Temetési költség

Timea88 # 2023.06.17. 20:57

Majordomus

Nem utálom a testvérem. Adnék a temetésbe természetesen, ha arról lenne szó, hogy a gyermekek nem tudják finanszírozni teljes mértékben... de így, hogy x összeget követel a testvérem tölem, amit nem tudok kifizetni... az elhunyt gyerekeinek meg nem mer szólni...
Kérdésére válaszolva, nincs házastárs, elváltak...

Timea88 # 2023.06.17. 20:36

Tisztelt válaszolók!
Nem vagyok örökös a testvérem után, anyánk halálakor minden örökölendő vagyonról lemondtam az ö javára.
Van két gyermeke, akik már nem kiskorúak. Tudtommal nekik kellett volna eltemetni az apjukat. Engem sem a testvéreim, hanem a saját gyermekem fog temettetni ha arra kerül sor.
Itt arról van szó, hogy a hugom követelőzik rajtam, hogy fizessek, holott ő már rendezte a temetést és ő akarja megszabni, hogy melyik testvér mennyit fizessen.

Majordomus # 2023.06.17. 19:55

Háát én azért becsülném annyira a testvéremet hogy beszállok.
.
Vagy utálnám annyira hogy mégsem. Ki tudja?

drbjozsef # 2023.06.17. 19:32

Mondjuk drb-nek van igaza, a testvérem temetésébe csak beszállnék ha nem is örökölök semmit.

Nem nem, félreértettem a kérdezőt.
Csak akkor szállnék be a testvérem temetésébe, ha a saját hagyatéki vagyona nem fedezi, ÉS a saját családjának az anyagi helyzete sem teszi ezt lehetővé. De csak ekkor, és csakis saját morális alapon - de jogilag nem követelhetné tőlem a másik testvérem. Ezt előre kellett volna kérnie, egyeztetnie, megbeszélnie.

drbjozsef # 2023.06.17. 19:30

Sz.ö.,

Valóban, igazad van.
Nem a testvérek az örökösök, mert az egyik testvér halt meg. (Én úgy értettem hogy már régebben meghalt, ezért írja a gyerekeit, hogy ők lépnek a helyébe)

Ez esetben nincs kérdés.
Ha van leszármazó, akkor ők az örökösök. Nekik kell viselniük a temetési költségeket, első ranghelyi hagyatéki teherként. Az azt kifizető testvér feladata, hogy az igényét a hagyatéki eljárásban a közjegyzőnek benyújtsa, ha ezt elmulasztja, akkor az örökség erejéig utólag is követelheti azt az elhunyt testvére örököseitől elévülési időn belül.

A másik két testvérnek ehhez semmilyen köze nincsen jogilag. Tőlük nem követelheti. Ha a hagyatéki vagyon kevesebb ennél az összegnél, akkor a temetési költségeket kifizető elbukja a különbözetet, és a testvérei legfeljebb maguktól, önszántukból fizethetnek neki, ha akarnak.

Majordomus # 2023.06.17. 19:28

Nagy valószinűséggel úgy hogy a gyerekek még kiskorúak és valakinek intéznie kellett a temetést. De hol van az elhunyt testvér házastársa?

Valószinűsithető hogy senkinek nincs pénze a családban és ezért intézte a testvér a temetést?

Mondjuk drb-nek van igaza, a testvérem temetésébe csak beszállnék ha nem is örökölök semmit.

Szomorú örökös # 2023.06.17. 19:14

drbjozsef

Ha jól értelek, akkor te is örökös vagy, csak a hagyatékban nincs nagyon semmilyen vagyon. Ugye?

Mint ha azt írta volna a kérdező, hogy az elhunytnak van két gyereke.
Ha van is hagyaték, akkor ők fognak az elhunyt után örökölni.
Nem ők kötelesek ilyenkor a temetési költségeket is viselni?
Gyanítom, hogy a kérdező jól érzi, ez nem az ő költsége.
A testvér egyáltalán vajon hogy lép ilyenkor a képbe?

drbjozsef # 2023.06.17. 17:54

Tímea88,

A temetkezési törvény csak azt határozza meg, kik kötelesek gondoskodni az elhunyt illő eltemettetéséről.
A költségekről nem rendelkezik.

Arról a Ptk. rendelkezik, de csak ennyit :

Ptk. 7:94.§(1) Hagyatéki tartozások

1. az örökhagyó illő eltemetésének költségei;

...

Vagyis, az eltemettetés az ELSŐ helyen áll a hagyatéki terhek rangsorában.
Ha jól értelek, akkor te is örökös vagy, csak a hagyatékban nincs nagyon semmilyen vagyon. Ugye?
Vagy annyira nincs semmi, hogy hagyatéki eljárás sem lesz, így örökös nevezés sem?
Ha előbbi, akkor a hagyatéki terhek egyformán (ráadásul egyetemlegesen) terhelik az örökösöket, tehát az, aki kifizette, jogosan követelheti a többitől a rá eső rész megtérítését.

Ha visszautasítod az öröklést, így nem leszel örökös, akkor nem vonatkozik rád a fenti szabály, ez esetben nem kell kifiztened a testvérednek, ő bukja az összeget.
Ennyire nem ér neked semmit az elhuynt, hogy még a temettetését sem akarod fizetni?

Timea88 # 2023.06.17. 12:41

Tisztelt Cím!
4- en vagyunk testvérem, egyikünk elhunyt. Neki van két gyermeke.
A temetést az egyik testvérem bonyolította, ö ki is fizette a temetési költséget. Most követeli rajtam és az öcsémen a temetési költség egy harmadát. Köteles vagyok neki ezt kifizetni? Én nem fogok örökölni utána semmit. Nem a gyerekeken kellene behajtania? Ha egyszer ő vállalta és intézte a költsegeket van joga tölem pénzt követelni?
Köszönöm a választ.