SOS osztatlan közös tulajdon

emoke # 2009.05.03. 13:10

Nanemaaa!
Köszi a tájékoztatást, megmutatom a páromnak is, aztán majd csak lesz valami. Csak nagyon bántja az igazságérzetemet, hogy a "szomszéd" 1 éve költözött oda és dirigál, hogy mi legyen, és ha nem úgy történik, akkor megmutatja az igazi arcát, amit amúgy sem tagadhatna le, mert kisebbségi. A párommal 3 és fél éve gondozzuk az előttünk lévő darab telket, a dzsumbujból mondhatom, hogy irigylésre méltó kertet varázsoltunk, rengeteget dolgoztunk benne. És akkor ideköltözik az a senkiházi, dirigál, megcsonkítja a növényeket és még neki áll feljebb. Mi nem alacsonyodtunk le a szintjére, de hát valamit tenni kéne. Csak nem fogom megvárni, amíg a munkánkat tönkreteszi! Mellesleg ott a saját "része", azt miért nem gondozza? Az egy év alatt, amióta ott laknak, annyit csináltak, hogy a tél előtt bevetették fűvel azt a részt, ami totál kifagyott és ezért csak gaz nő.A tujáik kiszáradtak, mert nem locsolnak, pedig rohadtul ráérnek, egész nap otthon vannak. Valaki azt mondta, hogy ha ez újra előfordul, hívjuk ki a jegyzőt. De az mit tud csinálni? Lenne értelme rongálás esetén jegyzőt hívni? Ráadásul a gázórát összefirkálta, attól tartok, hogy a plombát is letépi. Hívjam föl a gázműveket és jelentsem be, hogy a szomszéd le fogja szedni??? Tanácstalan vagyok.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.03. 18:23

Emőke!

Azt írd le, hogy a telek fel van-e osztva használatra a tulajdoni arányoknak megfelelően. Aztán azt is, hogy ha igen, akkor a sufni tényleg azon a részen van-e ahol a 3. tulajdonos része ki van jelölve.

Minden esetben, amikor rongálás, vagy fenyegetőzés történik, hívd ki a rendőrséget. Minden egyes bejelentéssel elbeszélgetnek vele és felírják az adatait. A második alkalommal már mint ismételt bajkeverővel fognak vele elbeszélgetni.

Egyébként az önkormányzat szabálysértési osztályán tegyél panaszt, ők meg is bírságolják.

Mindannyiszor tegyél lépéseket, ahányszor problémád lesz vele, aztán rá fog jönni, hogy csak rosszul jöhet ki. Ha hagyjátok eluralkodni a helyzetet és rettegtek tőle, akkor felülkerekedik rajtatok és az egész telket megkaparintja, vagy elűz bennetek, szerintem az is a célja.

Mondjátok el, hogy ismeritek a jogaitokat, hívhat ide azt akit akar, de csak a saját kijelölt területén lépkedjen, gondolatban feloszthatja a telket, nektek ez így megfelel ahogy van, és ha már megrendelte fizesse is ki a földmérőt. Ahhoz hogy megváltoztassátok az eddig kialakult gyakorlatot, mindhárom tulajdonos beleegyezése kell.

Mi van a 3. tulajdonossal?

Ismered a medve és a nyúl történetét? A medve addig terjeszkedik, ameddig a nyúl engedi.

emoke # 2009.05.07. 07:44

Immacilata!

A telek nincs felosztva, mert 300 nszgöl, és állítólag nem lehet 3 részre osztani a minimális teleknagyság miatt. De elvileg úgy van a megállapodás, hogy mindenki azt a részt gondozza, ami a házrésze előtt van, ez vonatkozik az utcára, az előkertre és a kertre is. Ezen az alapon a sufni tényleg a 3. szomszéd területén van, de mégegyszer mondom, hogy a kert nincs leválasztva, elkerítve.A párommal mi vagyunk az 1. lakók,%-ban a tulajdonrészünk nagyobb, mint a másik 2-é összesen.A többiek "rajtunk járnak keresztül". A 2. szomszéd egy öreg házaspár, övéké a legkisebb tulajdonrész. Velük azért vagyunk konfliktusban, mert szintén úgy gondolták. hogy ha ideköltöznek, akkor minden közös, pl. a hosszabítónkat szétvágta és a szőlőt kötözte meg vele, a párom autóalkatrészeiből karót csinált, és leszedte mindenféle megkérdezés nélkül a fáról a gyümölcsöt.Ez utóbbiért az anyósom be is olvasott nekik. A 3. szomszéd kb 1 éve költözött oda. Azt ígérték, hogy a másik két kertrészt felújítják, de azt már leírtam, hogy mire jutottak...Szóval ők ketten összefogtak. A 3. szomszéd úgy gondolta, hogy a másik két részt leválasztja, cserébe a 2. szomszéd mindent aláírt volna neki. A 2. szomszéd azt hiszi, hogy ettől majd hamarabb megveszik a részt, amiben laknak, mert már évek óta árulja de nem tudja eladni.(A vételi ár 3x-osáértárulja a 30 nm-t!)

Lolita # 2009.05.16. 21:54

Sziasztok
én is osztatlan közös tulajdon témában kérnék tanácsot. a mi házunk egy ilyen része, van még egy ház, a szomszédé. Amikor vettük használati megállapodást kötöttünk, mely szerint a bejárattól a kert végéig a mi területünk, ők átjárhatnak rajta, az ő házuk keresztben van a miénkre és mellette van a mi területünk, plusz utána még pár méter, ott van a kerítés, ami már akkor ott volt amikor mi ideköltöztünk. Így ők bejönnek a kapun, végig a mi területünkön be az ő lakásukba. Mivel ennek a folytatása a mi részünk, egyrészt oda mindenki belát aki hozzájuk jön, márpedig egész nap jövés-menés van, másrészt a kutyám mivel kíváncsi folyton odaszalad a kapuhoz, volt hogy ki is engedték, és majdnem elütötték. Nekem nagyon fontos az az állat, ezért elhatároztam, hogy teszek egy kerítést én is az én részemhez, ami már nem a szolgalmi út része. Megnézettem valakivel, amit ők láttak (nem állnak velem szóba) majd sms-t küldtek hogy ne merjem megcsinálni a kerítést mert baj lesz. Az embernek aki csinálná azt mondják, ha megcsinálja lerombolják és nincs jogom odatenni, mivel a házuk egyik oldalát csak onnan tudják megközelíteni. Mondtam hogy nem egy betonfalat emelek oda, csak egy fakerítést, ajtóval, amin - ha valamiért nagyon kell - oda tudnak jutni a ház oldalához. Azóta szitkozódnak, cirkuszolnak és fenyegetnek. nem szeretnék sok pénzt elkölteni valamire amit esetleg lerombolnak. Mit tehetek én most? vagy tényleg hiába a megosztás, én mégsem keríthetem le a saját részem? ez nagyon fura volna, mert azt jelentené, nincs is saját kertem. Árulom a házat, ezért fontos lenne tudnom mit is árulok, ne járjon más is így. Szerintetek?

Lolita # 2009.05.16. 21:59

Még egy kérdés: van-e mód az osztatlan közös tulajdont valamiképp megszüntetni és papíron is, jogilag is bizonyos rész tulajdonosának lenni? Az is gond így hogy ha havat kell hordani, azt sem segítenek, ha parkolni akarok, nem engednek a ház előtt megállni. Iszonyatos egy népség ez, és elegem van, hogy van egy kertes házam és nem tudom használni a kertem. A kertben állandóan ordít a rádiójuk, ha kimegyek, akkor azt kell hallgatni. Szeretem a rádiót, de akkor amikor én akarom hallgatni és nem akkor, amikor ők akarják.
Egyébként a szomszéd otthon műkörmözik - illegálisan -
ezért is a nagy jövés-menés, persze rajtunk keresztül.

Lolita # 2009.05.16. 22:07

bocsi, igazából le kéne rajzolni, ezért maradt le, hogy hol a szomszéd kertje: ő bemegy a lakásába és hátul a konyháján keresztül kimegy a kertjébe, ami oldalt van elválasztva tőlünk: magyarul én még soha nem is láttam az ő kertjüket és be sem tudok menni, ők össze-vissza járkálhatnak az enyémben és a nagy részén pedig keresztül mennek. Én onnan választanám legalább le most, ahol már semmi dolguk, viszont valóban ott a házuk oldala.gyakorlatilag mindenhol vagy járnak vagy belátnak hozzánk. Ja és pl. a kapu, a kapu zárja, vagy a hosszú bekötő út betonjának javításába sem hajlandóak soha egy vasat sem beadni, pedig azt közösen használjuk, illetve mivel ők itthon vannak mi meg dolgozunk és sokkal, de sokkal többet.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.17. 08:11

Nem sokat lehet neked segíteni, ha eladod, kár tovább civakodni, mert lehet, hogy az új vevőnek ez a felállás megfelel.

Másrészt pedig hátrányosan kötötted meg a használati megosztást.
A kizárólagos használati megállapodásnak az a lényege, hogy lesz egy bizonyos területed, amit kizárólagosan te tudsz használni, azt valamivel el is kerítheted. Te viszont olyan területre kötötted a megállapodást, amit a megállapodás ellenére sem tudsz kizárólagosan használni az elhelyezkedése és a lakások megközelíthetősége miatt sem.
Vagy kéred a társtulajdonosokat, hogy kössetek egy számodra elfogadható használati megállapodást, mondjuk az ő területükből kérsz egy részt, amin nekik nem szükséges közlekedni, vagy eladod és az eladásig tűrsz.

Lolita # 2009.05.17. 08:45

na de ők kizárólagosan használják az övéket.
mivel az ő házuk lett később a kert helyére építve (régen ennek a háznak volt a kertje az egész), nyilván hogy nincs olyan rész a kertben ahol nincs az ő házuk.
nem értem mellesleg, hogy azt a részt jogilag és a szerződés megléte ellenére miért is nem keríthetném le? Amúgy is csak egy elvi kerítés, hiszen be tudnak menni.
(bár nem értem, még egyszer mondom minek kellene?)

Lolita # 2009.05.17. 08:54

és az osztatlan k. t. megszüntetését milyen módon lehet intézni?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.17. 09:12

Megegyezéssel vagy perrel.

Lolita # 2009.05.17. 09:20

kedves KBS
de tehetek kerítést vagy nem?
(mondom használati szerződésünk van a területen. min múlik ez akkor?) holnap hívom a birtokvédelmis nőt, de addig is, szeretném tudni. Mert ha így van, akkor hazudok, ha a vevőnek azt mondom, hogy az a mi területünk. akkor soha a büdös életben senki sem fogja megvenni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.17. 19:05

Ööööööö...

Nem egyértelmű, hogy hová akarsz kerítést tenni és mi ellen tiltakozik a szomszéd.

Azt kell mondani a vevőnek, hogy az egész osztatlan közös tulajdonban van. Ha szeretne a társtuljdonossal megállapodást kötni a terület használatával kapcsolatban, ezt megteheti.
Nem jogos, ha saját területként árulod. A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy mi az, hogy közös tulajdon, meg társtulajdonosok.
A kerítés, meg a vita nem visz előrébb az eladásnál. Ha a társtulajdonosok rendszerint otthon vannak, akkor rossz szomszédsággal még el is ijeszthetik a vevőidet. Én ingatlan vásárlás előtt biztos, hogy meglátogatnám a szomszédokat is és elbeszélgetnék velük, hátmég egy társtulajdonossal.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.18. 06:49

Akinek nem mellesleg elővásárlási joga is van.

Lolita # 2009.05.18. 07:52

NEKÜNK VAN HASZNÁLATI MEGÁLLAPODÁSUNK VELÜK és ŐK a rossz szomszédok ÉS ŐK lekerítették az ő részüket, nekünk meg nem engedik. az jó ha elővásárlási joguk van, bár megvennék.

Lolita # 2009.05.18. 12:06

én oda szeretnék kerítést tenni ahol már a mi kertrészünk van, és az nem a szolgalmi út.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.18. 12:37

Építsd meg......de a vevőd előnyösebb megállapodást is köthetne a társtulajdonosokkal, ha nem szabnál keretet. Mondjuk a kertkapu áthelyezésével, bármivel.

Lolita # 2009.05.18. 15:49

ezekkel kötve hiszem, mindenkivel ezt csinálták ahogy most meséli a szomszéd. a kaput meg nincs hová áttenni.
Úgy szeretném megépíteni hgoy ne legyen joga lerombolni.tehát azt szeretném megtudni, hogy lehetne jogosságá tenni, ha használati szerződéssel nem jogos?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:13

2009.05.17. 10:11
ekkor írtam, hogy lekerítheted..

Lolita # 2009.05.21. 21:14

köszi - de sajnos nem találom sehol azt a hülye szerződést. na mindegy, ennek hiányában mi van ha kerítést teszek? lebonthatja?
vagy: hogy csinálhatom meg hogy osztatlan közös tulajdon megszűnjön és egyértelmű legyen ki mit használ, ki mit tehet és mit KELL tennie?
vagy hogy lehet (kinek a költsége és min múlik)
pl társasházzá alakíttatni
vagy mi van azzal hogy az osztatlannál szavazni lehet, és a nagyon hányad nyer? mert nekünk 12/20 a részünk a 8/20 szemben
(elnézést de a szomszédom - többek szerint - egy rosszindulatú unatkozó banya:-(, ezért lenne fontos tisztázni mindent).
Köszi!!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.22. 06:32

Lolita!

Ha osztatlan közös tulajdonban vagytok, valószínűleg, nem elég nagy ahhoz a telketek, hogy azt természetben meg lehessen osztani.
Azt, hogy egy telket meg lehessen osztani, akkora nm-rel kell rendelkeznie, hogy abból két, a helyi építési szabályban előírt legkisebb nm-nyi nagyságú telket lehessen kialakítani.

Ahogy én magam előtt látom a ti telketeket, a telek egyik oldalán van a tied és középen van elhelyezve a másik társtulajdonosé.
Az építési engedélynél lehetett volna beleszólásod, hogy hová és mekkora házat építsen, ha egyszer te vagy a nagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos.

Ha ő többet épített be azon a telken, mint a valós tulajdoni hányada 8/20, ezzel ő többlettulajdoni hányadot szerzett, mert az értékmegállapításnál az egész ingatlan (mindkét ház + telek) értékét veszik figyelembe.

Kérheted a telekmegosztást, ha elég nagy a telek, hogy abból kettőt lehessen kialakítani, kérheted a társasházzá alakítást, ehhez mindenképpen ügyvédi segítségre lesz szükséged. Természetesen a másik tulajdonostársnak a beleegyezése is kell, mert ha nem járul hozzá, akkor csak bíróságtól kérheted az ő hozzájárulásának pótlását.

A telekmegosztás az nem is kerül annyira sokba, egy földmérőt kell kirendelni, aki elvégzi a szükséges méréseket, de a társasházzá nyilvánítás kicsit húzós költségileg, mert az ügyvédnek nagyon sok dolga lesz ezzel kapcsolatban. Alapító okirat elkészítése, SZMSZ.

Én azt javaslom neked, hogy hagyd az egészet, add el, mert vannak olyan vevők, akik szívesen vállalnak közös tulajdononú ingatlanokat, csakhogy kertes házban élhessenek.
Ha nem húzod meg a kerítéshatárokat, akkor nagyobbnak fog tűnni, főleg ha elmondod, hogy neked 2/3-d tulajdoni hányadod van.

Üdv. I.

Lolita # 2009.05.22. 08:31

Köszönöm, de azt azért elmondom: mi is épp azért és kizárólag azért vettük meg, mert azt gondoltuk legalább kertes házban élünk. Nos, ez így ebben a formában nagyon messze van attól! Tegnap felhívtam akitől én vettem, és azt mondta, ha nincs ez a szomszéd soha nem adtál volna el ők sem és hogy abszolút együttéreznek velem, de más nem tehetnek. Azt mesélték, hogy az ő - akkor 4 éves lányukat - ahányszor találkozott vele a nő kertben, fellökte! Ezután került oda a kerítés, és ők sem jártak többet a kertben. Engem ez azért bánt ennyire, mert ez már 8 év alatt olyan sokadik szemét húzása/és most már a lányaié is), hogy ezt nehéz lenyelni és így velük együtt élni. Ott tartok, hogy utálok hazajárni, mert folyton jönnek a konfliktusok. Nem én idézem elő, hanem ők, és mindenki utálja már őket a környező házakban, mert ezt még kívülről is látják! Szerettem volna jogilag rendezni a kérdést, hogy a leendő vevő, ha valaha lesz! akkor ne engem hívogasson majd ugyanazekkel a dolgokkal. És mi van ha még 10 évig itt kell laknom? Annyi ideig biztos hogy megőrülök majd!

im34you # 2009.05.22. 08:54

...

Lolita # 2009.05.22. 09:10

szia im34foryou (ha jól emlékszem)
mit írtál? nem jeleníti meg a gépem

Fenyo29 # 2009.05.22. 09:30

Mindazokhoz, akik jártasak az ügyben...

Osztatlan közös tuljdonú ingatlan, ahol mamámnak szerződésen alapuló és holtig tartó haszonélvezeti joga van, valamint 25/75%-ban megosztott közös tulajdon.
A 25%-os tulajdonos a saját részére további haszonélvezetet jegyeztetet be, más személyre, a földhivatal be is jegyezte. A 75%-os tulajdonosnak ebbe nincs beleszólása, tűrnie kell, mivel a haszonélvezeti jog erősebb, mint a tulajdonosi jog. Itt a nagyobbik tulajdonost kár - anyagi kár érte - miképp lehet jogorvoslathoz fordulni és ki téríti meg a kárt?

További kérdésem, mivel osztatlan a tulajdon, emiatt a 75%-os tulajdonos használja a másik tulajdonos 25%-át és fordítva. Tehát a kisebbik tulajdonos 75-25=50%-kal többet használ, ami után a nagyobb tulajdonos többlethasználati díjat jogosult szedni. Igaz ez? Ha igen, akkor hogyan lehet érvényesíteni, hogyan lehet megállapítani a díját, stb?

Köszönöm...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.22. 11:20

Lolita!

Kerítsd el a részedet, de lehet, hogy sokkal nagyobb területet épített be a tulajdonostársatok, mint amennyi az ő tulajdoni hányada volt, úgyhogy ez még rendezés előtt áll.