Sziasztok,
Végső elkeseredettségemben fordulok a fórumhoz. Megmondom őszintén volt egy pár vízműves ismerösöm, de mindenki csak pillázva nézi, hogy mi a fene van, sose hallottak ilyet. hátha valaki találkozott már ilyennel:
Most vettem egy házat 2024-ben ami összközművesként volt hirdetve, de kiderült hogy a bevezetett csatorna illegálisan van rákötve jelenleg. Ez akkor derült ki amikor birtokbaadás után át akartam írni a vizet/csatornát.
Az előző tulajt 2023-ban kötelezte az önkormányzat, hogy mivel kiépült az utcában csatorna ezért haladéktalanul csatlakozzanak rá. A volt tulaj beadott papírokat az önkormányzatnak, vízműveknek és befizette a hozzájárulási díjakat + tervező vállalkozóval megterveztette és lepapírozta de a vízművek valami hiánypótlásra szolította fel őket a szolgáltatói hozzájáruláshoz amire nem reagáltak és 6 hónap után megszűnt automatikusan az eljárás. Na most innen jön a szívás, hogy közben 2024 lett és életbe lépett a csatorna rákötési moratórium az adott településen (mert a szennyvíztisztitó telep kapacitása nem elegendő) azaz ha esetleg szeretnénk újraterveztetni/lepapírozni akkor jelenleg erre nincs lehetőség. A vízmű azt kéri, hogy csatlakozzunk le az utcában lévő csatornahálozatról, mert így folytatólagosan mi is illegálisan használjuk és alakítsunk ki emésztőt saját költségen. Ha ennek nem teszünk eleget akkor addig fognak kötbérezni.
Mivel a vízművekkel nem jutottam dülőre és kötik az ebet a karóhoz, ezért a MEKH Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) fordultam panasszal, akik bekérettek minden kutyafülét a vízműtől, de arra a megállapításra jutottak, hogy nem tudnak mit tenni velük, mert anno nem ment végbe a folyamat.
Én úgy tudom, ha egy adott utcában ki van építve a csatornahálozat akkor kötelező rácsatlakozni (van is erre valami jogszabály) különben megbüntet az önkormányzat talajterhelési díjjal, de közben meg a vízmű felszólít, hogy csatlakozzak le könyörgöm akkor most ezt hogy oldjam meg? Ígyis-úgyis megbüntetnek? Nem tudok semerre se lépni.
Mindenhonnan lepattanok, mindenki szétteszi a kezét. Úgy érzem átvertek, de hiába van beleírva a szerződésbe, hogy az eladó kellékszavatosságot vállal és igény/per/tehermentes beszéltem ügyvéddel, de ő azt mondja max a csatorna újrabekötési díjat tudom rájuk terhelni + felmerülő költségek és az is hosszú pereskedés után...
Komolyan nem tudom elhinni! semmi nem védi a vevőt 2024-ben? Tegyük fel hogy 1.000.000ft a csatorna kivitelezés Akkor most saját költségen nyeljem le ezt az egészet? Ráadásul ha most el akarnám adni a házat akkor akkor kevesebb így az értéke, mint ahogy vettem.
Ilyen létezik? Ennyire védi a vevőt a magyar jog? Mit tudok tenni?