Ingatlanügyek

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.26. 12:30

Aki a házat adja, 4% illetéket fizet a telek teljes értéke után. (És esetleg adót a jövedelem miatt.) Aki a lakást meg a telket adja, az 4% fizet a ház és a lakás értékének a különbözete után. (És esetleg adót a jövedelem miatt.)

Callahan # 2018.09.26. 12:13

Sziasztok! Szeretném kérni a segítségeteket. Ingatlan cseréjéről lenne szó rokonok között( nem egyenesági).
Cserélném: 1 lakást(2M Ft)+ 1 telket(8m Ft, mezőgazdasági) 1 házra (10 M Ft). Ilyenkor kell-e illetéket fizetni, és mennyit? Mennyi lesz az illetékalap?
Válaszokat előre is köszönöm!

Krisztinka13 # 2018.09.26. 11:44

T. Jogász Úr!

...elnézést de felmerült bennem még egy kérdés....
Ha idén vagy jövő év elején eladom az édesapámtól örökölt házat( idén hunyt el) a hagyatéki végzésben szereplő összegnél kevesebbért, és jövőre a férjemmel közösen vásárolok ingatlant 50-50 tulajon hányadban akkor az új házunk után kiszabott illetékből kaphatok e kedvezményt? Létezik e még olyan jogszabály, törvény ami az eladott ingatlan árából történő másik (magasabb értékű) ingatlan vásárlásakor valamiféle kedvezményre jogosít ami az illetékre vonatkozik ?
Köszönöm szépen a válaszát! Üdv: M. L. Krisztina

Krisztinka13 # 2018.09.26. 11:31

T.Jogász Úr!

Igyekszem rövid lenni..amennyire lehet.... Édesapám márciusban hunyt el. Halála után lekértem egy tulajdoni lapot amiből kiderült, hogy sajnos annak idején nem intézte el a használatbavételi engedélyt. Fél éves tortúra után, ma értünk el odáig, hogy megkaptuk a fennmaradási engedélyt. ( Hagyatéki tárgyalás mely alapján egyedüli örököse vagyok a háznak júniusban volt) Az illetékes földhivatalnak július 04. óta nem sikerült a nevemre írnia a házat...ígéretük szerint ez most pénteken fog megtörténni.Édesapám házát már áruljuk néhány hete, és úgy néz ki van egy komoly érdeklődőnk. Az volna a kérdésem, ha napokon belül a nevemre kerül az ingatlan, amely még a tulajdoni lap "szerint" nincs a telken( 30 nap az eljárási idő, de tekintve hogy júli 04-e óta még nem sikerült a nevemre írniuk a házat az a megérzésem, hogy a ház feltüntetése a tulajdonlapon szintén bőven ki fogja meríteni a 30 napos eljárási időt....) akkor jogszerűen tudok e akár vételi szándékra vonatkozó...akár végleges adásvételi szerződést kötni egy esetleges vevővel? Nagyon köszönöm előre is a válaszát...segítségét! Üdvözlettel: M. L. Krisztina

Rehorovszki # 2018.09.23. 14:12

Tisztelt Jogászok!

Víztermelő kút külső védterületén lévő ingatlanra lehet valamilyen módon építési engedélyt szerezni úgy, hogy korábban nem volt rajta ingatlan?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.23. 12:53

Nemigen.

hvgabi # 2018.09.23. 12:19

Tisztelt fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni.
Az előzmények: anyósom 13 éve elhunyt. Anno nem volt hagyatéki, mert nem tudtunk vagyonáról( én ápoltam az utolsó éveiben) Idén kiderült, hogy a férjem nagyszülői házában volt a mamának tulajdonrésze. Ez azért derült ki, mert a benne lakó 2 unokatestvér tulajdonvitába került egymással és versenyt futva igyekeztek felkutatni a többi résztulajdonost..( egy budapesti 2 lakásos kertvárosi házról beszélünk..becsértéke 25 milla) Megvolt a póthagyatéki, a tulajdonrész a férjem nevére került.. És döntenünk kellett, hogy az egyik benne lakónak adjuk. A korrektebbnek. A másik írásban beismerte, hogy a mi részünkben éltek,hogy tudtak erről, tudtak az értékéről is és megfenyegetett elbirtoklással is...Kérdésem lenne, hogy tartozik Ő nekünk bármekkora összeggel? Követelhető Tőle bármi? Nem tervezzük..de mégis szeretnénk tudni.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.23. 09:25

Akkor ott az lehet a megtagadás következménye, hogy nem kapod meg azt a kedvezőbb kölcsönt.

eros80 # 2018.09.23. 09:09

Kovács_Béla_Sándor: természetesen nem büntetőügyben rendelték el. Számunkra kedvezőbb hitelt találtunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.23. 08:57

Ha nem büntetőügyben rendelték el, akkor senki nem fog tűrésre kötelezni. De a megtagadás következményeinek a viselésére igen.

eros80 # 2018.09.23. 08:50

Tisztelt Fórumozók!

10 éve vettünk hitelre egy lakást, akkor járt nálunk egy ingatlanbecslő, a banki hitel miatt. A közeljövőben ismét jönni fog egy új ingatlanbecslő, más okból kifolyólag.

A lakásban változás nem történt, minden maradt a vásárláskori állapotban, csak kifestésre és berendezésre került.

Szeretném megkérdezni, hogy az újbóli fényképkészítést meg lehet tagadni?

Az előző becslőnek itt van a készített leírása, ami több fényképet is tartalmaz a lakás vásárláskori - üres - állapotáról.

A berendezett állapothoz szerintem - bár nem vagyok jogi szakember - senkinek semmi köze sincs.

Köszönöm a válaszokat!

Ildy... # 2018.09.17. 14:22

Köszönöm,hogy válaszolt.

ObudaFan # 2018.09.17. 13:25

Nem nagyon van más megoldás, mint a vásárlásnál ennek a többletköltségnek a mérlegelése. Ezt gyakorlatilag hozzá kell adnod a vételárhoz, és így megnézni, hogy megéri-e.

Ildy... # 2018.09.17. 11:52

Jó napot!

Információt szeretnék kérni.

Van egy ingatlan amit megszeretnék vásárolni de évek óta az OTP tulajdonában van. A közműveket viszont a régi tulajdonos nevén szerepelnek a mai napig nem szüntette meg a szolgáltatókat de nem is fizette ezért rengeteg tartozást halmozott fel.Tudomásom szerint az árammal és a gázzal nem is lenne probléma, mert ha új tulajdonos van azt vissza kötik és új lappal indul a számlázás ezzel nem is lenne probléma. De a vízműveknél (csatorna-víz) már nem kötik vissza csak ha az adósság rendezve van. A régi tulajdonos nem hajlandó ki fizetni. Állítólag az OTP nem kell kifizesse , mert ez nem az ő dolga, hanem a régi tulajdonosé. Törvényesen tudna-e valaki valamilyen megoldást? Én nem fogom kifizetni az biztos. Gondolom be perelhetem az új tulajdonost de az évekig is eltarthat és víz addig ugyan úgy nem lenne.... Köszönöm szépen a válaszokat.
Üdv: Ildy

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.17. 11:05

Kapisgálom. Akár meg is kaphatja azt a telekalakítási engedélyt. De ez nagyjából semmit nem jelent.

Azon továbbra is csodálkozom, hogy egy ilyen ügyben Jutka70-nek nincs ügyvédje. Ha meg van, akkor miért nem őt kérdezi.

drbjozsef # 2018.09.17. 10:34

Ebből következően valószínűleg "nem fogja megkapni". (Bármit is jelentsen ez)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.17. 10:25

Te nem tudod, mi az a telekalakítás. Igaz, úgy néz ki, a szomszéd se tudja.

Jutka70 # 2018.09.17. 07:37

van rá esélye hogy megkapja a földhivataltól? jelenleg ott van a kerítés ahol kimérette a szomszéd, térkép igazítást is kért már de azt sem kapta meg.

Jutka70 # 2018.09.17. 07:36

mind a kettő van jelenleg, polgári perben elbirtoklás címen tulajdonjog megállapítása. polgári per fel van függesztve a telekalakítási eljárás jogerős befejezéséig.

drbjozsef # 2018.09.16. 22:01

bogika,

nem, ott van a passzusban : adásvétel, csere. Ha az egyikre hasonélvezetet alapítasz, az nem játszik ebben a kedvezményben.

Grave7 # 2018.09.16. 18:58

@Jutka70: Kérlek döntsd el, hogy telekalakítási eljárás van a földhivatalnál, vagy per a bíróságon. A kettő nem ugyan az és nem mindegy.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.16. 17:06

??

Jutka70 # 2018.09.16. 10:42

Azt szeretném kérdezni, a felperesek telekalakítási eljárást kezdeményeztek a földhivatalnál. De a kerítés ott van hol annak lennie kell, földmérő által, földhivatal által elfogadott helye. így is megkaphatják az engedélyt a földhivataltól? a per tárgya elbirtoklás, tulajdon jog megállapítás.

bogika777 # 2018.09.16. 07:35

Köszönöm szépen. Valahol én is így sejtettem. Ha az egyikre csak a haszonélvezeti jogomat tenném rá, akkor is csak az egyikre, - gondolom amelyik számomra kedvezőbb - vehetem figyelembe ?

drbjozsef # 2018.09.16. 06:10

bogika,

Nem. Csak egy lakást lehet egy lakáshoz figyelembe venni.

1990. évi XCIII. törvény az illetékekről

21. §
(4) * Ha a magánszemély több lakástulajdont cserél, illetve a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül több lakástulajdont vásárol, értékesít, az illeték alapját képező értékkülönbözet megállapításánál minden egyes lakáscserével, lakásvásárlással szemben - a szerzést közvetlenül megelőző vagy követő, azonos jogcímű - a fizetésre kötelezett számára kedvezőbb illetékalapot eredményező egyetlen cserét, értékesítést lehet figyelembe venni.