„Emiatt az ingatlan átadásában sem hiszem, hogy közreműködne.”
Aki viszont még a felosztási terv után is adós marad, még annyira sem.
Ezek után végképp nem tudom, miből van az az adós, aki együttműködik...
Árverés buktatói
Igen a 35.750.000 - Ft az érvényes licit, az első szakaszban. A kikiáltási árral megegyező. Gerbera jól levezette, hogy a hirdetményen feltüntetett ügyek alapján az adós nem igazán szereti intézni az ügyeit...egyik követelés tőkéje sem éri el az 1 millió forintot... Valószínűsíthetően elég nagy összeget fog visszakapni a végrehajtás során befolyt vételárból. Emiatt az ingatlan átadásában sem hiszem, hogy közreműködne.
A 26 millióst nem néztem. A téma a 35 750 000 Ft-ossal indult, abból csak egy van, egyetlen ajánlattal.
(nem tudom hány 1/1 társasasházi lakás van a 18. kerületben 26M kikiáltási árral, de szerintem nem sok. Ez nem az, amit a kérdező eredetileg nézett, a kispesti, hanem most írta itt nemrég a hasonlóságra.)
„Amúgy már van rá 10 licit, és 29 fölött jár”
Nem ugyanazt nézzük, drbj. Ezen még csak a kezdő ajánlat van.
Beköltözni biztos sokáig nem tudsz. A buktató általában az árverezők felkészületlensége. Nem leírni kell nekik a dolgokat, mert ha nem érti, akkor felesleges. Van aki ügyesen bütyköli az autót, van aki nem.
Az ingatlan az első szakaszban lezárul érvényes licittel. (02.22.),
A Vht. 152. § (2) bek. alapján 8 napon belül felhívja (03.02.-ig), hogy a felhívás kézhezvételétől számított 15 napon belül (max. 03.17.) az árverési jegyzőkönyvet írja alá az árverező.
Vht. 149. § (1) bek. főszabály 15 napon belül vételár megfizetése (legfeljebb 2 hónapra haladékot kérhet), ha jogorvoslat (ami legalább 3-4 hónapot nyújt az eljáráson) érkezik, annak jogerőre emelkedését követő végrehajtói felhívásra 15 napon belül.
Ha nincs jogorvoslat és minden szuperül megy, akkor az árverés napjától (árverési jkv aláírása, legyen mondjuk 03.10.) 153. § (2) b) 30 napot követően megküldi az illetékes ingatlanügyi hatóságnak a tulajdonjog bejegyzése érdekében (04.10.)
A Vht. 154/A. § (1) bek. főszabálya szerint (maradjunk ennél) az árveréstől számított 30 napja van önként kiköltözni (04.10.-ig) (általában nem teszik), mivel lakóingatlanról van szó, a beköltözhetőség annyit jelent, hogy kérheted a végrehajtótól, hogy a jogszabályi feltételek fennállása esetén birtokba adja az ingatlant. Nem azt jelenti, hogy nem laknak benne.
A Vht. 154/A. (10) bek. alapján szűk, jogvesztő határidőt adott a jogalkotó a vevőnek arra, hogy éljen a birtokba adási kérelemmel. 15 napon belül, ha nem költözött ki önként (tehát az árv-i jkv-től számított 30 napon belül. ekkor kérheted 15 napon belül a birtokba adást, 04.25-ig.)
Amint megkapta a végrehajtó a kérelmed, legyen 04.20., megvizsgálja, hogy határidőben küldted meg, pipa. Mehetünk tovább.
A Vht. 154/A. § (12) bek. még tépázza az idegeket, A végrehajtó az árverési vevő kérelmére akkor intézkedik az ingatlan birtokba adása iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazásával, ha a (11) bekezdés szerint a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt. 04.20.-án a végrehajtó megküldi ezt a tájékoztatást az ingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőnek, és 2 hónap várakozás. (06.20)
Utána adhat a végrehajtó időpontot a birtokba adásra. A gyakorlatban kb. 30. nappal későbbi időpontot állapít meg a kiköltözésre, hogy a tértivevények tanúsítsák, hogy ő megpróbálta az adóst jobb belátásra bírni (2025.07.20. birtokba adás) És ott még meglepődhetsz ezen-azon, ahogyan írták. És az itt vázolt durván 5 hónapos átadás még a csoda kategória. Ha beesik egy kifogás, akkor szinte biztos, hogy a téli, kilakoltatási moratóriumba esik. Akkor 2026. májusáig gatya.
Van pár verzió még. De csakhogy lásd, ennyi buktató biztos van benne. Az idő, tuti.
Igazándiból a mostani helyzet miatt nézelődöm az árverések iránt, mert nem tudok lépést tartani ezzel az elmebetegséggel ami itt megy. Szóval ha a tulajdonossal tudna az ember beszélni, abból kiderülhetne, hogy mekkora hajlanóság van benne az együttműködésre az árverés végén. Hát nem egyszerű ez sem.
Hasonló is lehet.
Amúgy már van rá 10 licit, és 29 fölött jár, szóval az se lesz potya vétel.
Egyébként a birtokba vétel is az esetek messze legtöbb esetében sikerül, csak van, amikor a kifogások és perek sorozata miatt esetleg ez elhúzódik pár hónapig, a kilakoltatási moratóriummal akár évig is.
Ha ráérsz, és van hol laknod, egy potya féláras vétel megérhetné. De ez most nem az az időszak (a pmáp kamatok kifizetése miatt itt egy darabig őrület lesz az ingatlanpiacon, az árveréseken is...).
„akkor sem biztos, hogy az ővé lesz”
Én ilyet nem állítottam. Az árverési vétellel többnyire nem a tulajdonszerzés ütközik akadályba, hanem a birtokba vétel.
Köszönöm a választ. Tehát akkor hiába nyeri meg az ember (tegyük fel), hiába fizeti ki, akkor sem biztos, hogy az ővé lesz. Nagyjából erre voltam kíváncsi. Van egyébként még egy a 18. kerületben 26 000 000 a kikiáltási ár, gobdolom ott is akkor hasonló lehet a helyzet.
Ja, ezt elfelejtettem: Ha az adós vagy más tróger, esetleg trógerok lakják a lakást, akkor ott milliós nagyságrendű víztartozás is lehet. Na, ez tud még kellemetlen meglepetést okozni az árverési vevőnek.
Segítek, mert látom, nagyon nem vagy képben. Az adós egy jó nagy tróger, és több mint 10 éve ezen az úton jár. Nem fizeti vissza a bankkölcsönét, nem fizet közös költséget, nem fizeti a közüzemi számláit, és a BKV-n is fizetés nélkül utazik. Az ilyentől bármi kitelik, akár az is, hogy nem lesz hajlandó önként kiköltözni.
Ugyanakkor nem képes a jogait érvényesíteni, hiszen a bkv-s követelések már régen elévülhettek, mégis ott vannak a hirdetményen. A facebook profilján az utolsó bejegyzés 12 évvel ezelőtti, amikor is a 30 év körüli lányáról posztol. Tehát már nem is fiatal. Az inactivitásából én arra következtetnék, hogy teljesen le van épülve: vagy beteg, vagy alkoholista, vagy mindkettő. Ha az árverezett ingatlanban lakik, az egy pusztulat lehet. Vagy ha nem ott lakik, akkor vagy intézetben van, vagy pedig hajléktalan. De ha nem ott lakik, akkor más lakik ott, aki szintén egy tróger lehet, és akitől bármi kitelhet, akár még az is, hogy nem akar kiköltözni önként.
Röviden összefoglalva ennyi.
Az árverés még csak ma kezdődött, de máris van rá egy ajánlat. Ez a lakás 19 nap múlva valaki másé lesz, függetlenül attól, hogy kifélék-mifélék lakják.
(ja, hogy egy kispesti beköltözhető lakás?
Látatlanban az a piaci ár legalább110%án fog elkelni.
Mégpedig azért, mert valószínűleg a végrehajtást kérő faktoring cég is árverező lesz, sőt, a beszámítás okán neki még ez az ajánlat is meg fogja érni, minden más árverezővel ellentétben)
És a hirdetményből mit tudtál meg az adósról? Ugyanis a buktató nem az ingatlanban van, hanem az adós személyében.
De láttam, kispesti panel, 35 750 000 a kikiáltási ár, meg tudod nézni. Elolvastam, de nem lettem okosabb, ezért tettem fel a kérdést itt.
„Társasházi lakás1/1 tulajdon Minden jog törölhető (Tehermentes) Nincs olyan személy akinek nem kell kiköltözni. Tehát papíron elvileg minden rendben van.”
Nekem ebből az jön le, hogy az árverési hirdetményt nem is láttad. Na, a hirdetmény ismerete nélkül beszállni egy árverésbe, az például egy komoly buktató.
„Hol csúszhat el a dolog?”
leginkább ott, hogy ezek szerint nem ismered a végrehajtási törvényt.
+Van itt a fórumon Végrehajtás - Árverési vevő jogai fórum.
Ha most elkezded, 2 nap alatt végig is tudod darálni.
Az árverési vétel mindig kockázatos. Minden eset kockázata más és más.
Kedves fórumozók,
Érdeklődnék, hogy ha egy árverésen én nyertem a licitet, milyen elhallgatott buktatók lehetnek amikkel engem kár érhet?
Néhány info a kiszemelt ingatlanról:
Társasházi lakás
1/1 tulajdon
Minden jog törölhető (Tehermentes)
Nincs olyan személy akinek nem kell kiköltözni
Tehát papíron elvileg minden rendben van.
Hol csúszhat el a dolog?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02