Vízművek, vízórák kezelése


oligaliga # 2021.10.21. 10:21

Csak akkor kell a csatornára külön szerződni, ha másik szolgáltató végzi a tisztítást.

megintrotalmatteusz # 2021.10.21. 16:04

drbjozsef, világos, hogy arra utalsz, az összeget nem osztja meg a szolgáltató - csak a neveket. Viszont azzal, hogy ráírja a számlára, hogy felhasználó xy, zz,nn, ezzel elismeri azt a korábban figyelmen kívül hagyott tényt, hogy több felhasználó van a jogviszonyban. Korábban a számlák az elhunyt nevére érkeztek. A mellékvízmérő-kiépítés kudarca után kérte egy fizető ház lakója, hogy írják át a főmérőt az ő nevére. A főmérőt nem írták át a nevére (valamennyi tulajdonostárs hozzájárulása kellett volna ehhez, szólt a vízművek válasza, és ebben helyesen döntött a szolgáltató). A közös tulajdonú ingatlan egyik házában élő család kérte: osszák meg akkor a főmérőt, erre azt írták, hogy OK. A mérőcseréről szóló jegyzőkönyvet is ők írták alá. MAjd került sor a számlán a többi család (összes tulajdoni lapon szereplő tulajdonos) feltüntetésére. Miért van szerződésben az elhunyt örököse, mikor megszűnt a szerződés a halálal, ill. ha ráutaló magatartással létrejött aszerződés, a többiekkel miért nem jött létre?

Szomorú örökös # 2021.10.21. 17:46

megintrotalmatteusz

Hihetetlen, ahogy megpróbálod elmagyarázni, miért is elég, hogy az özvegy csak 1/5-öd rész vízdíjat fizet, mert ő annyit tart reálisnak. Csak nincs igazad továbbra sem, hiába kattogsz még ezen a kérdésen hetek óta. A vízmű az elhasznált vízmennyiség árát kéri, és ha kell, ezt fizetési meghagyással, végrehajtással is be fogja vasalni, elhiheted. Az özvegy meg mehet a sóhivatalba panaszkodni, el fogják hajtani.

Pontosan úgy teszik ezt, mint ahogy az én volt ingatlanomban a másik lakó, miután levágtam a vízvezetékről - mert ingyen ugyebár nincs víz - aki bement a vízművekhez reklamálni és úgy elhajtották páros lábbal, mint a sicc, mert hogy vele semmilyen jogviszonyuk nem volt, amióta nemfizetés miatt megszűnt a mellékmérő szerződése. Vajon ott miért nem érdekelte a vízművet, hogy nem én használom egyedül a vizet? Sőt még el is hajtottak engem is, hogy ezt bizony nekünk házon belül kell elrendezni.

Ha már ennyire belemásztál (bár én már inkább csak szimpla okoskodásnak nevezném), komolyan érdekelne a válaszod.

drbjozsef # 2021.10.21. 18:06

Miért van szerződésben az elhunyt örököse, mikor megszűnt a szerződés a halálal, ill. ha ráutaló magatartással létrejött aszerződés, a többiekkel miért nem jött létre?

Ebből már mindegyik kört megfutottuk. Szerintem nem szűnt meg a szerződés, és a többiekkel is létrejött. Sőt, létre volt jőve, hogy ilyen szépen mondjam magyarosan, már régóta. Amióta fogyasztanak.

Szomorú örökös # 2021.10.22. 04:31

megintrotalmatteusz

Menjünk vissza csak a kályhához, nézzük csak, honnan is indult a történet:

Osztatlan közös tulajdonú, 5 házat magában foglaló egyetlen hrsz. esetében nem volt írásbeli szerződése az egyik tulajdonostársnak. A főmérőt az ő "nevén" tartották nyilván.

Tehát ha az „ő nevén tartották nyilván”, akkor marhaság, hogy nem volt írásos szerződése, max. nem tudta, hogy hová tette. Szóval meg kéne keresni azt a fránya szerződést, vagy bemenni a vízművekhez, hogy ugyan adjanak már róla egy másolatot. Kérdés, hogy ha senkinek nincs ott jelenleg a vízművekkel jogviszonya, akkor vajon kivel fognak szóba állni? Na ez az, amikor egyedül az özvegynek van bármihez joga - persze csak a halotti bizonyítvány birtokában.

Sőt itt jött még egy sor, ami a tudatlanságodat mutatja:

Számlák az elhuny nevére érkeznek, holott a halálesetről értesültek.

Amíg valaki be nem megy és át nem íratja a nevére azt a vízórát, addig bármilyen furcsa, de az elhunyt nevére fogják küldeni, mivel olyan nincs, hogy senki nevén nincs a szolgáltatás. Ráadásul a vízszolgáltatás általában nem is igazán szüntethető meg, mivel az élethez elengedhetetlen szolgáltatásról beszélünk. Amennyiben egyszer a vízszolgáltatást bekötik egy ingatlanra, akkor az eléggé nehezen szüntethető meg. Főleg ha még hátraléka is van, akkor helyből nem fogják annak rendezéséig megszüntetni, ezt már most borítékolom. Viszont bármikor számítani kell rá, hogy szűkítőt raknak be és akkor épp hogy csak csepegni fog a víz, több nem jön rajta. Nem mellesleg ha az özvegy special közölné, hogy mostantól kijár a kútra és leszereltetné az órát, akkor nagy valószínűséggel a jegyzőnél kötne ki birtokvédelmi eljárásban, ha a másik 4 tulaj feljelentené érte.

oligaliga # 2021.10.22. 07:27

Nem mellesleg ha az özvegy special közölné, hogy mostantól kijár a kútra és leszereltetné az órát, akkor nagy valószínűséggel a jegyzőnél kötne ki birtokvédelmi eljárásban, ha a másik 4 tulaj feljelentené érte.

Főleg, hogy ezt a másik 4 tulajdonos nélkül végig sem tudja vinni.

megintrotalmatteusz # 2021.10.22. 10:13

Szomoró Örökös, a tudatlanságot és egyéb sértegetéseid visszautasítom. Sokan rendbetettek itt már a fórumon, nem teszem meg én is. Nem kell megkeresni írásos szerzpdést, nem is lehet. Azért nem, mert nem volt, ez tény, a szolgáltató is elismerte. Egy adminisztrációs technika, hogy a főmérőt (nem mellékmérőt, amiről Te írsz és emmi köze a jelen tényállsához) kinek a nevén tartják nyilván. Ettől még nem lesz szerződése valakinek, hogy a nevén tartják nyilván a szolgáltatói tulajdont kéepző főmérőt.

Marhaságról is írsz, szintén nem értem, miért kell sértegetnie egy olyan kommentelőnek, akinek számos hozzászólása - más topikokban is - mutatja azt, hogy mennyire fogalma nincs a körberjárandó problémákról.

A végrehajtásról csak annyit: a kornyezetterhelési díj ügyében ugyanez a probléma jelentkezett, csak a szolgáltatás más és a szolgáltató személye, így a végrehajtás módja, de a "felállás" ugyanaz. Simán eltekintett a szolgáltató a végrehajtástól. Szomorú, nem akarsz a szippantósokhoz junior jogi előadónak elmenni, biztos behajtanák akkor az egészet?

Szomorú örökös # 2021.10.23. 06:17

megintrotalmatteusz

Megmosolyogtató, ahogy felháborodást az állítólagos sértegetések miatt, holott jól látszik, lövésed nincs a témához. A legfőbb probléma ott van, amikor azt várod el, hogy 5 ember felé megosztva számlázzon a vízmű egyetlen mérő fogyasztását, amikor ez egyértelmű, hogy mellék mérő nélkül nem fog menni, ezt még egy laikus is tudja, hogy nem kivitelezhető. :-)

És hogy egy-két troll hogy „rakott helyre” engem, az megint legyen az én dolgom, miként rendeztem le. Van olyan is, akinél nem csak ejnye bejnye volt a vége, de azt az utat ő választotta magának, most eheti, amit főzött.

Szomorú örökös # 2021.10.23. 08:46

megintrotalmatteusz

Szomorú, nem akarsz a szippantósokhoz junior jogi előadónak elmenni...?

Köszi, van már egy jól fizető munkám és eleget keresek vele. :-)

Mardel # 2021.11.24. 00:24

Sziasztok!

Gondolom másnál is felmerült már a következő eset: adott egy társasházi lakás. a lakásban 4 vízóra található, és mivel ezek nagyon rosssz helyen vannak, szeretném őket áthelyezni. telefonon azt a tájékoztatást kaptam a vízművektől hogy nyugodtan végezzem el a munkát, és ezek után vegyek fel egy plomba bontási jegyzőkönyvet (milyen okból történt a plombabontás, illetve egy vázlatos rajz arról honnan hova került a vízóra) amit én, a közös képviselő, ill. két tanú is aláír. a kérdésem az hogy biztos jó ez így ?? nem büntetnek meg ?? már csak azért érdekes ez, hogy bontás előtt nem kellene kijönni a vízművektől valakinek és megnézni hogy tényleg minden úgy van e ?

Előre is köszönöm a segítségeteket! :)

oligaliga # 2021.11.24. 08:20

Ez nem hangzik túl jogszerűen. Javaslom, hogy a kérdést írásban tedd fel, akkor a válasz már egyértelműbb lesz, és ha rossz választ kapsz, akkor is be tudod mutatni.

Kicsit tovább tart, de a vízóráknak mindegy, ha a régi helyükön maradnak még pár hónapig.

Majordomus # 2021.11.24. 16:40

Hogy lehet egy lakásban 4 vizóra?
A szomszédé is nálad van?

oligaliga # 2021.11.25. 08:09

Szerintem 2 hideg és 2 melegvízóra lesz az.

Zoltanuss # 2021.11.25. 17:19

Mardel vízóra áthelyezési problémájához :
Lehet helyezgetni az órákat ide oda, de végül a vízművek által felhatalmazott vízszerelő lesz az aki befejezi a munkát.

A jó magas díját is meg fogja kérni.
Talán 3 éve volt amikor egy lejárt mérőt cseréltettünk. 10 perces munka 25 eft volt. Ebből az adminisztráció 8 és 2 a tényleges szerelés.

Leszerelte a régit a megbízott, felrakta az újat, rá a jogi zár (a blomba ), majd elment. nekünk kellett a papírokat a közössel lepecsételtetni és értesíteni a vízszolgáltatót.

Még szerencse ,hogy csak 8 évente van ez a móka.

Zoltanuss # 2021.11.25. 17:31

Amúgy nagy valószínűséggel azért nagy vonalú a Mardel viz -szolgáltatója, mert őt kár nem érheti.
Van ugyanis egy un társasházi főmérő. Az ezen mért vízmennyiség a mérvadó.
A különbözetet amit a mellék mérők és a főmérő mutat azt következetesen - szigorúan kifizetteti a szolgáltató..

Egyszerű példa. 4 lakás a mért havi vízmennyiség a főmérőn 60 m 3.
A mellékmérőről a szolgáltató 50 m3-t számláz. a maradék 10 köbmétert pedig a közös fizeti.
Az az 50 m3.
1. lakás 8 m3,
második lakás 12 m3,
3. lakás 15 m3
4. lakás 15 m3.
A maradék 10 m3 adódhat vízelfolyásból, lépcsőház felmosásból, autó mosásból és vízlopásból. Vagy manipulált mérőből.
A vízszolgáltató a pénzénél van. A lakók pedig elintézik egymás között ahogy tudják.

gylab # 2021.11.25. 18:30

@Majordomus Nem kizárt technikailag, ha minden bekötése felszálló közösből megy. Régi lakótelepen gyakori.

Majordomus # 2021.11.26. 15:28

Nálam is 3 felszálló strang van,de az ősszekötéssekkel csak egy vízóra.

oligaliga # 2021.11.26. 16:47

Laktam olyan lakásban, ahol minden vízvételi helynél fel volt szerelve a vízmérő. Külön volt a wc és a fürdő.

Syka # 2022.02.21. 08:04

Sziasztok! Kérném a tanácsotokat az alábbi problémában: Ikerház, osztatlan közös, 1 hrsz, megosztási szerződés sincs sajnos. Az én kertrészemben van a főmérő, a szomszédnak mellékmérője van. Az elmúlt években általában diktálta kéthavonta a fogyasztását, de sajnos 2021. májusa óta nem, azóta én fizetem a vízdíj jelentős részét ( kb azóta ez 200000 Ft), a szomszéd csak egy 20 köbméternyi minimum általányt fizet, én meg a fennmaradó néha 100 köbmétert is akár, mivel sajnos az ingatlant kiadta egy 4 tagú családnak és a szomszéd is itt lakik továbbra is. A vízművek nem partner a probléma rendezésében, szerintük ez belső vitának minősül…. Az éves leolvasás sem történt meg eddig, ezt most kérelmeztem, de kétséges, hogy beengedi-e a leolvasót. Az önkormányzat hatósági osztálya elutasította a panaszomat szóban, mivel szerintük ez a vízművek hatásköre, vele áll szerződésben a mellékvízmérős szomszéd. A vízművek szerint pedig a kerületi jegyzőhöz kell forduljak. A bérlők zavaró magatartása és a vízóra problémák miatt az ingatlan eladása is felmerült, de ebben a helyzetben tanácstalan vagyok, hogy kihez fordulhatnék ténylegesen a probléma megoldásában…köszönöm a választ előre is!

drbjozsef # 2022.02.21. 08:47

Syka,

Mellékmérő, de nem hitelesített, és nincs szerződve a szomszéd a vízművel, ha jól értem, hogy lepattintottak. Szívás.
Éves levolvasás? Hol? Nálad van a főmérő, ha a szomszédnak csak sima mellékmérője van, azt nem olvassa le a vízművek.
Igen, ez ilyen belső ügy. Ráadásul, akár buherálgathatja az óráját is, megkerülheti, hiszen nincs ami tiltaná ezt egy belső hálózaton.
Ilyet legfeljebb akkor szoktak, ha egy család lakik együtt, alul a nagyi, felül a tetőtérben az onokák.

Kicsit lehet szívatni őket, délután négykor megfürdesz, feltöltesz két lábost vízzel, aztán aznapra elzárod a vizet. Meg amikor elmész otthonról. Csak ez nem túl szórakoztató hónapokon át...

Meg kellene egyezni a szomszéd tulajjal.
Igényelhetsz a vízművektől ikermérő felszerelését. Persze, ezt is ki kell fizetnie valakinek.

Syka # 2022.02.21. 12:28

Köszönöm a gyors választ drbjozsef!
A szomszéd mellékvízmérője szerintem hitelesített, van gyári száma, készülékhelye és 2025- ben jár le, ezt látom a számlámon. A vízművek minden év novemberében olvassa le a mellékvízmérőket, ez most elmaradt, ezért kérhettem csoportos pótleolvasást, így ha mégsem engedi be a leolvasót legalább a kiszállásért nem kell fizetnem…Az ikermérő nem megoldás sajnos, egyrészt kb. 500 ezer Ft a kiépítése, másodrészt én nem kérhetem, csak a szomszéd, mivel nekem már van egy főmérő a nevemen.
A víz elzárásáért feljelenthet úgy tudom, amúgy külön el tudom zárni csak az övét is.
Tiltakozásom ellenére adta ki a szomszéd az felső emeletet kisebbségi családnak, melyet egy kültéri lépcső hozzáépítésével oldott meg, ők már a második bérlő család azóta nincs nyugtunk és fizetjük a megemelkedett vízdíjat, már a bérbeadás is jogtalan szerintem osztatlan közös tulajdon esetében, plusz az engedély nélküli burkolatlan kültéri lépcső…
Sajnos 2 éve nem áll szóba velem a szomszéd. A kerületi jegyzőben bízok még, hátha segít?…köszönöm előre válaszotokat

osztap # 2022.02.21. 13:36

Syka,

Ha jól értem, ha a szomszéd beengedi a leolvasót, az megoldja a gondod, mert ahogy írod, a szomszédnak van szerződése a vízművekkel. Ha nem engedi be, akkor én küldenék neki tértivevényes levélben fizetési felszólítást, hogy a 2021. májusa óta a fővízmérőre leszámlázott teljes összeget fizesse meg Neked, átvételtől számított nyolc napon belül, azzal, hogy ha az összeget vitatja, akkor tegye lehetővé, hogy leolvasd a mellékmérője állását, és az alapján állapítsátok meg a fogyasztást, amit szintén nyolc napon belül fizessen meg. Ha fizet, bingó. Ha nem, akkor már mehet is neki a fizetési meghagyás. Észhez fog térni, mert tudja, hogy a nem csinál semmit, akkor a Te fogyasztásodat is neki kell kifizetnie.

Szomorú örökös # 2022.02.21. 14:24

Syka

már a bérbeadás is jogtalan szerintem osztatlan közös tulajdon esetében

Ezt honnan veszed?

Majordomus # 2022.02.21. 15:24

Ha nincs használati megosztási szerződés,akkor elvileg a kérdezőt is megilletné a bérleti dij arányos része.
.
Ezt jelenti az osztatlan közös tulajdon???.?....

Szomorú örökös # 2022.02.21. 15:56

MajorDomus

Ha nincs használati megosztási szerződés,akkor elvileg a kérdezőt is megilletné a bérleti dij arányos része.

Ez azért marhaság, mert itt páran már leírták, hogy a ráutaló magatartás is lehet egy használati megosztási szerződés. Ergo ha valaki az ikerház egyik részében állandó jelleggel életvitelszerűen él, akkor arra nem formálhat semmilyen használati jogot a másik házrész tulajdonosa. De ez kb. ugyanígy van, ha valaki a saját kizárólagos használatú házrészének egy részét kiadja bérbe. Nem is tudom, hogy merülhetett fel ekkora baromság a kérdező részéről, hogy majd ő beleszólhat, mire használhatja és mire nem a saját házrészét. :-O