Kiárusítás, garancia, jótállás

eros1950 # 2024.12.10. 21:20

Sziasztok Kedves jogi tanácsadók! Megfogadva és mérlegelve a tanácsotokat, úgy döntöttem ,hogy megpróbálok Micikével beszélni arról, hogy nem szeretnék sem pereskedni, sem a fogyasztóvédelemhez fordulni és ezért kérek egy kedvezőbb ajánlatot. Micike egyeztetett a vezetőséggel és döntöttek, hogy költségmentesen kicserélik a modult. Boldog vagyok.

osztap # 2024.12.04. 09:54

Én is elfogadnám. Az alternatíva (papírok begyűjtése, majd békéltető testület vagy per) időbe telik, nem is kevésbe. Meg persze nem biztos, hogy nyersz. Jobb ma egy veréb, meg ilyenek...

drbjozsef # 2024.12.04. 08:59

Én lehet, hogy elfogadnám, mert azért az a pici akksi 3 év használat után már nyilván veszített az erejéből, így ez a hiba nem feltétlenül tartozik a jótállás körébe. Ha egyáltalán nem működne, akkor nem lenne kérdés, de ez így legalábbis határeset (persze, ez függ attól is, milyen gyors az a merülés).

eros1950 # 2024.12.04. 07:56

Beszéltem Micikével. Montam neki, hogy a beépített akkumulátor hamar lemerül, ki kellene cserélni. Bemutattam neki az eredeti számlát. Micike azt mondta utána néz mit tud tenni. Micikétől kaptam egy emailt, amiben közli, hogy a modul cseréje 50 000 ft/db, de méltányossági alapon nekem 20 000 ft./db megjavítják. Mint nyugdíjas nem nagyon örülök a 40 000 ft.-os kiadásnak. Mit javasoltok? Fogadjam el Micike ajánlatát?

osztap # 2024.12.03. 12:29

Micike biztosan rögtön idegzsábát kap
Hát, ilyen ez a popszakma.

drbjozsef # 2024.12.03. 12:16

és megkéred az ismerősöd, akitől vetted,

Ő is már jogutód, szóval a hagyatéki végzéssel is kell mennie, amitől aztán Micike biztosan rögtön idegzsábát kap.

osztap # 2024.12.03. 11:54

eros1950,

A garancia nem jogi fogalom. Ha jól értem, ez jótállás - nézd meg, mi van a papírodon. Ha abból sem világos, olvasd el a 151/2003. Korm. rendeletet. Ha jótállás, akkor:

Ptk. 6:172. § [Jótállási jogosultság tulajdonosváltozás esetén]
A jótállásból eredő jogokat a dolog tulajdonjogának átruházása esetén az új tulajdonos érvényesítheti a jótállást vállaló kötelezettel szemben.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Innen látszik, hogy Neked jogod van jótállási igényt érvényesíteni. Ha Micike a szervizben nem foglalkozik veled, akkor két lehetőséged van. Az egyik, hogy (i) írásban igazolod nekik, hogy Te vagy a tulajdonos (pl. szerződéssel), ÉS (ii) felszólítod, hogy a fenti Ptk-§ alapján javítsák ki. Ha nem teszik, léphetsz tovább, olvasd el a Ptk. 6:173. és 6:159. §§-t. Akár el is állhatsz és kérheted vissza a vételárat - de várhatóan békéltető testülethez vagy bíróságra kell menned érte.
A másik lehetőséged, hogy tolerálod Micike hülyeségeit, és megkéred az ismerősöd, akitől vetted, hogy kérje ő a kijavítást, kicserélést, vételár visszaadását. (És most nem mennék bele abba, hogy ez miket feltételez az egymás közötti szerződésetekről.)

eros1950 # 2024.12.03. 11:02

drbjozsef. Garancia jegy van, vagy nevezhetjük jótálásnak is.

drbjozsef # 2024.12.03. 09:22

Én megmondom őszintén, semmilyen garanciában nem vagyok járatos. Tulajdonképpen azt sem tudom, mi az a garancia. Van egyáltalán ilyen?

Szomorú örökös # 2024.12.03. 07:28

eros1950

nem javítják meg garanciában a készléket, mert a hallókészlék nem a nevemre szól.
Ne hagyd magad lerázni! A termék a garanciás, nem az, aki vette. Fordulj simán fogyasztóvédelemhez!

Én arra hivatkoztam, hogy úgy tudtam a termékre van garancia nem a személyre.
Így van! Anno én egy autórádió fejegységet vettem magánszemélytől, de még érvényes garanciával. Mikor a bluetooth kihangosító egység mikrofon része meghalt, írtam egy levelet, hogy mi a teendő ilyenkor. Nos, ők a szervízhez irányítottak, akiknek elküldtem az egységet, majd mivel nem volt javítható, egy teljesen újat küldtek a szállító cégtől újabb 3 év garanciával. Szóval nem az számított ott sem, hogy kinek a nevére szólt a vásárlás anno.

eros1950 # 2024.12.03. 07:22

Kedves fórmozók, Jogászok!
Garancia érvényesítés ügyében kérdezném azokat, akik járatosak a hallókészlék garanciában. Az ismerősöm anyukája meghalt és a hallókészlékét a fia átadta nekem egy jelképes összegért. A készlék tb támogatott volt és 3 és év garancia volt rá. Minden papírját átadata nekem, számla, garancia, leírások stb. A garancia 2024. december 21. érvényes. Elromlott a készülékbe beépitett tölthető akkumulátora. A szerviz azt a választ adta, hogy nem javítják meg garanciában a készléket, mert a hallókészlék nem a nevemre szól. Én arra hivatkoztam, hogy úgy tudtam a termékre van garancia nem a személyre. Most szerintetek kinek van igaza? Mit tehetek azért, hogy az egyébként jól működő hallókészlékem garanciában meg legyen javítva. Köszönöm, ha segítettek kiigazodni ebben az ügyben.

nanemaaa # 2024.11.21. 09:50

Úgy gondolom, hogy egyébként bármiféle értékesítési mód esetén a jótállási, szavatossági kötelezettség alól nem menekülhetsz.
A hiányok csökkentése érdekében esetleg lehet részvételi díjat kérni a játékhoz. Az némiképpen csökkentheti a hiányt. De erről már inkább könyvelésben is jártas jogászt kérdezz meg.

SzegediMarika # 2024.11.21. 09:44

Kedves Nanemaaa!

Köszönöm a hasznos észrevételedet. Jelentős mínuszban vagyunk, így ez az opció sem elvetendő, de bevételt is kell generálnunk. Vagy inkább veszteséget minimalizálnunk.

nanemaaa # 2024.11.19. 10:31

Például jótékonysági akciót szervezel, és a termékeket ajándékba adod, vagy kisorsolod a jelentkezők között. Esetleg szervezel rájuk valami közösségi játékot, és nyereményként osztod ki.

SzegediMarika # 2024.11.18. 10:50

Kedves Szakértők!

Egy kiárusítást szeretnénk rendezni, ehhez adott egy raktárkészlet, amelyre nem tudunk garanciát vállalni, mert nekünk sem vállalnak rá garanciát.

A termékek között vannak újak, visszacsomagoltak, enyhén sérültek, hiányosak.

Fenti okok miatt a termékekre egy kedvezőbb árat fogunk biztosítani.

A célunk, hogy a kedves ügyfelek mosolyogva távozzanak, ugyanakkor szeretnénk megfelelni a szabályoknak, és nem utolsó sorban magunkat is szeretnénk védeni, mert nem tudunk sem garanciát, szavatosságot, jótállást, cserét biztosítani.

Legyenek szívesen segítsenek, hogyan lehet ezt olyan keret közé szorítani illetve/vagy kommunikálni, hogy az teljesen megfelelő legyen.

Köszönettel:

Marika