házatársi közös vagyon - adásvétel


abbal # 2024.08.30. 19:13

Nem butaság, a férjezett neve szerepel rajta és a férjével közös számlára kellett utalni. Ergo még mindig házasok.

A lényeg tehát az, ha jól értelmezem, hogy ha a férj i-ny-en kívüli tulajdonos, akkor sem kell a vevőnek tartania úgymond semmitől, nem érdemes emiatt elállnia a szerződéstől.

drbjozsef # 2024.08.30. 18:41

Dehogy kellene. Az ingatlannyilvántartás közhiteles, a szerződés jogszerűsége mellett pedig törvényi vélelem áll.

Ha a vevő konkrétan igazolhatóan tud arról, hogy az az ingatlan közös tulajdon ÉS a másik fél nem járult hozzá, akkor felróható neki a rosszhiszeműség.
Eleve butaság amit írsz, hogy mi látható a tulajdoni lapból. Kovács Kázmérné Fütykös Eleonóra az eladó neve? És? Mi van ha 30 éve elvált, csak nem változtatta meg a férjezett nevét?
Mondom, ez az ő dolguk. Te jóhiszeműen, az ingatlannyilvántartás alapján szerzel - ott neked nagyon konkrét esetekben lehet csak felelősséged.
Amúgy is megkapja a tulaj a pénzt. Követelje tőle a férje/felesége/exe/akárkije, ha akarja.

abbal # 2024.08.30. 18:37

Mármint a vevőnek kellene ezeket tudnia. Nyilván nem szeretné bukni a lakást.

abbal # 2024.08.30. 18:36

Azért ha a férj ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos, ezzel csak tisztában kellene lennie, meg azzal, hogy milyen igényeket támaszthat vele szemben a későbbiekben.

drbjozsef # 2024.08.30. 18:31

abbal,

Ezek téged ne érdekeljen - vagyis az ismerősödet -, és közöd sincs hozzá.

Ha külön vagyon, azt csinál vele amit akar, ha közös, akkor meg :
Ptk. 4:46.§(1) A házastársnak a vagyonközösség fennállása alatt a közös vagyonra kötött visszterhes szerződését – ha e törvény eltérően nem rendelkezik – a másik házastárs hozzájárulásával kötött szerződésnek kell tekinteni, kivéve, ha a szerződést kötő harmadik személy tudott vagy tudnia kellett arról, hogy a másik házastárs a szerződéshez nem járult hozzá.

Ha ügyvéd előtt kötelezettséget vállal, akkor az ő dolguk ezt hogyan intézik egymás között, a harmadik fél vevőnek ehhez semmi köze.

abbal # 2024.08.30. 17:24

Illetőleg, ha a be nem jegyzett házastárs meghal, akkor gondolom, a gyerekei örökölnék részét, de ezt lehet-e úgy, hogy ő ninc bejegyezve, ha igen, akkor mi lesz a vevővel?

abbal # 2024.08.30. 17:16

Illetőleg, ha esetleg az anya fizette a teljes vételárat, tehát úgymond a gyermekek nem fizettek bele, akkor különvagyonnak minűsül-e a lakás?

abbal # 2024.08.30. 17:10

Kedves Mindenki!

Ismerősöm adásvétel kapcsán a következőkbe futott bele, csak a foglaló kifizetését követően szemesült vele:

Adott egy társasházi lakás, 10 éve vásárolta meg egy szülő és 2 gyermeke. A tulajdoni lapon látszik, hogy az egyik gyermek férjezett és elvileg a foglaló is a házastársával közös számlára került átutalásra. A másik gyermek neve alapján nem dönthető el, hogy házasságban él-e vagy sem.

Tehát, jól gondolom-e, hogy az egyik gyermek férje ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos? Ha igen, az a házastárs, aki be van jegyezve a tulajdoni lapon, egyáltalán köthetett-e most adásvételi szerződést? Gondolom, a férje is tud róla.
A nem bejegyzett házastárs felléphet-e bármilyen igénnyel a vevővel szemben? Mi történik, ha az eladó és a be nem jegyzett házastársa elválnak? Jóhiszeműnek tekinthető-e a vevő, ha látta a tulajdoni lapon, hogy férjezett az egyik eladó, ennek ellenére megkötötte a szerződést? Mi történik, ha a vevő a későbbiekben eladná az ingatlant?

Kérem, aki tud, válaszoljon a fentiekre.

Köszönöm szépen!