Vízművek, vízórák kezelése


oligaliga # 2021.06.12. 05:46

Ági2013

Május 20-án ezzel kezdted: „Elköltöztem”.

Akkor most ki lakik az ingatlanban? Te hova költöztél?

ballus # 2021.08.08. 14:45

Családi házas ingatlan, osztatlan közös tulajdon, azonos hrsz.
A bekötési főmérő a mi területünkön van. Nem az aknából közvetlenül, hanem valahol a mérőóra utáni vezetékszakaszon a földben van egy elágazás a másik ingatlanba, ahol egy mellékmérő van felszerelve.
A probléma az, hogy a vizet a nyári időszakban a kert locsolására is használja, ami nyilván fokozott fogyasztást eredményez. A mellékmérő adatait nem hajlandó két havonta megadni a Vízművek felé, ezért a szolgáltató becslessel állapítja meg a mellékmérőn mért fogyasztást, ami a fenti okok miatt nyáron jelentősen elmarad a valós értékektől. A főmérőn mért megnövekedett fogyasztást viszont én fizetem.
Kérdésem - kezdeményezhetem-e a leválasztását a főmérőről? .

oligaliga # 2021.08.08. 16:59

ballus

Nem tudod, egy hrsz.-re csak kivételes esetben lehet két bekötést rakni. Megoldás lenne az ikermérősítés, de az a másik felhasználó nélkül nem fog menni.

Az, amit miatta fizetsz többletben most, a későbbi számládban visszajön túlfizetésként. Nem te jársz rosszul, hanem a szomszéd, amikor az elszámolószámlája sokkal magasabb lesz, mint a részszámlája.

Ha a szolgáltatódnál van lehetőség a távleolvasásra, akkor járj utána, hogy mennyibe kerül, és mik a feltételei. Így nem lesz probléma, ha a mellékmérő állását nem diktálja be, mert a szolgáltató távolról fogja olvasni.

Zöldövezeti11 # 2021.08.08. 19:13

Túl kell esni a szétválasztáson !

Zöldövezeti11 # 2021.08.08. 19:30

ballus !!
Nálunk az egyik zöldövezeti ingatlanon az évek során kettő lakás lett kialakítva. Külön lakás bejárat, külön villanyórák , külön gázórák. Sajnos víz maradt utoljára. Jelenleg mivel egy a tulaj ( egy klán ) a vízmérés un. almérőkkel megoldható, de a jövőre gondolva tavaly megejtettek ennek is a szétválasztását. mert mi van ha az almérős gondol egyet és nem fizet ? Semmi a víz -szolgáltatásnak folyamatosnak kell lenni.
Vagy mi van ha csőtörés történik ? Ki állja cehhet?
Nos a vízművelnél van rá lehetőség, hogy kérje az ember. Kell tullap, térkép, új fogyasztói kérelem, társtulaj beleegyezése és mi egymás.
Az un ikermérős megoldás a jó. Feltétele a vízakna megfelelő mérte (ezt a szolgáltató ellenőrzi.
megfelelő méret : 08 x 1 m és 1,2 m mély.
Kell még létra vagy hágcsó lejáró és megfelelő fedés. + un szikkasztó zsomp és mintavételi hely.
Ha ez mind megvan az egyik fogyasztó szerződik a művekkel, a másik marad és elvezeti a vizet az új vezetéken oda ahová akarja. Egy aknában békésen megférhet a két fogyasztó.A mérőktől az elvezetés már független - egyrégi és egy új vezeték. Ha elcsattan az egyik, vagy folyik bárhol egyenként viselik a kárt.
A saját óra méri.

Zöldövezeti11 # 2021.08.08. 19:36

A mellék vízmérők az un. társasházi lakásoknál szokásosak - ott is egy a hrsz, de van egy un. albetétesítés.. A mellék vízmérős is jogi kapcsolatban van a szolgáltatóval - szerződött fogyasztó-
Az ikevízmérő az u. n. 1 hrsz ingatlanoknál kell. Több lakás, de nem társasház.

Zöldövezeti11 # 2021.08.08. 19:47

bal....
Családi házas ingatlan, osztatlan közös tulajdon, azonos hrsz.

Akárcsak a mienk.
Vannak külön lakások a korábban felsoroltak szerint. Van közös terület és van külön külön terület is. Most már van közös vízakna külön un. ikermérőkkel.

És a saját akaratunkból társasháznak nyilvánítjuk magunkat.

Igaz főleg a bankok ezt nem akceptálják.

De majd az a tulaj aki a banki szolgáltatásra áhítozik az megcsináltatja a társasházzá alakítást /alapítást saját költségen. Természetesen a 6 oldalas megosztási szerződés figyelembe vételével. Ugyanis új tulaj csak az lehet aki elfogadja a státuszkót.

Zoltanuss # 2021.10.02. 06:26

Üdvözlöm az érdeklődőket !

Egy közeli hozzátartozó a következő helyzetbe futott be :
Kb. egy éve elindult egy második vízmérő telepítése. Un ikervízmérő egy kettő lakásos házingatlannál.
Korábban almérőztek.
Nos a szolgáltató bekérte az adatokat / tul.lap, térkép, kérés az új szolgáltatásra, majd a befogadás után 12 héttel - 4 hónap közölte, hogy minden ok. aláírhatják a szolgáltatási szerződést. Küldött egy nyers szerződést aláírásra. Visszaküldte az ügyfél. Közben megjelent a szolgáltató műszaki ellenőre és az aknánál kért némi átalakítást. Megtörtént ez is . A bekötési díj befizetése után kb. 2 hétre kijöttek a művek szerelői és rákötötték a második mérőt is. Ezzel indult a tényleges szolgáltatás - ez a szerződéskéréstől kb fél évre történt és az aláírástól is 2 hónappal később. Ment minden a maga rendjén, jött 2 hónapos időközben a víz és csatorna számla. A másodiknál kiderült,hogy az új mérő fogyasztásához nem számláztak csatorna díjat. Be a vizes ügyfélszolgálathoz.. Mondták az új fogyasztónak, hogy hülyék, mert a csat. művekkel is kell szerződni. Ok. teljesen igazuk volt.

De a vizeseknek ezt nem kellett volna jeleni legalább eccer, hogy tessék menni a csatorna művekhez szerződni ???
Nos a az új vizmérős elment a a Csat művekhez, ahol azzal kezdték, hogy az illegális rákötés/igénybevétel esete áll fenn.
Majd ezt gyorsan vissza is vonták .
Lényeg befogadták ,számlázni fognak.
De a szolgáltatást csak mereven a vizes szerződés aláírásától számolják és nem a tényleges fizikai bekötéstől.- A kettő között van 3 hónap.
Na a sok hercehurca során merült fel a hozzátartóban és bennem is , hogy a Vízműveknek,,, mint köztes szereplőnek .. az ő hiteles mérőjük alapján számláz a csatművek, hozzájuk fut be az adat, ők továbbítják a cs. művek felé számlázásra az adatokat, nem kellett volna jelezni, hogy tessék tovább intézni a szükséges ügyeket. Ez a bejelentés , a szerződés . Vagy mi a fenét csinált azzal az általa kezelt adattal ?
Vagy tovább küldi vagy jelez a fogyasztónak, hogy tessék lépni tovább.

Nos vélemény stb. ???

Ja a felállás a következő :

Vízművek : szolgáltat - mér adatokat közvetít,

Csat Művek szolgáltat, számláz
és még a képbe kerül az un. Díjbeszedő is - ő bocsátja ki a végső számlát.... vagy csak az első postás, mert a végsőt a magyar posta teljesíti.

Majordomus # 2021.10.02. 09:38

Mondjuk a megrendelőnek is lehetett volna annyi esze,hogy egyszerre intéxi a kettőt ha már az első mérőre számláztak viz és csatornadijat is.

matthiasi # 2021.10.02. 11:14

Ja lehetett volna !

Zoltanuss # 2021.10.02. 11:17

Ez nekem szólt volna ?

Zoltanuss # 2021.10.02. 11:53

Nos a közeli hozzátartozó és én gyakorlatilag az első ilyen vízóra rendelést csináltuk az életben. Amikor ide költöztünk víz szolgáltatás már volt, a csatorna is már vagy 20 éve itt van. Tehát rutinunk nem lehet,

Ha a vízszolgáltató ennyire szimbiózisban él a csatornásokkal, csak elvárható lenne hogy szóljanak... Józsi itt még van egyéb intézni való is !
Na mindegy a legbürokratikusabb ez a víz .csatorna kompánia.

Anno régen még egy arénai utcai lakásban voltam albérlő. Akkor és most is Dózsa György utca... csak a gyengébbeknek Aréna út-utca. Olyan polgári negyed anno amikor még Aréna.

Nos ott a nagy lakásokat /vagy mindent / államosítottak.
Ebben a polgári lakásban lakott özvegy írógép kereskedőné (volt burzsuj özvegye) már mint bérlő és társbérlőként egy ruszki -magyar házaspár. Ide csöppentem bé mint albérlő. Nos a villanyt a sok háborúskodás után szétválasztották. Egymás mellet két villany kapcsoló stb.
Aztán vagy 15 év múlva másut -sajátban, szintén ment simán a villany szétválasztás, a gázt elve külön külön rendeltük. A víznél mint írtam egy főmérő és a megfelelő helyen un. almérő. Ennek a megszüntetésére született az un. ikermérős megoldás kivitelezése. Ha két külön lakás,
akkor legyen a víz is külön választva.
Hogy mit kértek ? Sok mindent. tul lap, térkép, társtulaj beleegyező nyilatkozata, szolgáltatás kérő nyomtatvány stb. Csak belefért volna .hogy jelezzék - Józsi a csatornát is intézd !
Meredek volt amikor a csatműveknél elsőre illegális csat. használó minősítés elhangzott.
Igaz pár másodperc és vissza vonták.
Magához a csatorna rendszerhez fizikailag nem lett hozzányúlva. Jön a szennyvízcső az egyik lakástól, jön a szennyvízcső a másik lakástól ... valahol a föld alatt közösülnek , majd
egybeolvadva mennek a fogadó aknába és onnan a rendszeren keresztül a nagy tisztító műbe.... közben sokmás csatorna csővel közösülnek.
Közösülnek, milyen szép kifejezés használják másra is.

A csat használatok ezután az egyedi mérők fogyasztási értékei alapján külön külön lesznek számlázva.
Ha nem jövünk rá a második számla után, talán a nagy csatorna potyázók lettünk volna ???
Illegális csatorna használók !!

Majordomus # 2021.10.02. 14:11

Mindenre van megoldás.
Visszamenőleg kifizeted és pont.

megintrotalmatteusz # 2021.10.13. 15:44

Tisztelt vízóra-szakértők!
Osztatlan közös tulajdonú, 5 házat magában foglaló egyetlen hrsz. esetében nem volt írásbeli szerződése az egyik tulajdonostársnak. A főmérőt az ő "nevén" tartották nyilván. 2009-ig fizetett mindent, elszámolt a tulajdonostársakkal. 2009-ben elhunyt. Özvegyét (ő sem írt alá semmit, de fogyaszt) terheli az egész ingatlan fogyasztása vagy nem (szűkítés, elzárás műszakilag nem OK, fizesse k,i "hajtsa be a tulajdonostársakon", alakuljanak társasházzá javaslaton kívüli megoldások lehetnek érdekesek, a tulajdonostársak nem együtműködőek). Számlák az elhuny nevére érkeznek, holott a halálesetről értesültek.

oligaliga # 2021.10.14. 11:00

ok

oligaliga # 2021.10.14. 11:10

megintrottalmatteusz

Tisztelt vízóra-szakértők!
Osztatlan közös tulajdonú, 5 házat magában foglaló egyetlen hrsz. esetében nem volt írásbeli szerződése az egyik tulajdonostársnak. A főmérőt az ő "nevén" tartották nyilván. 2009-ig fizetett mindent, elszámolt a tulajdonostársakkal. 2009-ben elhunyt. Özvegyét (ő sem írt alá semmit, de fogyaszt) terheli az egész ingatlan fogyasztása vagy nem (szűkítés, elzárás műszakilag nem OK, fizesse k,i "hajtsa be a tulajdonostársakon", alakuljanak társasházzá javaslaton kívüli megoldások lehetnek érdekesek, a tulajdonostársak nem együtműködőek). Számlák az elhuny nevére érkeznek, holott a halálesetről értesültek.

Kissé hiányos és érthetetlen a tényállás. 2009-ben elhunyt a szerződött felhasználó és nem írták át a bekötési mérőt? Vannak mellékmérők? Ki írta alá a bekötési mérő cserejegyzőkönyvét? Ki értesült a halálesetről?

Zoltanuss # 2021.10.14. 12:17

oligaliga !
Ahogy írod kissé zavaros.
Pl. van egy hrsz, azon 5 ház, vagy lakás, nem mindegy.
Az valós lehet, hogy 1db. un. főmérő látja el a többi- akár lakásokat, akár házakat -, még az is lehet hogy a főmérő utáni vezetékek/fogyasztók méretlenek.
Ez viszont stimmelehet :
2009-ig fizetett mindent, elszámolt a tulajdonostársakkal. 2009-ben elhunyt.
Viszont azóta eltelt 12 év. Ez kapcsolódik hozzá :
Számlák az elhuny nevére érkeznek, holott a halálesetről értesültek”. Nem a tulajtársaknak kell értesülni erről a halálról hanem a szolgáltatónak.
Még mindig nem késő ! Ajánlott levélben értesíteni a szolgáltatót a halál esetről- mellékelve egy halotti anyakönyvi kivonatot - ha nincs név csak nem írja a szolgáltató a pápa nevére.
Ha viszont valaki szorgalmasan fizetgeti a vízdíjakat, a szolgáltató minek lépjen.
Elvileg a társasházzá alakulás a célszerű, de ezt a problémát nem oldja meg.

Sok pénzért - nagyon sok pénzért persze meg lehet oldani, hogy minden fogyasztó saját főmérőt kapjon. Pár millióból ki is jöhet.
Addig ? Addig a nemfizető fogyasztókat le kell szűkíteni, annyira,hogy csak csepegjen a víz... habár ez is csak egy figyelmeztetés.

Zoltanuss # 2021.10.14. 12:28

Na most a ...... matteusz, bármely tulajdonostársa, ( az 5 -ből) szempontjából.
Ha ingyen jön a víz miért ne fogyasszon. Titkon gondol/hat/ja itt a kommunizmus már 12 éve nem fizetek a vízért !

Az hogy valaki fél évig, max egy évig nem intézi a dolgokat megérthető, de hogy 12 évig egy olyan dolgot nem intéz, ami a pénztárcáját vastagon érint.... érthetetlen.
Özvegyét (ő sem írt alá semmit, de fogyaszt)

megintrotalmatteusz # 2021.10.15. 20:20

A többi tulajdonos passzivitása érthető. A tényállás kiegészítéséhez:
mellékvízmétők nincsenek. A halálesetről értesült a szolgáltató, az özvegy értesítette, de szabályszerű fogyasztóváltozást nem kezdeményezett. Mindig a számlák 1/5-ét fizette. "elhunyt a szerződött felhasználó és nem írták át a bekötési mérőt?" Nem írták át, írásos szerződése nem is volt az elhunytnak. Hibázott a szolgáltató is, mert írásos szerződést nem küldött -se az elhunytnak még életében, sem később.

Miért kell fizetnie 1/5-öd helyett 1/1 hányad után fogyasztást, ha pl. társasházi közös tulajdon után sincs egyetemlegesség, ha pl. a vízdíj a közös költség része?

Szomorú örökös # 2021.10.16. 05:21

megintrotalmatteusz

Miért kell fizetnie 1/5-öd helyett 1/1 hányad után fogyasztást, ha pl. társasházi közös tulajdon után sincs egyetemlegesség, ha pl. a vízdíj a közös költség része?

A vízmű magasról tesz rá, hogy társasház vagytok-e vagy nem, ezt nem az ő dolguk nyilvántartani, mérlegelni vagy felosztani a költségeket a tulajdonosok között. Van nálatok egy vízóra, amelyen fogyasztás jelentkezik, ő ezt az összeget teljesen jogosan követeli. Azt is kétlem, hogy nem volt az elhunyt nevén írásos szerződés, mert akkor eleve nem lehetett volna a nevén nyilvántartva, ha ő ilyet nem írt alá. Mivel a korábbi szerződő fél meghalt, így az örökösét - azaz az özvegyet - fogják anyagilag ezzel megterhelni és nagyon helytelen magatartás volt, hogy az özvegy csak az 1/5-öd részét fizette eddig. Neki kell a többi tulajdonostárssal rendezni a helyzetet, nem a vízműnek. Ha a többiek nem egyűttműködőek és az özvegy csak az 1/5-öd részt hajlandó továbbra is kifizetni, akkor előbb-utóbb szűkítés lesz és nem tudja az özvegy megakadályozni. Pont.

Anno az én történetemben volt az udvaron belül egy mellékmérő, amelyre a fogyasztó nem fizette a díjat, ezért megszüntették a szerződését és az én főmérőmre terhelték rá a fogyasztását, ami ezek után kb. 5 évig tartott. Hiába balhéztam a vízművekkel, őket ez egyáltalán nem érdekelte és jelezték, hogy ezt nekem kell a másik lakóval elrendeznem. Ennyi! Nekem szerencsém volt, mert mielőtt eladtam az ingatlanomat, a lakó leánya minden tartozást rendezett 5 évre visszamenőleg.

Majordomus # 2021.10.16. 14:59

A társasházban van egyetemlegesség. A vizdij valóban a közös költség része,de csak az a mennyiség ami a mellékmérők fogyasztásának levonása után megmarad.
Ezért a társasház egyetemlegesen felel.

Azért, mert x évig az elhunyt fizette a vizdijat és elszámolt a többiekkel, nem törvényszerű hogy az özvegynek is kutyakötelessége ezt tennie.

Ha a többi szomszéd tojik rá hogy mi van,akkor nem lesz vizük. Pont.

Nem biztos, hogy egy (valószinüleg idős) özvegyasszonynak kell ezzel foglalkoznia.
.
Sokkal egyszerübb lenne társasházzá alakulni s központilag rendezni az ügyet.

Szomorú örökös # 2021.10.16. 18:18

MajorDomus

Azért, mert x évig az elhunyt fizette a vizdijat és elszámolt a többiekkel, nem törvényszerű hogy az özvegynek is kutyakötelessége ezt tennie.

Viszont az özvegy jelenleg a vízműnél a jogutódja, csak egyelőre szerződése sincs. Szerintem ők lehet azt se tudják bent, hogy ez egy még plusz 5 tulajdonosból álló kicsi társasház.

Nem biztos, hogy egy (valószinüleg idős) özvegyasszonynak kell ezzel foglalkoznia.....Ha a többi szomszéd tojik rá hogy mi van,akkor nem lesz vizük. Pont.

Ebben az a legnagyobb gáz, hogy akkor az idős özvegyasszonynak sem lesz. Mondjuk így se sokáig, hogy csak a rá eső részt hajlandó a vízdíjból befizetni.

Majordomus # 2021.10.16. 18:42

Közüzemi szerződés esetén nincs jogutódlás.
A szerződés a halállal megszűnik.
.
Az özvegy nem írt alá semmit.

Ha nem lesz víz majd lép valaki.

Nem valószinű hogy az özvegy a legnagyobb fogyasztó a területen.

Szomorú örökös # 2021.10.16. 19:29

MajorDomus

Ha nem lesz víz majd lép valaki......Nem valószinű hogy az özvegy a legnagyobb fogyasztó a területen.

Az egy dolog, de fogyasztani ő se fog tudni, ha teljesen lezárják a vizet. Tehát egyelőre az ő érdeke is, hogy mielőbb rendezze a történetet, ha már ott lakik és nagy valószínűséggel nem akar víz nélkül maradni.

oligaliga # 2021.10.16. 20:17

Viszont az özvegy jelenleg a vízműnél a jogutódja, csak egyelőre szerződése sincs. Szerintem ők lehet azt se tudják bent, hogy ez egy még plusz 5 tulajdonosból álló kicsi társasház.

Az özvegy nem írt alá semmit.

Ha nem lesz víz majd lép valaki.

Az nem számít, hogy nem írt alá. Használja a vizet, örököse az elhunytnak, ergo behajtható rajta a tartozás. Mert lesz tartozás és nem lesz víz. Nem a vízműnek kell a tulajdonostársak vitáját megoldania.

A kérdező problémája pont az, hogy ez nem társasház, és már az első posztban elutasítja azokat a válaszokat, amiket tületek kapott: nem akar társasáházzá alakulni, nem akarja behajtani a többi tulajdonoson, nem akar vele érdemben foglalkozni. De ezzel a következő a gond: a vízmű megindítja a behajtást és vele szemben fognak eljárni, tőle fogják behajtani kamatostul és költségekkel együtt.