Osztatlan közös tulajdon

osztap # 2025.03.17. 08:30

LIAN,

Építési engedély, leegyszerűsítve, csak a nagy dolgok építésére kell. A kisebbekére van az egyszerű bejelentés. De a Te gondod nem az, hogy melyik fajta eljárás volt, a Te gondod az, hogy a térképen nincs rajta. Ahhoz pedig az összes papír kell, ami a belinkelt Komkel-cikkben ott van. Az építési engedély/egyszerű bejelentés ezek közül az első.

osztap # 2025.03.17. 08:25

tmsnmeth80,

Sajnos csak 1 éve birtokoljuk.

Ptk 5:46. § [Jogutódlás az elbirtoklásban]
Az új birtokos saját elbirtoklásának idejéhez hozzászámíthatja azt az időt, amely jogelődjének birtoklása idején már elbirtoklási időnek minősült.

LIAN # 2025.03.17. 07:55

osztap

Köszönöm a választ, ez a helyzet kétségbeejtő.

Találtam valamit: 100m3 alatt nem kell építési engedély a nem lakóépületeknél. Remélem igaz, és bejön.

drbjozsef # 2025.03.17. 06:19

Ha már zöldség : ez a 95% mibű jött ki? Matematikus ön? Miért nem 92 vagy 97? Vagy -8 vagy 115?

Zöldövezeti11 # 2025.03.16. 17:34

Sok a zöldség !

Mindegyik épület bontandó állapotban van.

1 lakóépület kb 50m2.

1 alsó épület kb 20m2

1 garázs kb 20m2
Majd ha legalább 95 % -ban vagytok tulajdonosok,akkor lehet ezen elmélkedni!

tmsnmeth80 # 2025.03.16. 14:11

,,Az elbirtoklás megállhat? Azaz 15 éve csak Ti ketten sajátotokként birtokoljátok?,,

Sajnos csak 1 éve birtokoljuk. Mindegyik épület bontandó állapotban van.

1 lakóépület kb 50m2.

1 alsó épület kb 20m2

1 garázs kb 20m2

drbjozsef # 2025.03.16. 13:31

Ti melyik módot javasoljátok?
Amelyiket ezen kérdésed előtt ketten is leírtunk, figyelmen kívül hagyva azt a sok hülyeséget, amelyet ezen kérdésed után írtak.

Tulajdoni lapot lekéred, arra a cimre vagy a kormányhivataltól kikért lakcímre írnék egy levelet, benne egy ajánlattal, meg elérhetőségeiddel.
Aki jelentkezik ,attól megveszed, ha eladja.
Aki nem jelentkezik, vagy nem adja el, azok ellen pedig pert indítasz.

osztap # 2025.03.16. 13:25

Ezt, hogy lehet a legegyszerűbben kivitelezni, ebben a helyzetben?
Meg fogsz lepődni: Valamennyi tulajdonos egyetértésével szerződésben, vagy perben a bíróságon.

osztap # 2025.03.16. 13:22

tmsnmeth80,

Az elbirtoklás megállhat? Azaz 15 éve csak Ti ketten sajátotokként birtokoljátok? Olvasd el:
https://tudastar.ingatlan.com/…elbirtoklas/
Ha igen, akkor érdemes lehet pert indítani azok ellen, akiktől már elbirtokolhattatok.

Ha nem, akkor érdemes megkeresned a tulajdonosokat, és próbálni velük megállapodni, hogy megveszed a tulajdoni hányadukat. A legtöbb nem nagyon fog alkudni, talált pénz nekik. Mindig érdemes megkérdezni, hogy ismeri-e a többi tulajdonost, van-e elérhetősége hozzájuk. Ha szerencséd van, be is mutat a többinek - könnyebb lesz velük utána zöld ágra vergődni.

Az elején keress egy ügyvédet, aki vállalja a sok kis adásvételi szerződés elkészítését úgy, hogy nem a honlapján levő minimumárat kéri mindegyikért. Nagy tételben legyen olcsóbb, úgy, mint a krumpli...

A közös tulajdon megszüntetése iránti per a végére marad, ha a szép szó nem vezet eredményre. Az drágább lesz, mert ott piaci árat kell fizetned a tulajdoni hányadokért (ha vita van, igazságügyi szakértő becsli fel), de jó eséllyel már nem 13 alperesed lesz, hanem csak egy vagy kettő.

tmsnmeth80 # 2025.03.16. 13:11

,,Habár az 57 % kal már meg is oszthatjátok az ingalant.,,

Ezt, hogy lehet a legegyszerűbben kivitelezni, ebben a helyzetben?

Alapos # 2025.03.16. 12:59

viszont szeretnénk ha 100%-ban a miénk lenne az ingatlan.

írta a panaszos.t...80 .....
Nos ez fog a legkevésbé sikerülni.
De ha már a másik 13 ból párat megszerez (megvásárol) azon a hatalmas telken és az ismeretlen nagyságú házon azt csinál amit akar.
Lehet még az elbirtoklást is valahogy kiügyeskedni.

Alapos # 2025.03.16. 12:43

tmsnmeth80 panasza:

ingatlanban nekem 34%, Anyukámnak 23% (Összesen 57%). Mi ketten egy oldalon állunk 57 százalékkal.

A fennmaradó 43%-on 13 tulajdonos osztozik, 1-8% közötti mértékben”.

Mind a 13 tulajt meg kell keresni ajánlatot tenni nekik a megvásárlásra.
Lesz aki bele megy lesz aki nem. Lépésről lépésre-tégláról téglára (hazánk soros nagyja szerint ) növelni kell a tulajdoni hányad nagyságát.

Habár az 57 % kal már meg is oszthatjátok az ingalant.
(kivett lakóház, udvar) (5636 m2) ingatlanban.
Ez egy hatalmas telek...a szokásos 600 és 1000 nm helyett.Kérdés mekkora a lakóingatlan.
De azt is felezni.
Tehát megosztani, aztán használni vagy értékesíteni.

A másik 13 tulaj aztán azt tesz amit akar vagy tud.

Alapos # 2025.03.16. 12:21

Pi.ez:

Az ingatlanok alaprajzi körvonala látszódik a hivatalos térképmásolaton. Ezt a térképmásolatot bárki lekérheti az Ügyfélkapun keresztül a "Földhivatali ügyintézés" részben, 2400 Ft/db áron, csupán a települést és a helyrajzi számot kell tudni hozzá.

A lekérés után kapunk egy PDF-et, amin az ingatlan és körülötte lévő pár ingatlan/utca vetületi rajza látszódik.

Nos ez a vetületi rajz eléggé sematikus, a körvonal látszódik,de ezen kívül más semmi. Erősen fogalmazva egy kalap sz'rt sem ér-
Kivétel a földhivatal amely 2400 ft -ra taksálja.

Alapos # 2025.03.16. 12:10

osztap#2025.03.15. 13:21
olvastam tegnap ezt az ajánlatot: https://komkel.blog.hu/…erkepmasolat

Sok hasznos van benne,de azért a KK mester kissé túltolja a biciklit.
Na majd kielemezem.

tmsnmeth80 # 2025.03.16. 10:43

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

Sose gondoltam, hogy ilyen helyzetbe kerülök. Én mint laikus, nem tudom mi lenne a helyes a döntés. Szeretném, hogy ha 100%-ban a miénk lenne az ingatlan, a lehető legegyszerűbben. Ti melyik módot javasoljátok?

osztap # 2025.03.16. 07:52

tmsnmeth80,

Ha véletlenül megtalálom mind a 13 tulajdonost, ekkor kötelező, hogy mind a 13 egy Ügyvédi irodában aláírja az adás vételi szerződést, vagy más módon (például hivatalos levelezésben) eladják nekem?
Levelezés nem megy, mert az ügyvédnek azonosítania kell az eladót, ami postán keresztül nem lehetséges. Tehát vagy megjelenik az eladó az ügyvédnél, vagy az ügyvéd távazonosítja internetes videóhívással.
Nem muszáj mindenkinek egy szerződésben lennie, lehet több külön szerződés is. Sőt, az sem kell, hogy az adott szerződést mindenki egyszerre írja alá, lehet más napokon is, csak írja alá minden szerződő fél.

A tulajdonosok aktuális címeit ki tudod kérni egy hatósági bizonyítván formájában a kormányablakban a tullappal, arra hivatkozva, hogy meg akarod szüntetni a közös tulajdont. A gyakorlat nem egységes, nem minden kormányablak adja ki így. Ha a tied nem, akkor keress egy másikat, pl. Budapesten.

A perindítás költsége attól függ, mit kérsz pontosan. A pertárgyérték meghatározásához olvasd el a 15. pontot az elején és a kommentárját is alul, itt:
https://kuria-birosag.hu/…-pk-velemeny
Az Illetéktörvény 42. §-ban vannak a százalékos mértékek,a pertárgyérték függvényében.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

osztap # 2025.03.16. 07:24

LIAN,

A közös tulajdonosok között a használat rendezéséről van rendelkezés a Ptk-ban. A használatot a bíróság rendezheti. Tiszta sor.

Az épületek feltüntetéséről nincs a Ptk-ban hasonló szabály. Az a hatóságra és az építtetőre tartozik. Ez megnehezíti a dolgot. A helyedben azzal érvelnék, hogy (i) károd keletkezett, mert x Ft-tal jobb árat tudsz elérni, ha bankhiteles vevőknek is árulhatod az ingatlant, mintha csak készpénzes vevőknek tehetnéd, (ii) a bank csak akkor ad hitelt a vevődnek, ha az épületek fel vannak tüntetve a térképen, (iii) a társtulajdonosod szerződésen kívüli kárt okozott Neked, amikor úgy bővítette az ingatlanát, hogy azt nem tüntette fel a térképen. Kérem, hogy kötelezze a bíróság a feltüntetésre adott határidőig, annak elmulasztása esetén x Ft megfizetésére Neked.
Látod mi a gond? Az x Ft-ot, de még a kár létét is igen nehéz bizonyítani. Az nem elég, hogy "a vak is látja", valami elemzés, statisztika, stb kéne. Aztán, pl. nem tudom, hogy mikor történt a bővítés, és mikor szereztél arról tudomást. Lehet, hogy annyira régen volt, hogy elévült, vagy magad is úgy vetted a házad, hogy az a bővítés már ott volt a társtulajnál - akkor miért nem nézted meg? Szóval elméletben sikerülhet, de a valóságban szerintem igen kicsik az esélyeid.

Természetesen a gazdasági épület bővítését is fel kell tüntetni a térképen. Miért ne kéne?

tmsnmeth80 # 2025.03.15. 20:20

,,akkor ez is elég ahhoz, hogy bíróságon közös tulajdon megszüntetése iránti keresetet beadjatok.,, Ennek kb mekkora a költsége? Itt akár dönthetnek úgy is a tulajdonosok, hogy lemondanak a javamra?

Ha véletlenül megtalálom mind a 13 tulajdonost, ekkor kötelező, hogy mind a 13 egy Ügyvédi irodában aláírja az adás vételi szerződést, vagy más módon (például hivatalos levelezésben) eladják nekem? Attól tartok, hogy ha meg is találom őket, akkor nem tudom őket, egy időben egy helyre szervezni. Főleg ha valamelyik külföldön él.

drbjozsef # 2025.03.15. 19:54

Milyen módszerek vannak ennek elérése érdekében?

Nevük, és a címük megvan - legalábbis az, amelyik szerepel a tulajdoni lapon.
Ez alapján már megkereshetitek őket, és megpróbálkozhattok a közvetlen tőlük való megszerzéssel.
Ha nem megy, vagy nem akartok ezzel pepecselni - 13 tulajdonos esetén a teljes siker lényegében kizárt -, akkor ez is elég ahhoz, hogy bíróságon közös tulajdon megszüntetése iránti keresetet beadjatok.

tmsnmeth80 # 2025.03.15. 19:12

Kedves Szakértők!

Van egy (kivett lakóház, udvar) (5636 m2) ingatlanban nekem 34%, Anyukámnak 23% (Összesen 57%). Mi ketten egy oldalon állunk 57 százalékkal.

A fennmaradó 43%-on 13 tulajdonos osztozik, 1-8% közötti mértékben.

Az ingatlant én és Anyukám tartjuk karban, állagmegóvás, javítások, udvar karbantartása, fűnyírás stb. A többi 13 tulajdonos egyáltalán nem járul hozzá sem pénzügyileg, sem máshogy az ingatlan állagmegóvásához, költségeihez. Számlákat gyűjtjük. Senki nem lakja az inagtlant. Rajtunk kívül nem jár oda senki. Több tulajdonost nem ismerünk és nem tudjuk hol laknak, viszont szeretnénk ha 100%-ban a miénk lenne az ingatlan.

Milyen módszerek vannak ennek elérése érdekében?

drbjozsef # 2025.03.15. 17:37

Tökmindegy. Mindenki ugyanazt olvassa, ha van valaki, aki tud ésvagy akar válaszolni, itt is tud.

LIAN # 2025.03.15. 15:06

Tudnátok segíteni? Pár napja még láttam gazdasági épület csoportot, de nem tudom, hogyan tudnék rákeresni.

LIAN # 2025.03.15. 14:49

osztap

Nem szeretnék pereskedni, de ott tarttotam, hogy beperelem őket , ha nem írják alá a valóságnak megfelelő új használati megosztást. és vázrajzot. Most ezt nem nagyon értem: a Bíróság nem fogja kötelezni, hogy megcsináltassa a bővítéssel kapcsolatos engedélyeket? Vagy a visszabontást, ha kell?

Gzadasági épületnél is kell engedély a bővítéshez? a 2-s nem lakás, hiába laknak benne 20 éve, vagy az is lehet hogy 60 éve:)

osztap # 2025.03.15. 13:21

LIAN,

Ez nem jó hír. Annyira nem, hogy a tulajdonosok együttműködése nélkül szerintem megoldhatatlan. Még ha lenne is együttműködés, akkor sem biztos, hogy menne, mert az országos és a helyi építési szabályok nem biztos, hogy engedik a bővítést. Olvasd ezt el:
https://komkel.blog.hu/…erkepmasolat

Reálisan: fel kell készülnöd arra, hogy csak készpénzes vevőknek tudod eladni a házad, és nekik el kell mondanod a valóságot. Ennek megfelelően, nem fogsz jó árat kapni érte.

LIAN # 2025.03.15. 11:06

Sziasztok,

Ismét LIAN vagyok, a 4 kis házas osztatlan közös tulajdon, régi, "elavult" használati megosztással. Kihívtam a földmérőt a 2-3 ház közötti sufni bontás miatt, hogy megcsinálja a térképhez a vázrajz módosítást. Kiderült, hogy a 2-3-4-es házhoz hozzáépítés történt:). Ebből egyedül a 3-asnak bővült hivatalosan a háza, de erről is csak az önkormányzati szemle az utolsó dokumentum 2015-ből, amivel a 3-as tuéajdonosa rendelkezik.

Mi a teendőm?

• A 3-as használatbavételi engedélyt ki tudom én kérni az Önkormányzattól? Vagy meg tudom nézni a Földhivatalban, hogy be lett-e nyújtva?
  • A 2-es-re mi a megoldás? A téglalalap alakú gazdasági épülete első frontjára hozzá lett építve 2x 30-40cm vastag fal - ezt látom kívülről, a bejárati ajtó beljebb van, ott nincs hozzáépítés, ott beugró van.

Ezek megoldásához kérnék szépen tanácsot.

Ui. Azt írta a földmérő, hogy nem vállalja a megbízást:(