munkaviszony felmondás


kezelő # 2010.11.18. 12:34

Örülök, hogy ide találtam.
Munkáltatói problémám van, segítséget szeretnék kérni az ügy megoldásához.
Két alkalmazottam közül az egyik, napok óta (4-5 nap) óta nem jön dolgozni. Össze szedte és elvitte a saját felszerelését, a szekrényét ki ürítette és szó nélkül eltűnt. A telefont nem veszi fel, de közös ismerőseink mondják, hogy otthon a lakásában dolgozik. Fodrász alkalmazottról van szó, 2-3 éve dolgozik nálam. Nincs betegállományban.
Mi most a szabályos eljárás vele szemben, úgy, hogy ne keljen továbbra is fizetnem átunna a járulékokat, szóval ne kerüljön több pénzembe?

Mi a megfelelő ügymenet, ill. eljárás vele szembe?.

Köszönöm a segítséget.

vacsi # 2010.11.18. 12:33

RMakaay!

A Tesco szemét hely, a férjemnek is rengeteg gondja van ott. Ha Anyukád rendkívüli felmondással mondott fel, és végül kiadták a papírjait, akkor alaposan olvassátok át, hogy abban mi szerepel a munkaviszony megszűnésének indokaként! Ott is a munkavállaló részéről történő rendkívüli felmondást írták? Ha igen akkor minden OK. a vállalat elismerte! Ekkor viszont jár a végkielégítés, elmaradt bérek, szabadságmegváltás, stb.

Szerintem semmiről nem késtetek le, először szólítsátok fel tértivevényes levélben a vállalatot az elmaradások kifizetésére, ha ez nem vezet sehová, akkor az Országos Munkaügyi Felügyeletnél kell bejelentést tenni, ez után a Munkaügyi Bíróságon lehet behajtani az elmaradást!
Ehhez még ügyvéd sem kell, hiszen a saját ügyét mindenki jobban tudja kezelni, átlátni, stb.

Ha a papírokban nem a rendkívüli felmondás szerepel okként, akkor persze más a helyzet, de nem nehezebb!

Sok szerencsét!

bolondmelós # 2010.11.18. 11:14

OFF:
Jól teszed.
Pedig egy embernek hol elfogultnak, hol elfogulatlannak lenni az kegyetlen nehéz.Irányítottan. Mert mind a kettő dolog ha úgy vesszük emberi tulajdonság.

Kevés fórumon érzem olyan jól magamat, mint itt. Tanulok. Másoktól. Néha kapok kritikát- elviselem.
Néha másokat kritizálnak,sértettek félve kérdeznek dolgokat, nem tudom miért, de kiállok a gyengébb félért. Talán mert olyan pofonokat osztottak ki nekem egypárszor, meg látom hogy mit művelnek a felül állók az alárendelttel. Ez pedig a kirúgós topic.

Na ki is ütöttem magamat, pihi.:))))))
ON:

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.18. 11:02

Kíváncsi vagyok, hogy milyen fanatikus vagy a bíróságon, ha ezt és ha azt az oldalt képviseled.

Az más. Az ügyvédnek kötelessége elfogultnak és egyoldalúnak lenni. (De az ügyfél tájékoztatásakor a realitást adom elő, ahogyan itt is. Ez pedig általában csak esélyeket, lehetőségeket jelent, nagyon ritkán bizonyosságot.)

bolondmelós # 2010.11.18. 10:56

Bocs, IGAZAD van. Én sokszor a megérzéseimre hallgatok. (A 2 sornál több volt, a többit hozzáképzeltem....)
Az nem jelent semmit. De sajnos/szerencsére már bejöttek többször is.
Még bezárnak zugfirkászat/zugügyvédkedés miatt.....:)))))))))))))

Módosítom kijelentésem:- a bíróság mérlegelni fogja, hogy a munkáltató nem éppen szakszerűen járt el, a munkáltatói jogok gyakorlása és a kötött formájú írásbeli nyilatkozatok közlése közben.
Kíváncsi vagyok, hogy milyen fanatikus vagy a bíróságon, ha ezt és ha azt az oldalt képviseled.
:)))) (Nem sértésnek szántam és nem is sértődtem meg, míg mások itt játsszák a "csipkerózsikát"- ne vegye magára, akinek nem inge...)

"A stílus az maga az ember."

CsHAndi:Jó az hogy egyezkednek, a rossz az hogy ugye a fenyegetés fennáll, a megromlott munkahelyi viszonyról a bizalomvesztésről nem is beszélve.

Hát ugye a rendkívülinél ok:

  • italozás,alkoholos behatás alatti munkavégzés: bizonyítottan szonda, tanúk, vérvétel, vagy ha megtagadja a "gyanúsított"
  • késés, jelentősnek kell lennie, nem 2 percért rúgnak ki valakit, (szándékos, vagy súlyos gondatlanság- de hát ezt nehéz így rámondani, )
  • nandy írta a lopást- én kiraknék a munkahelyi szekrényből, magammal vitt táskából mindent ami

gyanús lehet, még a tollat is!!!!

  • ÉN még hozzáírnám hogyha nem köszön, (ezt ügyvédtől hallottam, nem a saját kútfő) tehát köszönjön udvariasan és érthetően, aztán gondoljon hozzá amit akar.
  • igazolatlan, mi van ha szabira küldik és nem írják be neki?????? hanem igazoltatlan. Az is matt lehet.
Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.18. 10:11

Az a baj, hogy a bíró fogja azt mondani, hogy bakizott a munkaadó- bűnhődjön”.

Úgy irigyellek, amikor két sor alapján te már az ítéletet is biztosra tudod. Nekem nem megy.

bolondmelós # 2010.11.18. 09:28

Thetys: maradtam egy picit a témádnál, én mint a másik oldalt "támogató", arra gondoltam,

  • elkövettek pár apró hibát a jognyilatkozatok közlésénél,
  • ok, hogy alkalmatlan az illető de milyen szempontból,

mit csinál. mi a kora, neme, munkaköre, milyen beosztásban dolgozik? Így kicsit lenne rálátásunk, hogy miért lehet alkalmatlan.

Kbs:azt hiszitek, hogy ő nem jön elő azzal, hogy bocs ,de velem kb. 3 féle módon próbáltak megválni. Majdnem egy időben.
Ráadásul, egy közölt, átvételt megtagadott rendes után
még egy indoklásában változtatott rendes felmondást is kapott. Sőt az indoklást kivette a góré- esze semmi. Az észt nem a főnöki kinevezéssel együtt osztják.
Az a baj, hogy a bíró fogja azt mondani, hogy bakizott a munkaadó- bűnhődjön.
A munkavállaló meg okosabb volt- most azon nem állok le filózni, hogy az átvétel megtagadása jogszerű-e?

Nem lenne egyszerűbb és főleg olcsóbb még az ítélet kimondása előtt, de még a per elindulása előtt- leülni az ellenérdekelt féllel és valamennyit felajánlani neki- így gyorsan rövidre lehetne zárni az ügyet, írtok egy közös megegyezésest és külön egy lemondási nyilatkozatot, hogy nem szivatjátok egymást ebből eredően. Pont.
Ja és tényleg barom a munkáltató, inkább 10 ropiért
bízta volna ügyvédre, most olcsóbban megúszná!
DE ha te keresni akarsz ezen az ügyön akkor hajrá,
nem tartunk vissza, legfeljebb romlik a nyerési vesztési statisztika.

Bár ezért kár felmondani.Elég ha írásban felszólítja a munkáltatót a helyes bérszámfejtésre.
Erre a tisztelt munkaadó, aki híres

  • a bér elcsalásáról , hiszen hatóság vizsgálja ,hogy

kikacsolták a túlóra elszámolását!

  • arról, hogy a saját munkaügyesét, kitiltotta az összes Tesco-ból

mert a munkavállalók oldalára állt.
Úgy rúgja ki a nőt valami indokkal, hogy csak na.
Na ekkor kell nyilvánosság előtt beperelni.
RMakaay: nehéz dolgotok lesz,
van legalább 3-4 késedelmes bérfizetése anyukádnak?
Olyan ami hosszabb, mint 7-8 nap?
A jogellenes munkarend változtatás nem biztos, hogy elég lesz.
Az még a kérdésem, hogy tett-e valaki a felettesek közül megjegyzést, véleményt anyukádra, bárki ,
de főleg mondjuk vásárló előtt- úgy hogy van arra tanú? (Aki el is megy a bíróságra a ti oldalatokon.)
Na erre még talán lehetne alapozni.

nandy # 2010.11.18. 08:27

Szerintem teljesen mindegy, mit mondunk neked, úgysem azt csinálod...
Menjetek ügyvédhez.

RMakaay # 2010.11.18. 06:30

Sziasztok!

Lentebb írtam egy kis történetet, miszerint anyám rendkívüli felmondással felmondott a Tesconál. A lényeg, hogy miután levélben értesítettük őket erről (személyesen nem voltak hajlandók átvenni) utána behívták és erőltették a közös megegyezést gondolom hogy ne tudjon bíróságra menni. Ebbe nem ment bele, nagy nehezen megkapta részben a kilépő papírjait és elszámolták a bérét (bár az most is hiányos, mert még 12 nap táppénz nem lett kifizetve), DE(!) a felmondási időre (52 nap) járó bérét nem fizették még mindig ki, illetve a végkielégítésről meg hallani sem akarlak. Abban kérném a segítségeteket, hogy ez esetben mi a teendő? A volt munkáltatót keressük meg, vagy egy ügyvéddel egyeztetve kezdjük el a per megindítását. (Az utolsó nap amit elszámoltak neki nov. 15, tehát a 3 munkanap lejárt, ami a kifizetési időre szólna, ma kapta meg az általuk elszámolt összeget, a többit nem.)

Segítségeteket előre is köszönöm!

RMakaay

nandy # 2010.11.17. 14:54

Andi:
A munkáltatói felmondást minden esetben indokolni kell, akár rendes, akár rendkívüli felmondásról van szó. Vita esetén a munkáltatónak kell bizonyítania az valós és jogszerű okot.
Rendkívüli felmondás sokszor még akkor is jogellenes lehet, ha egyébként az indok valós lenne, mert szerencsétlenül van megfogalmazva, kifutottak a határidőből, nem írták bele a jogorvoslati lehetőséget stb...

Rendkívüli felmondás indoka sokféle lehet, az adott körülménytől függően. Pl. lopás esetén egyértelmű lenne a dolog, de nálatok arról nincs szó. Vagy az igazolatlan távollét... na ilyenkor szoktak trükközni a munkáltatók, mert szóban utasítják a munkavállalót az otthonmaradásra, és utána igazolatlan távollét miatt kirúgják. Vagy esetleg a munkahelyi italozás, ittas munkavégzés.
De ne feledjük a 15 napos határidőt sem! A nyári események miatt már semmiképp nem tudnak felmondani neki, de ha holnap kiborítják, és emiatt a sógorod valami hülyeséget csinál (pl. tanúk előtt leüvölti a főnök fejét, tör-zúz...), vagy ha megtagadja a munkavégzést, abból bizony lehet rendkívüli felmondás is.

CsHAndi # 2010.11.17. 14:27

Kedves fórumozók,

ma megismertük a közös megegyezés munkáltatói ajánlatát, tulajdonképpen semmi, a 200000 Ft-ot internetet 6 havi részletben fizetheti ki. Mi a rendes felmondáskor járó összegetek kértük, 3 havi végkielégítés, + 1 hónap és 25 nap felmondási időre vonatkozó munkabér, szerintem korrekt ajánlat. Nem valószínű, hogy elfogadják.
A rendkívüli felmondást még nem adták írásba. Értem én, hogy mindent bizonyítani kell és alapos indok kell hozzá, de életszerűen mik lehetnek ezek?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.17. 11:50

Ez nem jogi kérdés, tedd fel a munkáltatónak.
Mindenesetre a munkakör megszűnése, a létszámcsökkentés megfelelő felmondási indok.

nagycuki # 2010.11.17. 11:28

Tehát ha jól értem, ha nem fogadom el akkor mik a lehetőségeim? Mármint felajánlanak egy alacsonyabb vagy egészen más munkakört, és kevesebb bért, ha nem fogadom el, akkor kalap, kabát?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.16. 21:46

Csak megegyezéssel, egyoldalú intézkedéssel nem.

nagycuki # 2010.11.16. 18:58

Tisztelt Szakértők!

jelenleg Gyed-en lévő kismama vagyok. Ha lejár a folyósítás, akkor a mostani munkahelyemre mennék vissza. De tartok tőle, hogy mivel a pozícióm már betelt, nem tudnának a korábbi beosztásomba visszahelyezni. Mik a lehetőségek? Más de nem teljesen eltérő munkakör vagy kevesebb bér adható-e? Köszönöm a választ.

CsHAndi # 2010.11.16. 18:05

Kedves nandy,
köszönöm szépen a válaszod,
remélem elég erős lesz a sógorom és nem hagyja magát megfélemlíteni.
Amikor meghallottam a rendkívüli felmondást, egyszerűen nem is akartam elhinni, hogy ilyennel fenyegetőznek, hiszen mindig rendesen végezte a munkáját, soha nem volt panasz rá.

nandy # 2010.11.16. 17:36

Még annyit tennék hozzá, hogy ha a sógorod elé raknák a közös megegyezést, akkor kérjen gondolkodási időt, olvassa át alaposan, ha nem ért valamit, mondja nyugodtan, hogy szeretne valaki mást megkérdezni, és majd holnap térjenek rá vissza.

Ha rendkívüli felmondást kap, vegye át, írja rá, hogy nem ért vele egyet, és menjen azonnal ügyvédhez.

nandy # 2010.11.16. 17:33

Andi, a rendkívüli felmondáshoz azért komolyabb indok kell ám!
Az kell hozzá, hogy a másik fél

  • a munkaviszonyból eredő
  • lényeges kötelezettségét
  • szándékosan vagy súlyos gondatlansággal
  • jelentős mértékben

megszegje.
Ebbe azért nem teljesen illik bele a 200 ezer forintos telefonszámla, amiatt inkább kártérítési eljárásnak van helye, amit a munkáltató már le is folytatott, a munkavállaló pedig elismerte a károkozás tényét és mértékét... Lopásról sem beszélhetünk, mivel a laptopot a sógórod visszahozta, el tud vele számolni.

Továbbá van egy objektív határidő is, a tudomásszerzéstől számított 15 nap! Ami már bőven eltelt... a munkáltató pedig bizonyíthatóan tudomást szerzett már korábban a nagyösszegű internetezésről, hisz szeptemberben megkapta a számlát, és a jegyzőkönyvet is rég felvették.
Szóval utólag nem lehet régi ügyeket előrángatni, és arra hivatkozással rk. felmondani.

Ne féljen ezért a sógorod, és ne írjon alá számára kedvezőtlen közös megegyezést!

CsHAndi # 2010.11.16. 16:31

Kedves kbs,

Hát sajnos még nem láttuk a közös megegyezés papírjait,
Váratlan fordulatot vett az ügyünk,
Most a munkáltató a rendkívüli felmondással fenyegetőzik.
Augusztus végén nyaralni voltunk Horvátországban, a sógorom kihozta a cég laptopját, ami leltár szerint rá volt terhelve és a mobil internetet, ami korlátlanul használható ez utóbbi nincs a leltár szerint ráterhelve, mivel azt hitte korlátlanul használható ezért megnézte a levelezéseit, de sajnos külföldön nem volt korlátlan a használat és kb 200.000 Ft lett a számla, nyaralás közben értesítettek bennünket erről, hogy ne használjuk, mert nagyon drága. 2 hónappal később aláírattak a sógorommal egy elismervényt, hogy nem vitatja és kifizeti az összeg. Mindez rendben is van, aláírta minden gond nélkül.
A kft vezetője szóban engedélyezte, hogy kivigye ezeket a tárgyakat. Sőt többször haza is vitte a laptopot, ami ellen nem volt kifogás. Most tagadja mindezt és azt mondja, hogy emiatt rendkívüli felmondással elbocsájtják, ha nem írja alá a közös megegyezést.
Továbbá, mivel csoportvezető beosztásban volt, biztosan volt olyan döntés, amiért anyagilag felelősségre vonható, kérdezem én, hogy mi alapján lehet ezt megtenni? Hiszen aláírási joga nem volt semmire.
Megtehetik, hogy rendkívüli felmondással felmondanak neki? Hihetetlennek tartanám, az ügy hátterében az áll egyébként, hogy az új polgármester embereit már felvették a kft-be, és kellene a sógorom helye és még két személyé:-(
Várom gyors válaszát, holnap 10-re kell menni neki.
Előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.16. 15:55

Kérdezze már meg a munkáltatót, milyen feltételekkel ajánlja a közös megegyezést! Azt ugyanis nem úgy általában szokás, hanem konkrét részletekkel. Különben hogy tudná a másik fél elfogadni?

CsHAndi # 2010.11.16. 13:49

A munkáltató azt mondja közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés, de semmit nem akar fizetni, szeretnénk tudni, hogy mi illeti meg a sógoromat a rendes felmondás esetén, nyilván a közös megegyezésre is hajlik, de csak akkor, ha azokat a juttatásokat megkapja, ami egybként a rendes felmondással is megilletné.

pazs # 2010.11.16. 12:31

A határozott idejű munkaviszony a határozott időtartam elteltével megszűnik, minden más körülménytől függetlenül.

kicsike01 # 2010.11.16. 12:00

Bocsánat, jogos a bírálat, köszönöm, rosszul fogalmaztam, a lényeg, most mi lesz? Úgy tudtam, üzeminél nem szűnik meg a munkaviszony, ezek szerint mégis? A pénzem gondolom lecsökken, és a TB fizet ezentúl? Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.16. 10:10

Kicsike: ez önellentmondás. Ha lejárt a határozott idejű szerződésed, akkor miért mondtak volna fel? Megszűnt az a munkaviszony felmondás nélkül is.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.16. 10:09

Én is úgy gondolom, hogy jogutódos, mivel a tulajdonos ugyanaz maradt.

Nem azért, de ez mindegy. A lényeg a lényeg: a munkáltató mit nyilatkozik? Fizet?