Vízművek, vízórák kezelése


guba" # 2012.02.10. 10:06

Ha negyvenezerrel többet fizetett volna ki, mint amennyit elfogyasztott, teljesen ép lenne a jogérzéke.

Kenderice # 2012.02.10. 10:37

Pulle-Hana:
A követelésük jogos, de a kamat és egyéb költség nem, mivel az ő hibájuk miatt fizettél kevesebbet.

ius latratus # 2012.02.10. 10:44

Pille-Hana

Azért az igaz, hogy nem neked kellene álljon feljebb, de mindegy.
Annyit -esetleg- tehetsz, hogy megkéred a szolgáltatót, hogy ... mit tudom én....egyéni méltányosságból tegyen lehetővé pl. 6 havi részletfizetést, s legalább a késedelmi kamattól tekintsen el. Hivatkozhatsz arra, hogy te mindig időben, hiánytalanul fizetted a díjat, s ez, a tényleges fogyasztásodat tükröző számla most nagyon hazavágna, ezért kéred a lehetőséget a részletekben történő teljesítésre.
Más nem nagyon van, annyi, hogy a vízszolgáltatást azért nem olyan könnyű korlátozni, de ne kerüljön rá sor.

STRANDI # 2012.04.16. 14:52

Elfolyt a víz....

Sziasztok! Hátha vki már átesett hasonló kényelmetlenségeken... 2011 júliusában vízórát ellenőriztek, újra pombáltak nálam, ekkor 68m3 víz fogyasztást muatott, 2012 márciusában kihívtam a vízműveket mert állt az aknában a víz, megállapították, hogy egy rosszul berakott szigetelés okozta a víz elfolyását. 680m3 ! Levelet írtam nekik hogy kérem tekintsenek el a kiszámlázástól ,mert az ő összszerelési hibájukból folyt el a víz és nem felhasznűálásra került. A mai nap hívtak telefonon, hogy kérek-e részletfizetést, mert ők úgy döntöttek, hogy 400m3-ert írnak csak jóvá?! Ez azt jelenti, hogy 3-an, 2 kicsi gyerekkel a téli hónapokban 26,5m3/hó vízet fogyasztottam el szerintük, a havi kb:8m3 vízhez képest. A hab a tortán az, hogy természetesen csaorna díjjal együtt szeretnék benyújtani a számlát cirka 145000Ft-ot kellene fizetnem! Segítsetek, mit tehetnék? Per? Fogyasztóvédelem? Egyenlőre azt kértem írják le ezt nekem...
Előre is köszi!!!

zsolthy65 # 2012.08.02. 14:38

Tisztelt fórumozók, segítséget, tanácsot szeretnék kérni.

5 lakásos társasházban lakom, a tulajdonostársak közül egyedül nálam van már csak felszerelve olyan mellékvízmérő óra, amely nem a Vízművekkel kötött szerződés alapján üzemel. A Vízművek, illetve az általa megbízott Hexaéder kft. illetékeseitől IS azt az információt kaptam, hogy a nem kötelező szerződnöm a Vízművekkel a mellékvízóra üzemeltetéséhez, és ha nem kötök szerződést, akkor plomba sem szükséges, mivel a jelenleg a kereskedelmi forgalomban kapható vízórák eleve hitelesek. Írásos nyilatkozatot e tárgyban mindazonáltal egyelőre nem kértem, a napokban tervezem ezeket beszerezni. A 2012 feliratú matricával ellátott, információm szerint hiteles vízórát áprilisban szereltettem fel, a 6 éves időszak elején járok tehát. A probléma az, hogy a (jogász végzettségű) közös képviselő először közgyűlési határozattal igyekezett kötelezni, hogy kössek szerződést a Vízművekkel, mely határozatból később per lett, és melyet teljesen jogosan meg is nyertem, mivel a határozat sértette szerződéskötési szabadságomat, a határozatot tehát hatályon kívül helyezték, a közös képviselő azonban nem adja fel, és most bírósági úton igyekszik bebizonyítani, hogy a fent említett mellékvízmérő Vízművek-plomba nélkül nem hiteles, és ennek okán igyekszik kifizettetni velem olyan, a Társasház gondnokának gondatlansága miatt elfolyt vízmennyiségeket, melyekhez semmi közöm.
Milyen jogi lépéseket tehetek annak érdekében, hogy a Társasház, illetve az annak nevében eljáró közös képviselő felhagyjon oktalan zaklatásommal? Válaszaikat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2012.08.03. 22:39

Szereltess be egy hiteles vizorát és köss szerzödést a vizmüvel.a képviselö nem szorakozni akar veled,hanem a fömérö és a mellékmérök különbözetét beszedni,mert azt azaz a te fogyasztásodat is a társasház fizeti ki.

Ezt törvény irja elö. Az a szerencséd,hogy a képviselö amatör,és rosszul inditotta a pert.
Addig szereltess vizorát és köss szerzödést mig ö van.
Én azt a vizet is kifizettetném veled,amiben annak idején a bába megfürösztött.
Értsd már meg,hogy szerzödés hiján a vizmü a te fogyasztásodat a társasháznak számlázza ki,amiben a lábad megmosod,azt a többiek fizetik ki.
Én megszavaztatnám a közgyüléssel hogy a fömérö és a mellékmérök különbözetét annak kell fizetnie akinek nincs hiteles vizorája,ezt beleveszem az szmsz-be,és máris fizeted a ház összes vizdiját.

Szerencséd hogy amatör a képviselö. Addig lépj mig megteheted. A közösséggel lehet dacolni,de szél ellen hugyozni ?

Mufurc_nagyon # 2012.08.04. 06:58

Kedves zsolthy65!

Gondolom a felszerelt "nem" hiteles vízóra fogyasztását a th. számlájára befizeti.
A konfliktus okát nem közölte;-)

Sajnos Maj. tájékoztatása pontatlan.
Mellék vízóra szerződés esetén is a th fizet ki minden olyan fogyasztást, amely a th főmérőjén keresztül átfolyik.
A csőtörésen keresztül a tűzoltásra használt vízen keresztül mindent.
Az igaz, hogy ha az almérő fogyasztását bejelentik és ki is fizetik, akkor ezt az összeget jóváírják a th. részére.
A vízművekben is dolgoznak jogászok;-)

A közgyűlés hozhat olyan határozatot, hogy a különbséget a mellék és főmérő között a "nem" hiteles fizeti.
A bíróságon ezt a határozatot hatályon kívül helyezik és még kamatot is fizetni kell a th. nak.
Persze csak akkor, ha keresetet nyújtanak be e kérdésben.

Viszont a konfliktus oka biztosan nem a plombák felhelyezése.
Al Capone-t is az adóhatóságok buktatták meg;-)
Szerintem a comboskodásnak nincs értelme.

--------------------------------------------------- ---------------------------------------------------

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Mufurc_nagyon # 2012.08.04. 07:17

Kedves STRANDI!

Még szerencse, hogy a hibás tömítést egy éven belül felfedezte.

Remélem -
  • megvan a plombálást, óracserét végző által kibocsátott számla
  • írásban, jegyzőkönyvezve van a tömítés hibás volta

az óra csere, plombálás garanciával nyújtott szolgáltatás.

Tehát az elfolyt vízzel kapcsolatos össze költséget a szolgáltató állja, a fenti feltételek adottak.


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

berny # 2013.08.22. 00:55

Sziasztok!
Ingatlan vásárlás előtt állok, a kinézett lakás tulajdonosa azt mondta, hogy a legutóbbi bérlője, annak ellenére, hogy volt rá meghatalmazása, nem intézte el az egyedi mérőóra plombálását, így egy év után kapott levelet a szolgáltatótól, hogy nincs hiteles vízórája. Mióta ez kiderült, a társasháznak fizet havi fix összeget vízdíjként az egyedi fogyasztásra. A vízművek pedig arról tájékoztatta őt, hogy legegyszerűbb, ha teljesen új órát szereltet fel, amit plombáltat. Kérdésem az lenne, hogy van-e kockázat abban, ha így vásárolom meg az ingatlant és majd én intézem az új egyedi mérőóra felszerelését és plombálását? Tehát előfordulhat-e, hogy akár kijön egy korábbi időszakra vonatkozó számla, vagy hogy rajtam "veri le" a vízművek ezt a kimaradt egy évet? Vagy a legtisztább az, ha feltételként szabom az eladónak, hogy csak akkor szerződöm, ha ezt ő maga elintézi?
Mivel abszolút járatlan vagyok a témában, nagy segítség lenne nálam tapasztaltabbak válasza!

Mufurc_nagyon # 2013.08.22. 15:11

Kedves berny!
Az adásvételi szerződésben kell tisztázni a teendőket és a helyzetet.
Természetesen a vízórával kapcsolatos plusz munkának értékcsökkentő hatása van az ingatlanon.
Az eladó nyilatkozata a szerződésben vagy a "nullás" igazolás megfelelő biztosíték az esetleges fel nem tárt tartozások esetén;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

raczjanosnezsuzsa@gmail.c # 2013.08.22. 18:08

Tisztelt Berny!

Mi vízóra szerelésekkel foglalkozunk, azért tudom biztosan, hogy a Főv. Vízművek óra állással is átveszi a tervet. Jelenleg a mellékmérők hitelessége 8 év. (tavaly szeptember óta)Csak terveztetni és plombáltatni szükséges, hogy a Díjbeszedő küldje a számlát. A lakás eladása esetén minden óra állást rögzíteni kell az átadás- átvételi jegyzőkönyvben. Ezt szükséges a szolgáltatóknak bemutatni a mérők átírása végett.Az új tulajdonos a leadott óra állástól kell hogy fizessen. Az előző tulajdonos adatait (új adatait) a jegyzőkönyv rögzíti. A leghasznosabb együtt bemenni a szolgáltatókhoz és ott rendezni a tartozást és az átírást. Üdvözlettel Ráczné

Zöldövezeti11 # 2013.08.23. 15:46

A leghasznosabb együtt bemenni a szolgáltatókhoz és ott rendezni a
Kézenfogva mint a szerelmes párok !

Zöldövezeti11 # 2013.08.23. 15:55

zsolthy65

A kereskedelemben kapható vízórák is ugyan olyan pontosan mérnek mint a vízművek által hozottak. csakhogy azok nem hitelesek. A pontosság egy műszaki fogalom, a hitelesség meg jogi.
A vízórákat kalibrálják, hogy megfelelő pontossággal mérjem, ezen kívül hitelesítik is ami annyit jelent, hogy igaz az hogy pontosan mér.
Tehát hitelesítés bárki nem végezhet csak az arra feljogosított szerv.
Tehát ha azt akarod , hogy ne legyen konfliktusod a közös képvíselővel - hitelesített órát szereltess fel !!

Sizat # 2013.10.10. 12:52

Tisztelt Fórum! Közüzemű főmérő vízóra tulajdonosa vagyok. Közüzemű mellékvízóra tulajdonosa egyéni vállalkozóként nyugdíjba ment. Kiadta az üzletét egy Kft-nek. Átíratták a mellékvízórát a Kft nevére. Kérdésem: az én hozzájárulásomat kellett volna kérniük?

esta_p # 2013.11.15. 09:17

Tisztelt Fórum!
Társasházunkban a lakók túlnyomó többsége átalányban fizet vízdíjat, én is. Közvetlen szomszédunk (állítása szerint) 2 éve vízórát szereltetett fel, hogy a bérbe adott lakásban a bérlői valós fogyasztásukat fizethessék. Ezt a vízórát mindössze 4 hónapja, a közös képviselő kérésére hitelesítette. Azóta tűnt fel a bérlőjének, hogy akkor is van fogyasztása, amikor nem is használ vizet.
Szerelőt hívtak (nem a 2 évvel ezelőttit, nem is azt, amelyik hitelesített), aki megállapította, hogy az óra rossz helyen lett bekötve és a mi konyhai fogyasztásunkat is hozzáméri ahhoz a lakáshoz.
Udvariasan megkeresett, hogy ezt a szerelője segítségével orvosoljuk, mi bele is egyeztünk. Amikor azonban kiderült, hogy nem ottani átszereléssel, hanem a mi lakásunkban falon kívül vezetett új csövekkel két helyiségen át képzelik ezt el, ráadásul a mi költségünkön, visszakoztunk. Azóta a család több tagját telefonon vagy minősíthetetlen hangvételű levelekben zaklatja.

  • mi nem fizettünk kevesebbet az elmúlt 2 évben, hanem az egész ház fele eloszlott a félremért kis mennyiség
  • a vízművek is hiánytalanul behajthatott mindent
  • hibázott 2 éve a szerelő
  • hibázott a hitelesítő 4 hónapja

Kérdésem:

  • Ki köteles a helyreállításért fizetni? A szomszéd és szerelője, a hitelesítő vagy a társasház? Én semmiképp se szeretnék...

Köszönöm a segítséget.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.15. 11:36

Ha a mellékvezetékek is közösként futnak a lakásokban, akkor nincs arra mód,hogy mellékmérő vízóra alapján fizessen a szomszéd.

Így lett kialakítva annak idején. Ha a szétválasztás nagyobb rombolással és aránytalan költséggel jár, akkor a szomszéd nem kérheti azt, hogy váljatok szét.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.15. 11:37

Sizat

Nem.

esta_p # 2013.11.17. 17:37

@immaculata

Köszönöm a gyors választ, azóta van újabb fejlemény...
A szomszéd elzárta a vizet a vízórája alatt, így nálunk teljesen víz nélkül maradt a konyha. Ígérete szerint nem is nyitja ki, amíg a mi oldalunkon meg nem történik a szerelés. Szerinte a társasház kötelessége a szerelést fizetni. A közös képviselő pedig se nem gyors, se nem hatékony sajnos...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.18. 09:46

Esta

Birtokvédelmet kérhetsz a Jegyzőtől, valamint azt, hogy a szomszéd szereltesse le a vízóráját, mert az közös vezetéket érint, valamint szüntesse be a zavarásotokat.

Nem a Társasházé.
Ez a vezeték így lett kialakítva. A szomszédod nem követelheti azt, hogy az eredeti építést megváltoztatva olyan költségekbe verjen Téged, valamint a Társasházat, amit kizárólag Ő akar megváltoztatni.

Ez a lakást így vette meg, minden további változtatás már a Ti zavarásotokkal oldódhatna meg, amibe nem vagy köteles belemenni még akkor sem, ha az összes költséget magára vállalja.

Egyebekben pedig semmiféle veszteség nem éri azzal, hogy továbbra is vízóra nélkül fizeti a közös költséget, mert a lakást így vette meg, ennek tudatában.

Mazsola113 # 2014.01.11. 19:49

Sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy lakás, ahol én már 5 éve nem élek, a férjem rengetek tartozást csinált ott, és ezek után eltűnt. Most próbálom rendbe szedni a lakás dolgait... A vizesektől kaptam egy tételes számla kimutatást 137000 Ft.-ról, 2010-ben leszűkítették a vizet. A számlakimutatáson az van, hogy egyik hónapban 21 m3, aztán 5 m3, majd 19 m3, és így tovább. Bementem hozzájuk azt mondták, a szűkítő kitágul egy idő után és ez valós fogyasztás... Tegnap zárat cseréltettem a lakásban, hogy bejussak, és láss csodát, épp hogy csöpög a csap, tehát rendesen le van szűkítve.. Most szerintetek mit csináljak? Ez a fogyasztási mennyiség lehetetlen egy ilyen lakásban ahol szűkítve van a víz :((

MajorDomus # 2014.01.12. 12:52

először az a kérdés,van e a lakásbsn vizóra?

gondolom ha van,akkor kizárták az elszámolásból dijnemfizetés miatt!

azt meg végképp nem értem,miért akarod kifizetni azt a vizet,amít hem te használtál el.

info kevés!

ki a tulajdonos?a férj milyen jogcimen lakott ott?

Mazsola113 # 2014.01.12. 17:14

Vissza szeretném szerezni azt a lakást, és ehhez szükséges, hogy a rezsiket visszakötessem :( Utána majd peres úton állítólag behajtható az ex férjemen. Az óra kint van a lépcsőházban. Én úgy tudom napi 10 L vizet engednek folyatni amikor szűkítve van egy óra, akárhogy is számolom, az 10*30 300 L víz egy hónapban... Sehogysem lehetséges az állításuk... Amúgy nem becsült, hanem valós vízhasználat szerintük, és azt mondta a nő, biztos kitágult a szűkítő, és így használhatott el valaki ennyi vizet... Na persze egy olyan lakásban ahol se gáz se villany, alapból vicces.... De ugye a szűkítő működik mert a lakásban alig csöpög a víz...

blade # 2015.05.05. 17:47

Sziasztok!

Kb másfél hónapja kötötték be nálam a társasházi lakásomba a mellékvízmérőt. A lényeg az, hogy elvileg az órák felszerelésétől (plombálásától) fogva már jogosult vagyok az alacsonyabb vízórás közösköltség fizetésére. Legalábbis ezt mondta az ügyintéző. A közösképviselő viszont azt mondta addig nem változtatja meg a havi közösköltség összegét, amíg nem kapom meg az első számlát a vízművektől és be nem mutatom. Ekkor visszamenőleg is jóváirja nekem a túlfizetett összeget.
A gondom az, hogy az ügyintéző szerint 30-90nap a számlázásba vétel, (tehát még végre kapok egy számlát) de ez független a szerződésemtől, mert az már él. A lényeg, hogy nem akarok teljes összeget fizetni még 2-3 hónapot a közösköltségbe. Értem én hogy utólag jóvárirja. De miért fizessem be ha mindketten tudjuk, hogy majd jóvárirja úgy is. Ennek semmi értelme.

Van valami jogszabály erre, hogy felfogja a közösképviselővel a órák hitelesítése napjától már az órás közösköltséget kell csak fizetnem?

MajorDomus # 2015.05.05. 22:16

van. A társasházi szmsz!

Hogy mikor vagy jogosult az alacsonyabb közös költséget fizetni, azt talán nem a Vízművek ugyintezojenek kellene eldöntenie!

A közös képviselő viszont A belső szabályzat szerint jár el.

MajorDomus # 2015.05.05. 22:16

van. A társasházi szmsz!

Hogy mikor vagy jogosult az alacsonyabb közös költséget fizetni, azt talán nem a Vízművek ugyintezojenek kellene eldöntenie!

A közös képviselő viszont A belső szabályzat szerint jár el.