

Követelésvásárlással szerzett jelzálogjogom egy társasházi lakásingatlanra, melyet megvásároltam. A földhivatal bejegyezte a tulajdonjogomat, de nem törölte a jelzálogjogomat annak ellenére, hogy saját tulajdonon nem lehet saját jelzálogjog.
Hitelt vennék fel, de ehhez a jelzálogjogot törölni kell. Elég egy egyszerű kérelem, a saját hatáskörben történő intézésre, vagy erre is ügyvédi intézés szükséges.
Megköszönöm, a segítséget előre.

MajorDomus # 2018.05.31. 19:28

Pénz beszél.....

lajcsó # 2018.05.31. 14:35

"Ezek szerint addig nem nagyon érdemes elköteleződnünk amíg az ő bankja nem utal nekünk.."
A nem kívánt bonyodalmak elkerülése érdekében ajánlott várni, addig amíg a pénz számlátokon lesz!

nonolet # 2018.05.31. 14:08

Almakarika

NE foglaló legyen hanem ELŐLEG!
Ha belemegy a másik fél is...

- -

De úgy általában az eladónak nem jó az, ha hagyja távozni a vevőt.

Tehát ne csodálkozz,
ha
a neked menekülést jelentő feltételeket
az eladó nem fogadja el a szerződésben.

Persze próbálkozni lehet... hátha.

ObudaFan # 2018.05.31. 12:21

Vagy kifejezetten legyen benne a szerződésben, hogy a foglaló szempontjából ezt nem tekintitek a ti hibátoknak.

Almakarika # 2018.05.31. 11:18

Még nincsen meg a szerződés, csak próbálnánk levédeni magunkat egy olyan ügyben ami rajtunk valóban kívül áll.
Mert bár a mi vevőnknek volt hitel előminősítése,de az még nem garancia, hogy meg is kapja.
Ezek szerint addig nem nagyon érdemes elköteleződnünk amíg az ő bankja nem utal nekünk..

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.31. 09:32

Nem, az nem olyan ok. (Kár is volt egyébként egy ilyen kitételt beleírni a szerződésbe.)

Almakarika # 2018.05.31. 09:20

T. Ügyvéd úr,

Az én kérdésem az lenne, hogy ha az adásvételiben szerepel, hogy önhibánkon kívüli meghiúsulás esetén nem veszítjük el a letett foglalót akkor egy olyan eset, amikor mi azért nem tudunk fizetni, mert az általunk eladni kívánt ingatlant sem tudta nekünk kifizetni a mi vevőnk az ilyen oknak számít-e?
Ha igen, kell-e/tudjuk-e igazolni?

Köszönöm válaszát/válaszukat,

Kiss Viktória

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.30. 11:44

Nem lett jobb.

A földhivatal irattárából az érdekeltek kérhetnek másolatot.

Pukancs # 2018.05.30. 10:42

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor Ügyvéd Úr !

"Pukkancs, inkább mondd meg, ki vagy az ügyben, és mi a problémád. (Vagy tegyél fel egy egzakt kérdést, amelynek a megválaszolása nem igénye egy kisesszét.)"

Kérdésére válaszom : - egy ismerősöm kérésére érdeklődtem, mely esetben annyi bizonyos, hogy bejegyezték a tulajdont a szerződés alapján ,a használati szerződés ettől független mert van ilyen is: - az elhunyt gyermeke haláláig használóként szerepel külön álló szerződésen
Az adásvételi szerződés első oldalán csak az ügyéd signó - ja szerepel az eladó és a vevő nem írta alá.

Állítólag nem is kapták meg a pénzt és nem is voltak az ügyvédnél. Mindez több évvel ezelőtti adásvételi szerződés és megállapodás a 1.) vevő - eladó
2.)használó
Kérdésem :Milyen módon lehet a végére járni ez ügynek mely törvényes kereteken belüli ?

Válaszát előre is köszönöm !

Maradok tisztelettel !

Pukancs :)

Pukancs # 2018.05.30. 10:23

Tisztelt nonolet !

Köszönöm szépen a választ !

Maradok tisztelettel !

Pukkancs

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.30. 09:23

A teljes tartozást kell kifizetned. Az más kérdés, hogy ha a dolgok papírforma szerint mennek, akkor az aktuális tőkén kívül más tartozásod nincs. (De pont a devizás hiteleknél még ez sem biztos. V.ö.: árfolyamváltozás időszakos elszámolása; árfolyamgát; fix törlesztés miatti kamathátralék stb.)

csalika # 2018.05.30. 08:09

T.Válasz adok,szakértök!

A jelzálog hitelemet(svájci frankos) szeretném kifizetni végtörlesztéssel(ingatlan eladás).a bank nem enged egy fillért sem,8.4milliot követel,a kimutatás szerint a tökém most 7.2millio,én ugy tudtam,hogy csak a tökét kell kifizetnem,vagy nem?végtörlesztésnél nem szoktak engedni?
megjegyzem:10-éve 6.8 vettem fel,visszafizetve 6.4m.
érdemes velük harcolni vagy nem?köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.27. 10:30

Pukkancs, inkább mondd meg, ki vagy az ügyben, és mi a problémád. (Vagy tegyél fel egy egzakt kérdést, amelynek a megválaszolása nem igénye egy kisesszét.)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.27. 10:28

Csak lakóingatlanra vonatkozik a cserepótló vétel illetékkedvezménye.

nonolet # 2018.05.27. 10:13

varganetilda

Gondolkodni!

MIRE VAN! illeték kedvezmény?
AZ szerepel-e a tulajdonán lapján a megvettnek?

A két válasz kiadja megoldást...

nonolet # 2018.05.27. 10:11

"Ezek után MÁSNAP kötnek a szerződő felek egy adás - vételi szerződést y összeggel melyben a gyermek nem szerepel. "

És?!

Attól még él tovább a haszonélvezeti jog,
hogy
más lesz az ingatlan tulajdonosa,
de csak akkor él nyilván
HA!!!! BE IS JEGYEZTÉK a haszonélvezetet.

HA netán nem jegyezték be, akkor már érdekesebb a helyzet...

Miért nem?!
Pótolható a szerződés alapján?

- -

"Ekkor egy módosítási szerződést vagy egyéb milyen hivatalos azaz törvényes okiratokra van szükség ?"

Attól függ, hogy mi a TÉNY helyzet?
Van bejegyezett haszonélvezet a tulajdoni lapon?!

varganetilda # 2018.05.27. 10:04

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Lakásomat eladtam, és egy nyaralónak minősített - egyébként családi házas lakóövezetben - ingatlant szeretnék vásárolni. Kérdésem az lenne, hogy az illetékkedvezményt ebben az esetben tudom e érvényesíteni.

Válaszát előre is köszönöm.