Részmunkaidő GYED után


drbjozsef # 2024.10.22. 16:13

hgeri,

Nem köteles. Arra köteles, amit a jogszabály ír : legalább a felére levinni. Az alá nem köteles.
Közös megegyezéssel viszont (szinte) bármit lehet. Akárhány órára lehet.

Sajnos már a beszoktatás ideje alatt is figyelni kell erre, már ekkor is aktív jogviszonnyal kell rendelkeznie a szülőnek, ami lehet ilyenkor akár a felhalmozott szabadság is, nem kötelező a konkrét munkavégzés. Vagy már ekkor aktív vállalkozás, nappali tanulói jogviszony szükséges.

hgeri # 2024.10.22. 13:41

Üdvözlöm, azt szeretném kideríteni, hogy közös megegyezés esetén lehetséges-e gyermekvállalás utáni visszatéréskor az általános munkaidő felénél is kevesebb napi óraszámban visszamenni dolgozni? Ha igen, mennyi a minimum?

\"61. § (3) *  A munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek négyéves koráig – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek hatéves koráig – köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.\"

Valamint ahhoz, hogy a GYED-et ne veszítsem el, szükséges-e, hogy már a bölcsödébe szoktatás első napjától aktív legyen a munkaviszonyom, vagy van erre valamennyi türelmi idő? (Maga a település 2 hónap türelmi időt ad a munkáltatói igazolás bemutatására). Az én esetemben még 3 hónap lenne hátra a GYED-ből a beszoktatás kezdetekor, és ekkortól lenne aktív a munkaviszonyom, de csak akkor, ha erre mindenképp szükség van a GYED megtartásához.