orokseg visszautasitasa


osztap # 2024.08.12. 09:30

Lisa23,

Felteszem, hogy a volt férjed és a felesége a lakásban éltek együtt. Ha nem, akkor az özvegynek nem haszonélvezet, hanem egy gyerekrésznyi tulajdoni hányad jár.

Ha lányod az örökséget visszautasítja (nem lemond, azt az örökhagyó életében lehet), akkor a helyén a lányod gyereke örököl. A lányod haszonélvezete fennmarad. Az özvegy ettől még haszonélvezetet kap, de azt csak akkor gyakorolhatja, ha lányod az ő haszonélvezetével nem él, vagy lányod előbb hal meg, mint az özvegy.

Lisa23 # 2024.08.12. 09:09

Tisztelt Tagok!

Volt férjem elhunyt, volt egy lakása amin a lányom a haszonélvező. Odáig eljutottam a neten keresgélve, hogy mivel ő örökli, így a haszonélvezeti joga megszűnik. Van e valami lehetőség, hogy megtartsa? Ha mondjuk lemond az örökségéről a gyereke javára akkor megtarthatja a haszonélvezetet? Az all az egész mögött hogy az exem erősen italozó életmódot folytatott egy ideje es tavaly nyáron elvettt egy addig hajléktalanszállón elő 30 évvel fiatalabb nőt, el lehet ítélni de nem szeretnénk hogy ő kapja meg a haszonélvezetet.

stonelady # 2024.07.27. 06:17

Nagyon koszonom!

drbjozsef # 2024.07.27. 05:59

stonelady,

Aki visszautasítja az örökséget, az kiesik az öröklésből : Ptk. 7:4.§.
Ahogy az is, aki már nem él, de a törvényes rend szerint örökölne.
Esetedben pedig a 7:4.§, 7:55.§ és a 7:63.§-ból levezethető, hogy te örökölsz a kieső édesanyád helyén.

Új (másik) hagyatéki eljárás nem lesz, hiszen az az elhunythoz "kapcsolódik", meg lesz állapítva benne, hogy az édesanyád, mint kiesett szülő helyén örökös visszautasította az öröklést, ezért ő is kiesik, és a helyettesítés elve szerint a helyére a leszármazója, te lépsz.

Vigyázzon : a visszautasításnak vannak buktatói, lásd Ptk.7:87.§-7:91.§. Különös tekintettel a 7:90.§-ra. Ha a hagyatéki leltárba tartozó ingóságot is csak magához vesz az eljárás vége előtt, akkor hallgatólagosan lemondott a visszautasítás jogáról. Bármi csekély emlék is legyen az (bár az apró ingósgok nyilván nem kerülnek tételesen leltárba). De azért jó tudni.

stonelady # 2024.07.27. 01:26

Udvozlet a csoporttagoknak.
Edesanyam orokol elhunyt feltestvere utan (apai agi feltestver) egy fel ingatlanreszt. Masik resz egy masik feltestver oroksege (anyai agon). Elhunytnak nincs leszarmazoja, hazastarsa, szulei mar nem elnek. Csak a 2 feltestver van, anyai, ill. apai reszrol. Ha edesanyam visszautasitja az orokseget, akkor az o helyen ki fog orokolni? En, mint edesanyam egyetlen elo gyermeke, vagy pedig a masik feltestver? Keresgeltem a neten, de nem volt egyertelmu nekem, hogy ilyenkor mi az oroklesi rend. Vagyis nem talaltam paragrafus szerint leirva.
Ha Anyu visszautasitasa eseten en lepek a helyere, akkor ez egy kulon eljaras lesz, vagy rogton a hagyateki targyalason az uj helyzet szerint adja at a kozjegyzo a vegzest?