Jól gondolod...
Kommunális adó
Gondos,
Igen, ha a tartási szerződés biztosítására alapítottatok és bejegyeztek haszonélvezeti jogot, ami vagyoni értékű jog, akkor a kommunális adó alanya ti vagytok.
Ha a helyi rendelet szerint 70 év felettiek mentesülnek alóla, akkor nem kell fizetni. A tulajdonosnak sem.
Üdvözletem!
A lakóházunk tartási szerződés által egy fiatal rokonom tulajdonába került. Nekem a férjemmel közösen teljeskörű élvezeti jogunk van a lakóházra. Kérdésem, hogy az élvezeti jog vagyoni értékű jog-e. Ez a kommunális adó fizetése szempontjából érdekel. „Amennyiben az építményt/telket az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya.”
A helyi önkormányzat rendelete szerint a 70. életévét betöltött személy mentesül a kommunális adó megfizetése alól. Én is, férjem is elmúltunk 70 évesek. Amennyiben az élvezeti jog vagyonértékű jog, akkor én ( és férjem) az adóalany, viszont az életkorunk miatt mentesülünk az adó megfizetése alól.
Jól gondolom-e?
Köszönöm a válaszokat.
Zoli56,
Teljesen mindegy, ki fizette az adót.
A kommunális adó alanya : „A kommunális adó bevallására és megfizetésére az a személy vagy szervezet kötelezett,
aki/amely a naptári év első napján az építmény tulajdonosa, vagyis az ingatlan-nyilvántartásban
tulajdonosként szerepel.”
Az adóalany a gyermeked, az ő tulajdonát természetesen lefoglalhatják - és akár el is árverezhetik.
Zoli56
„a kommunális adótartozásom miatt lefoglalhatnak olyan gépjárművet aminek az üzembentartója vagyok és a tulajdonosa felnőtt gyermekem?”
Te írtad:
„Az ingatlan a gyermekem nevén van de kiskorú volt amikor tulajdonos lett, és mint gyámja én fizettem a kommunális adót és a többi költségeket is.”
Tehát úgy fest, hogy az a bizonyos kommunális adótartozás sem a te tartozásod, hanem a gyereké hivatalosan. Csak azért lehet a nevedre szóló adótartozás, mert te voltál-vagy a gyámja. Azonban az ingatlan, amire kiszabták, az egyértelműen a gyerekedé....legalábbis szerintem. Persze többet lehetne tudni, ha ismernénk itt kicsit pontosabban annak a határozatnak a tartalmát.
Első kérdésnek szántam. Az ingatlan a gyermekem nevén van de kiskorú volt amikor tulajdonos lett, és mint gyámja én fizettem a kommunális adót és a többi költségeket is. Amikor nagykorú lett továbbra is én fizettem a költségeket, gyermekem akkoriban tanult keresete nem volt, azóta munkahelye nem volt és jelenleg sincs.
Az ingatlanban hárman lakunk mint állandó lakosok, a gyermekünk, a feleségem / beteges 64 éves dolgozni már nem tud/, én pedig 67 éves nyugdíjas vagyok. Úgy gondolom, hogy akkor tudnák jogszerűen a lefoglalást alkalmazni ha a nevemről törölnék és a gyermekemre vetnék ki az adót, majd nemfizetés miatt lefoglalnák a szóban forgó járművet, ami egy 24 éves régi autó becsértékét 370ezer Ft-ban állapították meg. Több év elmaradásom van, gondolom így akar az Önkormányzat eredményre jutni.
Nem kerek a történet..
Valami adat hiányzik
Zoli56,
Nem, más tulajdonát a te tartozásod miatt nem lehet lefoglalni. Biztos csak a te tartozásod? Az ingatlan csak a te neveden van?
Jó napot kívánok.
Érdeklődöm, hogy a kommunális adótartozásom miatt lefoglalhatnak olyan gépjárművet aminek az üzembentartója vagyok és a tulajdonosa felnőtt gyermekem? A helyi Önkormányzat a mai napon kézbesítette a levelet ami szerint a mai nappal lefoglalják a járművet és egyidejűleg megkeresik a Kormányhivatalt azzal, hogy jegyezzenek be elidegenítési és terhelési tilalmat továbbá vonják ki a járművet a forgalomból. Ezt megtehetik?
Köszönettel; Zoli
Én is kaptam a zártkertemre barátságos 168 ezer ft befizetendőt.
Hivatkozva a bevezetett adóra amiről én sem tudtam.
Azt 5 évre visszanenőleg kérték+birság+kés.kamat. Fizettem.
Igen, kérhetnek késedelmi kamatot, mulasztási bírság is lehet (de nem valószínű).
suvi78
A jogszabályok ismerete az nem csak a hivatal kötelessége, hanem a tiéd is.
Egy ingatlan tulajdonosa vagyok 2009. óta. Most 2022-ben kaptam egy "Felhívás kommunális adatbejelentés benyújtására" című felhívást. Az Önkormányzat 2015.01.01-től vezette be a településen a kommunális adót. 2015-től eddig nem értesítettek semmilyen formában. Érdeklődnék, hogy mire számíthatok a bejelentés megtörténte után? Követelhetik e a 2015,2016,2017-re szóló adót, mert ezt már 5 évnél régebbi. Kérhetnek e késedelmi kamatot esetleg bírságolhatnak e. Véleményem szerint nem mulasztottam, mivel a vásárláskor még nem élt a kommunális adó, később pedig nem éretesítettek. Nem szoktam a rendeleteket olvasgatni, hogy van e valami újabb adó A lakcímemet bejelentettem 2009-ben
Haszónélvezője vagyok egy családi háznak és mivel a tulajdonos nem fizet semmit én töllem vonják le a 22.500Ft-ot.
Saját házam ami 1/1 arra csak 7500 Ft/fél év jógósan követelik a magasab összeget igen nem. Válaszukat előre is köszönöm.
A kommunális adó bevallásos alapon működik, vagyis a bevallást az adózónak kell benyújtania. Az adóhatóságnak joga van ellenőrizni, hogy a bevallást benyújtotta-e az adózó, de nem köteles mindenkit ellenőrizni. Ha ajár hivatalból, akár bejelentésre mulasztást észlel (azaz nincs bevallás, pedig kéne), akkor felszólít a kötelezettség teljesítésére. Nem ördögtől való dolog, és nem fáziskésés. Van, amikor egy ingatlanról nem egyértelmű, hogy a helyi szabályoknak megfelelő adókötelezettség vonatkozik-e rá.
Zoli56
Ahogy előttem írták: a 2021-es évre neked az adót megfizetned, a változásbejelentőt pedig add be.
Csak nem sűrűn teszik meg. Én voltam a kivétel.
„Nyilván pont ezért nem nézik a földhivatali nyilvántartást, ami egyébként nekik is lóvés játék.”
Szomorúka, nem, nekik nem fizetős. Szerintem alapból kötelességük megnézni, január 1-én ki a tulajdonos, mikor adóztatással, bejelentéssel macerálják az ügyfelet.
(mellesleg az adatbejelentést az örökléskor kellett volna kérni - lehet, hogy ezt hiányolja??? - nem derül ki, mikor örökölte)
Kérhet.
A helyi adó kivetése önkormányzati rendeleten alapul és nem azon,hogy lehet megközeliteni,és a tulaj használja vagy sem.
A tulaj ajándékozza el egy helybelinek,akkor nem lesz vele gondja.
Tisztelt Tagok!
Egy zempléni falu önkormányzata kérhet kommunális adót olyan belterületi lefelőnek minősírett terület után, melyet a tulaja soha nem használt es nem is fog? Be van nőve mind erdővel. A tulaj a nagyszülei után örökölte és messze él az adott falutól. Ha kell is fizetni ilyen területért, cserébe nem elvárható a tulaj részéről hogy legalább az odavezető utat biztosítsa az önkormányzat? Gazos-erdős területről van szó. Gépkocsival teljesen megközelíthetetlen, út soha nem fog hozzá vezetni, megművelhetetlen s eladhatatlan. Anno legelőként funkcionált...
Köszönöm a választ!
E.Zs.
Ja,és neked is van igazad mert csatoltak egy bevallást,hogy miből áll mennyi m2 az erdei kastélyom, ezután jött az összeg kivetése.
Hát azért nem egészen.
Engem most lepett meg az önkori adóügyi osztálya hogy a zártkertem után sziveskedjek már 5 évre visszamenőleg helyi adót és késedelmi pótlékot fizetni,mivel az X/2016 évi rendelet szerint adóköteles a vityillóm. A kacsaláb nem.
Bagatell 156 ezer ft-érdekében írtak nekem egy ajánlott levelet.
Szóval wers-nek igaza van.
wers
A kommunális adó nem automatikusan kerül kivetésre, hanem adózói bevallás alapján működik.
Nyilván pont ezért nem nézik a földhivatali nyilvántartást, ami egyébként nekik is lóvés játék.
Köszönöm mindenkineka válaszokat.
Van benne valami.
Gondolkodni ott sem lenne tilos....
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02