„kölcsönt az elmúlt 20 évben nem vettem fel, az államnak nem tartozom”
Tartozni nemcsak banknak, vagy az államnak lehet. Lehet ez akár egy tavaly szeptemberi parkolás pótdíja is, járulékaival együtt. Csak mert látom, hogy a sok felesleges kérdésed mellett még csak meg sem próbáltál a végére járni, hogy ez miféle tartozás. Pedig csak meg kellett volna kérdezni a letiltást foganatosító munkáltatódat (aki ugyebár nem a te céged, bármennyire is úgy adod elő). A letiltás-rendelvényből pedig kiolvasható, hogy mikor rendelték el a végrehajtást, az ennek alapjául szolgáló végrehajtandó határozat mikor vált jógerőssé stb. Nagy vonalakban nagyon hamar képbe lehet kerülni a puszta ügyszámok ismeretében, mivel az ügyszámok mindig tartalmaznak egy év számot is, de a végrehajtó intézkedése egyéb információt is tartalmaz. Ilyenekről meg nemigen számolsz be, csak a sok fölösleges kérdést zúdítod a fórumra.
Itt már ajánlotta más, hogy keresd fel a végrehajtót. Én is ugyanezt javaslom, csak kiegészítem azzal, hogy lényegesen kisebb mellénnyel tessék odamenni. Időd meg nyilván van rá, hiszen már nem dolgozol.
Végrehajtói letiltás kérést kapott a cégem.
„Csak én érzek ebben némi ellentmondást?”
Három havonta egyszer kap bérlapot. :D Tudok olyan céget, ahol sose adnak.
@Sallai Alex
„Azonnal felmondtam amikor észrevettem a bérpapíron a levonást” vs. „a munkáltatóm elutalt már két részletet a végrehajtónak”
Csak én érzek ebben némi ellentmondást?
Keresd fel a végrehajtót a fogadónapján, és nézz bele az aktáidba, miféle követelés végrehajtása ez.
Sőt, még azt is mutassa meg neked a végrehajtó, mi alapján és hova küldte a hivatalos végrehajtási iratokat, és keresse elő azok tértivevényeit.
Sok érdekességre fog fény derülni.
„A végrehatás felfüggesztését, és utána a végrehajtást foganatosító bíróságtól a megszüntetését fogom kérni, de ebben az esetben ezeket megakadályozhatja az, hogy mivel a munkáltatóm elutalt már két részletet a végrehajtónak, ezzel elismertem a tartozást, és erre hivatkozva elutasíthatják a keresetemet?”
Nem. Ez nem számít elismerésnek, egyezségnek.
„Úgy tudom, hogy az eddig elutalt 121 ezer forint már akkor sem jár vissza nekem ha megnyerem majd a pert a követelést benyújtó cég ellen, akiről még soha nem is hallottam.”
Nem feltétlenül. Ha ez egy jogos, de mondjuk elévült követelés, akkor azt még le tudod TALÁN állítani, ilyenkor nem jár vissza. De ha ez egy olyan követelés, ami nem jogos, akkor akár vissza is kaphatod. Ennek az esélye azért nincs messze a nullától.
„Felelőségre lehet-e vonni mulasztás miatt a cégem alkalmazottját vagy a cégem, elkövettek-e bármilyen mulasztást felém?”
Nem. Ők a bírósági végrehajtó utasítására jártak el, helyesen.
„Büntetőjogi felelősségre vonásra gondoltam, ez kicsit mintha a hűtlen kezelésre hasonlítana. És ha megnyerem a pert, utána indíthatok a cégem ellen kártérítési pert az eddig elutalt pénzem miatt?”
Nem. A céged is a bírósági végrehajtó utasítására járt el, helyesen.
Szép napot kívánok mindenkinek! Segítséget, tanácsot kérnék a következő ügyben. Végrehajtói letiltás kérést kapott a cégem egy végrehajtótól. A követelést teljes mértékben elfogadhatatlannak tartom mivel kölcsönt az elmúlt 20 évben nem vettem fel, az államnak nem tartozom, 15 évig magyar lakcímem sem volt, tavaly jöttem vissza Magyarországra, és a jogosítvány csere miatt be kellett jelentkezem lakcímre, és lett itt munkahelyem. Azonnal felmondtam amikor észrevettem a bérpapíron a levonást. A cég főnökei szerint nekik egyáltalán nem kell az alkalmazottakat tájékoztatni ha végrehajtói letiltást kapnak hanem a megkérdezésük, és mindenféle választási lehetőségük felajánlása, megbeszélése kizárásával azonnal elküldik a munkabérből a letiltást. Ha szóltak volna akkor azonnal felmondtam volna, és megtehették volna, hogy nem utalnak a végrehajtónak, hanem tájékoztathatták volna arról, hogy én már nem vagyok náluk alkalmazásban. Vagy átjelenthettek volna a másik cégükhöz, de a lényeg az az, hogy én nyertem volna annyi időt, hogy elintézhettem volna a végrehajtás felfüggesztését. Ez egy nagyobb családi vállalkozás, és az ilyeneknél mindig lenne több megoldás is a baj megelőzésére. Nyilatkozatuk szerint én biztosan tudtam a tartozásról ezért nekik tájékoztatási kötelességük felém nincs, csak hazudok, hogy nem volt tudomásom róla. A végrehatás felfüggesztését, és utána a végrehajtást foganatosító bíróságtól a megszüntetését fogom kérni, de ebben az esetben ezeket megakadályozhatja az, hogy mivel a munkáltatóm elutalt már két részletet a végrehajtónak, ezzel elismertem a tartozást, és erre hivatkozva elutasíthatják a keresetemet? Úgy tudom, hogy az eddig elutalt 121 ezer forint már akkor sem jár vissza nekem ha megnyerem majd a pert a követelést benyújtó cég ellen, akiről még soha nem is hallottam. Felelőségre lehet-e vonni mulasztás miatt a cégem alkalmazottját vagy a cégem, elkövettek-e bármilyen mulasztást felém? Büntetőjogi felelősségre vonásra gondoltam, ez kicsit mintha a hűtlen kezelésre hasonlítana. És ha megnyerem a pert, utána indíthatok a cégem ellen kártérítési pert az eddig elutalt pénzem miatt? Ha tudna valaki ehhez ajánlani egy olyan ügyvédet aki velem szemben egy kicsit anyagilag barátságos lenne, akkor azt is megköszönném. A válaszokat előre is nagyon köszönöm! Sallai Alex
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02