Laszlo
Bemégy az igazgatóhoz és kéred a tablórol a képed levételét.
Teljesíteni fogja....
Laszlo
Bemégy az igazgatóhoz és kéred a tablórol a képed levételét.
Teljesíteni fogja....
Köszönöm a hozzámszóló(!) fórumozoknak, különösen "osztap"-nak, hogy foglalkoztak problémáimmal. Sokat segítettek! Ha még lesznek gondjaim, jelentkezem.
Milyen törvényre és vagy adatvédelmi szabályozásra hivatkozva kérhetem arcképem és nevem utólagos törlését egy gimnáziumi tablóról?
Álláspontom nem egyezik az adott gimnázium számos fórumon történő megnyilvánulásaival, és ezek miátt magamra vonatkozóan negatívnak érzem, sőt kifejezetten káros, ha személyemet összekapcsolják az oktatási intézménnyel.
Lazar Otto,
2-ben: kellékszavatosságot, nem termékszavatosságot. Bocs.
KBS,
Érdekes. Azt várnám, hogy egy ilyen feltételt úgy kell alkalmazni, mint azt, amikor a felek a szerződésben nem szabályozott kérdésekre a Ptk-t rendelik alkalmazni. Azaz, ha más jogszabály a konkrét helyzetre nem ír elő kötelező jótállást, akkor nincs. Úgy tűnik, a bíróság nem így gondolta...
Lazar Otto,
"Ez a rendelet szerintem csak az új építésekre vonatkozik, az 1. § alapján. A kérdező esete nem ez.
Ezért a szerződés feltételei maradnak a jótállásról és a kellékszavatosságról"
Lazar Otto
Évente átlagosan 2 tetőt újitok fel.
Én sem terjesztem a közgyűlés elé a szerződést,mert nem sok értelme lenne. A tulajdonosokat két dolog érdekli: minél olcsóbban,jó minőségben.
A felelősség viszont az enyém.
Nem azt a kivitelezőt bízom meg, aki 200 ezer firinttal olcsóbb de nem ismerem a munkáját,hanem azt aki 20 éve a szakmában van 10 db referenciamunkája van a környéken,s ebből hármat nekem végzett. Esetleg évekkel korábban,tehát tudom mire számíthatok.
Ezek a vállalkozók nem jogászok,nem igazán érti a jótállás meg a kellékszavatosság fogalmát de garanciát azt igen.
Én minden tetőre egységesen 10 év garanciát kötök ki,éves tetőkarbantartással.
Minden évben bejárjuk a tetőt,pótolja a hányzó páraszellőzőket,az esetleges felválásokat szegőléceket javítja.
A kivitelezővel szemben a jótállás érvényesítése a közös képviselő feladata.
Tetszik vagy nem tetszik ezt meg kell oldana.
Kovács_Béla_Sándor,
Sajnos nem tudom "lefordítani" jogi nyelven megfogalmazott tanácsod. Ennek ellenére nagyon köszönöm, hogy foglalkoztál problémáimmal.
osztap:
Kedves barátom, köszönöm a készségedet, leveleim már az egy éves jótállási határidő után íródtak, addig csak szóban - akár közgyűlésen is.
Ugyanakkor a szerződésben 2 éves jótállást rögzítettek és ebbe az időtartamba számos levelem beleesik. Ahogyan - mint már írtam - ezen túl "szavatosság" szóhasználat szerepel - határidő nélkül.
1., Nem tudom, hogy vajon eltérhet-e a vállalkozó a jogszabály által meghatározott egy éves időtartamtól és önként vállalhat-e a vele szerződő félnek kedvezőbb határidőt vagy sem? Ha igen, akkor van keresnivaló, ha nincs, akkor nincs.
2., És megfelelő jogi ismeretek nélkül nem tudom értelmezni azt, hogy ez a szóhasználat megfelel-e az un. kellékszavatosságnak-e vagy sem?
„Kérdésem, felmerülhet-e a közös képviselő felelőssége?”
De fel ám. Ahogy írod, egy éven belül bejelentetted a hibát. Gondolom, a közös képviselőnek. Akkor még mindenképpen élt a szerződés szerinti jótállás. Nem intézkedett? Késedelme miatt a társasház nem tudta érvényesíteni a jótállást, ÉS kára keletkezett? Akkor bizony ezért felelős.
(Meg kéne nézni, hogy szó szerint mi van a szerződésben. Az egész szakaszt, ami a jótállásról meg kellékszavatosságról szól. Nehezen hinném, hogy nem derül ki, hogy a felek hány évre állapodtak meg a kellékszavatosságról. Azt lenne a logikus, hogy előbb van a 2 év jótállás, és utána még x év kellékszavatosság. És ha a fejezet címe jótállás és kellékszavatosság, és a jótállás le van írva, de a ksz. helyett "garancia" szerepel, akkor logikusan azt a kellékszavatosságra értették.)
„Ha nekem válaszoltál”
Osztapnak. De neked is tartogat tanulságot. :)
Bocsánat!
Valami fontost kifelejtettem...
Az 1 éves határidőn belül több emailben, fényképekkel illusztráltan bejelentettem a hibákat és kértem azok kijavítását.
Köszönöm az eddigi információkat!
Tisztelt Kovács_Béla_ Sándor!
Ha nekem válaszoltál, akkor jelzem, hogy egy szót sem értettem. Örülnék, ha hozzászólásodat jogban járatlan módon fogalmaznád meg - ha nekem szólt.
Előre is köszönöm!
Szigorúan véve igazad van (a meain stream értelmezés is ez),.
De ismert bírósági döntvény, amely azt a szerződéses feltételt, hogy "a vállalkozó a hatályos jogszabályok szerinti jótállást vállal" lazán úgy tekintette, hogy a felek a - konkrétan meg nem is jelölt - rendeletetet a jogviszonyukra alkalmazni rendelték. [A Fővárosi Ítélőtábla Pf.20240/2014/3.]
drbjozsefnek... A túlzott bizalom, a jóhiszeműség és a hozzánemértés vezetett ide... "Alulképzettek" voltunk egy, a jogszabályokat és a lehetőségeket nagyon jól ismerő profival szemben, amikor is utólag derültek ki amik... No, meg most!
osztapnak... Igazad lehet! Az 1 év pedig már régebben lejárt...
A válaszokat köszönöm.
Magam úgy vélem, hogy a kivitelezővel a társasház tulajdonosai közvetlenül nem voltak és nincsenek ma sem jogviszonyban. Kérdésem, felmerülhet-e a közös képviselő felelőssége?
A válaszokat előre is köszönöm!
„181/2003. (XI. 5.) Korm. rendelet a lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról”
Ez a rendelet szerintem csak az új építésekre vonatkozik, az 1. § alapján. A kérdező esete nem ez.
Ezért a szerződés feltételei maradnak a jótállásról és a kellékszavatosságról. A Ptk-ban erre szerintem csak egy év kellékszavatosság van, a 6:163. § alapján. Ez elég soványka. És mivel a szerződő fél a társasház, ami nem fogyasztó, ezért a fogyasztót védő szabályok nem játszanak.
Lazar Otto,
„a közös képviselő úgy gondolhatta, ”
Gondol? Ki ő nálatok, kapott valami ultimate felhatalmazást?
A közös képviselő a tulajdonosok által megbízott ügyintéző. De nem dönt semmiben. Ha meg akarjátok ismerni a szerződést, nem kellett volna megszavazni látatlanban. Hanem mondani, hogy mutassa meg. És hogy kerítsen még 2 árajánlatot (vagy inkább kerítsetek ti, mert amit ő hoz, az biztos drágább lesz, ha ez egy lezsírozott ügylet volt). Szóval tenni is kell, akkor, amikor lehet.
Utólag már így jártok. Mindenben a közgyűlés dönt, ha ész nélkül dönt, akkor olyan is lesz a működés.
„bizonyos esetekben a törvény írja elő neki. ”
Rendelet. :)
Tisztelt drbjozsef!
Amit megszavaztunk az az volt, hogy ki legyen a vállalkozó? Egy közül választhattunk javaslatára. A szerződés nem került közgyűlés elé, szerintem a közös képviselő úgy gondolhatta, hogy ez teljesen elegendő felhatalmazás részére a további intézkedésekre. Az átadás-átvételi jegyzőkönyv tartalma ismeretlen, csupán a vállalkozó díj kifizetésének dátuma ismert, amely arra utal, hogy a beruházást befejezettnek nyilvánította az átvevő. A tető inkább a be nem fejezett beruházás képét mutatja, noha a közös képviselő - szóban - többször kérte a hibák kijavítását. A helyzet semmit nem változott.
A "garancia" fogalma a jogban nem létezik.
Esetedben kellékszavatosság vagy jótállás lehet. Utóbbit vagy az eladó szerződésben vállalhatja, vagy bizonyos esetekben a törvény írja elő neki. Eltérő rendelkezés hiányában az utóbbitól a vevő/megbízó hátrányára eltérni nem lehet.
A ti esetetek ez. Törvény írja elő, azt nem írhatják felül szerződéssel rövidebb időre.
Mi az, hogy nem publikus? Ki fizette ki, a közös képviselő saját zsebből? Gondolom, nem. Akkor pedig közgyűlési határozat kellett a szerződéshez. Hogyan szavaztatok, vakon, a szerződés részleteinek ismerete nélkül?
Tisztelt Szakértő urak!
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, sokat segítettek - azonban a válaszok újabb kérdéseket vetnek fel.
Az egész felújítás (teljes tetőcsere) nagy homályban zajlott, a szerződésbe is csak majd 3 év után nyertem betekintést, mert az egyáltalán nem volt publikus, amit sokszor kifogásoltam is - eredmény nélkül, az közgyűlés elé soha nem került.
Külön jótállási jegy nem készült, de a szerződés egyik pontja foglalkozott a szavatosság és a jótállás kérdésével. Ez szerint a kivitelező 2 év jótállást, utána - határidő megjelölése nélkül - garanciát vállalt. Lehet, hogy tévedek, de a vonatkozó jogszabályt átolvasva az a benyomásom, hogy itt a fogalmakat a szerződő felek felcserélték és ha így van, akkor most ez esetben 10 éves jótállásra kötelezett a kivitelező és a hibák kijavítására elsőbbségi levélben kell a közös képviselőnek felszólítani a kivitelezőt.
A választ/válaszokat előre is nagyon köszönöm!
Teljes felújitásról van szó.
Amit a szerződésben kikötöttek.
Lazar Otto,
181/2003. (XI. 5.) Korm. rendelet
a lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Esetedben attól függ a tetőszerkezetnek mely részei lettek kicserélve, 5 év vagy 10 év a 3.§(1) szerint.
De hát ennek pontosan benne kellene lennie a 4.§ szerinti jótállási jegyben.
Addig amig a szerződésben kikötötték a garanciát.
Általában 10 év.
T. Fórum!
Jótállással kapcsolatosan szeretnék jogi tanácsot kérni.
A társasház tetőzetét felújították több millió forintért. Az átadás-átvételi jegyzőkönyv ill. a számla kifizetésének dátumától számítva mekkora időtartamban áll fenn a kivitelező jótállási kötelezettsége?
A választ előre is hálásan köszönöm!
Szóval eléggé érdekes a történet.
Már a tervezésnél megbukik az ügy...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |