munkaviszony felmondás


kicsike01 # 2010.11.15. 20:23

Sziasztok, tud valaki segíteni,hogy mi a teendő, ha a munkáltató üzemi baleset táppénze alatt felmond? Igaz a szerződésem sajnos lejárt. Most mi lesz? Köszi szépen.

CsHAndi # 2010.11.15. 09:51

Sziasztok,

köszi a válaszotokat
más papír nincs a kezükben, csak a munka megszüntetésére vonatkozó és az elszámoló. Azon nics semmijen nyilatkozat, hogy jogutóddal, vagy jogutód nélkül szűnt meg a munkahelye, erre csak a Mt.86/B (1) utal, de nem értem igazán, hogy ez mit is jelent.
Én is úgy gondolom, hogy jogutódos, mivel a tulajdonos ugyanaz maradt.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.13. 08:50

Ez tipikus üzemi jogutódlás. Akkor is, ha új munkaviszonynak tüntették fel esetleg.

bolondmelós # 2010.11.12. 19:16

CsHAndi:Az a kérdés, hogy milyen jognyilatkozatokat tett a "jogelőd", hogyan szűnt meg a munkaviszonya.
Ha munkáltatói jogutódlással került át, tehát értesítették, hogy jogfolytonosan a Kft alkalmazza akkor szerintem nem bukta el a 12 évét.
De ha pl. kijátszották, hogy a munkaviszony közös megegyezéssel megszűnt és teljesen új munkaszerződést írtak, és kvázi új munkaviszony keletkezett akkor gond van.

Amúgy meg jön okosabb, és megmondja, hogy

  • jól tette, a közöst nem írta alá.
  • De el kellett volna hozni "tanulmányozni"
  • továbbiakban mit lehet csinálni.
CsHAndi # 2010.11.12. 18:31

Kedves Fórumozók,
Sógorom 1998–2008.12.31-ig az önkormányzat városgazdálko dásának részlegében dolgozott, nem volt sem közalkalmazott, sem köztisztviselő, sima munkatörvénykönyves volt. Jött a változás, a képviselő testület úgy döntött, hogy Kft-vé kell alakulni, a munkaviszonya így 2008.12.31-vel megszűnt a Mt.86/B (1) bekezdés szerint. A kft tovább alkalmazta, 2009.01.01-től.
Most ismét változást éltünk meg, a munkáltató közös megegyezéses munkaviszony megszüntetését szerette volna aláíratni, a sógorom természetesen nem írta alá. Kérdésem, hogy jár-e neki végkielégítés? Ha jár akkor az összesen 12 év munkaviszony után?
Előre is köszönöm a válaszotokat

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/197#…

Thetys # 2010.11.12. 11:57

Próba cseresznye...

Szóval a megtagadott, szabályszerűen közölt az a hivatalos, a másik meg.. elsunnyogandó. :-)))

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.12. 11:20

Az nem lesz jó... A közös megegyezésnek kifejezettnek, határozottnak kell lennie.

Hivatkozz arra, hogy az indoklást is tartalmazó felmondást, bár megtagadta az átvétel elismerését, szabályszerűen közölték vele, a felmondás hatályosult. Az ezt követően neki átadott, ugyanarról szóló újabb okirat valójában nem minősülhet felmondásnak, hiszen a már felmondott munkaviszonyt nem lehet ismét felmondani. Nem minősülhet a közölt, indokolt felmondás módosításának sem, mert hogy azt nem lehet módosítani.

Thetys # 2010.11.12. 10:58

Köszönöm!
Az itt a legviccesebb, hogy az alkalmatlanság agyon van bizonyítva... még a nő is elismerte, sőt "kijelentette, hogy változtatni nem tud". Azzal nem lesz gond. :-))) Tanuk, minden ok.

Pont a zárójeles megjegyzésed, ami nekem is nagy kérdőjel, és MA lesz a tárgyalás... Már ilyeneken agyaltam, hogy elkezdek rizsázni: a munkáltató nem jogász, így nincsen tisztába a kógens szabályokkal, így szóbeli egyeztetést követően, részéről az újabb - átvett - dokumentum közös megegyezésnek minősül.. mit tudom én...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.12. 10:51

OFF

de némelyik bíró, ügyvéd, jogi szakember, végrehjató se tudja mi a dolga és hibázik és elég nagy pénzt vesz fel,

No, akor van, amiben egyetértünk.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.12. 10:49

Ajvé. Akkor van egy teljes bizonyító erejű magánokirat - a munkavállaló birtokában lévő, indoklás nélküli felmondás -, amivel szemben nektek kell bizonyítanotok, hogy a munkavállalóval írásban közöltek indoklást is a felmondás közlésével egyidejűleg.
Nincs más lehetőség: benyújtani a jegyzőkönyvet, és beidéztetni a felmondás átvételének megtagadását igazoló tanúkat. (Kellene valami épkézláb magyarázat arra is, hogy miért adtak ki egy indoklás nélküli felmondást is, de erre ötletem sincs.)

S ha sikerül meggyőzni a bíróságot arról, hogy a felmondás az indoklás hiánya miatt nem jogellenes, akkor még mindig bizonyítani kell az indoklás valódiságát és okszerűségét. Az "alkalmatlanság" nem éppen a legkönnyebben bizonyítható indokok egyike.

Teher alatt nő a pálma...

Alexu # 2010.11.12. 10:48

Kedves Kovács Béla!

De igen most már megsértődöm Önön, és kikérem magamnak az ilyen megjegyzéseket. Már olvastam Önről lejebb jó lenne, ha befejezné ezt a stílust, én kérdést tettem fel, ha Önnek ez nehézkes ne válaszoljon.Ha Ön fricskázz engem, akkor az Ön intelligenciája hol van? Volt egy kérdésem és nem azért mert nem tudtam, hanem a kolléganő biztos akart lenni a dolgában, mert sajnos a több mint 40 éves munkaviszonya alatt sok mindent megélt és a törvényeket hagyjuk, mert értelmezhetetlen némelyik, ki így ki úgy értelmezi. A jogszabályt alkotók nagyon sokszor hibáznak. Igaz, akkor én szeretném bírálni és tisztelet a kivételnek, de némelyik bíró, ügyvéd, jogi szakember, végrehjató se tudja mi a dolga és hibázik és elég nagy pénzt vesz fel, de hangsúlyozom vannak kivételek, akik igenis odafigyelnek, segítőkészek és tudja a szakmáját!

Most már a megsértődésen is túl vagyok!

Thetys # 2010.11.12. 09:14

Rosszul fogalmaztam, nem kihúzta, hanem word-ben nyomtatott egy "újat" indoklás nélkül.. (a barom)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.12. 09:11

Nem kell megsértődni. Csak rácsodálkoztam, hogy munkaügyes nem ismeri a munkajognak egy meglehetősen triviális szabályát.
De igazad van, miért csodálkozom én ahhoz, hogy valaki nem ért ahhoz,ami a dolga lenne.

Thetys: bizonyított, hogy a munkáltató húzta ki az indoklást?

Thetys # 2010.11.12. 08:36

Sziasztok! Munkajogos emberkétől szeretnék s.o.s segítséget. Munkáltató elkészítette a rendes felmondás doksit, munkavállaló azt mondta, hogy azt ő ugyan nem írja alá, mert szerepel benne, hogy alkalmatlan (oké, letanúzták, hogy átvételt megtagadta). De közös megegyezést sem ír alá, mert csak nem... Erre a barom munkáltató gyorsan kihúzta a rendes felmondás doksiból az indoklás részt, mert így a munkavállaló átvette. Persze aztán futott a bíróságra... a munkáltató meg hozzánk. Oké, vegyük a letanúzottat érvényesnek, akkor az átvett doksi mi legyen? Mire lehet hivatkozni? Köszönöm! (Értelmes választ, ötletelést írjatok, olyan, aki napi szinten benne van a témában!)

Alexu # 2010.11.12. 08:16

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Ha ezt nekem címezte, hogy én nemtudom kérdést, akkor sértésnek veszem?
Először is nem arról vanszó, hogy nem tudom, hanemn egy megerősítést kértem én és a kolléganőm nevében, mert már találkoztunk furcsaságokkal, ennyi az egész, de köszönöm a választ.
Azt gondolo ez a fórum nem sértegetésre való, hanem segítségre és ha valaki így tud válaszolni, az inkább ne tegye vagy ne is fórumozzon.

Ha nem nekem szánta akkor elnézését kérem!
Tisztelettel

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.11. 22:58

Bármikor, indoklás nélkül. De ezt te hogy nem tudod?

Alexu # 2010.11.11. 19:20

Kérlek benneteket, ha tudtok válaszoljatok az előző kérdésemre,fontos lenne, lejjebb már írtam róla.

Köszönöm

nandy # 2010.11.11. 15:14

Mielőtt elküldenéd a felmondást, jó lenne, ha utánaolvasnál a neten, hogy milyen esetekben lehet JOGSZERŰEN rendkívüli felmondással élni!

A tv. szerint akkor, ha a másik fél

  • a munkaviszonyból eredő
  • lényeges kötelezettségét
  • szándékosan vagy súlyos gondatlansággal
  • jelentős mértékben megszegi.

A négy feltételnek együttesen kell meglennie! Nálatok az első két feltétel adott, a másik kettő viszont nem.
A téves bérszámfejtés (a legtöbb esetben) nem minősül szándékos, vagy súlyosan gondatlan magatartásnak, csak gondatlannak. A "jelentős mértékben" sem igazán áll meg, hiszen a munkáltató jóhiszeműen kifizeti a bért, csak lehet, hogy kevesebbet, mint amennyi járna.

Ha írásban jeleznétek, hogy nem jó a bérszámfejtés, és bizonyíthatóan igazatok is lesz, és a munkáltató mégsem hozza helyre a hibát, hanem továbbra is tévesen számfejt és fizet, na akkor lehet esetleg rendkívülivel felmondani. De még akkor sem kötelező, mert nem kell ahhoz felmondani, hogy a bérigényedet érvényesítsed!

RMakaay # 2010.11.11. 15:07

Viszont akkor mi alapozza meg a rendkívüli felmondást? Mi lehet olyan ok, ami a rendkívüli felmondás tárgyát képezheti?
Beszéltem két ügyvéddel a mai nap folyamán (az egyikkel az után, hogy kbs írta, hogy ez nem feltétlenül elég a rendkívüli felmondáshoz) és ő is, meg a délelőtti ügyvéd is azt mondta, hogy menjen a dolog (tértis levél) és abban már lehet tájékoztatni őket arról, hogy munkaügyi bíróságra megy a dolog, amennyiben érdemi válasz, vagy a kifizetés nem történik meg. Na mindegy, egyelőre megy ma a tértis levél.

nandy # 2010.11.11. 14:38

RMakaay: a jelek szerint a Tesco munkaügyisei sem állnak a helyzet magaslatán... Normális esetben kötelességük átvenni a rendkívüli felmondást, kifizetni, ami jár, és azonnal perre menni... amit anyukád úgy elvesztene, mint a sicc!

Mivel nem vették át a felmondást, én nem erőltetném a dolgot. Ahogy Kbs. írja, arra kell felszólítani a munkáltatót, hogy a tv-ben előírt módon számolja ki a béremet, és utalja át a különbözetet mondjuk 3 munkanapon belül. A téves bérszámfejtés nem alapozza meg a rendkívüli felmondást csak úgy...

bolondmelós # 2010.11.11. 12:51

Mucus74: Ő okos képzett jogász, én meg tudom, mit jelent, a f*sznak rossz oldalán állni.
Ezért védtelek meg. meg ha egy xy emberke leírja a másik topicban hogy loptam csaltam, mit csináljak mennyit fogok érte kapni, akkor kap ugye egy választ.

OFF:
Amúgy meddig őrzik a Tescoban a videofelvételeket?

RMakaay:1 hétre előre kell kiadni az irányadó munkarendet, amit asszem 3 napon belül nem lehet megváltoztatni...de ez utóbbira bizonytalanul emlékszem...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.11. 12:10

Mint mondtam, RMakaay, szerintem nem megfelelő indok, egyik sem. Nem arról van szó, hogy jogszerű lenne a munkáltató magatartása - de ahhoz nem elég, hogy rendkívüli felmondást alapozzon meg.

Mucus74 # 2010.11.11. 10:08

Köszönöm bolondmelós, Kovács Urat (?) szóra se méltatom!

RMakaay # 2010.11.11. 09:51

kbs!

Akkor ezek szerint az nem megfelelő indok a rendkívüli felmondáshoz, hogy nem fizetik ki (és számolják el) rendesen a bérét, valamint, hogy a beosztását előző nap változtatják? Ha jól tudom, előtte 2 nappal (vagy egy héttel?) kellene jelezniük a beosztástól való eltérést(ebben nem vagyok biztos).
RM

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.11. 09:16

Ha a rendkívüli felmondás indoka nem megfelelő, akkor az a rendkívüli felmondás jogellenes. Márpedig nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez az indok nem volt megfelelő, nem olyan volt, amire az Mt. szerint alapozni lehet.