Költségosztó kötelező?

Majordomus # 2024.08.01. 06:03

"a törvény szerinti energetikai elemzés után természetesen beleszámolják a számítási módba nem csak a szélső lakásokat, de a tájolást is akár"

Sajnos a svájci módszer már szerinti számítás már megszünt,sőt a szabad választás a felosztási % meghatározására(légtérarány-költségosztó között).
.
Most már csak 3 féle felosztás van,én mindenhol a 70-30% felosztást választom a költségosztók javára.

SolnesM # 2024.07.31. 11:16

mielőtt félrevezetsz másokat”.

Ki lett félrevezetve?

drbjozsef # 2024.07.31. 10:27

Bocs, a link lemaradt.

https://telex.hu/…tsegmegoszto

drbjozsef # 2024.07.31. 10:17

FERJOZ,

Most jött ki a cikk erről.

Ahogy én nézem, eszerint is vonatkozik a központi fűtésés házakra a rendelet. Persze, tévedhetnek.

drbjozsef # 2024.07.29. 04:34

Muszáj, pontos jével, de azt még azért megjegyezném, hogy normális helyeken a törvény szerinti energetikai elemzés után természetesen beleszámolják a számítási módba nem csak a szélső lakásokat, de a tájolást is akár.
Persze, ha a szomszédodnak jó a fagyoskodás, az ellen sokat nem tehetsz.

De biztos vagyok benne, hogy mindenkinek jobb lesz, mert most például az általánnyal egy csomóan a nyitott ablak mellett is fűtenek ezerrel ,mert minek csukja be, úgyis ugyanannyit fizet. Ilyenekkel nem tudod megértetni, hogy ha mindenki takarékoskodna, akkor mindenkinek olcsóbb lenne.
A költségmegosztás nélküli, átalányos házakban pont azért magas a számla, mert mindenki pazarol.

FERJOZ # 2024.07.28. 19:26

Zoltanuss
Olyan dolgokról írkálsz, aminek az égadta világon semmi köze nincs a témához! Szerintem tájékozódj, mielőtt félrevezetsz másokat.

FERJOZ # 2024.07.28. 19:17

Kedves Majordomus!
Köszönöm a válaszod.

FERJOZ # 2024.07.28. 19:14

Ebben a társasházban 4 épület van összesen 165 lakással. Igy már érthetőbb? 16 millió az éves gázszámla fűtésre, melegvízre. Ha költségosztó lenne és sokan letekerik a fűtést, akkor persze kisebb lenne a gázszámla, de annak a költsége azok között lenne szétdobva, akik kénytelenek maximumon fűteni, mert pl szélső lakások, vagy földszintiek. Muszály mindenbe belekötni?

Zoltanuss # 2024.07.28. 17:49

Anno régen úgy egy híján 80 éve volt a nagy földindulás.
Az utólsókból elsők lettek az elsőkből pedig utolsók.( Ha nem likvidálták őket ).
A javak -köztük a lakás javak - újraosztása is pár év alatt megtörtént. Voltak ilyen meg olyan lakások.
A fűtésük cirka 96 -97 % egyedi fűtés volt. Kemence, jancsi kályha vaskályha cserépkályha ,sparhelt. Stb. Mindenki fűtött amivel tudott( fa,lignit szén koksz stb.

Volt az a 3 - 4 %. Ezek egyedi házfűtéssel működtek.Volt egy kazánház-praktikusan a pincében vagy külön álló kazánházban,volt egy vagy több kazán és kellettek fűtők.A lakásokba pedig hóleadók( csövek és radiátorok).
A távfűtés akkoriban még nem volt. Az nagyjából a panellal terjedt kb.1960 -tól.

Nos az ilyen un. központi fűtéses ház valamelyik lakásában lakni nagy szerencse volt, Csak a kiválasztottaknak jutott osztályrészéül ilyen kiváltság ( sok egyéb mellett ).A fűtőket, a szenet kokszot fizette az IKV, a lakbér jutányos volt. Az arra érdemesek élvezték ezt a kényelmet.

Majd jött a gáz, némi fázis késéssel a privatizáció ,köztük a bérlakásoké is. Jutányosan lehetett venni annak, aki olyan helyzetben volt.

A kazánokat is átállították gázra. De a gáz veszélyes üzem,így felelősgazda is kell.

Megalakultak a gázkazán üzemeltető kis vállalkozások.
Nos ők is a piacról élnek ,így a valamikor irigyelt külön kazános házak ma már nem annyira vonzóak.
Az alábbi esetben valami költség osztócég is leakarja húzni a maga hasznát.„a költségosztó cég is nem kis pénzt fog leakasztani rólun”k.Írja panaszos.

Zoltanuss # 2024.07.28. 17:09

Legyen 55 lakás abban az épületben.
Kb. 290 eft a gáz- .... fűtésre,melegvízre, főzésre.
Fajlagosan meglehetősen soknak tűnik elsőre
A környezetemben egy átlag lakás / 65 nm/ 150 eft /év. Egyedi gázkazános fűtéssel.Javításra és amortizációra számolhatunk úgy 120 eft / év költséget így még mindig egy hajszállal ólcsóbb. 2 évente 25 eft karbantartás, 17 év elhasználódás.
kinek lesz jó azokat leszámítva, akik miatt majd másfélszer fizetünk magasabb fűtési díjat, mert lecsavarják a radiátor szelepet? Mert gáz ugyanannyi fog kellenei, mint előtte!”Nem igaz.

Tudom, hogy költséghatékonysági vizsgálattal ez még megúszható,”Miúszható meg ?
Lehet vizsgálni az épülete - benne az egyeslakásokat - pl.energia tanusítással - és lehet a fűtési rendszert vizsgálni,de ettől függetlenűl az egyedi lakások fogyasztását valahogy mérni kellene.Ha nem megy akkor a nm alapú költség viselés a járható út.
Ez kinek nem tetszik ?

Az állam ilyen belügyekbe nem avatkozik.
a költségosztó cég is nem kis pénzt fog leakasztani
” Ez lehet és hivatkozik az állambácsira.

Majordomus # 2024.07.28. 16:48

Ferjoz
A rendelet a távhős lakásokra vonatkozik.
.
Az állam nem szól bele a költségek szétosztásának módjába. A gázt ki kell fizetni de hogy ti hogy dobjátok össze az magánügy.

Ettől függetlenül sokan szívnak most emiatt. Nekem már csak 2 épületet kell átállitani rádiós költségosztóra,az összes többi megvan.

Most az szívja meg ahol eddig leszavazták a korszerűsitést.

Most egy lépésben meg jell csinálni az átalakitást,és rögtön rádiófrekvenc i- ás költségosztókkal. 70.000 ft/lakás. Én még 20-25 éve 30 ezerből megoldottam.

drbjozsef # 2024.07.28. 15:07

Tehát ha egy csomó lakás letekeri a fűtését, akkor másfélszer annyi gáz fog kelleni.
Nincs több kérdésem.

FERJOZ # 2024.07.28. 14:00

Zoltanuss

Az, hogy hány lakás van, irreleváns a témát illetően, de válaszolok, hogy több mint 50. :-)

Abban azért annyira nem vagyok biiztos, hogy rögtön nyerne a tulajdonostárs, de mindenképpen el kellene végezni a hatékonysági vizsgálatot a társasházra.
Szerintem azért sem vonatkozhat ránk a 676/2023, mert abban a jogalkotó a 2005-ös távhő törvényre hivatkozik. A távhő tv. pedig így szól:

1. § (5) *  E törvény rendelkezései – a 4. § (2)–(3) bekezdésében és az 57/F. §-ban foglaltak kivételével – nem alkalmazhatók
a) *  a saját felhasználási célra hőt termelő létesítményre.

Társasházunk kazánházai az álláspontom szerint saját felhasználási célra hőt termelő létesítménynek minősülnek.

Zoltanuss # 2024.07.28. 13:24

A társasházunk kb 16MFt-ot fizet az MVM Net részére gázszámlában”.

Elnéztem , nincs lakás szám, csak16 milla a gázra.
Kérdés vajon hány lakás van a házban ?

40 lakás 50 lakás vagy több ?

Zoltanuss # 2024.07.28. 13:13

Egy társasház szuverén ilyen esetben.
állam bácsi ilyen durván bele akar avatkozni a magántulajdonunkban levő fűtési rendszer költségeinek egymás közti felosztásába?

Hacsak a 16 lakás tulajdonosai közül valaki pert indít a közösség ellen és nyer.
Azaz születik olyan döntés hogy a fogyasztást méri kell,pl. ezzel a költség megosztós módszerrel.

Amúgy mint korábban mérésüggyel foglakozó valaki ez a módszer nem objektív.

FERJOZ # 2024.07.28. 11:15

drbjozsef

A 676/2023 legelső mondata, hogy a Kormány a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény 60. § (1) bekezdés q) pontjában kapott felhatalmazás alapján jár el!
A kulcskérdés itt nem az lenne, hogy a távhő törvény vonatkozik-e ránk, vagy sem? A 2005. évi XVIII. (távhő) törvény hatája alá hogyan tartozhatnak azok, akik nem állnak szerződésben a távhő cégekkel?
köszönettel
FERJOZ

FERJOZ # 2024.07.28. 11:04

Kedves drbjózsef!
A társasházunk kb 16MFt-ot fizet az MVM Net részére gázszámlában. Ebből fűtjük a lakásokat és csináljuk a melegvizet. Érzésem szerint erre a gázmennyiségre szükség van a jelenlegi fűtési rendszer megtartása esetén. Most igazságosan fizeti mindenki a rá eső részt, de az kinek lesz jó azokat leszámítva, akik miatt majd másfélszer fizetünk magasabb fűtési díjat, mert lecsavarják a radiátor szelepet? Mert gáz ugyanannyi fog kellenei, mint előtte! Tudom, hogy költséghatékonysági vizsgálattal ez még megúszható, de mennyire jogszerű, hogy az állam bácsi ilyen durván bele akar avatkozni a magántulajdonunkban levő fűtési rendszer költségeinek egymás közti felosztásába? Arról nem is beszélve, hogy a költségosztó cég is nem kis pénzt fog leakasztani rólunk és egy újabb nyűgöt aksztanak a nyakunkba a számolgatással, hogy kinek mennyi lesz a számlája. Jelenleg havi átalányt fizetünk, költségosztó esetén meg a közös képviselő számolja ki, hogy kinek mennyi a része! Szerintem ha ez így van, akkor az egész jogellenes és szembemegy a józan ésszel! Van magyarországi bírói precedens, hogy lehet e pert nyerni ilyen esetben az állammal szemben?
köszönettel
FERJOZ

drbjozsef # 2024.07.28. 05:42

FERJOZ,

Ahogy én nézem a 676/2023-at, a saját hőközponttal rendelkező házakra is vonatkozik.
Lásd 1.§(a) pont, („ a hőellátása távhővezeték nélkül történik”), valamint a 2.§ (13) pontja.

Emellett a Társasház háztartás ezen cikke szerint is vonatkozik rá :

https://www.tht.hu/…odesere/2061

Majordomus # 2024.07.27. 19:19

Távhőre vonatkozik

FERJOZ # 2024.07.27. 15:51

Tisztelt fórumozók!
Szeretném végre tisztán látni, hogy a 676 / 2023 (XII.29) kormányrendelet csak a távhőszolgáltatók által üzemeltetett központi fűtésű társasházakra vonatkozik, vagy azokra a társasházakra is, akik saját maguk üzemeltetnek, tehát semmi közük nincs a távhő szolgáltató cégekhez? Eddig egymásnak ellentmondó információim vannak: Egy költségosztással foglalkozó cég szerint nem esünk a törvény hatálya alá, míg a THT egyik szakértője szerint igen. Mi az igazság ez ügyben?
köszönettel.
FERJOZ