Szomorú örökös
„igazi skót garasoskodó tulajdonos”
Pontosan erről van szó....jól látod.
Szomorú örökös
„igazi skót garasoskodó tulajdonos”
Pontosan erről van szó....jól látod.
Alapos
„Lehet hogy eleve nem kívánatos bérlő vagy és így akar megszabadulni most tőled.”
Ez azért eléggé gusztustalan megjegyzés volt szerintem és abszolút nem is a tárgyhoz tartozott. Én inkább abba az irányba húzok, hogy egy igazi skót garasoskodó tulajdonos adta bérbe azt a lakást, aki azt hiszi, hogy még ezt a gombócot is le lehet tolni a bérlők torkán, nehogy már neki egy fillért is be kelljen ott ruháznia. Pedig tudnia kéne, hogy a lakás-bérbeadás ezzel is jár. Viszont szerintem inkább így elvesztik a jól fizető bérlőt és kereshet magának másikat helyettük.
Alapos
A kérdésem szempontjából teljesen mindegy, hogy bérlő vagy tulajdonos vagyok.... elvi kérdés volt
Abban meg biztos lehetsz, hogy a tulajdonos nem felejt el vastagon emelni minden évben.
Na a közepén csak kiderül, hogy bérlő vagy.
„ugyanis én a bérlő vagyok és nem a tulajdonos, és az általad írtakkal teljesen egyetértek”.
„ így várhatóan 6 év után költözés lesz a vége.”
Lehet hogy eleve nem kívánatos bérlő vagy és így akar megszabadulni most tőled.
Amit nem tudunk az a bérlet díj és a lakás érték arány. Ha 6 évig jó volt valószínűleg az elején biztos jó bérlet volt.
Vannak mafla tulajok aki elfelejtenek lakbért emelni.Pedig az elmúlt 6 évben volt infláció bőven....sőt lakás vonalon kiugró.
Köszönöm a válaszokat!
„Erre az az egyetlen helyes válasz, hogy a szerződés alapján semmiképp.”
Szerintem a Tht. és a Ptk. alapján sem.
Biztos talál könnyen új bérlőt úgy, hogy kér három havi kauciót meg 3 millió forintot a tetőfelújításra vagy épületszigetelésre...
„Ha olyan süsü módon működik a társasházi gazdálkodás, hogy ezeket nem fedezi a felújítási alap (mert mondjuk nincs is, vagy kimerült), akkor a tulajdonos. Tessék többségben megszavazni a közösköltség-emelést felújítási alap képzése végett, egyből rá lehet verni a bérlőre.”
Elvi szempontból ez sem helyes : a "közös költség" a Tht. szerint a fenntartásra, üzemeltetésre való, és a "felújítási alap" pedig a korszerűsítésre, nagyobb beruházásokra. Ez a Tht. 13.§ (2)"b" pont szerint egyértelműen két különböző tétel. A köznyelv, és a befizetés gyakorlata sajnos ezt a kettőt gyakran összevonja, és nem különül el eléggé, pedig teljesen egyértelmű, hogy az előbbit a bérlőnek(/haszonélvezőnek), az utóbbit a tulajdonosnak kell fizetnie. Ez sajnos összecsúszik szinte mindenhol, pedig nem lenne jogos. Amíg párezer forint a "közös költségben" ( = itt amit a bérlő befizet) a felújítási alap része, addig elmegy, de nagyobb beruházás költsége semmiképpen sem terhelheti őt.
@Tomi8822
„az egyszeri befizetendő összeget tulajdonos ráverheti-e a bérlőre?”
Erre az az egyetlen helyes válasz, hogy a szerződés alapján semmiképp.
Tomi8822
„én a bérlő vagyok és nem a tulajdonos, és az általad írtakkal teljesen egyetértek”
Látod, a felháborodásomat elkerülhetted volna, ha úgy kérdezel, hogy ez egyértelmű. :-)
Szomorú örökös
A felháborodásod érthető, mert én legalább ennyire fel vagyok, ugyanis én a bérlő vagyok és nem a tulajdonos, és az általad írtakkal teljesen egyetértek.
Sajnos a tulajdonosom ezeket nem érti meg, és velem fizettetné meg az összeget, így várhatóan 6 év után költözés lesz a vége.
Tomi8822
„A kérdésem az, hogy az egyszeri befizetendő összeget tulajdonos ráverheti-e a bérlőre? Konkrétan a társasház egy nagyobb beruházás előtt áll, mely már meg van szavazva. A bekerülési érték kb. 1/3 a felújítási alapból megy, a kb 2/3-a külön befizetésből, ezért most X összeget be kell fizetni minden lakásnak. A lakásra jutó X összeget a bérlővel meg lehet-e fizettetni?”
Ez most komoly??? Te a saját társasházi lakásod értéknövelő, felújítási, javítási költségét a bérlőddel akarod kifizettetni?
Aztán meg csak lesel, mikor ott fog hagyni azonnal a francba és ha ennek híre meg, még bérlőt se fogsz találni magadnak.
Ne aggódj, a bérlők is szoktak egymással beszélgetni, nem csak a lakás bérbeadók.
Szerintem egyébként meg leírtad, csak értelmezni nem tudtad:
„A dolog fenntartásával járó kisebb költségeket a bérlő, a többi költséget és a dologgal kapcsolatos terheket a bérbeadó viseli.”
És ez neked kisebb költség? Ember, itt lehet milliós összegről van szó és te ezt rávernéd a bérlődre? Csak dőljön a kiadott lakásból a lé, de egy huncut ganyi vasat se vagy hajlandó beruházni a lakásod jó állapotának a fenntartása érdekében?
@eulimen
A szerződés összhangban van a Ptk-val véleményem szerint.
A kérdésem az, hogy az egyszeri befizetendő összeget tulajdonos ráverheti-e a bérlőre?
Konkrétan a társasház egy nagyobb beruházás előtt áll, mely már meg van szavazva. A bekerülési érték kb. 1/3 a felújítási alapból megy, a kb 2/3-a külön befizetésből, ezért most X összeget be kell fizetni minden lakásnak.
A lakásra jutó X összeget a bérlővel meg lehet-e fizettetni?
@Tomi8822
Szerinted a bérleti szerződés ellentétben áll a Ptk idézett rendelkezésével?
Vagy másképp fogalmazva: szerinted van olyan felmerülő költség, ami a Ptk. szerint a berlőt terheléné, de az nincs benne a szerződésben mint a bérlőt terhelő költség?
„Ki fizeti az egyéb egyszeri, jellemzően nagyobb összegű külön befizetendő társasházi költségeket?”
Ha olyan süsü módon működik a társasházi gazdálkodás, hogy ezeket nem fedezi a felújítási alap (mert mondjuk nincs is, vagy kimerült), akkor a tulajdonos. Tessék többségben megszavazni a közösköltség-emelést felújítási alap képzése végett, egyből rá lehet verni a bérlőre.
Kedves Fórumozók!
Tulajdonos és lakásbérlő vonatkozásban lenne kérdésem.
A bérleti szerződés szerint a bérlő a bérleti díjon felül a közüzemi költségeket és a közös költséget köteles fizetni. A költségekkel kapcsolatban más rendelkezést nem tartalmaz a szerződés.
Kérdésem: Ki fizeti az egyéb egyszeri, jellemzően nagyobb összegű külön befizetendő társasházi költségeket?
Pl: tetőszigetelés, teremgarázs felújítása, fővezetékek cseréje, kéményrendszer felújítása stb.
Van-e erre vonatkozólag egyértelmű jogszabályi rendelkezés, bírósági, Kúria állásfoglalás?
A Ptk tartalmazza. hogy: „A dolog fenntartásával járó kisebb költségeket a bérlő, a többi költséget és a dologgal kapcsolatos terheket a bérbeadó viseli.”
Mi számít kisebb és mi nagyobb költségnek?
Köszönöm
T.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!! ( eulimen és drbjozsef )
kekfog,
Ha magánszemélyként adod ki, akkor simán az adóbevallásodban kellett volna bevallani, és negyedévente megfizetni az adót.
Minden további nélkül javítható, vagyis egy önellenőrzést kell beadni a NAV-nak, a helyesen kitöltött adatokkal, befizetni az elmaradt adót, és esetedben valszeg kell fizetni önellenőrzési pótlékot is.
Kiszámolni mindent (jövedelmed, költségelést választani, stb.) nem bonyolult, de lehet hogy a pótlék miatt is jobban jársz egy könyvelővel.
Másfél éve adtam bérbe a lakásomat de sajnos nem fizettem utánna adót, amit már így utólag meg bántam. Most ki szeretném rakni az bérlót de azzal fenyeget hogy fel jelent a NAV-nál! Az lenne a kérdésem, hogy visszamenőlegesen be e lehetne fizetni az adót. Vagy esetleg valami lehetőséget tudna e valaki ajánlani?
wuzumuro,
Mindenfélével. Semmitől a szervezett bűnözésig és tömeggyilkosságig bármi is lehet. Kicsit általános kérdés ez így.
Lakást bérbe adni szokták, nem haszonbérbe.
Főszabály szerint a bérlő nem adhatja albérletbe a bérleményt, csak a bérbeadó hozzájárulásával : Ptk. 6:334.§
Milyen kockázatokkal járhat, ha haszonbérleti szerződést kötök a lakásomra, és a bérlő továbbadja azt bérbe másnak?
Igen. Kérhető kártérítés.
Hibát követtél el,mert nem fizettél időben,de ez nem ad jogot az önkényeskedésre. Fordulj ügyvédhez,szükséged lesz rá,de nyerni fogsz.
Bakker, és ez már a negyedik!
Komolyan ennyire nem fogod fel, hogy te szegtél szerződést?
És még itt is folyamatosan túráztatod a fórumozókat.
Érvényes bérleti szerződésnél bérleti díj késedelem volt, a bolt bérbeadója éjjel bement a biztonsági cég dolgozójával, és lecserélte a zárat, lekapcsolta az áramot. Az áru megromlott, a kamerát kikapcsolta, a bolt telefonja lemerült, nem értek el minket az ügyfelek.
A bérbeadó szerint joga van idézem “nyomást gyakorolni”, a felszólítást és felmondást egyben küldte meg a zárcserét követő 2 héttel, visszamenőleges hatállyal a zárcsere előtti hónapra.
Kérhető kártérítés a bérbeadótól és a biztonsági cégtől?
zokni báb,
Elég, ha egyikükkel szerződsz, de legyen benne a szerződésben pontosan név szerint, hogy ki költözhet be az ingatlanba (és az is, hogy más nem költözhet be, illetve a bérbeadó előzetes írásbeli beleegyezésével legfeljebb), valamint az is, hogy a bérlő felel a vele együtt költözők által okozott károkért, felel a magatartásukért, a ház házirendjének és a társadalmi együttműködési szabályok, normák betartásáért is. Ezeken túl, ha a szerződés - bármely okból és bármilyen jogalappal - megszűnik, akkor a bérlő jogán ott lakóknak ugyanúgy el kell hagyniuk az ingatlant. A bérlő - szerződő - felel a lakbér, a rezsik, és minden más felmerülő költség megfizetéséért. (ha a bérlő elköltözne, legfeljebb egy teljesen új szerződéssel maradhatna a másik fél az ingatlanban).
Üdv.!
Lakásbérbeadáskor ha egy családnak (szülők + 2 gyerek) adom ki a lakást, elég a szerződést csak az egyik szülővel kötni? Vagy mindketten kellenek hozzá? Illetve érhet bármi hátrány a későbbiekben (pl. ha ki kell őket rakni), ha csak az egyikükkel szerződök?
Köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |