Ingatlanügyek

Szomorú örökös # 2018.09.04. 04:50

ObudaFan

Az eladási ár és a hagyatéki eljárásban megállapított érték különbözetének a 15%-át , ha a szerzés évében, vagy az azt követő évben adjátok el.

Ez azért csak akkor játszik, ha drágábban szeretné eladni annál, mint amit a hagyatéki végzésben megállapítottak, azaz jövedelem keletkezik. Jelen esetben a kérdező jelezte, hogy sokkal olcsóbban szeretné eladni, mint amit ér.

ObudaFan # 2018.09.04. 04:30
  1. Elég.
  2. Az eladási ár és a hagyatéki eljárásban megállapított érték különbözetének a 15%-át , ha a szerzés évében, vagy az azt követő évben adjátok el. A későbbi években ez fokozatosan csökken, 5 éven túl nincs fizetni való. Annak, hogy hiteltörlesztésre fordítod, nincs jelentősége.
eros80 # 2018.09.04. 01:57

Tisztelt Fórumozók!

Két kérdés megválaszolásában szeretném a segítségeteket kérni.

1., Van egy ingatlan, aminek - öröklés miatt - két tulajdonosa van. Hiába találnánk vevőt rá, a másik tulajdonos megfúrná az eladást. Ezért arra a döntésre jutottam, hogy felajánlom neki megvételre az én részemet, sokkal olcsóbban, mint amennyit ér. Ilyen esetben - ha elfogadja az ajánlatot (nem fogja, az eddigi produkciói alapján...) - elég egy adásvételi szerződés?

2., Ha sikerülne eladni az ingatlant, mennyi százalékát kell befizetni az államnak? Illetve van-e lehetőség ezt a pénzt a lányom hitelébe betörleszteni - ilyen esetben is kell az államnak az ingatlaneladás után fizetni?

Köszönöm a válaszokat.

nanemaaa # 2018.09.03. 13:05

Ha már egyszer elérted a telek maximális beépíthetőségét, akkor nem építhetsz tovább. Lakot területen se mehetsz gyorsabban 50-nél azért mert éppen sietsz.

bimbus # 2018.09.03. 12:17

Az építési telek beépíthetősége 40%. Ezt a 40%-ot a felépítmények kimerítették. A ház melletti járda, a kocsiparkoló fölé az időjárás viszontagságainak kivédése miatt, oszlopon álló oldaltetőt szeretnék építeni. Megtehetem-e vagy a beépítettéget ez is növeli? Estleg a magasság korlátozása(pl 3m-nél kisebb gerincmagasság) és az, hogy emberi tartózkodásra(lakhatás) nem alkalmas, ezért megépíthetem?

nonolet # 2018.09.01. 11:16

A közút és a MAGÁNÚT is... játszik.

Ha a szomszédos D-i telek helyrajzi száma nem út (magánút) típusú telket takar
akkor azon a D-i oldalon nem előkert, hanem oldalkert van/lehet.

Az oldalkert pedig lehet NULLA széles is akkor,
ha
pont azon az oldalon kell az "oldalhatárra" építeni, esetleg.

Vagy az már biztos, hogy "szabadonálló" a beépítési mód?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.01. 06:39

A kamarai azonosítót rá lehet utólag is írni a példányokra.

nonolet # 2018.08.31. 23:32

Fagin

Nade mi határolja a déli oldalon ...?!

-

21. Előkert:
az építési teleknek
a közterület vagy a magánút!!!! felőli határvonala (homlokvonala),
és
az építési határvonal (előkerti határvonal),
valamint az oldalkertje(i) által határolt része.

lajcsó # 2018.08.31. 19:45

"Ez, az egyetlen pont az eltérés."
Na ez nem olyan biztos.
Valószínűnek tartom, hogy a szerződésből hiányzik az ügyvéd kamarai azonosítója, mert 2010-ben nem volt kötelező feltüntetni. (Lehet, hogy akkor még kamarai azonosító sem volt.)
Az is lehet, hogy nem írták alá minden oldalon a szerződést, mert ez 2010-ben még nem volt kötelező.
Lehet, hogy hiányzik a oldalak számozása, korábban ez sem volt kötelező.

facsiga77 # 2018.08.31. 18:07

Talán be kéne nyújtani. :)

Aztán ha bemegy akkor jó, ha meg nyűgjük van akkor egyszer ki kell utazni a külföldön élő ajándékozóhoz egy aláírásra.

Füge1 # 2018.08.31. 18:00

Kovács Béla Sándor: Köszönöm, ez jó lenne, azonban a fehérvári földhivatal, anélkül, hogy látta volna az ajándékozási szerződést ezt válaszolta: " A 2010-ben készült ajándékozási szerződés alaki és tartalmi szempontból sem felel meg a jelenleg hatályos ingatlan-nyilvántartási törvényben foglaltaknak, ezért mindenképpen szükséges új szerződést készíteni." Megjegyzem, hogy kinyomtattam az általános ajándékozási szerződésről szóló érvényes formanyomtatványt és összehasonlítottam azzal, amit az ügyvéd készített. Szinte ugyanannak a kritériumnak megfelel szóról szóra egyetlen, 10. pontot kivéve:"Felek rögzítik, hogy az ingatlan közeli hozzátartozók közötti ajándékozására tekintettel az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008./VI.30/ Korm. rendelet alapján nincs kötelezettség az energiatanúsítvány készítésére. /KÖZELI HOZZÁTARTOZÓK ESETÉN/.". Ez, az egyetlen pont az eltérés. Mit lehet tenni, hogy a földhivatal ne utasítsa vissza az eredeti ajándékozási szerződést és bejegyzésre kerüljön? Enélkül nem tudom
eladni az ingatlant.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.31. 10:36

Akkor meg kell próbálni az eredeti szerződéssel. Ha nincs semmi baja, akkor az alapján is bejegyzik a tulajdonjogot - feltéve, hogy még az ajándékozó a bejegyzett tulajdonos -, legfeljebb kirónak némi bírságot.

Füge1 # 2018.08.31. 10:28

Kovács Béla Sándor! Sajnos, igen. Az ajándékozó közel tíz éve külföldön él, nem elérhető.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.27. 16:48

Van valami akadálya a szerződés megújításának?

Füge1 # 2018.08.27. 14:44

Önök, közül válaszol nekem valaki?

drbjozsef # 2018.08.27. 07:44

Amúgy, _biztos_ minden feltétel adott, ami a bejegyzési engedély kiadásához szükséges volt?

drbjozsef # 2018.08.27. 07:44

Kivel szerződtél, az OC-vel, vagy az ügyvéddel?
Ha az OC-vel, én nem mozdulnék az irodájukból (sajtos szendvics, hálózsák), amíg el nem intézik, amire szerződtetek (gondolom benne volt ez is).

Anikoo70 # 2018.08.27. 07:10

Üdvözlet! Tavaly vásároltunk egy újépítésű ingatlant, már 2 hónapja benne élünk, de a Földhivatal nem jegyzi be a tulajdonunkba, mert vár egy bejegyzési engedélyt az ügyvédtől. Ez az Otthon Centrum ügyvédje volt, aki időközben eltűnt, nem veszi fel a telefont, nem válaszol e-mailre, elérhetetlen. Segítséget szeretnék kérni, ilyenkor mit tudunk tenni? Otthon Centrumot kérdeztük, ők nem tudtak mondani semmit.

bogika777 # 2018.08.26. 21:50

Akkor majdcsak megérkezik, türelemmel várom.

lajcsó # 2018.08.26. 15:52

"Gondolom oda küldték ki az illeték határozatot."
Rosszul gondolod, mert az adóhatóság nem földhivatal adataival dolgozik.

gerbera317 # 2018.08.26. 15:41

Most mit vagy úgy oda? Majd kijavítják.

bogika777 # 2018.08.26. 15:37

Berzsenyi u. helyett Bercsényit írtak. Ezen kívül a város sem jó. Csak a nevem, és a házszám jó.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.26. 10:30

Bocsánat, de hogy kell azt érteni, hogy "el van írva"? Nem lehet, hogy elfelejtettél kijelentkezni valahonnan, és így a földhivatal a nyilvántartás szerinti lakóhelyedet jegyezte be a telekkönyvbe?

bogika777 # 2018.08.26. 09:01

A földhivatal online rendszerből kértem le tul.lapot, ahol megláttam hogy már a nevemen van az ingatlan. azon látom hogy a lakcímem el van írva. Ezért nem kaphattam határozatot, mert elképzelhető, hogy a nem létező lakcímre küldhették ki. Az ügyvéd már kérte a helyesbítést, de még mindig nem kaptam meg a határozatot.

gerbera317 # 2018.08.26. 07:13

A földhivatalnál kérd a határozat kijavítását. A földhivatal és az adóhatóság eljárását pedig ne mosd egybe!