Ingatlanügyek

Szomorú örökös # 2018.09.16. 04:04

bogika777

Nekem azt mondták, hogy ha új ingatlant veszek, akkor ahhoz csakis egy ingatlan eladását lehet figyelembe venni. Ergo ez szerintem visszafelé is igaz. Ha valaki egy ingatlant adott el, akkor a kedvezményt csakis egy ingatlan vásárlásához lehet figyelembe venni, a másik után már muszáj lesz fizetni.

Én egy két külön lakrészből álló ingatlant adtam el két részletben, két külön személynek, két adásvételi szerződéssel és az új ingatlan vásárlásnál csakis az egyiket lehetett figyelembe venni.

bogika777 # 2018.09.15. 19:57

Eladtam egy házat, 2 kisebb lakást szeretnék venni. A ház eladási ára pontosan annyi lenne, mint a 2 kisebb lakás ára. Ha az eladás után 1 éven belül megveszem mind a két lakást, akkor mindkét lakásra igénybe vehetem az illetékkedvezményt ?

drbjozsef # 2018.09.15. 18:22

Igazad van.
Akkor legyen tízezer forint a kölcsön, és legyen jelzálog is, azon ne múljon.

Grave7 # 2018.09.15. 18:03

@drbjozsef: Emlékeim szerint pár hete volt valamelyik szomszédos fórumban téma az elidegenítési és terhelési tilalom, ott is szóba került, hogy miért nem lehetséges az amit javasolsz.

2013. évi V. törvény
5:31. § [Elidegenítési és terhelési tilalom alapítása]
(1) Tulajdonjog tárgyára vonatkozó jog biztosítása érdekében a tulajdonos harmadik személlyel szemben hatályosan a tulajdonjog tárgyára elidegenítési és terhelési tilalmat vagy elidegenítési tilalmat alapíthat. Ingatlan esetén az ingatlan-nyilvántartásban azt a jogot is fel kell tüntetni, amelynek biztosítására a tilalom szolgál.

nonolet # 2018.09.15. 16:42

Ehhh ... (aztán majd kavar törlásnél az élet).

Sokkal ésszerűbb a parázósoknak ez.

A magánszemélyek részére történõ szolgáltatás az értesítés e-mailen, és/vagy SMS-ben történõ megküldésével valósul meg.

http://www.foldhivatal.hu/…view/87/124/

drbjozsef # 2018.09.15. 15:49

Vegyél fel 0 kamattal egy kölcsönt valami ismerőstől, írjatok szerződést ügyvéd előtt, kerüljön fel az ingatlanra a szerződés szerint a terhelési és elidenítési tilalom. Mondjuk százezer forintot 10 évre, aztán a pénzt berakod egy bankba, hogy meglegyen. Akár egy összegű törlesztést is kiköthettek, korlátlan idejű és összegű előtörlesztés lehetőségével.
Ez pártízezer forintba kerül, ügyvéd meg a földhivatal. Ennyit csak megér. Az ingatlanhoz nem nyúlhat az ismerős, mert jelzálog nincs rajta.

GTI100 # 2018.09.15. 10:03

Természetesen az elidegenítési tilalom is rajta van.
Számtalan olyan valós esetről lehet olvasni hogy a csalók a valódi tulajdonos tudta nélkül eladnak egy lakást. Ez ellen jó védelmet nyújthat a nem törölt jelzálog a tilalmakkal együtt. Ilyen tulajdoni lapot látva meg sem kísérlik a csalást.

Sherlock # 2018.09.15. 08:35

Ha elidegenítési tilalom nincs bejegyezve, csak jelzálog, akkor a "csalók" így is vígan viszik a lakást. Elég érdekes gondolatmenet amúgy. Mindenesetre, a gyakorlatban nem nagyon szoktak bírságolni, ettől függetlenül mindig ott az elvi lehetőség, így nem fog vigasztalni, hogy másokat nem bírságoltak meg.

alfateam # 2018.09.15. 08:34

Valótlan tartalmú adatot nem szabad nyilvántartani.
A földhivatali adatok közhitelesek és nyilvánosak és egyébként-sem nyújtana védelmet a csalók ellen...

GTI100 # 2018.09.15. 08:05

Az alábbi ügyben kérek véleményt vagy tanácsot: Jelzálog hitelt visszafizettem. Bank kiadta törlési engedélyt és egyben felhívta a figyelmemet, hogyha 30 napon belül nem töröltetem a jelzálogot a lakásról a földhivatalban akkor az 1997. évi CXLI törvény 26§ (5) bekezdése szerint mulasztási bírságot kell fizetni. A fenti törvény hivatkozott bekezdése csak ennyit ír:

(5)81 A bejegyzés iránti kérelem benyújtására meghatározott határidő elmulasztása esetén az adózás rendjéről szóló törvény szerinti mulasztási bírságot kell fizetni.

Egyáltalán nem zavar hogy ha a jelzálog bejegyzés marad a lakáson és két dolog miatt sem akarom töröltetni azt, ha nem muszáj:

1) Nekem kell fizetni a törlésért. Ez a kisebbik ok mert végül is az csak úgy tudom 6.600 Ft.

1. Sokkal fontosabb nekem, hogy bejegyzett jelzálog bizonyos védelmet nyújt csalás ellen mivel így csalók biztosan nem tudják átíratni a lakást más nevére.

Mennyire kell ezt a bírságot komolyan venni illetve mennyi lehet ez?

drbjozsef # 2018.09.06. 06:06

MD,

ezzel szerinted mennyivel van előrébb? Kb. annyira, mint ha azt mondtad volna neki, hogy az állatok harapnak, a növények meg nem.

MajorDomus # 2018.09.05. 18:19

Bojtorvirág
amennyivel hozzájárulsz a ház árából az lesz a különvagyonod(pld. 70 %) a maradék 30 % közös tulajdon lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.05. 14:13

Pedig de.

paradicsommadar # 2018.09.05. 14:07

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem egyszerű, ám mégsem találtam rá egyértelmű választ:

ingatlan átruházós TARTÁSI SZERZŐDÉS esetén szükséges HET-et készíttetni???????

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet szerint alapesetben az ellenérték fejében történő ingatlan-átruházáshoz energetikai tanúsítványt kell készíteni, bizonyos kivétellel. A kivételek között nincs a tartási szerződés, de valamiért mégis az a megérzésem, hogy nem kell...

A válaszokat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2018.09.05. 06:06

az egész azért merült fel bennem, mert meghalt egy fiatal ismerősöm férje váratlanul, és a közös tulajdon annyifelé tagolódott, ahányan a családban voltak.

Ez egészen biztosan nem így volt. A közös tulajdonból az elhunytra eső rész öröklődött csak. Főszabályként, házasoknál, ettől eltérő megállapodás hiányában ez a közös tulajdon fele.

Ha biztosra akarsz menni, ennek a megoldása egy házassági vagyonjogi szerződés kötése. Abban eltérhettek ettől, meghatározhatjátok a különvagyonokat, a házassági vagyonjogi rendszereteket egymás között. Akár a jövőre vonatkozóan is.

Esetleg az is megoldás lehet, hogy ha a Te különvagyonodból ÉS közös vagyonból vesztek drágább lakást, akkor nem 50% lesz a Te részed, hanem 60 vagy 70, vagy akármennyi, a különvagyonod arányában. De ez nem tökéletes megoldás, elvileg a hagyatékba csak a férjed része kerül ha meghal, de az örökösei pereskedhetnek, hogy az mégsem a különvagyonod volt, jár nekik belőle, aztán bizonyítgathatsz Te.

bojtorvirag # 2018.09.04. 19:11

drbjozsef,
az egész azért merült fel bennem, mert meghalt egy fiatal ismerősöm férje váratlanul, és a közös tulajdon annyifelé tagolódott, ahányan a családban voltak.
Ha netán meghal a férjem (ez bárkivel - mint a fenti példa mutatja - váratlanul előfordulhat), nem szeretném, ha az én házamból a férjem gyerekeit ki kellene fizetnem. Az édesapjuk házát (ahol most lakunk) egyébként is ők öröklik.

bojtorvirag # 2018.09.04. 18:59

Kedves MajorDomus!

Köszönöm a választ. Az egész azért is kérdés számomra, mert a két településen másak a házárak, ahol eladom, nagyon alacsonyak, ahol venném, túl drágák.
Szóval, egész biztosan rosszabb állapotút tudok venni, drágábban, és nyilván a különbözetet a közös vagyonunkból kellene fedezni.

Ha így alakul (és a férjem beleegyezik), akkor is lehetséges a külön kezelés, csupán az adás-vételi szerződés szövegében szerepelnie kell?

b.

drbjozsef # 2018.09.04. 18:57

bojtorvirág,

a különvagyonodnak csak váláskor, vagyonmegosztáskor van értelme, az örökösödéshez nincs köze (legfeljebb speciális esetben, ági vagyonként esetleg, ha Te is örökölted).
A férjed gyermekei nem örökölnek tőled, de a férjed igen, és azt utána az ő örökösei is örökölhetik.

Kizárni ezt házassági vagyonjogi szerződéssel tudjátok.

MajorDomus # 2018.09.04. 17:02

Természetesen.
a különvagyonod árából vett ingatlan szintén különvagyon lesz,de óvatosságból ezt rögzitsétek a szerződésben!

bojtorvirag # 2018.09.04. 14:30

Kedves Fórumozók!

A „házasság előtti szerzeményemet”, a házamat eladni készülök (mivel már több mint kétszáz kilométerrel messzebb élek és dolgozom), és vennék helyette a környezetemben egy másikat.
A kérdésem az, hogy megoldható-e és hogyan, hogy a ház árából vásárolt másik ház is elkülönülten legyen kezelve a férjemtől és örököseitől (előző házasságból származó gyermekei).

Köszönöm a segítő választ!

b.

drbjozsef # 2018.09.04. 11:53

Atis,

akármi is az a "bejegyzés" (ami lehet banki hitel jelzáloga, de ha nem fizetett egyéb követelés, akkor végrehajtási jog is), az minden bizonnyal csak a testvéred részére van bejegyezve.

A saját részedet, és édesanyátok a sajátját szabadon eladhatja bármikor (a többiek elővásárlási joga mellett).
Persze, így legfeljebb nyomott áron lehet eladni tulajdonrészt.

Ha az egészet akarjátok eladni, az tényleg nem megy a követelés kifizetése nélkül. Ha meg tudtok egyezni az eladóval, az előlegből kifizethetitek a tartozásokat, a vevő tehermentesen szerzi meg az ingatlant, a testvéred pedig annyival kevesebbet kap, amennyit ki kellett miatta fizetni.
De ehhez sem lesz könnyű vevőt találni, sok a kockázat, én például nemigen mennék bele.

Ha neked vagy anyukádnak van elég pénze, akkor egyszerűbb, ha Ti adtok "kölcsön" a testvéreteknek, persze szerződéssel, amiben lefektetitek, hogy ennyivel kevesebbet kap az eladás után a vételárból, tisztázzátok a tulajdoni lapot, és akkor már eladhatjátok.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.04. 11:51

Csak pislogok. Ezt honnan vetted, Kolléga?

ObudaFan # 2018.09.04. 11:38

Atis8232

Elég valószínű, hogy elidegenítési és terhelési tilalom van az ingatlanon, tehát mindenképpen csak a hitel visszafizetésével lehetséges. Ez nyilván történhet közvetlenül a vételárból is.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.04. 11:36

Ezen a kérdésen még van mit reszelgetni...

Atis8232 # 2018.09.04. 11:26

Tisztelt Fórumozók!

A szülői házam 1/4 része a nevemen, 1/4 része a testvérem, 1/2 része édesanyám nevén van, édesanyám haszonélvezeti joggal rendelkezik.
A kérdésem:
A testvérem több hitelt nem fizetett,a tulajdoni lapon több bejegyzést találok a követelések miatt (kb.1,5 millió forint - az ingatlan 8-10 milliót érhet).
Ha egyszer eladásra kerül az ingatlan ez hogyan lehetséges?

Köszönöm a segítségüket.

Üdvözlettel:
S. Attila