bolti lopás? mit tehetek?

Remenykedo33 # 2024.10.29. 13:51

Szomorú örökös

Az biztos hogy már most tanultam belőle!
Borzasztóan rettegek január óta persze megérdemelten….

Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam ami a boltra vonatkozik ott azt írja 10 napig őrzik a biztonsági kamera felvételeket utána automatikusan felülírja a régebbi felvételt . Ezért reménykedtem hogy az augusztusi szembesítésen kívül már más nem lesz.

Mindenesetre köszönöm a korrekt választ és segítséget !

nanemaaa # 2024.10.29. 12:57

Bár szerintem nem túl egyszerű lehet több hónap felvételeiből csak téged keresgetni.

Egy arcfelismerő szoftverrel ez megy szerintem percek alatt. Kérdés, hogy hány helyen vannak az adathordozók? Ha szerveren, akkor pár másodperc az egész.

Szomorú örökös # 2024.10.29. 11:42

Remenykedo33

Köszönöm a válaszod, ezzel tisztában vagyok maximálisan hogy kevés a megbánás.
Ez csak az én laikus és elsősorban erkölcsi megjegyzésem volt, nyugi. Remélem, azért tanultál belőle, hogy nem éri meg.

De úgy gondolom augusztusban már szembesítettek volna a korábbi alkalmakkal ha találtak volna ,
legalábbis ebben bíztam , vagy mèg azóta is az én kamera felvételem elemzi valaki?

Ahogy utána olvastam, a kezdeti GDPR szigorúság után enyhítettek és mostmár igazából nincs megkötve, hogy mennyi ideig kell megőrizni egy felvételt. Sajna gyanús, hogy az ilyen robot-kasszák miatt az áruházak ezt ki is használják, hogy minél jobban ki tudják szűrni azokat, akik üzletszerűen lopnak ezeknél. Sajna ha felvételekkel bizonyíthatóan te is többször voltál részese ilyen tettnek, akkor azért sok jóra ne számíts. Bár szerintem nem túl egyszerű lehet több hónap felvételeiből csak téged keresgetni.

Remenykedo33 # 2024.10.29. 07:47

Szomorú örökös

Köszönöm a válaszod, ezzel tisztában vagyok maximálisan hogy kevés a megbánás.
De úgy gondolom augusztusban már szembesítettek volna a korábbi alkalmakkal ha találtak volna , legalábbis ebben bíztam , vagy mèg azóta is az én kamera felvételem elemzi valaki?

Mindenesetre bárhogy is lesz köszönöm a gyors reakciót !

Szomorú örökös # 2024.10.29. 06:54

Remenykedo33

Januárban történt az a sajnálatos dolog ( szörnyen megbántam de ezt feleslegesen írom ) ; hogy loptam a Lidlből 1 nap két alkalommal , az utóbbi alkalom a kamera felvételek megnézésekor derült ki.....Sajnos előfordult korábban is hogy nem húztam le egy két tételt ( nem büszkeség tudom)

Van miért aggódnod, mert az már akár súlyosabbá is minősülhet.
Hiába bánod meg utána, az nem segít! Már legelőször sem kellett volna lopni.

Remenykedo33 # 2024.10.28. 18:10

Sziasztok!
Januárban történt az a sajnálatos dolog ( szörnyen megbántam de ezt feleslegesen írom ) ; hogy loptam a Lidlből 1 nap két alkalommal , az utóbbi alkalom a kamera felvételek megnézésekor derült ki. Januàrban a helyszínen jegyzőkönyv stb. Augusztusban volt az ezzel kapcsolatos kihallgatás.
Kérdésem az lenne, ha korábbi alkalmakat vélnek felfedezni az önkiszolgáló kasszánál amikor nem húztam le egy két tételt azzal már szembesítettek volna augusztusban ? Sajnos előfordult korábban is hogy nem húztam le egy két tételt ( nem büszkeség tudom) a kérdés az, hogy meddig nézik vissza a felvételt ?
A második alkalom azért derült ki mert aznapi felvételt kértek ki és azon láttak újra elemzésekor, ilyenkor van esély hogy további napokat végig néznek ?
Azóta semmi nem történt semmi, még vádemelés sem történt, bár ahogy korábban előttem írtak mondták az örsön, hogy nem egy SOS dolog lesz amivel azonnal foglalkozni fognak .
Ha korábbi alkalmakat is a nyakamba akarnànak varrni úgy gondolom már Augusztusban megtették volna.
Köszönöm a véleményeteket.

Segitseg99 # 2024.10.26. 11:02

Köszönöm a segítségüket!
Abban esetleg még tudnànak segítségemre lenni hogy az ügyészség valóban ennyire lassan végzi a dolgát ? Borzasztóan idegőrlő ez a várakozás, annak ellenére hogy megérdemlem.
Vagy ez rosszat jelent ha még nem jeleztek vissza, hogy mehet vademelesre ?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.10.25. 19:05

Ez szabálysértés. Gondolom, üzletszerűnek tekintik - de ez nem az.

Segitseg99 # 2024.10.25. 18:43

Köszönöm a választ Majordomus!
Oszinten bizakodom benne; óriási balfék vagyok , hogy ezt elkövettem.

Köszönöm mégegyszer !

Majordomus # 2024.10.25. 17:08

Nagy tragédia nem lesz belőle...

Segitseg99 # 2024.10.25. 12:44

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Élelmiszert sajnálatos módon , hónap végén , reggel és délután két alkalommal.
Összesen 29.000 Ft értékre amiből 22.000 Ft megtérült, a harmadik alkalmat a kamera felvételt visszanézve látták és utólag tették hozzá. Ezért szabálysértési értékre elkövetett üzletszerű lopásnak lett minősítve.
Februárban történt ; áprilisban szabálysértési meghallgatáson voltam , majd szeptemberben már a rendőrségen amikor áttették bűnüggyè.
Azóta nem történt semmi, nem kaptam semmit az ügy kapcsàn a rendőr aki kihallgatott azt mondta ha kap visszajelzést az ügyésztől hogy ez így rendben akkor mehet vademelesre.
Számít ez valamit hogy azóta sem történt semmi?
Már minden megfordult a fejemben, hogy miért nem jelez vissza az ügyész hogy rendben van az ügy. A rendőr holgy az ígérte jelez ha beadta vademelesre , de még szerinte sok idő amire visszajeleznek.

Hát egyenlőre itt tart február óta

Ui: ez egy kisebb SPAR amiről beszélek

Kovács_Béla_Sándor # 2024.10.25. 11:42

Mi a csudát lehet lopni a helyi boltban, hogy bűncselekmény legyen?

Ha nem vagy visszaeső, akkor nagyon ne aggódj.

Segitseg99 # 2024.10.25. 09:31

Sziasztok!
Lopáson kaptak a helyi boltban , ahol kifizettem az áruk ellenértékét, de a büntetőeljárás megindult ellenem.
Megtörtént a kihallgatás , kamera felvételek elemzése ami továbbítva lett az ügyésznek, ennek már több mint egy hónapja.
Azóta semmit nem tudok az ügyről , csak a rendőr hölgytől aki kihallgatott hogy az ügyész nem jelzett még vissza , amint visszajelez mehet vádemelésre.
Ilyenkor mit vizsgál az ügyész vagy mi tart ennyi ideig?
Borzasztóan aggódom.
Köszönöm válaszukat

Segitsegrevarva # 2024.10.16. 20:19

Köszönöm a gyors választ és segítséget Kovács_Béla_Sándor.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.10.16. 19:54

vad emelésre várok, már a rendőr holgy beadta a papírokat az ügyészség fele.

Panaszold meg. 50K alatt csak szabálysértés, nincs vádat. Az igaz, hogy bíróság hoz határozatot, de a rendőrség terjeszi elé az ügyet, nem az ügyészség. Nem lesz az attól üzletszerű, hogy egy nap kétszer lopsz.

Közvetítői eljárásnak nincs helye.

nem mentség hogy hónap végén élelmiszert loptam.
Nem mentség, de enyhítő körülmény. Ha nem látják be, hogy ez szabálysértés, és kifogsz egy kevésbbé szigorú bírót, az valószűleg nem szab ki szabadságvesztést. Bár ha az előző bűncselekmény is vagyon elleni volt, akkor különös visszaeső vagy.

Segitsegrevarva # 2024.10.16. 19:11

Sziasztok!
Segítséget szeretnek kerni .
Sajnos elkövettem egy óriási hibát 2 alkalommal ( egy márciusi reggelen és aznap délután ) loptam a helyi boltból, összesen 29.000 Ft értékben. Az összeget utána kifizettem .
Kihallgatás megtörtént , vad emelésre várok, már a rendőr holgy beadta a papírokat az ügyészség fele. Sajnos elég lassan megy a dolog, kihallgatásra is szeptemberben kellett csak mennem, és mondta a rendőr holgy hogy 30/60 nap biztos lesz mire bármilyen papírt kapok a váddal kapcsolatban.
Mivel egy nap kétszer is loptam a gyanúsítás üzletszerűen elkövetett szabálysértési értékhatárt nem meghaladó lopási vétség.
Van egy felfuggesztett börtön büntetésem ( foghaz fokozat ) ami 2025ben jár / járna le- 2021-Ben kaptam 4 évre felfüggesztve )
Meguszhatom ennek a letöltését illetve hogy erre a lopási vétségre esetleg bármilyen más nemű büntetést kapjak ? / gondolok itt közmunka, pénzbírság/
5 kiskorú gyermeket nevelek, tudom akkor kellett volna gondolkozom , és nem mentség hogy hónap végén élelmiszert loptam.
Köszönöm segito válaszukat.
Szép estet !

drbjozsef # 2024.10.05. 15:48

A "q egyszerű" az stimmel.

eulimen # 2024.10.05. 12:21

@drbjozsef
De azért érted a különbséget a lopás megkísérlése, és a hiba vagy félreértés között?
Abszolút értem, és én úgy szocializálódtam, hogy ha hülyeséget csinálok, azért vállaljam a felelősséget.
Lehet, hogy ez az egómat majd sérti, de a jó hírnevemet biztosan nem.
Az én nézőpontomból q egyszerű a történet: ha szándékosan nem teszek a szalagra egy árut, akkor az a lopás megkísérlése. Ha pedig véletlenül vagy akár szándékosan néhány áruval fizetés nélkül áttolom a kassza vonalán a kosarat, akkor meg is valósítottam azt (attól függetlenül, hogy szándékoltam-e előtte vagy sem).
A félreértés az pedig az, amikor a lábamon az vadiúj cipő besípol a pláza drogériájában, és mutatom a blokkot, hogy 5 perce vettem a szomszédos cipőüzletben...

Szomorú örökös # 2024.10.04. 16:15

drbjozsef

Nemcsak a mi véleményünk, de még a tiéd sem érdekel senkit.
Kizárólag a magad nevében beszélj! De úgy látom, hogy továbbra is bunkó maradtál. Igaz mit is vártunk tőled? :-D

Erről meg nem is beszélve, hogy osztod az észt, de gyakorlatilag te is messze állsz a jogász szakmától, mondhatni csak ugatod:
Már akinek anonim.....ráadásul velem ellentétben jogász is
Bocsi, ezt épp te írtad éppen ma! :-D

drbjozsef # 2024.10.04. 15:34

Gondolom, az utolsó mondatomat is elolvastad, és akkor feleslegesen nem hánytad volna ide ezt a betűhalmazt.
Nemcsak a mi véleményünk, de még a tiéd sem érdekel senkit. Tudod, a vélemény milyen a közmondás szerint...

Szomorú örökös # 2024.10.04. 15:21

drbjozsef

Nem azt mondom, hogy itt utóbbi van, de akár lehet is. Még ha szerinted nem is életszerű.
Ehhez képest azért én is annak adok igazat, aki kizárt dolognak tartja, hogy a kérdező nem vette ezt észre, főleg másodmagával sem. Pontosan ezért kell, hogy viselje is csak ennek a következményeit, mert ezt azért - főleg ha többször is volt ilyen - azért mégsem lehet elintézni egy sima ejnye-bejnyével. Hogy most szabálysértés vagy bűncselekmény, az meg majd már kiderül az illetékes osztályon.

drbjozsef # 2024.10.04. 12:33

eulimen,

De azért érted a különbséget a lopás megkísérlése, és a hiba vagy félreértés között?
(Nem azt mondom, hogy itt utóbbi van, de akár lehet is. Még ha szerinted nem is életszerű. Szerintem se, de kit érdekel mit gondolunk)

eulimen # 2024.10.04. 11:20

a lopás szándékos bűncselekmény (szabálysértés), gondatlanul nem lehet elkövetni.
idézzük a törvényt teljesen: már az is szabálysértést követ el, aki a lopást csak megkísérli (Szabsért. 177.§ (1) )
Az Auchan önki kasszáknál mintha zölden villanna minden egyes sikeres beolvasásnál a vonalkódolvasó - ha így van, még a Holdról is látszik.
Meg még csippan is, jó hangosan, ez egészen biztos
Sőt, még a kijelzőn is követhető a legutolsó 10 tétel, hogy bevette-e.
Aki ezek után 3-4 átcsusszant tételre azt mondja, mindez csupán a sietség miatt volt, sőt ketten is ott voltak, de egyikük se vette észre, hát...

nanemaaa # 2024.10.04. 09:17

Szerintem ezek után is nyugodtan járj oda vásárolni. Tegyük fel, hogy valóban véletlenül sietted el a pakolást, és azért nem csippantottál, amit azért erősen kétlek, de ha el akarod kerülni a hasonló eseteket, ezen túl javasolom, hogy a hagyományos pénztáraknál fizess. Ezek szerint vagy fizikailag, vagy szellemileg nem vagy képes az online kasszák kezelésére. Mindenkinek megvannak a maga korlátai.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.10.04. 06:36

De ha akkor is kimaradt valami?
Ha olvastatnád a kódot, de a gép nem olvassa be, az nemigen látszik a lopásnak a felvételen. Egyébként 50K alatt csak szabálysértés - és még akkor is ott van a tevékeny megbánás. Ja, és a lopás szándékos bűncselekmény (szabálysértés), gondatlanul nem lehet elkövetni.