@mojorison577
írásban, a lehető legudvariasabban kéred munkáltatótól a 2 általad megjelölt napon a munkavégzés alóli felmentést, a törvényhelyre, valamint a halotti anyakönyvi kivonat másolatára hivatkozva, szükség esetén házassági anyakönyvi kivonat + a felmenői egyenesági rokonságot bizonyító anyakönyvi kivonat(ok) becsatolásával.
A felettesednek pedig előre jelzed, hogy mikor leszel távol a haláleset miatt.
rokon halála - szabadság
@eulimen
Köszönöm a megerősítést, akkor jól tudtam. Mi történik akkor, ha kötik ez ebet a karóhoz és a saját meggyőződésüket hangoztatják? Vicces, de nem lepődnék meg. Következő lépések részemről mik lehetnének?
@mojorisin577
Jár a 2 nap. De szerintem a törvényi kötelezettség a munkáltató oldaláról igazolt, fizetetlen távollét biztosításával is teljesíthető.
55. § (1) "A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól
[...]
- hozzátartozója halálakor két munkanapra"
294. § (1) "E törvény alkalmazásában
[...]
- hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa"
Tisztelt fórumozók!
Feleségem édesanyjának az anyukája sajnos meghalt. A cég ahol dolgozom azt állítja nem jár nekem a 2 nap szabadság. 2 éve kaptam viszont amikor a feleségen nagypapája halt meg. Mi is az igazság? Én még mindig úgy tudom, hogy jár a 2 nap.
("Házastárs egyeneságbeli rokona")
Azért jobb békésen kérni és megegyezni.
Köszönöm szépen! :)
A munkáltatónak azért figyelembe kell vennie a a temetés idejét oda-vissza utazás stb.
„Reformátusoknál konfirmálásnak nevezik ugyanezt a szintet.”
Plusz majd minden protestánsnál.(evangélikus, unitárius, stb.)
szakvizsga2015,
Ha konkrétan szabadság a kérdés, akkor semennyi.
Az Mt. 55.§(1) "f" pont szerint a munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól kettő munkanapra hozzátartozója halála esetén. A hozzátartozó definíciója a 29.4§(1)"b" pontban található, természetesen az egyenes ági rokonok benne vannak. (Egyebekben eltér a Ptk. szerinti definíciótól).
Megjegyzem, sok munkáltató szereti ezt szűken értelmezni, és legfeljebb a haláleset utáni egy-két hétben kiadni, mert szerintük így életszerű, hogy ez a mentesülés a halálesettel kapcsolatos ügyintézésre van. Ezzel szemben az Mt.-ben nincs időbeni korlát erre a mentesülésre, és indokolni sem kell.
Tisztelt Hozzáértők, nagyapa halála esetén hány nap szabadság jár?
Szomorú örökös,
Nem véletlenül nem kérdés volt.
de ettől még drb-nek igaza van...
drbjozsef:
Köszönöm szépen a gyors választ!
drbjozsef
„Megmondom őszintén nekem még arról sincs fingom, mi az a bérmakeresztizé pontosan.”
OFF
Akkor jöjjön egy kis vallási oktatás:
Katolikusoknál létezik ugyebár bérmálkozás, ami a keresztelkedés és első áldozás után következik a sorban.
Ehhez választ az ember egy személyt, aki ilyenkor ott áll mögötte a templomban.
Ő a bérmakeresztszülő. Azaz ez egy fogadott - de nem rokoni - viszony a két ember között.
Reformátusoknál konfirmálásnak nevezik ugyanezt a szintet.
ON
Kapui Kornel,
Nem jogosult.
Az Mt. pontosan meghatározza azok körét, akiknek a halálakor jár a két nap munkavégzés alóli felmentés.
55.§(1) "f" pont.
294.§ (1) "b" pont.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Megmondom őszintén nekem még arról sincs fingom, mi az a bérmakeresztizé pontosan.
Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha egy illetőnek nincs senki vér szerinti rokona, mostoha, vagy nevelt gyermeke, senkije; csak és kizárólag bérmakeresztszülő-bérmakeresztlány kapcsolat van a két fél között, akkor a bk.lány jogosult-e ilyen esetben a rendkívüli szabadság kivételére a bk.szülő halála esetén? Ha igen, akkor milyen jogszabály írja ezt elő?
Köszönöm előre is választ: KKornél
Tudjuk, hogy a HR-en nem mindig egyértelmű, mik a jogszabályok.
Szerintem is!
(A közvélekedés szerint is. :) )
A Ptk. szerint a fétetsvér is testvér.
Üdvözlöm ,
Kérdésem lenne hogy az anyai ágon féltestvér közeli hozzátartozó -e ?
Tehát jár e temetési szabadság.
Köszönöm.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Így van, a törvény nem változott, hozzátartozók esetén jár a két nap a hatályos törvény szerint - de a házastárs testvérének a házastársa nem az, az itt alkalmazandó definíció szerint.
Hozzátartozóra jár. Nem csak közeli hozzátartozóra.
„32. Mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól
55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól
- keresőképtelensége,
.
.
.
- hozzátartozója halálakor két munkanapra,”
De a házastársad testvérének a felesége szerintem egyik sem. A te testvéred felesége lenne az. De lehet, én értem rosszul.
„közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;
hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa”
Üdvözletem!
Látom a lentebbi kérdéseket és válaszokat, de azt sajnos nem látom, hogy mikoriak. Ezért írok.
Pár napja meghalt a férjem testvérének a felesége, vagyis a sógornőm.
Eddig úgy tudtam, hogy hozzátartozónak számít a sógornőm is. De az igazgatóm azt mondta, hogy 2021-ben változott az MT és csak közeli hozzátartozóra jár a plussz két nap, amibe nem számít bele a sógor és a sógornő.
Szeretném megkérdezni, hogy akkor most jelenleg kire-kikre jár a plussz két nap szabadság?
Válaszát előre is köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02