munkaviszony felmondás


Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.25. 11:37

Nem itt kell védekezned az esetleges felmondás indoklásával szemben.

Idna # 2009.03.25. 10:49

Üdv Mindenkinek!

Rögtön belevágok a közepébe:
2009.04.07-én lejár a GYES-em. Munkáltatóm, ahogy az előre vetíthető 99%, hogy az elbocsátásomra pályázik. Szeretném tudni, hogy ezt hogyan, mikortól és miképpen teheti meg?
Ugye a felmondásnak sok sok indoka lehet, de:
Létszámleépítés- nem történt, sőt helyettesítő kiskönyves van a helyemen
Nem megfelelő a képzettségem- a velem egyszerre felvettek egyikének sem volt magasabb képzettsége, időközben szerezték azt meg a munkáltató által szervezett és finanszírozott helyi képzésen 1 hónappal azután, hogy GYES-re jöttem
Nincs megelégedve a munkámmal- gondolom ez szóba sem jöhet hiszen 3 éve nem dolgozom
Megszünt a beosztásom-ennek sincs alapja mert ott van a napi dokumentáció ami igazolja, hogy nem cserélődnek az emberek a beosztásomban, hanem mindíg ugyanaz látja el.
Szóval nagyon reménytelen, tudatlan és kétségbeesett vagyok. Nagyon számítok a segítségre, még ha olykor értetlennek is tünök!

Detti1 # 2009.03.25. 10:19

nem, ingyenes volt - jogpont hálózat. Köszönöm, megnyugodtam.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.25. 10:14

Igen , igen.
(A kollégáról pedig nem mondok semmit, mert az etikai szabályzatba ütközne, amit gondolok. Fizettél is ezért jó tanácsért?)

Detti1 # 2009.03.25. 10:13

kbs! Rosszul írtam: "Vagy csak akkor, ha lemondok a fizetés nélküli szabimról?" a gyesről? Ettől függetlenül akkor foglalkoztatni kell,? ha nem tud munkát adni akkor fizeti az állásidőt? Bocs, ha nehézkes vagyok, de egy ügyvéd tegnap azt mondta nem köteles munkát adni, hanem maradok itthon gyesen a huszonegynéhány ezer forinttal vagy keresek másik munkát és felmondok. Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.25. 08:07

Kedves Ancsa, már válaszoltunk. Még azelőtt, hogy egyáltalán kérdezted volna. Hiszen annyiszor elmondtuk már: a munkáltató - ha közös megegyezéssel nem módosítják a munkaszerződést - változatlan feltételekkel köteles foglalkoztatni a fizetés nélküli szabadságról visszatérő munkavállalót.
De ha egy picit belegondolsz: meg lehet változtatni valakinek a munkakörét vagy az alapbérét egyoldalú munkáltatói döntéssel?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.25. 08:04

Kedves, Detti, a kettő nem függ össze. A fizetés nélküli szabadságot meg kell szüntetned - világos, hogy az alatt a munkáltatónak nincs foglalkoztatási kötelezettsége. A gyesről viszont le ne mondj, azzal megszűnne a rendes felmondással szembeni védettség.

ancsa10 # 2009.03.25. 07:02

Tisztelt Szakértők !

Megtennék, hogy válaszolnak a március 23-án 18.48-kor feltett kérdésemre ?

Köszönöm
Anita

Detti1 # 2009.03.24. 17:19

Kedves kbs!
Újabb kérdéseim akadtak - egy kissé összezavarodtam.
A munkáltatóm köteles foglalkoztatni, munkát adni a munkaszerződésemnek megfelelően a gyes mellett? Vagy csak akkor, ha lemondok a fizetés nélküli szabimról?

Detti1 # 2009.03.24. 09:23

Kedves kbs!
Köszönöm válaszod!
Detti

ancsa10 # 2009.03.23. 17:48

Tisztelt Uram !

Kérdésem a következő:

Jelenleg GYED-En vagyok. Szeretnék 2 hónap múlva visszamenni dolgozni.
Szeretném visszakapni a régi pozíciómat, de sajnos az megszünt mikor eljöttem szülni.( csak elvileg, mert egy másik kolléganőm ugyanolyan munkakörben van kb 1 hónapja mint én voltam...)
Ragaszkodhatok-e a pozíciómhoz, vagy úgymond be kell érnem bármilyen pozícióval amit fel tudnak kínálni ugyanolyan fizetésért?

Válaszát előre is köszönöm,

Üdv,
Ancsa

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.23. 11:38

Detti, normál esetben elegendő lenne szóban bejelenteni. De ha úgy kezdődik, hogy a munkáltató beszól, akkor valószínűleg jobb, ha írásban, tértivevényes levélben közölöd a fizetés nélküli szabadság megszüntetésének pontos dátumát. Írd bele azt is, hogy az előző évek ki nem adott szabadságait lehetőleg a tényleges munkábaállás előtt adja ki.
Nem nagyon van miről egyezkedned, nincs olyan dolog, amit a munkáltatóból kaphatnál bármiféle engedményért cserébe.

szerill # 2009.03.23. 11:29

Köszönöm!
Teljesen igazad van a trükközéssel kapcsolatban. Miközben kétségbeesve próbálok kiutat találni ebből az áldatlan állapotból és valami elfogadható megoldást találni, addig eszembe sem jut, hogy ezzel is a munkaadóm malmára hajtom a vizet.
Na persze az sem mellékes, hogy a megélhetésem függ tőle és így talán érthető a kapálózásom.
Üdv!

Detti1 # 2009.03.23. 11:24

Kedves Fórumozók, mit javasoltok?
Szeptemberben akarok visszamenni gyed-ről dolgozni, ezt a munkáltatómnak múlt héten szóban bejelentettem (írásban kell-e?). Ő azt mondta, feladat hiányában nem akar foglalkoztatni. Bizonyára rá fog jönni, hogy felmondási védelem alatt állok, ugye?
A kérdésem az, előnyösebb lenne-e nekem ha találnék egy úgy állást? Attól tartok, hogy ellehetetlenít, s ezzel felmondásra kényszerít. Ebben az esetben elesek a végkielégítéstől.? Gyes folyósítását nem befolyásolja a m.hely váltás?
Mi a véleményetek, mit javasoltok? Miben lehetne megegyezni a m.tatóval? Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.23. 10:40

Bíróság jó eséllyel megállapítaná, hogy a munkaszerződésed valójában határozatlan idejű. De ezt csak perben tenné meg, és a pereskedés aligha tenné meghitté a kapcsolatodat a munkáltatóval.
Ababn viszont, hogy a joggal visszaélő munkáltatónak magad nyújts segítséget a további trükközéshez, a Jogi Fórumon aligha kapsz támogatást.

szerill # 2009.03.23. 09:56

Szép Napot Mindenkinek!
Esetleg van valakinek jogilag alátámasztható ötlete a problémámra?

szerill # 2009.03.22. 12:21

Köszönöm a választ!
Nem igazán ilyen jellegű választ szerettem volna olvasni.
A törvényt olvastam, abból egyértelműen kirajzolódik, hogy esetemben a munkáltató az én –mint munkavállaló- jogaim csorbítására törekszik. Illetve meg is valósítja azt. De mint azt az előzőben is írtam én nem pereskedni, dolgozni akarok.
Nem olyan jellegű munkát végzek, amit vállalkozóként szokás, tehát ez sem megoldás.
Ne haragudj a tájékozatlanságomért, de mi az a BT?
Ha esetleg ismersz vagy ismer valaki jogi kiskaput, ami szükségtelenné teszi a féléves megszakítást, az legyen szíves írja meg.
Felvetődött az a megoldás is, hogy ha elhelyezkedek másik munkahelyen mondjuk 1-2 hónapra, akkor az megszakításnak számít. Ez valóban így van? Azután kezdődhetne egy újabb 5 éves periódus? Igazából a munkáltatóm is szeretne hosszútávon foglalkoztatni csak éppen nem ad határozatlan szerződést, valami ködös cégpolitikára hivatkozva.
Így abba a helyzetbe kerültem, hogy a törvény nem megvéd, hanem kiszolgáltat. Ha nem lenne az az 5 éves kitétel, akkor a fejünk sem fájna, dolgozhatnék nyugodtan tovább.
Köszönöm!

websas # 2009.03.22. 07:23

Kedves szerill!

Sajnos megteheti.
A jelenlegi de a korábbi szabályozás is nagyon költségessé teszi a munkavállalótól való "megszabadulást", (akár csak gazdasági okok esetén is) ezért a munkaadó törekszik a költségeinek a csökkentésére.Ez egy ilyen ország!
Csinálhatsz BT-t (bár 6 hónapra nem éri meg) kiválthatod a vállalkozói igazolványt és akkor Te számlázhatsz a volt cégednek, Lehet hogy megtetszik nekik és sokáig igy működhetsz, persze "munkabiztonságod" akkor sem lesz.

websas

websas # 2009.03.22. 06:41

kedves monalisa1!

"az általad x hónap/év óta be nem fizetett adó összegét add össze – és ezt tőlem és sok másoktól te loptad el!…"
Ő csak magánál tartotta, hogy mások ne tudják ellopni.
Pl: tocsik, princz, "cuslaug", stb.
Egyébként pont annyi adót, járulékot fizetett mint szeretett képviselőink az500 e.ft.-os klts.térítésük után.Ő nem tett mást csak a "0"%-os adókulcsba sorolta magát.

websas

szerill # 2009.03.22. 03:06

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában:
2004 júliusa óta dolgozok a jelenlegi munkahelyemen, többször hosszabbított határozott idejű szerződéssel. Az utolsó hosszabbítás most április 4-én lejár. Újabbat nem köt a cég, mert ismeri a törvény azon részét, miszerint 5 év az ilyen jellegű munkavégzés maximális ideje. A munkám 2 periódusból áll évente és az egyiknek most van a befejező része, tehát ezért nem várja ki napra pontosan az 5 évet.
Bár a cég továbbra is igényt tart a munkámra, de ezt most 6 hónapig egy munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó cégen keresztül teszi.(megjegyzem, számomra sokkal kedvezőtlenebb feltételek mellett) Azután pedig újra kapok határozott idejű szerződést, mert meg lesz a 6 hónap megszakítás.
A kérdésem a következő: jogosan jár-e el a cég, mit lehet ilyen esetben tenni?
Utána olvastam a témának, találtam jó néhány bírósági esetet, de igazából én dolgozni szeretnék, nem pereskedni, tehát gyakorlati tanácsot várok, hogy milyen jellegű érveléssel állhatok elő. Mire érdemes hivatkozni és egyáltalán, hogyan szokták ezt fogadni a munkáltatók?

monalisa1 # 2009.03.21. 22:51
monalisa1 # 2009.03.21. 22:51

Itt egy bérkalkulátor: http://www.euber.hu/berkajk2.php
Írd be azt a keresetet amit ténylegesen kapnod kellett volna - és nem zsebben a 70%-át. Aztán a "munkavállalót terhelő adók" rovaton csodálkozz el (...), és az általad x hónap/év óta be nem fizetett adó összegét add össze - és ezt tőlem és sok másoktól te loptad el!...

Bárhogy is van, de ez az igazság.

monalisa1 # 2009.03.21. 22:40

Az utolsó két mondatodban sok igazság van, vagyis rákényszerűlhet a munkavállaló az "együtt csalásra". És ezzel mindaddig különösebben nincs is baj (...) amíg nem történik egy súlyos betegség és/vagy baleset, mert egyáltalán nem mindegy hogy mekkora bevallott kereset után számítják ki a táppénzt vagy a rokk.nyugdíjat.

De hát ezzel mindenki tisztában van.

Az ügyvéd arról készített keresetlevelet amit elpanaszoltál neki, a többi - lásd pl. amire felhívtam figyelmedet - mondhatni legyen már a te gondod...

Persze azért szólhatott volna (...) hiszen ha utólag módosul is a bírósághoz beadott kereset, az eredeti is ott marad az aktában...

Igaz, azzal a bíróság külön már nem foglalkozhat, de azért "tud rólad" is, mámint az adócsalásodról...

Menj és beszéljed át újra a dolgot az ügyvéddel, elvégre ő a jogász.

Zárójelben: én csak azért "huhogok" mert itt a Fórumon többször is volt olvasható: "zsebbe" történő fizetést nem célszerű hivatalos helye felpanaszolni...

moszatka # 2009.03.21. 21:33

Azért fizettem az ügyvédet, hogy azt írja, ami számomra kedvező.Hogy lehet hogy Ő nem tudja, milyen következményekkel jár?Ha módosítok, akkor az előzőt figyelmen kívül hagyják, vagy a megszüntetés a legkedvezőbb?Sajnos a munkáltatók 70% így fizet, vagy nincs munkád.Ha rákényszerülsz elvállalod,és is kényszerből tettem.

monalisa1 # 2009.03.21. 19:44

Módosítani a keresetet a "zsebbe" kitétel teljes kihagyásával.