Vagyonkezelős lakás vasarlas


utazo111 # 2024.10.26. 06:55

T.Osztap!
Kérdésem még az lenne, ha a gyerek nevére történne a vétel az elidegenítési tilalom azaz LTV-ben szereplő 4 évre vonatkozik?
Jól gondolom?

drbjozsef # 2024.10.25. 19:34

Ha a vétel előtt köttök házassági vagyonjogi szerződést, szerintem megállapodhattok úgy, hogy a feleséged különvagyonából veszed meg a lakást, az az ő különvagyona lesz, és egyelőre ő ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos lesz.

Simán lehet, hogy ez működik, de azért én érzek itt egy kis... kellemetlenséget. Azért ez a hitelező kijátszása úgy, hogy közben az ingatlannyilvántartás közhitelességét is szándékosan sérted... szóval nem tudom, csak egy fura érzés, hogy azért ez nem biztos, hogy teljesen kóser.

utazo111 # 2024.10.25. 18:10

Tisztelt Osztap!
Hálásan köszönöm ezt a minden problémámra kiterjedő teljesen érthetően és világosan leírt magyarázatot!
Most már értem, hogy mit tehetek és mit nem!
Eddig ezt így érthetően senki nem tudta összefoglalni!
Mégegyszer nagyon köszönöm !
Utazo111

Szomorú örökös # 2024.10.25. 11:57

drbjozsef

Önkormányzati lenne? Akkor miért keresi a kérdező az MNV-t?
Májusban még önkormányzati lakással kapcsolatban volt ugyanez a téma,
keresd nyugodtan vissza! Nem hiszem, hogy ez MNV-s lakássá átminősült ennyi idő alatt.

https://www.jogiforum.hu/forum/32/156893

utazo111 2024.05.08. 15:50
Üdv!
Van 1 önkormányzati lakás amiben a férjemmel 33 éve együtt lakunk. A férjem a bérlője a lakásnak. En családtagként vagyok bejelentve.Most lehetőség lenne a megvételére.
Nem szeretnénk a Férjem nevére venni mivel neki tartozása (viszonylag nagy)van amit tiltanak a nyugdíjból.
Lemondhat e a feleség,tehát az én javamra a vételi jogáról?
Vagy milyen lehetőségek vannak?
Válaszukat előre is köszönöm!

osztap # 2024.10.25. 08:38

utazo111,

Ha jól értem, állami lakást akarsz megvenni a Lakástörvény 45-61. § alapján, a forgalmi érték 15%-án. Emellett korábban írtad, hogy van egy tartozásod, ami az ingatlan értékének 30%-a, amit a végrehajtó tilt a nyugdíjadból. Feltettem, az ott írtak szerint az a tartozás a különvagyonod, azaz az életközösség kezdete (nem a házasságkötés!) előtt keletkezett.
Halálod után, ha nincs végrendelet, a lakásod tulajdonjogát törvényes örökösként csak a gyereked örökli, de a feleséged haszonélvezeti jogot örököl rajta mint közösen lakott ingatlanon. Minden más vagyont és a tartozást fele-fele arányban öröklik.

Az alapkérdés, hogy ki és milyen arányban nyerjen rajta - a feleséged vagy a gyereked? Ez nagyrészt a Te döntéseden múlik.

A gyereked a hozzájárulásoddal megvehetné a lakást - 45. § (2) d).

Ha Te veszed meg, akkor csak egyedül veheted meg (nem a feleségeddel együtt), mert a feleséged nem bérlőtárs. Ha 2021.11.18-án az lett volna, akkor is csak a felét vehetné meg. 45. § (5) bek.

Ekkor a tulajdoni lapon Te leszel az 1/1-es tulajdonos. A feleséged ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos lesz az 1/2-re, ha a törvényes vagyonjogi rendszer áll fenn köztetek (nincs házassági vagyonjogi szerződés).

Ha a vétel előtt köttök házassági vagyonjogi szerződést, szerintem megállapodhattok úgy, hogy a feleséged különvagyonából veszed meg a lakást, az az ő különvagyona lesz, és egyelőre ő ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos lesz. Ha ezt a szerződést bejegyeztetitek a házassági vagyonjogi szerződések országos nyilvántartásába, akkor az harmadik személlyel szemben (azaz a tartozásod jogosultjával szemben) hatályos lesz (Ptk. 4:65. § (2)). Ezt azért érdemes lenne egy házassági vagyonjogis ügyvéddel részleteiben átbeszélni.

Mivel a letiltás már folyik, szerintem valószínűtlen, hogy egyhamar újra lekérdezné a végrehajtó, lett-e ingatlanod. Halálod után viszont biztosan téma lesz a hagyatéki eljárásban, hogy van egy lakásod és egy tartozásod.

De akár még életedben jegyeztetne be végrehajtási jogot a végrehajtó, akár halálod után kerülne elő a hagyatéki eljárásban, a feleségednek bizonyítania kellene, hogy (i) a lakás fele az övé mint házastársé (vagy teljesen, ha a fenti házassági vagyonjogi szerződést megkötitek), és (ii) a tartozás a Te különvagyonod. Ha akár a gyereked, akár a tartozás jogosultja bármelyiket vitatja, akkor perben.

A kölcsön nem jó ötlet, mert attól még a tartozásod jogosulja kérheti az ingatlan árverezését, akár most, akár halálod után. Ő pénzénél lesz - Te pedig pont ezt nem akarod.

Alternatíva lehet viszont, hogy a gyereked veszi meg, ÉS haszonélvezetet ajándékoz mind a kettőtöknek. A vétel után csak elidegenítési tilalom lesz a lakáson, terhelési tilalom nem. Nyilván ezzel a gyereked valamivel jobban jár, a feleséged valamivel rosszabbul. De Ti mind a ketten lakhattok a lakásban, amíg éltek. Ha nincs más vagyonod, akkor pedig mind a kettejüknek érdemes visszautasítani az örökséget utánad, azaz a halálod után fennmaradó tartozást nem kell kifizetniük.

utazo111 # 2024.10.25. 07:49

Köszönöm válaszát!
De, az eddigi válaszokból az derült ki, hogy a feleségem aki nem a bérlőtársam csak bejelentett családtag a vagyonkezelős lakasban, nem lehet a kedvezményezettje vásárlásnál a lakásnak. Tehát én nem vehetem meg az ő nevére, sajnos. Pedig mi ezt szeretnénk.
Mivel az ő pénzéből vennénk meg halálom után az öröklési rend szerint örökólnie kellene az én részemet amit ő fizetett ki. Úgy, hogy közben nekem az előző hazassagomból van egy gyermekem , tehát ő is belépne a képbe. Elég bonyolult ez így!

drbjozsef # 2024.10.25. 06:27

utazo111,

Már hogy örökölne egy lakást, ami eleve az övé (már ha a nevére vennétek)?

Ha nincs közös gyermeketek és élő szülőd, akkor ő lesz a törvényes örökösöd, és megörökli, ha te most megveszed a saját nevedre.
Hogy honnan a pénz, azt senki nem fogja megkérdezni. Ha neki így megfelel, hogy majd örökli.
De ha megvetted (és nincs rajta a kedvezmény miatt mondjuk elidegenítési tilalom), akár egyből nekiajándékozhatod.
Házastársak között az öröklés és az ajándékozás is illetékmentes.

utazo111 # 2024.10.25. 05:32

Köszönöm válaszukat !
Azért kérdeztem rá mégegyszer, mert most jött el az idő, hogy valóban létre jöhet a lakás megvásárlása.
A baj csak ott van, hogy a feleségem tudná kifizetni a külön vagyonából és az én halálom után (én nagyon beteg és idős vagyok) neki örökölni kell azt a lakást amit tulajdonképpen ő fog megvenni.
Erre lenne valami megoldás?
Kölcsönadási szerződés vagy valami hasonló? Vagy milyen lehetőségeink lennének?

drbjozsef # 2024.10.25. 05:25

Önkormányzati lenne? Akkor miért keresi a kérdező az MNV-t?

Szomorú örökös # 2024.10.25. 04:46

Majordomus

Önkormányzati bérleményről és annak esetleges kedvezményes megvásárlásáról van most is szó, mint májusban is volt már ez. :-)

Majordomus # 2024.10.24. 19:35

Jelentsd be bérlőtársnak ha a tulaj beleegyezik.

Szomorú örökös # 2024.10.24. 14:25

utazo111

A lakás bérlője én vagyok 30 éve, de velem lakik, szintén 30 éve ide bejelentve a feleségem is. Szeretném a lakást az ő nevére megvásárolni. Először berlőtársnak kéne bejelentenem? Akkor megvehetnem az ő nevére?

Egyszer ez már téma volt itt májusban és választ is kaptál rá. Nem fogod tudni egyből az ő nevére megvenni.
Attól, hogy akkor a feleséged írt ide ugyanezen azonosítóval, most meg te, a válasz ugyanaz rá és egyértelmű:

Önkormányzati lakás megvásárlására csak bérlő vagy bérlőtárs jogogosult. A szerződést módositani kell. Ehhez a tulajdonos önkormányzat és a bérlő hozzájárulása szükséges. Ha az önkori felajánlja eladásra akkor bele fog menni. Az nem biztos hogy neked mint új bérlőnek ezt a kedvezményt megadják.

És hát az a bizonyos megvásárlási kedvezmény is kérdés volt májusban, az nem biztos, hogy a feleségednek egyből meglesz.
Május 20-án egyébként ezt írtátok ide (mindegy, hogy ki):

A gond az, hogy én megveszem a saját pénzemből a Férjem nevére, nem vagyunk már fiatalok és a férjem igen súlyos szívbeteg évek óta. Ha, valami történne vele a lakást megörökölném, amit én vettem meg, de ezzel együtt a tartozást is , ami nem az enyém.
Szóval ezért keresünk olyan megoldást ahol nem a Férjem nevére kerülne a lakás.

utazo111 # 2024.10.24. 05:32

Üdv!
Kérdésem az lenne, hogy jeleztem az MNV felé a vételi szándékomat a bérelt lakásomra, amire most lett lehetőség.
A lakás bérlője én vagyok 30 éve, de velem lakik, szintén 30 éve ide bejelentve a feleségem is.
Szeretném a lakást az ő nevére megvásárolni. Hogy tudom ezt megtenni?
Először berlőtársnak kéne bejelentenem? Akkor megvehetnem az ő nevére?
Viszont a szerződés ilyen módósítása nem változtatná meg az én kedvező vásárlási feltételeimet? Pl.25 év felett a lakás értékének 15 % a vételár.
Válaszukat előre is köszönöm!