Jogi tanács kérése

Vadsuhanc # 2018.11.21. 14:01

Kedves KBS!

Annak idején édesanyámtól felszámolási eljárásban általam örökölt tartozással kapcsolatban feltett kérdésemre is ezt írtad. Egy oldalas végrehajtási lap visszavonására irányuló kérelmemre a Törvényszék a végrehajtási lapot jogerősen visszavonta. Több mint 10 millió forintot nem kellett kifizetnem. Ennyit a hülyeségről. Ha rád hallgatok fizethetném.

A kérdésedre elmondom, hogy a kölcsönnel kapcsolatosan az a problémám, hogy a végrehajtást kérő jelenleg 4.645.387. Ft-tal kér többet mint ami megilletné. Szakértői vélemény a kezemben. ( nem én számoltam ki )

Ahhoz, hogy végrehajtást megszüntetése vagy korlátozása iránti pert indítsak azt megelőzően a rendelkezésemre álló jogorvoslati lehetőségeket ki kell merítenem, így a végrehajtási záradék törlése iránti kérelmet is megpróbálom a Vht 41.§.-t megelőzően.

Szóval nem kizárólag a fizetés alól történő kibújás a célom, hanem az hogy annyit fizessek ami jár.

Még mindig tisztelettel irányodban.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.21. 13:42

Ugye, hülyéskedsz? Vagy nem kaptad meg a kölcsönt, és mégis végre akarják hajtani rajtad?

Vadsuhanc # 2018.11.21. 13:33

Köszönöm oligaliga!

Véleményed szerint a szerződés megkötése és a szerződés hatálybalépése között általam tett tartozáselismerő és egyoldalú kötelezettségvállalást tartalmazó nyilatkozat megfelel-e a törvényi előírásoknak?

A nyilatkozat megtétele szintén a folyósítás feltétele volt. Ebből következik, hogy a szerződés hatálybalépését megelőzte.

Gondolok itt arra, hogy a nyilatkozat megtételekor még nem volt tartozásom, a közjegyzői okiratban szereplő szerződés még nem lépett hatályba.

Végrehajtási záradék törlése iránti kérelmet szeretnék előterjeszteni.

oligaliga # 2018.11.21. 13:25

Igen, adós vagy, de a teljesítésre csak a hatálybalépés után vagy köteles.

Vadsuhanc # 2018.11.21. 12:55

Kedves oligaliga, KBS, gerbera317!

Először is elnézést kérek Tőletek és a túráztatásért. Megtaláltam a szerződésben:

.." A hatálybalépés napja az a nap amelyen a jelen szerződés valamennyi érvényes mellékletét és azok mellékleteit a Bank átvette.."

Azért rákérdezek biztos ami biztos alapon:

A szerződés megkötése után de a szerződés hatálybalépése előtt adósnak vagyok-e tekinthető?

Ismételten elnézést kérek és megköszönném, ha esetlegesen válaszolnátok a kérdésemre.

wers # 2018.11.21. 12:09

Miért fontos ez most neked? Sürgősen. (csak, hogy értsem, mi múlik rajta)

oligaliga # 2018.11.21. 12:09

Ettől még nem lesz a szerződés hatályba lépésének feltétele a te teljesítésed.

Vadsuhanc # 2018.11.21. 12:06

Kedves olialiga!

A problémám az, hogy a kölcsön folyósításának feltételei között az első pontban ez áll:

.." Ha a szerződés hatályba lépése megtörtént..."

Ebből következtetek arra ( lehet tévesen ), hogy az aláírás napja nem azonos a hatálybalépés napjával, hiszen a hatálybalépést a folyósítás feltételekén szabja meg a szerződés.

oligaliga # 2018.11.21. 11:53

Vadsuhanc

A hatályos szerződés alapján a felek teljesítési kötelezettsége beáll, vagyis amíg nem hatályos, addig egyik fél sem követelhet a másiktól.

Ha az egyik fél teljesítése a másik fél teljesítésétől függ, az egyik fél addig nincs késedelemben, amíg a másik fél nem teljesít.

A te esetedben:

Az érvényes és hatályos szerződésben vállaltad, hogy bizonyos dolgokat teljesítesz a kölcsön folyósításáért cserébe. Ha nem teljesítetted, akkor a bank sem köteles a kölcsönt folyósítani. Ha megtette, az az ő kockázata. Ha a feltételek teljesítésével késedelembe esel, akkor a bank akár fel is mondhatja a kölcsönszerződést, vagyis még a folyósítás előtt megszünteti.

Egészen pontosan mi a kérdésed a szerződéssel kapcsolatban? Ha a lakásbiztosításra kérdezel, az nem csak a folyósítás, de a szerződés fenntartásának feltétele is szokott lenni.

Vadsuhanc # 2018.11.21. 11:43

Kedves olialiga!

Pont ezt nem értem sajnos. A szerződésben a bank a folyósításhoz feltételt szab meg nekem. Ha nem teljesítem a feltételeket nem folyósít. Érvényes így a kölcsönszerződés? Mert a szerződés szerint jogviszony keletkezett közöttünk a szerződés aláírásával viszont pénzt nem kapok.

Teljesítem a feltételeket akkor a bank folyósít, de a szerződésben foglaltak szerint azaz nem a szerződés napján, hanem amikor a feltételeket teljesítettem.

Vagy például, ha nem teljesítem a mai napig sem a feltételeket a szerződés hatályos marad, és ugyanazon feltételekkel kell folyósítania? ( pld volt csak )

Tényleg nem értem.

wers # 2018.11.21. 11:41

(Szerintem nem is tudod, hogy mit jelent az, hogy "hatályosul".)
Ne izgulj, én sem, de nagyon nem zavar :)

oligaliga # 2018.11.21. 11:29

Vadsuhanc

A kérdés maga hülyeség. A leírásod alapján nem a szerződés hatályba lépése, hanem a bank teljesítése az, ami feltételtől függ. A kettő nagyon nem ugyanaz.

Vadsuhanc # 2018.11.21. 11:28

Kedves KBS!

(„Szerintem nem is tudod, hogy mit jelent az, hogy "hatályosul".)

Így van. Pontosan ezért kérdezem.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.21. 11:17

Sürgős. Tizenhárom év után. ROFL

Különben is, mi a jelentősége? (Szerintem nem is tudod, hogy mit jelent az, hogy "hatályosul".)

Vadsuhanc # 2018.11.21. 11:10

Tudna esetleg valaki érdemben segíteni. Sürgős lenne. Köszönöm.

Vadsuhanc # 2018.11.21. 08:46

Kedves gerbera317!

A szerződés nyilván létrejött azzal, hogy a feltételeket teljesítettem. Viszont számomra nem egyértelmű, hogy a szerződés mikor hatályosult azaz honnan kell számolni a határidőket.

A szerződés megkötésének a napjától vagy a folyósítás napjától álltak be a szerződésben foglalt a kölcsönnel kapcsolatos kötelmek, tekintettel az általam leírtakra, hogy a bank a kölcsön folyósítását az általa meghatározott feltételek teljesítése esetén vállalta.

gerbera317 # 2018.11.21. 08:18

Ja, hogy ez nem ma lesz, hanem 13 évvel ezelőtt volt? De akkor mire fel a kettős kimenetel?

Vadsuhanc # 2018.11.21. 08:06

wers hidd el így van /volt/

2005-ös évről beszélünk. A problémám az, hogy nem tudom mikor hatályosult a szerződés. A szerződés megkötésekor vagy a folyósításkor.

wers # 2018.11.21. 08:02

Melyik bank ez? Előre jutalékot? A tulajdoni lapot már bírálat előtt szokták kérni.
Rosszul kezdődik.

Vadsuhanc # 2018.11.21. 07:37

Tisztelt KBS, Tisztelt gerbera!

A mai napon kötök egy kölcsönszerződést a bankkal. A szerződésben a bank a kölcsön folyósításának feltételeként meghatározza a biztosítás megkötését, a folyósítási jutalék befizetését, tulajdoni lap becsatolását stb.

A feltételeket teljesítem öt nap alatt azok teljesítését a bank igazolja, majd a kölcsönt két nap múlva folyósítja.

Ezért a kérdésem, hogy a szerződés mikor hatályosul mert pld mi történik a szerződéssel, ha nem teljesítem a szerződésben vállalt feltételeket?
( értem, hogy akkor nem kapok kölcsönt, de a szerződés örök érvényű marad? )

gerbera317 # 2018.11.21. 06:55

Ha a szerződés a megkötéssel nem válna hatályossá, akkor neked nem kellene a szerződésben vállalt feltételt teljesítened.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.20. 17:57

Nem hiszem, hogy ez az igazi kérdésed. Mi a konkrét problémád?

Vadsuhanc # 2018.11.20. 15:36

Tisztelt Fórumozók!

Mikor lép hatályba egy szerződés, ha azt a mai napon aláírjuk, de az egyik szerződő fél a teljesítés feltételeként az aláírt szerződésben egy adott dolgot meghatároz, feltételül szab nekem egy dolgot ahhoz hogy teljesítsen.

A mai napon lép hatályba amikor megírtuk a szerződést vagy majd csak akkor ha a szerződésben vállalt feltételt teljesítettem?

Szomorú örökös # 2018.11.20. 05:27

aequumF1

Köszönöm az észrevételt, de légyszíves nézd meg az időpontokat is.

Attól, hogy az egyik topikban nem válaszolnak neked azonnal, az nem jelenti azt, hogy a többi topikot is tele kell szemetelni ugyanazzal a kérdéssel. Látod, ha türelmes vagy, akkor kapsz választ is. Te viszont a legkevésbé sem voltál az! Ezt itt a fórumon nem igazán csípik.

Vadsuhanc # 2018.11.19. 18:39

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy egy jognyilatkozat pontosan mitől lesz címzett jognyilatkozat.