Albérleti gondok

Tomi8822 # 2025.02.12. 15:40

Szomorú örökös

igazi skót garasoskodó tulajdonos
Pontosan erről van szó....jól látod.

Szomorú örökös # 2025.02.12. 14:33

Alapos

Lehet hogy eleve nem kívánatos bérlő vagy és így akar megszabadulni most tőled.
Ez azért eléggé gusztustalan megjegyzés volt szerintem és abszolút nem is a tárgyhoz tartozott. Én inkább abba az irányba húzok, hogy egy igazi skót garasoskodó tulajdonos adta bérbe azt a lakást, aki azt hiszi, hogy még ezt a gombócot is le lehet tolni a bérlők torkán, nehogy már neki egy fillért is be kelljen ott ruháznia. Pedig tudnia kéne, hogy a lakás-bérbeadás ezzel is jár. Viszont szerintem inkább így elvesztik a jól fizető bérlőt és kereshet magának másikat helyettük.

Tomi8822 # 2025.02.12. 11:03

Alapos

A kérdésem szempontjából teljesen mindegy, hogy bérlő vagy tulajdonos vagyok.... elvi kérdés volt

Abban meg biztos lehetsz, hogy a tulajdonos nem felejt el vastagon emelni minden évben.

Alapos # 2025.02.12. 07:55

Na a közepén csak kiderül, hogy bérlő vagy.

ugyanis én a bérlő vagyok és nem a tulajdonos, és az általad írtakkal teljesen egyetértek”.

így várhatóan 6 év után költözés lesz a vége.
Lehet hogy eleve nem kívánatos bérlő vagy és így akar megszabadulni most tőled.
Amit nem tudunk az a bérlet díj és a lakás érték arány. Ha 6 évig jó volt valószínűleg az elején biztos jó bérlet volt.
Vannak mafla tulajok aki elfelejtenek lakbért emelni.Pedig az elmúlt 6 évben volt infláció bőven....sőt lakás vonalon kiugró.

Tomi8822 # 2025.02.12. 07:30

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2025.02.12. 05:40

Erre az az egyetlen helyes válasz, hogy a szerződés alapján semmiképp.

Szerintem a Tht. és a Ptk. alapján sem.

Biztos talál könnyen új bérlőt úgy, hogy kér három havi kauciót meg 3 millió forintot a tetőfelújításra vagy épületszigetelésre...

drbjozsef # 2025.02.12. 05:39

Ha olyan süsü módon működik a társasházi gazdálkodás, hogy ezeket nem fedezi a felújítási alap (mert mondjuk nincs is, vagy kimerült), akkor a tulajdonos. Tessék többségben megszavazni a közösköltség-emelést felújítási alap képzése végett, egyből rá lehet verni a bérlőre.

Elvi szempontból ez sem helyes : a "közös költség" a Tht. szerint a fenntartásra, üzemeltetésre való, és a "felújítási alap" pedig a korszerűsítésre, nagyobb beruházásokra. Ez a Tht. 13.§ (2)"b" pont szerint egyértelműen két különböző tétel. A köznyelv, és a befizetés gyakorlata sajnos ezt a kettőt gyakran összevonja, és nem különül el eléggé, pedig teljesen egyértelmű, hogy az előbbit a bérlőnek(/haszonélvezőnek), az utóbbit a tulajdonosnak kell fizetnie. Ez sajnos összecsúszik szinte mindenhol, pedig nem lenne jogos. Amíg párezer forint a "közös költségben" ( = itt amit a bérlő befizet) a felújítási alap része, addig elmegy, de nagyobb beruházás költsége semmiképpen sem terhelheti őt.

eulimen # 2025.02.11. 20:34

@Tomi8822
az egyszeri befizetendő összeget tulajdonos ráverheti-e a bérlőre?
Erre az az egyetlen helyes válasz, hogy a szerződés alapján semmiképp.

Szomorú örökös # 2025.02.11. 18:34

Tomi8822

én a bérlő vagyok és nem a tulajdonos, és az általad írtakkal teljesen egyetértek
Látod, a felháborodásomat elkerülhetted volna, ha úgy kérdezel, hogy ez egyértelmű. :-)

Tomi8822 # 2025.02.11. 18:10

Szomorú örökös

A felháborodásod érthető, mert én legalább ennyire fel vagyok, ugyanis én a bérlő vagyok és nem a tulajdonos, és az általad írtakkal teljesen egyetértek.
Sajnos a tulajdonosom ezeket nem érti meg, és velem fizettetné meg az összeget, így várhatóan 6 év után költözés lesz a vége.

Szomorú örökös # 2025.02.11. 17:38

Tomi8822

A kérdésem az, hogy az egyszeri befizetendő összeget tulajdonos ráverheti-e a bérlőre? Konkrétan a társasház egy nagyobb beruházás előtt áll, mely már meg van szavazva. A bekerülési érték kb. 1/3 a felújítási alapból megy, a kb 2/3-a külön befizetésből, ezért most X összeget be kell fizetni minden lakásnak. A lakásra jutó X összeget a bérlővel meg lehet-e fizettetni?

Ez most komoly??? Te a saját társasházi lakásod értéknövelő, felújítási, javítási költségét a bérlőddel akarod kifizettetni?
Aztán meg csak lesel, mikor ott fog hagyni azonnal a francba és ha ennek híre meg, még bérlőt se fogsz találni magadnak.
Ne aggódj, a bérlők is szoktak egymással beszélgetni, nem csak a lakás bérbeadók.

Szerintem egyébként meg leírtad, csak értelmezni nem tudtad:
A dolog fenntartásával járó kisebb költségeket a bérlő, a többi költséget és a dologgal kapcsolatos terheket a bérbeadó viseli.
És ez neked kisebb költség? Ember, itt lehet milliós összegről van szó és te ezt rávernéd a bérlődre? Csak dőljön a kiadott lakásból a lé, de egy huncut ganyi vasat se vagy hajlandó beruházni a lakásod jó állapotának a fenntartása érdekében?

Tomi8822 # 2025.02.11. 15:44

@eulimen

A szerződés összhangban van a Ptk-val véleményem szerint.
A kérdésem az, hogy az egyszeri befizetendő összeget tulajdonos ráverheti-e a bérlőre?
Konkrétan a társasház egy nagyobb beruházás előtt áll, mely már meg van szavazva. A bekerülési érték kb. 1/3 a felújítási alapból megy, a kb 2/3-a külön befizetésből, ezért most X összeget be kell fizetni minden lakásnak.
A lakásra jutó X összeget a bérlővel meg lehet-e fizettetni?

eulimen # 2025.02.11. 14:52

@Tomi8822

Szerinted a bérleti szerződés ellentétben áll a Ptk idézett rendelkezésével?
Vagy másképp fogalmazva: szerinted van olyan felmerülő költség, ami a Ptk. szerint a berlőt terheléné, de az nincs benne a szerződésben mint a bérlőt terhelő költség?

Ki fizeti az egyéb egyszeri, jellemzően nagyobb összegű külön befizetendő társasházi költségeket?
Ha olyan süsü módon működik a társasházi gazdálkodás, hogy ezeket nem fedezi a felújítási alap (mert mondjuk nincs is, vagy kimerült), akkor a tulajdonos. Tessék többségben megszavazni a közösköltség-emelést felújítási alap képzése végett, egyből rá lehet verni a bérlőre.

Tomi8822 # 2025.02.11. 13:21

Kedves Fórumozók!

Tulajdonos és lakásbérlő vonatkozásban lenne kérdésem.
A bérleti szerződés szerint a bérlő a bérleti díjon felül a közüzemi költségeket és a közös költséget köteles fizetni. A költségekkel kapcsolatban más rendelkezést nem tartalmaz a szerződés.

Kérdésem: Ki fizeti az egyéb egyszeri, jellemzően nagyobb összegű külön befizetendő társasházi költségeket?
Pl: tetőszigetelés, teremgarázs felújítása, fővezetékek cseréje, kéményrendszer felújítása stb.

Van-e erre vonatkozólag egyértelmű jogszabályi rendelkezés, bírósági, Kúria állásfoglalás?

A Ptk tartalmazza. hogy: „A dolog fenntartásával járó kisebb költségeket a bérlő, a többi költséget és a dologgal kapcsolatos terheket a bérbeadó viseli.

Mi számít kisebb és mi nagyobb költségnek?

Köszönöm
T.

kekfog # 2025.01.18. 14:04

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!! ( eulimen és drbjozsef )

eulimen # 2025.01.18. 12:40
@kekfog A NAV oldalán van kalkulátor, szerintem megéri megtartani azt a 15e Ft-ot, amennyiért egy könyvelő ugyanitt kiszámolná... https://nav.gov.hu/…kalkulatorok Ha az egyszerre befizetendő adó túl sok lenne, esedékesség napján AUTRESZ nyomtatványon beadott kérelemmel pótlékmentes, legfeljebb 12 havi részletfizetést kérhetsz. Olvasdel az információs füzeteket. https://nav.gov.hu/…cios-fuzetek-
  • 2024
30.2 - fizetési könnyítés 10 - ingatlan bérbeadás 23 - önellenőrzés Lehet, hogy érdemes az ÁNYK-val kitölteni az önellenőrzött adóévek bevallásait, mert a webes felület teljesen filozófia szerint épül fel - modulokat kell megkeresni és nyitogatni, és az automatikus javítássegéd is néha hibás eredményt ad, ami csak a beküldés utáni adatfeldolgozásnál derül ki.
drbjozsef # 2025.01.18. 12:16

kekfog,

Ha magánszemélyként adod ki, akkor simán az adóbevallásodban kellett volna bevallani, és negyedévente megfizetni az adót.
Minden további nélkül javítható, vagyis egy önellenőrzést kell beadni a NAV-nak, a helyesen kitöltött adatokkal, befizetni az elmaradt adót, és esetedben valszeg kell fizetni önellenőrzési pótlékot is.
Kiszámolni mindent (jövedelmed, költségelést választani, stb.) nem bonyolult, de lehet hogy a pótlék miatt is jobban jársz egy könyvelővel.

kekfog # 2025.01.18. 11:42

Másfél éve adtam bérbe a lakásomat de sajnos nem fizettem utánna adót, amit már így utólag meg bántam. Most ki szeretném rakni az bérlót de azzal fenyeget hogy fel jelent a NAV-nál! Az lenne a kérdésem, hogy visszamenőlegesen be e lehetne fizetni az adót. Vagy esetleg valami lehetőséget tudna e valaki ajánlani?

drbjozsef # 2024.10.16. 04:44

wuzumuro,

Mindenfélével. Semmitől a szervezett bűnözésig és tömeggyilkosságig bármi is lehet. Kicsit általános kérdés ez így.
Lakást bérbe adni szokták, nem haszonbérbe.
Főszabály szerint a bérlő nem adhatja albérletbe a bérleményt, csak a bérbeadó hozzájárulásával : Ptk. 6:334.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

wuzumuro # 2024.10.15. 19:50

Milyen kockázatokkal járhat, ha haszonbérleti szerződést kötök a lakásomra, és a bérlő továbbadja azt bérbe másnak?

Majordomus # 2024.09.26. 17:42

Igen. Kérhető kártérítés.
Hibát követtél el,mert nem fizettél időben,de ez nem ad jogot az önkényeskedésre. Fordulj ügyvédhez,szükséged lesz rá,de nyerni fogsz.

Szomorú örökös # 2024.09.26. 17:36

Bakker, és ez már a negyedik!
Komolyan ennyire nem fogod fel, hogy te szegtél szerződést?
És még itt is folyamatosan túráztatod a fórumozókat.

Atti3 # 2024.09.26. 15:54

Érvényes bérleti szerződésnél bérleti díj késedelem volt, a bolt bérbeadója éjjel bement a biztonsági cég dolgozójával, és lecserélte a zárat, lekapcsolta az áramot. Az áru megromlott, a kamerát kikapcsolta, a bolt telefonja lemerült, nem értek el minket az ügyfelek.
A bérbeadó szerint joga van idézem “nyomást gyakorolni”, a felszólítást és felmondást egyben küldte meg a zárcserét követő 2 héttel, visszamenőleges hatállyal a zárcsere előtti hónapra.
Kérhető kártérítés a bérbeadótól és a biztonsági cégtől?

drbjozsef # 2024.09.10. 12:18

zokni báb,

Elég, ha egyikükkel szerződsz, de legyen benne a szerződésben pontosan név szerint, hogy ki költözhet be az ingatlanba (és az is, hogy más nem költözhet be, illetve a bérbeadó előzetes írásbeli beleegyezésével legfeljebb), valamint az is, hogy a bérlő felel a vele együtt költözők által okozott károkért, felel a magatartásukért, a ház házirendjének és a társadalmi együttműködési szabályok, normák betartásáért is. Ezeken túl, ha a szerződés - bármely okból és bármilyen jogalappal - megszűnik, akkor a bérlő jogán ott lakóknak ugyanúgy el kell hagyniuk az ingatlant. A bérlő - szerződő - felel a lakbér, a rezsik, és minden más felmerülő költség megfizetéséért. (ha a bérlő elköltözne, legfeljebb egy teljesen új szerződéssel maradhatna a másik fél az ingatlanban).

zokni báb # 2024.09.10. 11:07

Üdv.!
Lakásbérbeadáskor ha egy családnak (szülők + 2 gyerek) adom ki a lakást, elég a szerződést csak az egyik szülővel kötni? Vagy mindketten kellenek hozzá? Illetve érhet bármi hátrány a későbbiekben (pl. ha ki kell őket rakni), ha csak az egyikükkel szerződök?
Köszönöm!