Házastárs jogai az ingatlanban


nagiko.k # 2024.08.31. 07:56

Sajnos nem tudom, de ha haszonélvezeti joga van, akkor követelheti? Arra tudok hivatkozni, hogy ezt anno a bekóltözéskor nem közólte velem?

Szomorú örökös # 2024.08.31. 07:52

nagiko.k

Férjemmel közösen lakunk egy házban, ami a férjem és anyósom tulajdona...
...anyósom kitalálta, hogy visszamenőlegesen albérleti díjat kér tölem.

Az anyósnak esetleg nincs haszonélvezeti joga bejegyezve a teljes ingatlanon, azaz a férjed részén is?

nagiko.k # 2024.08.31. 07:35

Kedves drbjozsef, köszönöm!

drbjozsef # 2024.08.31. 06:43

nagiko.k,

Nincs joga.
Használati díj, többlethasználati díj, lakbér onnantól jár, amikor a jogosult először követeli. Feltéve persze, ha eddig is tudta, hogy ott laktál, a tudtával, beleegyezésével. Ilyen esetben szívességi lakáshasználó vagy akkor is, ha erről írásbeli szerződés nem született. A szóbeli és a ráutaló magatartással kötött szerződések is érvényesek.

nagiko.k # 2024.08.31. 06:07

Kedves Fórumozók!
Férjemmel közösen lakunk egy házban, ami a férjem és anyósom tulajdona. Külön lakrészben lakunk, gyerekünk nincs. Most valószínűleg anyósom kitalálta, hogy visszamenőlegesen albérleti díjat kér tölem. A kérdés, hogy joga van-e ehhez neki, vagy a férjemnek, hiszen velem ezt a beköltözéskor nem közólték.

ObudaFan # 2014.05.29. 20:51

Natashaa

Egyrészt a közös vagyon vonatkozásában nem a házasságkötés napja számít, hanem az együttélés kezdete. Másrészt az együttélés kezdete előtt már megvolt neki ebből az ingatlanból 50% tulajdoni hányad, így tehát ez az ő különvagyona. A maradék 50% viszont nagyon úgy néz ki, hogy közös vagyon lesz.
A már fennálló hitele az az ő külön tartozása. De az a hitelrész, amit már az együttélés alatt azért vállal, hogy a maradék 50%-ot megszerezze, valóban közös tartozás lesz.

Natashaa # 2014.05.29. 10:26

Tisztelt Jogi forum!

Sajnos jogi kérdésekben nem vagyok jártas, szeretném kikérni véleményét az alábbival kapcsolatban:

Vőlegényem 2006-ban hitelt vett fel az akkori élettársával (nem jegyzett élettársi kapcsolat). A lánnyal 50-50 százalékban tulajdonos az ingatlan felett, illetve a lány adóstársa is. Körülbelül egy hónappal ezelőtt a vőlegényem beadta kérelmét a Banknak azt illetően, hogy a lány tulajdonát írják az ő nevére (mivel a lány lemondott róla), illetve vegyék ki a lányt, mint adóstársat. A kérelem jelenleg bírálat alatt áll.
Vőlegényemmel ez év augusztus 2.-án összeházasodok.
Kérdésem az lenne, hogy ha a tulajdoni viszonyok nem rendeződnek házasságkötésig, akkor a 100%-os tulajdonjog házasság után szerzett "vagyonnak" minősül? Tehát a vagyonközösségben szerzett közös tulajdonnak számít? Ha a házasság előtt rendeződnek a tulajdonviszonyok, akkor feltételezem a saját tulajdonának számít.Illetve ha a házon lévő jelzáloghitelt ne adj Isten a leendő férjem nem tudja fizetni, akkor azt rajtam hajtaná be a Bank? Az én helyzetemben a haszonélvezeti jog jönne szóba ahhoz, hogy jól jöjjek ki ebből a helyzetből?
Véleményét és tanácsát várva,

Üdvözlettel,

Natasha

ObudaFan # 2014.05.26. 21:08

Adri0609

Külön kell választani azt, hogy tulajdonjog megillet-e, és azt, hogy lakáshasználati jogot kaphatsz-e.
Tulajdonjog akkor illethet meg, ha együtt éltetek már a lakás vásárlásakor, vagy kisebb tulajdoni hányad akkor is, ha az együttélés alatt jelentős beruházást végeztetek a lakáson. De ezekben az esetekben sem illet meg semmi, ha a férjed különvagyonából vásároltatok, vagy ruháztatok be. Különvagyon az együttélés előtt megvolt vagyont, az ajándék, örökség, illetve az ezek értékén szerzett vagyon.
Ha tulajdoni hányadod nincs, lakáshasználatra akkor van esélyed, ha van közös kiskorú gyermek, az ő felügyeleti jogát a bíróság neked ítéli és nem lenne hová vinned.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.26. 18:14

Ja, bocs. Akkor viszont kaphat akár lakáshasználatot is.

pazs # 2014.05.26. 14:34

A férj is tulajdonos, nem írta, hogy bárki másnak haszonélvezete lenne, úgyhogy szerintem a férj nem szívességi lakáshasználó.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.26. 13:46

Annál inkább nem, mert a férje is csak szívességi lakáshasználó.

pazs # 2014.05.26. 12:35

Ki az a "mi"? Mikor és hogyan került a tulajdonosokhoz? Ti már együtt éltetek akkor? Történt-e jelentős felújítás/átalakítás, mióta házasok vagytok? Azt ki fizette?
Pusztán attól, hogy házastárs vagy, nem illet meg semmi a lakásból, egy esetleges válás esetén sem.

Adri0609 # 2014.05.26. 08:55

Tisztelt Jogi Fórum!

Új vagyok még az oldalon, nem tudom volt-e korábban ebben a témában topic.
Mindenesetre kérdésem a következő lenne.
Adott egy ingatlan (panel lakás) ami a Férjem, Édesanyja és Sógornőm tulajdonában áll.
Férjemmel 1éves házasok vagyunk és az ingatlanban élünk lányunkkal.
A lakást mi tartjuk fent, mi fizetünk rá mindent (rezsi, lakáshitel, felújítások).
Kérdésem az lenne, hogy engem mint házastársat milyen jogok illetve hányad rész illet meg a lakásból?

Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Adri0609