nyomdai állampapír öröklés

osztap # 2025.02.10. 10:30

drbjozsef,

A kérdező leírása alapján nem tudom, hogy van-e általános örökös nevezve a végrendeletben. Meg lennék lepve, ha a végrendelet csak az ingatlanban levő ingóságokról rendelkezett volna, azokat egy örökösre hagyva. Nem lehetetlen, de furcsa volna az örökhagyó részéről. Várnám, hogy lenne legalább egy másik végrendeleti örökös is, aki vagy más, felsorolt vagyontárgyakat örököl, vagy általános örökösként, az örököhagyó minden más vagyonát. Majd a kérdező megmondja.

drbjozsef # 2025.02.10. 10:04

Nekem meg nem tűnik konzekvensnek így sem osztap válasza : szerinte igen, meg kell külön jelölni az értékpapírokat, ugyanakkor, ha nincs ilyen, akkor elsősorban a végrendeleti általános örökös örökli. De hát szerintem pont ez volt a kérdése a kérdezőnek, a "megjelölt" örökös az ő kérdéseben szerintem nem harmadik személy, hanem pont azt kérdezi, hogy a végrendeleti örökös kapja-e ezeket is, vagy sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.10. 06:11

Magam részéről vagyonjogi szempontból azt, ami nem ingatlan, ingónak tekintem. És azt hiszem, ez a fősodor értelmezése. (Dogmatikailag valóban nem precíz, de a gyakorlat számára használhatóbb.)

Más kérdés, hogy a konkrét megfogalmazás, hogy ti. "az ingatlanban található összes ingóság" tényleg inkább nem foglalja magában a nem dolog követeléseket. A bankszámlaegyenleget, üzletrészt, más hasonlókat sem. A favor testamenti - és nem a dogmatiaki tisztaság miatt.

Sophia2005 # 2025.02.10. 04:54

Ha a végrendelet kifejezetten tartalmazza, hogy az ingatlanban lévő összes ingóság az örököst illeti, akkor általában nem szükséges külön említeni a papírokat. Azonban, ha ezek jogi vagy pénzügyi jelentőségű dokumentumok (pl. szerződések, értékpapírok), akkor érdemes egyértelműen megjelölni őket a későbbi viták elkerülése érdekében.
https://stimulationclicker.com

osztap # 2025.02.09. 18:15

"Szerintem a megjelölést magát lehet kiterjesztően értelmezni" ->> Helyesen: "Szerintem a megjelölést magát NEM lehet kiterjesztően értelmezni"
Elgépeltem.

osztap # 2025.02.09. 11:49

zsuzso1995,

Szerintem igen. Mégpedig azért, mert az "ingóság" a dolgok egyik fajtája. Az értékpapír pedig nem dolog. hanem jognyilatkozat (Ptk. 6:565. §).

Az igaz, hogy az értékpapírra alkalmazni kell a dologra vonatkozó szabályokat (Ptk. 5:14. §). De itt a végrendelet csak megjelöli a vagyon egy részét (az ingatlanban levő ingóságokat), és utóbb arról rendelkezik. Szerintem a megjelölést magát lehet kiterjesztően értelmezni, a végrendeletbe külön bele kellett volna írni, hogy "az értékpapírokat pedig XY-ra hagyom". Ennek hiányában azokat a végrendelet szerinti általános örökös örökli, ha olyan nincs benne, akkor pedig a törvényes öröklése rendje szerinti örökös. Ptk. 7:30. §
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

zsuzso1955 # 2025.02.09. 08:22

Kedves Fórum!
Ha a végrendelet tartalmazza, hogy az ingatlanban lévő összes ingóság a megjelölt örököst illeti, kell e külön emliteni a papirokat.
Köszönettel
Zsuzso