Jogi tanács kérése

szlaci1 # 2011.03.04. 07:46

Aban szeretnék tanácsot vagy segitséget kérni,18 éven keresztül egyéni vállalkozó voltam.Az utolsó években nemigazán volt munkám.Igy a járulékaimat sem tudtam fizetni.3700000 ft ot követelnek a kamatokkal eggyüt.2009 fe­bruárban megszüntettem a vállalkozásomat­.Most 2011 ben jelzálogot tettek az autómra és a lakásomra.Munkám továbra sincs tehát hiába szeretnék nemtudok fizetni két szaközép iskolás gyerekem van,hitelekből és kölcsönökből vergődünk.Mit tehetek? Kirakhatnak bennünket az utcára?
Hova forduljak segitségért? Tanácsaikat előre is köszönöm. Szlaci

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.04. 08:11

Janoka: igen, igen. De hogy eredményes is legyen a követelés, ahhoz mind a kettőnél fenn kell állnia meghatározott feltételeknek.

pazs # 2011.03.04. 09:21

egyenes.ági: márpedig ha azt gondoljátok, hogy van teher, akkor pont hogy vissza kéne menni ehhez az ügyvédhez minden papírral együtt. Ez tényleg nem az a kategória, ahol ügyvéd nélkül érdemes lenne barkácsolni (vö. tévészerelés).

guba # 2011.03.05. 12:11

Egyenes ági, ez az ügy mitől olyan bonyolult? Azok a terhek, amelyek nem kerültek bejegyzésre, nem váltak dologi hatályúvá, vagyis a jóhiszeműen, ingatlannyilvántartásban bízva szerző harmadik féllel szemben hatálytalanok.
Ettől bújt az ágy alá az összes hivatalos személy, rendőr és katona?

kortvelyesine # 2011.03.05. 13:05

Segítséget szeretnék kérni!
2010. december 24-én délután férjem közúti balesetet szenvedett. Egy román állampolgárságú személy okozta a balesetet, melyet ott a helyszínen el is ismert a rendőrség előtt. Erről szóló határozatot a rendőrség még januárban elküldte neki a romániai lakcímére. Érdeklődésünkre a rendőrség közölte, hogy a mai napig nem érkezett vissza a papír, hogy átvette volna a határozatot, így addig nem jogerős az ítélet. A biztosító pedig kérte a jogerős rendőrségi határozat benyujtását tőlünk. Addig nem rendezik a kárt. Sajnos pénzünk nincs, az autót totálkárra vette a biztosító. Mit tehetünk ebben az esetben. Végtelenül el vagyunk keseredve mindketten. Így is nagy a kár, most meg tehetetlenül állunk, hogy még csak a kártérítés is kérdéses. Kérem segítsenek!

guba # 2011.03.05. 14:28

Az értelmes szóra valóban nagy szükség van, és ameddig nem írod le értelmesen, hogy mi van és ehhez képest mit szeretnél, addig hiába várod a tanácsot.

Kalim Pál # 2011.03.05. 17:31

Csak, hogy tiszta képet lássunk:
Arról van szó, hogy a lányod vásárolt egy telket, amire szeretne építkezni, de kiderült, hogy a telken egy vezeték megy keresztül?

Az interneten található idézetek legnagyobb baja, hogy nehezen ellenörizhetö a hitelességük. /Petöfi Sándor/

ngfh # 2011.03.05. 17:53

Tisztelt Fórumozók!

Egy nagy gonddal fordulok önökhöz.

kb 5 éve mostohaanyámnak és testvérének, vettem fel hitelt. Én 400 km-re lakok töllük, faterom miatt vettem, fel mert míg nem mentem bele addig ő itta a levét az állandó cirkuszokkal.
Hitel felvétele úgy zajlot, hogy küldjek haza minden szükséges iratott ők intézik, csak kezesnek kell lennem és aláírni, mikor megkapják. Mikor el volt intézve eljöttek értem elvittek a bankba (lakóhelyemtől kb 350 km-re). a bankba derült ki, hogy nem kezes leszek, hanem enyém a hitel kezes nélkül. Fateromék októberben elváltak, és kb azóta mostohaanyám nem is fizeti a hitelt amiből még kb 2 év hátra van, illetve már egy szép összeget ki kellett fizetnem ami elmaradás volt.

A kérdés tudok ezzel valamit csinálni, valahogy behajtható rajta a pénzem?

Mikor a hitelt felvettem még volt megtakarított pénzem valamennyi, ami még utána 1-2 évig gyarapodott, és idáig ő fizette a hitelt.

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel: ngfh

guba # 2011.03.06. 11:59

Ha a telek ilyen formán alkalmatlan a céljaitok megvalósítására, akkor el kell állni a szerződéstől, esetleg megtévesztésre hivatkozással megtámadni. A kettő mehet akár párhuzamosan, vagylagosan is.

guba # 2011.03.06. 12:01

A kérdés tudok ezzel valamit csinálni, valahogy behajtható rajta a pénzem?

Követelheted rajta, de hogy behajtható is lesz-e, azt innen megmondani nem lehet.

Kalim Pál # 2011.03.06. 15:48

egyenes.ági:
A teleknek értelemszerűen alkalmasnak kell lennie az övezeti besorolásnak megfelelő építmény elhelyezésére. Két eset lehetséges:

1. A telek alatt húzódó vezeték alkalmatlanná teszi a telket az övezeti besorolásának megfelelő építmény elhelyezésére, ebben az esetben az adásvételi szerződés megtámadható.
  2. A vezeték nem befolyásolja az épület elhelyezését, ebben az esetben is megtámadható a szerződés (lényeges körülmény elhallgatása az eladó részéről), de az eredeti szándék (az építkezés) megvalósítható, tehát nincs probléma.

Az interneten található idézetek legnagyobb baja, hogy nehezen ellenörizhetö a hitelességük. /Petöfi Sándor/

guba # 2011.03.06. 18:30

A vezeték nem befolyásolja az épület elhelyezését, ebben az esetben is megtámadható a szerződés (lényeges körülmény elhallgatása az eladó részéről), de az eredeti szándék (az építkezés) megvalósítható, tehát nincs probléma.

Ha már megtámadja a szerződést, akkor azért ne építkezzen, mert ha eddig nem volt, akkor majd lesz probléma. :)

ngfh # 2011.03.07. 03:57

Tisztelt Guba!

Milyen formában követelhetem, és milyen esélyekkel?

Szasza82 # 2011.03.07. 07:07

Egy olyan kérdésem lenne hogy a családi házban ha kárt okoz valaki (aki jelenleg még élettárs de tulajdonjoggal nem rendelkezik), akkor a biztosító már nem fizet ugye hiszen megállapítható az elkövető személye.
Mert fenyegetőzik ilyennel és nincs is jelenleg a házon biztosítás.

guba # 2011.03.07. 07:17

Fizetési meghagyás kibocsátásával követelheted, közjegyzőnél. Arra jók az esélyeid, hogy a követelésed végrehajthatóvá váljon, hogy a végrehajtás mennyire lesz sikeres, az az adós anyagi helyzetétől függ.

Kalim Pál # 2011.03.07. 20:49

guba:
Jogos az észrevétel, nyelvtanilag nem voltam egészen pontos. :-) Természetesen úgy értettem, hogy választhat: vagy megtámadja a szerződést, vagy hagyja a fenébe és felépíti a házat.

Moodswing # 2011.03.10. 18:19

Jó estét kívánok!

Információt szeretnék kapni egy számunkra különleges ügyben, mivel a rendőrségen nem tudtak információt adni a következő esetben:

egy 2010-11. hónapjában eltűnt személyről van szó, akit a rendőrség állítása szerint 98 %-ban megtalált a közelmúltban. Az "eltűnt" személy fiát behívták a rendőrségre azonosítás végett, de hihetetlenül rossz fényképek alapján nem lehet konkrétan beazonosítani.
(A holttestet nem mutatták meg mert olyan rossz állapotban találták meg.)
Most DNS vizsgálat következeik, melynek átfutási idejét fél évre állapították meg.
A XXI. századba!!!!!!!!!!!!!!!!
A holttest egy egészségügyi intézményben van.
Azt, hogy kit terhel a holttest tárolási díja a DNS vizsgálat elvégzésééig a rendőrségen nem tudták megmondani.
Sok kérdés van amire nem kaptunk választ többek közt ez az egyik.

Kíváncsian várom a hozzászólásokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.10. 20:03

Az örököst.

Kriszti72 # 2011.03.11. 16:50

Jó napot mindenkinek!

segítségre lenne szükségem gyerektartás ügyben.A múlt évben egyezség útján meglett állapítva fix 25000 összegű gyt.
De az apa nem fizette és ezért rendőrségi feljelentést tettem tavaly augusztusba.A rendőrség továbbadta az ügyészségre vádemelési javaslattal de az ügyészség ez év március elején visszaadta a rendőrségre további nyomozásra.Mint megtudtam a vagyoni helyzetét vizsgálják.

És itt a gondom mivel semmi nincs a nevén se a kocsi a lakás önkormányzati és biztonsági őrként 4 órás munkaidőre van bejelentve 38000 ezer forintos jövedelemmel.
Amikor a gyt.meg lett állapítva akkor a munkaügyi felügyelőség ellenőrizte a céget és az apát és megállapították hogy 12 órát dolgozik.A céget többször felszólították hogy jelentsék be teljes munkaidőre nem nem tette a cég.
Én időközbe végrehajtóhoz fordultam és elkezdte a cég vonni a pénzt de mivel kevés a bejelentett jövedelme nem tudják vonni az egész összeget,sem a hátralékot és így minden hónapba több a tartozás.
Szeretném bebizonyítani hogy nem 4 órát dolgozik,és visszaél azzal hogy a cég nem jelenti be.

A rendőrség nem kérte be a munkaügyi felügyelőség határozatát és jegyzőkönyvét amiben az apa el is ismerte hogy 12 órákat dolgozik. Csak jövedelem igazolást kért amiben a cég ugye a 4 órás munkaidőt igazolta le.
Kinek Írjak hogy kérjenek be őrnaplótól kezdve mindent ami igazolja hogy valójában nem 4 órát dolgozik.
És az ügyészség ezt figyelembe veszi vagy nem számít?
Mert hiába vizsgálják a vagyoni helyzetét semmi nincs a nevén? Eltitkolt jövedelme az van.

ObudaFan # 2011.03.11. 21:34

A rendőrségtől kérd továbbra is. És az sem baj, ha bejelentesz pár embert, akik tanúként szóba jöhetnek.

Kishegyek # 2011.03.12. 20:42

Szép estét Mindenkinek!:)

Kedves Fórumozók a segitségeteket szeretném kérni!
Idős beteges szüleim vannak. Apukám 86 éves, több betegsége van többek között asztmás, csak oxigénpalackkal tud lélegezni, anyukám 85 éves, parkinson kóros, depresszió, stb. Sajnos anyukámnak 24 órás felügyeletre van szüksége!!
Két testvérem van, eddig felváltva gondoztuk őket.
Nekem most nov. végén megszünt a munkaviszonyom. Képtelenség elhelyezkedni az én koromban /56 év/.
Sajnos mindenhol "falnak" ütköztem az álláskeresésnél.
Eddig csak olyan munkahelyeken dolgoztam, ami mind becsődölt, megszünt. Ugy látszik viszem magammal a csődöt.
De nem is ez a legfontosabb, hanem a szüleim....
Hallottam, hogy van egy olyan lehetőség, hogy "ápolási dij" /nem biztos, hogy ez a pontos neve/
Hogyan tudnám én ezt igénybe venni, mik a feltételei??
Én most augusztusig munkanélküli vagyok.
Köszönöm segitségeteket, további jó munkát kivánok!!

Hupikék # 2011.03.12. 21:27

T. Kishegyek!
Az önkormányzatnál érdeklődjön!

1993. évi III. törvény
a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Ápolási díj

40. § Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás.

41. § (1) Ápolási díjra jogosult - a jegyes kivételével - a hozzátartozó [Ptk. 685. § b) pontja], ha állandó és tartós gondozásra szoruló

1. súlyosan fogyatékos, vagy
  2. tartósan beteg 18 év alatti

személy gondozását, ápolását végzi.

(2) Az ápolási díjat - a 43/B. § (1) bekezdésében foglaltak kivételével - az ápolást végző személy lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője állapítja meg.

(3) Az (1) bekezdés alkalmazása során

1. súlyosan fogyatékos személy az, akinek

aa) segédeszközzel vagy műtéti úton nem korrigálható módon látóképessége teljesen hiányzik, vagy aliglátóként minimális látásmaradvánnyal rendelkezik, és ezért kizárólag tapintó - halló - életmód folytatására képes,

ab) hallásvesztesége olyan mértékű, hogy a beszédnek hallás útján történő megértésére és spontán elsajátítására segédeszközzel sem képes és halláskárosodása miatt a hangzó beszéd érthető ejtése elmarad,

ac) értelmi akadályozottsága genetikai, illetőleg magzati károsodás vagy szülési trauma következtében, továbbá tizennegyedik életévét megelőzően bekövetkező súlyos betegség miatt középsúlyos vagy annál nagyobb mértékű, továbbá aki IQ értékétől függetlenül a személyiség egészét érintő (pervazív) fejlődési zavarban szenved, és az autonómiai tesztek alapján állapota súlyosnak vagy középsúlyosnak minősíthető (BNO szerinti besorolása: F84.0-F84.9),

ad) mozgásszervi károsodása, illetőleg funkciózavara olyan mértékű, hogy helyváltoztatása a külön jogszabályban meghatározott segédeszköz állandó és szükségszerű használatát igényli, vagy állapota miatt helyváltoztatásra még segédeszközzel sem képes, vagy végtaghiánya miatt önmaga ellátására nem képes

és állandó ápolásra, gondozásra szorul;

1. tartósan beteg az a személy, aki előreláthatólag három hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolást, gondozást igényel.
GYÉM # 2011.03.13. 13:21

Érdeklődni szeretnék,mik a jogaim vagy mit tehetek?
Volt egy tárgylásom 3napja Tartásdíj megemeléséről szólt.Mindenki tudja ez hogyan zajlik apuka mindent bizonyit hogy földönfutó.
Röviden:7 éves a gyerek,2és fél évig meg sem nézte,utánna már el akarta vinni,számomra érthetetlen miért. Igen az én bosszúállásomra,szeretné a gyereket felhasznállni.Az 5 év alatt ugy látogatta 3 havonta egyszer kb 2 órára,volt hogy 8 honapig nem jött.
Soha nem hozott neki semmit nem érdeklődött felölle egyszóval nincs rá szüksége én elfogadom.
A problémám az a 3 napja történt tárgyaláson ami 3 óra hosszán át tartott,és kb 2 órán keresztül ócsárolt engem apuka,és vádolt valotlan dolgokkal. A bírónő ezt mind halgatta én meg sem szolalhattam,nem adott szót vagy kérdezett volna valamit, Én a gyerekröl szeretem volna beszélni és a költségeiről hiszen azért mentünk oda,de az hogy sértegessen és pocskondiázzon ez normális dolog? A birónő részéről elfogadható? Ráadásul jegyzőkönyvbe is kerültek az ő hamis,vádaskodó 2 órás beszéde. Már elnézést ha fel van háborodva hogy fizetni kell miért engem bánt,vagy ezt én köteles vagyok végighallgatni szó nélkül?
A gyermekről nem beszélt arra nem volt ideje.
Tudna nekem valaki tanácsot adni mit tudok ezzel kezdeni?

1. A tárgyalás levezetése abszolult nem volt etikus és egyenjogú.Hová fordulhatok ez ügyben?
2.Az az ember miért akarja elvinni akit nem ismer és a gyermek is fél tőlle,pedig ő ezzel fenyeget.
Kérem valaki segíitségét.
Egy elkeseredett anya.

ObudaFan # 2011.03.13. 13:29

Ha ez az "elvinni akarja" azt jelenti, hogy viszontkeresetet terjesztett elő a gyermek nála való elhelyezésére, akkor ott az ügyhöz tartozóak azok az állításai, amelyek a nevelésre való alkalmasságoddal kapcsolatosak. Más kérdés, hogy ezeket bizonyítani neki kell.

GYÉM # 2011.03.13. 13:45

Már bocsánat,300 km-re lakunk egymástól nem tud róllam semmit csak amit fantáziál maximum,ezért alaptalan vádak amiket mondott.Hogyan jelent ki olyat valaki hogy tudomása van rólla? Honnan,miről? Nekem tanuim vannak a 7 év alatt hogyan neveltem,hogyan éltem egyedül,hozzáteszem. Ő a gyámüggyel fenyeget bár nem értem miért mert élettársi kapcsolatban született a gyerek és csak apasági elismeröt tett.
Fontos lenne a számomra olyan ítélet hogy a gyermek nállam van elhelyezve,vagy élettársi kapcsolatban ez nem fontos. De ha nem látogatta 7 évig,miért a gyermeket használja fel az én bosszuállásomra? Ebből nem csinálhatok pert,az alkalmatlanságára vonatkozólag?