Aki a házat adja, 4% illetéket fizet a telek teljes értéke után. (És esetleg adót a jövedelem miatt.) Aki a lakást meg a telket adja, az 4% fizet a ház és a lakás értékének a különbözete után. (És esetleg adót a jövedelem miatt.)
Ingatlanügyek
Sziasztok! Szeretném kérni a segítségeteket. Ingatlan cseréjéről lenne szó rokonok között( nem egyenesági).
Cserélném: 1 lakást(2M Ft)+ 1 telket(8m Ft, mezőgazdasági) 1 házra (10 M Ft). Ilyenkor kell-e illetéket fizetni, és mennyit? Mennyi lesz az illetékalap?
Válaszokat előre is köszönöm!
T. Jogász Úr!
...elnézést de felmerült bennem még egy kérdés....
Ha idén vagy jövő év elején eladom az édesapámtól örökölt házat( idén hunyt el) a hagyatéki végzésben szereplő összegnél kevesebbért, és jövőre a férjemmel közösen vásárolok ingatlant 50-50 tulajon hányadban akkor az új házunk után kiszabott illetékből kaphatok e kedvezményt? Létezik e még olyan jogszabály, törvény ami az eladott ingatlan árából történő másik (magasabb értékű) ingatlan vásárlásakor valamiféle kedvezményre jogosít ami az illetékre vonatkozik ?
Köszönöm szépen a válaszát! Üdv: M. L. Krisztina
T.Jogász Úr!
Igyekszem rövid lenni..amennyire lehet.... Édesapám márciusban hunyt el. Halála után lekértem egy tulajdoni lapot amiből kiderült, hogy sajnos annak idején nem intézte el a használatbavételi engedélyt. Fél éves tortúra után, ma értünk el odáig, hogy megkaptuk a fennmaradási engedélyt. ( Hagyatéki tárgyalás mely alapján egyedüli örököse vagyok a háznak júniusban volt) Az illetékes földhivatalnak július 04. óta nem sikerült a nevemre írnia a házat...ígéretük szerint ez most pénteken fog megtörténni.Édesapám házát már áruljuk néhány hete, és úgy néz ki van egy komoly érdeklődőnk. Az volna a kérdésem, ha napokon belül a nevemre kerül az ingatlan, amely még a tulajdoni lap "szerint" nincs a telken( 30 nap az eljárási idő, de tekintve hogy júli 04-e óta még nem sikerült a nevemre írniuk a házat az a megérzésem, hogy a ház feltüntetése a tulajdonlapon szintén bőven ki fogja meríteni a 30 napos eljárási időt....) akkor jogszerűen tudok e akár vételi szándékra vonatkozó...akár végleges adásvételi szerződést kötni egy esetleges vevővel? Nagyon köszönöm előre is a válaszát...segítségét! Üdvözlettel: M. L. Krisztina
Tisztelt Jogászok!
Víztermelő kút külső védterületén lévő ingatlanra lehet valamilyen módon építési engedélyt szerezni úgy, hogy korábban nem volt rajta ingatlan?
Nemigen.
Tisztelt fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni.
Az előzmények: anyósom 13 éve elhunyt. Anno nem volt hagyatéki, mert nem tudtunk vagyonáról( én ápoltam az utolsó éveiben) Idén kiderült, hogy a férjem nagyszülői házában volt a mamának tulajdonrésze. Ez azért derült ki, mert a benne lakó 2 unokatestvér tulajdonvitába került egymással és versenyt futva igyekeztek felkutatni a többi résztulajdonost..( egy budapesti 2 lakásos kertvárosi házról beszélünk..becsértéke 25 milla) Megvolt a póthagyatéki, a tulajdonrész a férjem nevére került.. És döntenünk kellett, hogy az egyik benne lakónak adjuk. A korrektebbnek. A másik írásban beismerte, hogy a mi részünkben éltek,hogy tudtak erről, tudtak az értékéről is és megfenyegetett elbirtoklással is...Kérdésem lenne, hogy tartozik Ő nekünk bármekkora összeggel? Követelhető Tőle bármi? Nem tervezzük..de mégis szeretnénk tudni.
Akkor ott az lehet a megtagadás következménye, hogy nem kapod meg azt a kedvezőbb kölcsönt.
Kovács_Béla_Sándor: természetesen nem büntetőügyben rendelték el. Számunkra kedvezőbb hitelt találtunk.
Ha nem büntetőügyben rendelték el, akkor senki nem fog tűrésre kötelezni. De a megtagadás következményeinek a viselésére igen.
Tisztelt Fórumozók!
10 éve vettünk hitelre egy lakást, akkor járt nálunk egy ingatlanbecslő, a banki hitel miatt. A közeljövőben ismét jönni fog egy új ingatlanbecslő, más okból kifolyólag.
A lakásban változás nem történt, minden maradt a vásárláskori állapotban, csak kifestésre és berendezésre került.
Szeretném megkérdezni, hogy az újbóli fényképkészítést meg lehet tagadni?
Az előző becslőnek itt van a készített leírása, ami több fényképet is tartalmaz a lakás vásárláskori - üres - állapotáról.
A berendezett állapothoz szerintem - bár nem vagyok jogi szakember - senkinek semmi köze sincs.
Köszönöm a válaszokat!
Köszönöm,hogy válaszolt.
Nem nagyon van más megoldás, mint a vásárlásnál ennek a többletköltségnek a mérlegelése. Ezt gyakorlatilag hozzá kell adnod a vételárhoz, és így megnézni, hogy megéri-e.
Jó napot!
Információt szeretnék kérni.
Van egy ingatlan amit megszeretnék vásárolni de évek óta az OTP tulajdonában van. A közműveket viszont a régi tulajdonos nevén szerepelnek a mai napig nem szüntette meg a szolgáltatókat de nem is fizette ezért rengeteg tartozást halmozott fel.Tudomásom szerint az árammal és a gázzal nem is lenne probléma, mert ha új tulajdonos van azt vissza kötik és új lappal indul a számlázás ezzel nem is lenne probléma. De a vízműveknél (csatorna-víz) már nem kötik vissza csak ha az adósság rendezve van. A régi tulajdonos nem hajlandó ki fizetni. Állítólag az OTP nem kell kifizesse , mert ez nem az ő dolga, hanem a régi tulajdonosé. Törvényesen tudna-e valaki valamilyen megoldást? Én nem fogom kifizetni az biztos. Gondolom be perelhetem az új tulajdonost de az évekig is eltarthat és víz addig ugyan úgy nem lenne.... Köszönöm szépen a válaszokat.
Üdv: Ildy
Kapisgálom. Akár meg is kaphatja azt a telekalakítási engedélyt. De ez nagyjából semmit nem jelent.
Azon továbbra is csodálkozom, hogy egy ilyen ügyben Jutka70-nek nincs ügyvédje. Ha meg van, akkor miért nem őt kérdezi.
Ebből következően valószínűleg "nem fogja megkapni". (Bármit is jelentsen ez)
Te nem tudod, mi az a telekalakítás. Igaz, úgy néz ki, a szomszéd se tudja.
van rá esélye hogy megkapja a földhivataltól? jelenleg ott van a kerítés ahol kimérette a szomszéd, térkép igazítást is kért már de azt sem kapta meg.
mind a kettő van jelenleg, polgári perben elbirtoklás címen tulajdonjog megállapítása. polgári per fel van függesztve a telekalakítási eljárás jogerős befejezéséig.
bogika,
nem, ott van a passzusban : adásvétel, csere. Ha az egyikre hasonélvezetet alapítasz, az nem játszik ebben a kedvezményben.
@Jutka70: Kérlek döntsd el, hogy telekalakítási eljárás van a földhivatalnál, vagy per a bíróságon. A kettő nem ugyan az és nem mindegy.
??
Azt szeretném kérdezni, a felperesek telekalakítási eljárást kezdeményeztek a földhivatalnál. De a kerítés ott van hol annak lennie kell, földmérő által, földhivatal által elfogadott helye. így is megkaphatják az engedélyt a földhivataltól? a per tárgya elbirtoklás, tulajdon jog megállapítás.
Köszönöm szépen. Valahol én is így sejtettem. Ha az egyikre csak a haszonélvezeti jogomat tenném rá, akkor is csak az egyikre, - gondolom amelyik számomra kedvezőbb - vehetem figyelembe ?
bogika,
Nem. Csak egy lakást lehet egy lakáshoz figyelembe venni.
„1990. évi XCIII. törvény az illetékekről
21. §
(4) * Ha a magánszemély több lakástulajdont cserél, illetve a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül több lakástulajdont vásárol, értékesít, az illeték alapját képező értékkülönbözet megállapításánál minden egyes lakáscserével, lakásvásárlással szemben - a szerzést közvetlenül megelőző vagy követő, azonos jogcímű - a fizetésre kötelezett számára kedvezőbb illetékalapot eredményező egyetlen cserét, értékesítést lehet figyelembe venni.”
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02