KBS
Ezt arra a válaszra írtam, ami szerint a felszámoló tartozik,. Tudom, hogy felszámolás alatt álló cég ellen nem lehet végrehajtást indítani.
KBS
Ezt arra a válaszra írtam, ami szerint a felszámoló tartozik,. Tudom, hogy felszámolás alatt álló cég ellen nem lehet végrehajtást indítani.
„Ha nem tud fizetni, akkor végrehajtást indíthatsz”
Felszámolás alatt lévő céggel szemben nem.
Szerintem félreérted te azt az ítéletet.
Akkor nem a felszámoló tartozik, hanem a cég, amit képviselt. Ez esetben még igaza is lehet: a perben neked megítélt összeget nem a felszámoló kötelessége kifizetni, de a perköltség sem neki jár, hanem a felszámolás alatt álló cégnek. Ha a cég zárómérlegét még nem nyújtották be (márpedig folyamatban lévő per esetén nem lehet benyújtani), akkor a követelésedet a felszámoló beállítja a mérlegbe, és a vagyonfelosztásból részesülhetsz, persze, ha lesz miből. Ebben az esetben is helye van a beszámításnak, vagyis a követelésedet csökkentheted azzal a perköltséggel, amit fizetned kellene.
Ha nem tud fizetni, akkor végrehajtást indíthatsz a jogerős ítélet alapján az 1.220.000,- Ft-460.000,- Ft összegre. A végrehajtási lapon jelölheted, hogy a 460.000,- Ft perköltség követelést beszámítottad a saját követelésedbe.
plzen
Ha az I.r. alperes a felszámoló, akkor őt is felszámolták, azért nem maradt a felszámolás után vagyona?
Nem neki kell beszámítania, hanem a felperesnek.
(Ha külön-külön, eltérő összegre kötelezték őket, akkor nem egyetemlegesen tartoznak.)
Mindegyiknél ott a jogszabály száma és cime.
Megtisztelnél azzal, hogy megírod pontosan melyik jogszabály ez amire hivatkozol?
1952. Évi III. tv. A polgári perrendtartáaról 69. (5) A gazdálkodó szervezet jogtanácsosa (jogi előadó) meghatalmazásának igazolásáról külön jogszabály eltérően rendelkezhetik.
Kedves oligaliga!
Valóban ezt írja a 1983. évi 3. törvényerejű rendelet a jogtanácsosi tevékenységről azonban az általad írt törvényerejű rendelet végrehajtásáról szóló 7/1983. (VIII. 25.) IM rendelet 6. § (1) bekezdése az írja:
A névjegyzékbe bejegyzett jogtanácsos jogi képviseletet csak jogtanácsosi igazolvány (a továbbiakban: igazolvány) alapján láthat el. Az igazolványban mindazokat a szervezeteket fel kell tüntetni, amelyeknél a jogtanácsos jogi tevékenységet [Tvr. 1. § (2) bekezdés] folytat.
(2) Ha a képviseleti jogosultságot meghatalmazással is igazolni kell, az igazolvány a meghatalmazást nem pótolja.
A 2010-ben érvényben lévő Pp. alapján a keresetlevelet a meghatalmazás hiánya miatt érdemi vizsgálat nélkül el kellett volna utasítania.
Nem tudom így helytálló-e az elképzelésem ?
Köszönöm Neked.
1983. évi 3. törvényerejű rendelet
a jogtanácsosi tevékenységről
7. § (1) A jogtanácsos külön meghatalmazás nélkül, a munkaviszonya alapján képviseli a szervezetet.
Kedves oligaliga!
Köszönöm a válaszod kérlek mutass rá miért rossz az érvelésem ( kérlek vedd figyelembe,hogy a vh elrendelése 2010.év):
.."amennyiben nem rendelkezett meghatalmazással korábban a jogi képviselő és meghatalmazás csatolása nélkül jár el a bíróság a végrehajtási lap kiállítása iránti kérelmet a Vht.9.§-a alapján alkalmazandó Pp. 130.§ (1) bekezdés i.) pontja alapján érdemi vizsgálat nélkül elutasítja..."
A második kérdésre adott válaszodat értem ettől függetlenül a jogutódlásról szóló végzés megküldésének hiánya a végzés jogerőre emelkedését nem befolyásolja?
A jogtanácsos képviseleti joga a munkaviszonyán alapul, egyébként pedig szerepel a jogtanácsosi névjegyzékben, amit a kérelem benyújtásakor a bíróságok vezettek.
Ezt sem tartom sikeres alapnak, mert a végrehajtást már a jogutód végrehajtást kéeő javáea folytatták. Az első olyan alkalommal, amikor a vh kérő nevével ellátott iratot kaptál, kellett volna jelezned, hogy ennek a vh kérőnek nem tartozol.
Mellesleg kérném a véleményedet még abban, hogy a záradék törlését megalapozza-e az még a lentiekben írtak mellett, hogy:
A végrehajtás elrendelésekor a közjegyzői okirat végrehajtási záradékkal történő ellátásának kérelmekor a végrehajtást kérő jogi képviselője ( jogtanácsos ) a meghatalmazást nem csatolta a kérelemhez. Előtte nem volt meghatalmazása.
A közjegyző a végrehajtás elrendelése előtt a végrehajtást kérő személyében beállt változás a miatti jogutódlásról szóló végzését részemre nem küldte meg csak a végrehajtás elrendelése után majdnem nyolc év után, így fellebbezési jogommal akkor nem tudtam élni.
Na most nálam is ez történt. A szerződés hatálybalépése és a kölcsön folyósítása előtt tettem a nyilatkozatot.
Én azzal is megelégednék, ha nem rám terhelődne a bizonyítási kényszer, hanem a bankra. Akkor neki kellene bizonyítani mivel tartozom és nem nekem kellene állítanom, hogy én mivel nem.
Kedves oligaliga!
Ezt értem és igazad van. De további részleteket szeretnék bemásolni..
.." közjegyzői okirat még a támadott kikötéssel együtt sem alkalmas arra, hogy azt a közjegyző végrehajtási záradékkal lássa el. A közjegyzői okirat végrehajtási záradékkal való ellátásának konjunktív feltételeit a Vht. 23/C. §-a illetve a Kjtv. 112. § határozza meg. A perbeli esetben az egyoldalú kötelezettségvállalást tartalmazó közjegyzői okirat elkészítését az alperes a folyósítás feltételeként kívánta meg. A közjegyzői okirat címében valóban egyoldalú kötelezettségvállalásra utal, ténylegesen azonban csak azt tartalmazza, hogy a felperes előadása szerint a felek mikor, milyen tartalommal kötöttek szerződést. Ez az okirat tehát a Vht. 23/C.§ (1) bekezdésa) pontjának illetve a Kjtv. 112. § (1) bekezdés) pontjának sem felel meg.
[18] A perbeli közjegyzői okirat tehát nem ügyleti okirat, hiszen a szolgáltatásra és ellenszolgáltatásra irányuló kötelezettségvállalás a magánokirati formában megkötött szerződésből ered, amelyhez képest a közjegyzői okirat semmilyen egyoldalú kötelezettségvállalást nem tartalmaz [
Kjtv. 111. § (1) bekezdés]. A Vht. 23/C. § (1) bekezdésa)pontjaés a Kjtv. 112. § (1) bekezdésa) pontja azt juttatja kifejezésre, hogy a kötelezettség szerződésen vagy egyoldalú nyilatkozaton alapul, és magának a jogügyletnek kell közjegyzői okiratban szerepelnie. Ennek az elvárásnak nyilvánvalóan nem felel meg az a perbeli eset, amikor az egyik szerződő fél a közjegyző előtt, közjegyzői okiratban rögzítetten arról nyilatkozik, hogy ezt megelőzően mással milyen tartalmú szerződést kötött. A felperes által támadott feltétel tisztességtelensége ugyanakkor a korábban kifejtettek szerint ettől függetlenül megállapítható.
(Fővárosi Ítélőtábla 5.Pf.20.834/2017/4/II.)
Vadsuhanc
A közjegyző általában nem a tartozáselismerő nyilatkozatot záradékolja.
Köszönöm szépen a válaszát. Pontosan az elsőfokú és a másodfokú bíróságok ellen kell a pert megindítani ami a Fővárosi bíróságot és a Fővárosi Törvényszéket illeti. Azt elfelejtettem hogy az ítéletek meghozatalát követően Végzésben mind az első mind a másodfokú bíróságok bírái elfogultságot jelentettek be személyem ellen. Ez is azt igazolja hogy a bírák már nem is lettek volna jogosultak eljárni ügyemben. Lehet hogy Pécsre vagy szegedre teszik a bírósági jogalkalmazási " bírói műhiba" pert. Kérdésem az, milyen esélyem van egy ilyen perben?
Találni fogsz de csak "jó messze" onnan ahol és akivel szemben a pert kezdeményezni szeretnéd.
Azt szeretném megtudni, hogy miért nem találok olyan ügyvédet aki vállalná a bíróság jogalkalmazási " bírói műhiba" peres eljárását? A bíróságok mind az első mind a másodfok elfogultak voltak ebből eredően semmilyen bizonyítékokat figyelembe nem vettek azt meg sem indokolták, hogy miért nem veszik figyelembe a bizonyítékaimat és az elrendelt igazságügyi Orvos szakértői véleményeket, a bírósági ítéletekben egyetlen egy szó nem esik a bizonyítékok figyelmen kívül hagyásának okáról.
Kedves oligaliga!
„.." A tartozáselismerés az adósnak a másik félhez intézett egyoldalú, címzett jognyilatkozata, megtétele feltételezi, hogy az adósnak legyen valamilyen jogcímen beazonosítható tartozása. A perbeli kikötés tartalma az, hogy az adós előre, még a kölcsön folyósítását megelőzően elismeri, hogy a tartozása összege mindig annyi, amennyit az alperes a saját nyilvántartása alapján állít. Ebből következően a feltétel nem azonos a tartozáselismeréssel, mert a szerződéskötés időpontjában, a folyósítás előtt a felperesnek tartozása nem állhatott fenn...”"
A perbeli esetben az egyoldalú kötelezettségvállalást tartalmazó közjegyzői okirat elkészítését
az alperes a folyósítás feltételeként kívánta meg. A közjegyzői okirat címében valóban egyoldalú
kötelezettségvállalásra utal, ténylegesen azonban csak azt tartalmazza, hogy a felperes előadása
szerint a felek mikor, milyen tartalommal kötöttek szerződést. Ez az okirat tehát a Vht. 23/C. § (1) bekezdés a)pontjának illetve a Kjtv. 112. §(1)bekezdésa) pontjának sem felel meg
(Fővárosi Ítélőtábla 5.Pf.20.834/2017/4/II.)
.."A fél nyilatkozatához – amint arról a Legfelsőbb Bíróság az EBH2000.309. szám alatt közzétett határozatában egyértelműen állást foglalt – a tartozáselismerés jogkövetkezményei akkor fűződhetnek, ha a tartozás elismerése magyarázatot nem igénylő módon, kifejezetten és félreérthetetlenül történik. Ennek az elvárásnak csak az olyan tartozáselismerő nyilatkozat felel meg, amelyet már fennálló, összegszerűen meghatározott követelés tekintetében tettek meg.
( Kúria 1/2018. számú gazdasági elvi határozat)
A fentiek alapján véleményem szerint a záradékolásnak nincs helye.
Vadsuhanc
Ne keverd a szezont a fazonnal.
A tartozáselismerő nyilatkozat és az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat nevében is benne van, hogy EGYOLDALÚ NYILATKOZAT. Mindkettő önálló okirat, aminek a megtétele lehet feltétele a szerződés hatályba lépésének, de a szerződésed attól nem lesz hatálytalan, ha a szerződés megkötése és hatálybalépése közötti időpontban tetted.
A nyilatkozatokat megtetted, a szerződés hatályba lépett, a kölcsönt megkaptad, a fizetésre pedig a szerződésben foglaltak szerint köteles vagy.
A közjegyzői záradék törlését teljesen feleslegesen kezdeményezed, ugyanis a záradék törlése iránti eljárásban a záradék kiállításának időpontját vizsgálják törvényesség szempontjából, nem a szerződés megkötésének időpontját.
Ha szerinted nem vagy nem annyival tartozol, mint amennyit követelnek tőled, indíts pert a végrehajtás korlátozása vagy megszüntetése iránt.
Tisztelt KBS!
A végrehajtási záradék törlése iránti kérelem nem jogorvoslat?
1994. évi LIII. törvény XV. FEJEZET
A VÉGREHAJTÁS ELRENDELÉSÉVEL KAPCSOLATOS JOGORVOSLATOK
A végrehajtási lap visszavonása
és a végrehajtási záradék törlése
Tisztelettel.
Az nem jogorvoslat, pláne nem olyan, amelyet a perindítás előtt ki kellene meríteni.
De ha ennyire értesz hozzá, és úgy se fogadod meg az ilyen hozzá nem értőknek, mint én, a tanácsait, akkor minek kérdezősködsz itt állandóan?
(Én amúgy mindent elhiszek neked. Csak egyet kérek cserébe: te is hidd el, ha majd én hazudok.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |