Temetési költség

osztap # 2024.11.20. 20:34

akarnokd,

Jogosultanként külön kell listázni a hagyatéki terheknél. Két jogosult van, mindegyik más összegre tart igényt. Ha nincs hely a nyomtatványon, akkor jelzed, hogy pótlapon adod meg a kért adatokat, és egy A4-es lapon összeírod és becsatolod.

akarnokd # 2024.11.20. 19:50

Jó estét!

Édesanyám temetésénél a felmerült költségekről két számlánk van, egyiken édesapám, másikon én szerepelek. Édesapám a hamvasztásért felelős temetkezési céget fizette. Én a sírhelyet és a temetés lebonyolítását fizettem. Azért két számla, mert városunkban a temetkezési cég nem végezheti el a temetést, azt csak a temetőt üzemeltető cég teheti.

A hagyatéki leltárban meg kell adni ezeket a költségeket, de a kitöltési útmutatók alapján nem világos, hogy beírhatjuk-e mindkettőnk nevét és az két számla összegét abba az egy mezőbe a dokumentumban?

drbjozsef # 2024.02.19. 17:54

maria valeria,

Ha nem volt végrendelete, és nem volt élettársa sem halálakor, akkor a törvényes öröklés szerint a gyermekei lennének a kötelezettek, de mivel ők kiskorúak, így szerintem az ő törvényes képviselőjének kell intéznie, tehát az elvált feleségnek a gyerekek nevében.
Aztán a temetési költség, ha azt ő fizeti, akkor hagyatéki teherként visszakapja a gyermekek örökségéből.

drbjozsef # 2024.02.19. 17:37

maria valeria,

1999. évi XLIII. törvény a temetőkről és a temetkezésről
20. § (1) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

1. aki a temetést szerződésben vállalta;
  2. akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
  3. végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;
  4. az elhunyt egyéb, közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint.

(2) Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat (fővárosban a kerületi önkormányzat) polgármestere, illetve ha az elhalálozásra a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen kerül sor, a főpolgármester – jogszabályban meghatározott határidőn belül – gondoskodik.

maria valeria # 2024.02.19. 14:58

Szép jónapot!
Nővérem fia 2 napja elhunyt, elvált 2 gyermekes apa volt/ 5 évesek az iker gyerekek/
Kérdése hogy ilyen esetben kinek kell a temetésről gondoskodni?

Majordomus # 2024.01.22. 20:58

Hááát,szerintem az a tény hogy anyátok eltemetésének az örökség a feltétele,ahhoz nagymértékű pofa kell. De látom van.

Ha a lányokkal van vitátok,attól még az anyátokról van szó aki felnevelt.
Annyira tönkretesz benneteket az a pár tízezer ft ami egy főre jut?

drbjozsef # 2024.01.22. 10:59

Gabor81,

Kérdésem az lenne ,hogy lehet arra hivatkozni szülőtartással kapcsolatban,hogy semmit sem kapunk anyukánktól?

Rokontartás a Polgári Törvénykönyvben :

4:194.§(1) Rokonaival szemben az jogosult tartásra, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani, és akinek tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa vagy volt élettársa nincs.

Itt a kiemelt rész a fontos. Mondd meg a lányoknak, hogy édesanyátok NEM önhibáján kívül szorul tartásra, hiszen a saját tulajdonú ingatlanát elajándékozta. Ezért ha gondolják, akkor adják el azt az ingatlant, és abból tartsák édesanyátokat. Ha majd az a pénz elfogyott (természetesen, felelős gazdálkodás, szigorú számadás mellett), akkor lehet szó arról, hogy a továbbiakban nektek is fizetnetek kell a tartásába. Vagy adják vissza neki az ingatlant.

Gabor81 # 2024.01.22. 09:43

Köszönöm a válaszokat!
A vita az elmúlt 3 hónapban kezdődött ...2019-ben kiderült hogy rávették anyámat hogy ajándékozza nekik az egész lakást, ebből akkor egy nagy vita kerekedett a fiúk a lányok ellen , viszont meg tudtuk beszélni hogy akkor legyen így . Viszont most hogy anyám bekerült novemberben egy otthonba (ennek volt egy egyszeri nagyobb költsége és havi díja is van),ebbe természetesen egy fillért sem adtunk fiúk ,mondván hogy ők az örökösök(ajándékozottak)ezt is nekik kell akkor intézni anyagilag...Nem hagyták annyiban és előálltak azzal hogy szülőtartást kéne nekünk is fizetni! Szóval a vita abból fakad,hogy megkaptak mindent,de még több kéne nekik. Kérdésem az lenne ,hogy lehet arra hivatkozni szülőtartással kapcsolatban,hogy semmit sem kapunk anyukánktól?

Alapos # 2024.01.22. 09:12

Kötelesrész miatt indíthatunk pert vagy esélytelen?

Az esély és a gazdaságosság az más fogalom.
Legyen 50 millás az a ház. 10 millának a fele 5 milla,amit még terhelne egy évek óta fenn állótartás is. Megérne perelni?

elajándékozta az ingatlanját 2012-ben”.
Amúgy a semminek nincs is köteles része.

Alapos # 2024.01.22. 09:03

5 testvérnél kicsi a valószínűsége hogy a temetési költségen vitatkoznának.....annyira, hogy perre mennének.

Egy 12 éve....vagy még több éve megromlott viszonyt már nem lehet reparálni.

drbjozsef # 2024.01.22. 08:39

Gabor81,

Mi azok után hogy nem öröklünk semmit nem szeretnénk semmilyen költségekbe verni magunkat.
Nem örököltök? Nem lesz semmilyen értékelhető vagyontárgy a hagyatékban, amiért érdemes lenne?
(megjegyzem : az ingatlant a lánytestvéreid sem örökölték.)
Annyira nincs semmi, hogy érdemes lenne visszautasítani az örökséget?

Kérdésem az lenne hogy ha perre menne a dolog,akkor hivatkozhatunk arra hogy nem örököltünk semmit?
A temetést ki kell valakinek fizetnie.
Aztán ez a temetési költség a hagyatéki terhek első helyén áll, a hagyatéki vagyonból legelőbb is azt kell rendezniük az örökösöknek, ha nem ők fizették.
Magyarán, ha te egyáltalán nem vagy hajlandó egy fillért sem adni a temetésbe ÉS visszautasítod az öröklést (tehát nem is leszel örökös), akkor tőled nem követelhet semmit a temetést kifizető illető.
Ha pedig nem utasítod vissza az öröklést, akkor is csak a hagyatéki vagyon erejéig felelsz a hagyatéki tartozásokért, tehát ha csak minimális pénzt vagy ingóságot örökölsz, akkor a Ptk. 7:96.§(1) szerint elsősorban ezekkel felelsz. Vagyis felajánlod az örökölt pénzt és ingóságokat a hagyatéki hitelezőnek (aki a temetést fizette), ezen túl neked nem kell fizetni. Ha ez kevesebb, mint a rád eső rész, akkor így járt az, aki kifizette a temetést. Tőled többet nem követelhet.

Illetve ha mégis kötelesek lennén fizetni,akkor 5 egyenlő részben történik ez meg?
Ha, akkor igen.

Másik topik tudom,de erdekelne még,hogy jogilag támadható e az ájándékozási szerződés?
Minden megtámadható. De érdemes-e? Tizenkét évvel ezelőtti, tudtok bizonyítani bármi olyan körülményt, ami miatt az érvénytelen lenne? Ne felejtsd el, hogy az ingatlan ajándékozási szerződést ügyvéd ellenjegyzi. Nem hiszem, hogy itt lenne keresnivalótok.

Kötelesrész miatt indíthatunk pert vagy esélytelen?
Esélytelen. Eltelt már több, mint 10 év, a köteles rész nem jár.

Gabor81 # 2024.01.22. 07:27

Tisztelt Jogi Fórum!

Érdeklődnék,hogy 5-en vagyunk testvérek,két lány és 3 fiú,és a még élő anyánk miatt vitatkozunk mindennel kapcsolatban. Vita tárgya röviden annyi hogy 2019-ben kiderült ,hogy édesanyánk a két lánytestvéremnek ajándékozta az ingatlanját 2012-ben. Most hogy lassan bekövetkezik edesanyánk halála,követelni fogják hogy fizessunk a bátyjáimmal mi is a temetést! Mi azok után hogy nem öröklünk semmit nem szeretnénk semmilyen költségekbe verni magunkat . Kérdésem az lenne hogy ha perre menne a dolog,akkor hivatkozhatunk arra hogy nem örököltünk semmit ? Illetve ha mégis kötelesek lennén fizetni,akkor 5 egyenlő részben történik ez meg? Másik topik tudom,de erdekelne még,hogy jogilag támadható e az ájándékozási szerződés ? Kötelesrész miatt indíthatunk pert vagy esélytelen?
Üdv,
Gábor

Majordomus # 2023.08.17. 19:40

Hm.
Megnt tanultam valamit.

Azért szép ez a családi szeretet.

valamiva # 2023.08.17. 15:07

Köszönöm!

Alapos # 2023.08.17. 14:09

Általában elhamvasztják az ilyen senkinek sem kellő elhunytat,majd értesítik a kötelezhetőnek vélt hozzátartozót a hamvak átvételi lehetőségről.Némi tárolási díjjal megtoldva. Plusz az egyéb költségek.

drbjozsef # 2023.08.17. 12:49

valamiva,

Igen, a törvény szerint az eltemettetésre kötelezhető vagy.

1999. évi XLIII. törvény
20. § (1) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

1. aki a temetést szerződésben vállalta;
  2. akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
  3. végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;
  4. az elhunyt egyéb, közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint.

(2 Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat (fővárosban a kerületi önkormányzat) polgármestere, illetve ha az elhalálozásra a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen kerül sor, a főpolgármester – jogszabályban meghatározott határidőn belül – gondoskodik.

Mivel leszármazó vagy, te állsz a "d" pont első helyén. Ha nincs az a-b-c pontokban senki, akkor neked kell gondoskodnod a temetésről. Ez azt jelenti, hogy fizetned is, de elvileg a temetési költség az első a hagyatéki terhek sorában, tehát akár vissza is kaphatnád, ha lenne hagyaték. Ha nincs, akkor így jártál sajnos.
Ha visszautasítod a temettetés elintézést, akkor a helyi önkormányzat intézi és fizeti, de behajthatja rajtad.

valamiva # 2023.08.17. 11:23

Tisztelt Válaszolók!

Az előző kérdésemhez még annyit szeretnék említeni, hogy "sajnos" nem a hanyagság vagy fukarság az ok, ami miatt visszakoznék a temetési költségektől, hanem részemről olyan jellegű egészségkárosodás, ami a megélhetésemet és saját magam eltartását a jövőre nézve megkérdőjelezi (más segítségem sincs), és ilyen terhet akár most, akár a jövőben meglehetősen nehézkes lenne vállalnom - gondolom a köztemetést is utólag vissza kell olyankor fizetni az önkormányzat részére.

Még egyszer előre köszönöm a válaszokat az előző kérdésemhez!

valamiva # 2023.08.17. 09:39

Tisztelt Válaszolók!

Az lenne a kérdésem, hogy kötelezhetnek-e a temetési költségekre abban az esetben, ha az elhunyt egyenesági leszármazottja vagyok, viszont az elhunyt előtte évtizedekig nem hogy nem tartotta velünk a kapcsolatot, de az élete során anyagi károkat is okozott a hozzátartozói számára?
Az is kiderült, hogy az intézményben, ahol az elmúlt évtizedekben lakott, én voltam megjelölve mint értesítendő személy, amiről én eddig nem is tudtam.
Ilyenkor a temetéssel járó anyagi terhek nem vállalása esetén indíthatnak ellenem bármilyen jogi eljárást?
Nem tudom, hogy ez most mennyire mellékes, de örökség a legjobb tudomásom szerint nincs, de ha lenne, abban az esetben sem tartanék rá igényt.

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítőkész válaszokat!

Majordomus # 2023.06.27. 20:54

Timea

Ez nem ingyenes tanácsadó fórum!

Majd családon belül leboxoljátok.

A temetés költségeit az örökösöktől lehet kérni. Ha nem vagy örökös tőled nem.

SolnesM # 2023.06.27. 13:52

Ha egyszer ő vállalta és intézte a költsegeket van joga tölem pénzt követelni?” Timea...
Kérni és nem követelni
.De a kérést nem kell feltétlenül teljesíteni !

Timea88 # 2023.06.27. 11:15

Majordomus

Gondoltam ennek a fórumnak egymás segítése a cél, nem pedig a trollkodás és beszólogatás... tévedtem

Majordomus # 2023.06.19. 19:48

Sok sikert a családi bunyóhoz....

Timea88 # 2023.06.19. 14:43

Tisztelt Hozzászólók!
Köszönöm a segítségüket!

Majordomus # 2023.06.18. 19:28

Nem feltétlenül de a költségek iránt forduljon az örökösökhöz! Ennyi.

Szomorú örökös # 2023.06.18. 04:35

Timea88

Nem vagyok örökös a testvérem után, anyánk halálakor minden örökölendő vagyonról lemondtam az ö javára.

Így különösen érdekes a történet, hogy mindent az elhunyt testvér örökölt már akkor is,
most meg még a másik testvéred újból le akar húzni. Szerintem szimplán hülyének néz.
Vagy csak fogalma sincs az ide vonatkozó jogszabályról (szerintem ez utóbbi).

Van két gyermeke, akik már nem kiskorúak. Tudtommal nekik kellett volna eltemetni az apjukat.

Pontosan így van! A két gyerek az, akinek kutya kötelessége lett volna törvény szerint eltemettetni az apjukat.

Itt arról van szó, hogy a hugom követelőzik rajtam, hogy fizessek, holott ő már rendezte a temetést
és ő akarja megszabni, hogy melyik testvér mennyit fizessen.

Követelődzni lehet, csak teljesen alaptalan így. Ő nem a NAV! Szerintem hajtsd el! Gondolom a jó viszonynak már így is, úgy is lőttek.