Temetési költség

Timea88 # 2023.06.17. 12:41

Tisztelt Cím!
4- en vagyunk testvérem, egyikünk elhunyt. Neki van két gyermeke.
A temetést az egyik testvérem bonyolította, ö ki is fizette a temetési költséget. Most követeli rajtam és az öcsémen a temetési költség egy harmadát. Köteles vagyok neki ezt kifizetni? Én nem fogok örökölni utána semmit. Nem a gyerekeken kellene behajtania? Ha egyszer ő vállalta és intézte a költsegeket van joga tölem pénzt követelni?
Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2023.06.17. 17:54

Tímea88,

A temetkezési törvény csak azt határozza meg, kik kötelesek gondoskodni az elhunyt illő eltemettetéséről.
A költségekről nem rendelkezik.

Arról a Ptk. rendelkezik, de csak ennyit :

Ptk. 7:94.§(1) Hagyatéki tartozások

1. az örökhagyó illő eltemetésének költségei;

...

Vagyis, az eltemettetés az ELSŐ helyen áll a hagyatéki terhek rangsorában.
Ha jól értelek, akkor te is örökös vagy, csak a hagyatékban nincs nagyon semmilyen vagyon. Ugye?
Vagy annyira nincs semmi, hogy hagyatéki eljárás sem lesz, így örökös nevezés sem?
Ha előbbi, akkor a hagyatéki terhek egyformán (ráadásul egyetemlegesen) terhelik az örökösöket, tehát az, aki kifizette, jogosan követelheti a többitől a rá eső rész megtérítését.

Ha visszautasítod az öröklést, így nem leszel örökös, akkor nem vonatkozik rád a fenti szabály, ez esetben nem kell kifiztened a testvérednek, ő bukja az összeget.
Ennyire nem ér neked semmit az elhuynt, hogy még a temettetését sem akarod fizetni?

Szomorú örökös # 2023.06.17. 19:14

drbjozsef

Ha jól értelek, akkor te is örökös vagy, csak a hagyatékban nincs nagyon semmilyen vagyon. Ugye?

Mint ha azt írta volna a kérdező, hogy az elhunytnak van két gyereke.
Ha van is hagyaték, akkor ők fognak az elhunyt után örökölni.
Nem ők kötelesek ilyenkor a temetési költségeket is viselni?
Gyanítom, hogy a kérdező jól érzi, ez nem az ő költsége.
A testvér egyáltalán vajon hogy lép ilyenkor a képbe?

Majordomus # 2023.06.17. 19:28

Nagy valószinűséggel úgy hogy a gyerekek még kiskorúak és valakinek intéznie kellett a temetést. De hol van az elhunyt testvér házastársa?

Valószinűsithető hogy senkinek nincs pénze a családban és ezért intézte a testvér a temetést?

Mondjuk drb-nek van igaza, a testvérem temetésébe csak beszállnék ha nem is örökölök semmit.

drbjozsef # 2023.06.17. 19:30

Sz.ö.,

Valóban, igazad van.
Nem a testvérek az örökösök, mert az egyik testvér halt meg. (Én úgy értettem hogy már régebben meghalt, ezért írja a gyerekeit, hogy ők lépnek a helyébe)

Ez esetben nincs kérdés.
Ha van leszármazó, akkor ők az örökösök. Nekik kell viselniük a temetési költségeket, első ranghelyi hagyatéki teherként. Az azt kifizető testvér feladata, hogy az igényét a hagyatéki eljárásban a közjegyzőnek benyújtsa, ha ezt elmulasztja, akkor az örökség erejéig utólag is követelheti azt az elhunyt testvére örököseitől elévülési időn belül.

A másik két testvérnek ehhez semmilyen köze nincsen jogilag. Tőlük nem követelheti. Ha a hagyatéki vagyon kevesebb ennél az összegnél, akkor a temetési költségeket kifizető elbukja a különbözetet, és a testvérei legfeljebb maguktól, önszántukból fizethetnek neki, ha akarnak.

drbjozsef # 2023.06.17. 19:32

Mondjuk drb-nek van igaza, a testvérem temetésébe csak beszállnék ha nem is örökölök semmit.

Nem nem, félreértettem a kérdezőt.
Csak akkor szállnék be a testvérem temetésébe, ha a saját hagyatéki vagyona nem fedezi, ÉS a saját családjának az anyagi helyzete sem teszi ezt lehetővé. De csak ekkor, és csakis saját morális alapon - de jogilag nem követelhetné tőlem a másik testvérem. Ezt előre kellett volna kérnie, egyeztetnie, megbeszélnie.

Majordomus # 2023.06.17. 19:55

Háát én azért becsülném annyira a testvéremet hogy beszállok.
.
Vagy utálnám annyira hogy mégsem. Ki tudja?

Timea88 # 2023.06.17. 20:36

Tisztelt válaszolók!
Nem vagyok örökös a testvérem után, anyánk halálakor minden örökölendő vagyonról lemondtam az ö javára.
Van két gyermeke, akik már nem kiskorúak. Tudtommal nekik kellett volna eltemetni az apjukat. Engem sem a testvéreim, hanem a saját gyermekem fog temettetni ha arra kerül sor.
Itt arról van szó, hogy a hugom követelőzik rajtam, hogy fizessek, holott ő már rendezte a temetést és ő akarja megszabni, hogy melyik testvér mennyit fizessen.

Timea88 # 2023.06.17. 20:57

Majordomus

Nem utálom a testvérem. Adnék a temetésbe természetesen, ha arról lenne szó, hogy a gyermekek nem tudják finanszírozni teljes mértékben... de így, hogy x összeget követel a testvérem tölem, amit nem tudok kifizetni... az elhunyt gyerekeinek meg nem mer szólni...
Kérdésére válaszolva, nincs házastárs, elváltak...

Szomorú örökös # 2023.06.18. 04:35

Timea88

Nem vagyok örökös a testvérem után, anyánk halálakor minden örökölendő vagyonról lemondtam az ö javára.

Így különösen érdekes a történet, hogy mindent az elhunyt testvér örökölt már akkor is,
most meg még a másik testvéred újból le akar húzni. Szerintem szimplán hülyének néz.
Vagy csak fogalma sincs az ide vonatkozó jogszabályról (szerintem ez utóbbi).

Van két gyermeke, akik már nem kiskorúak. Tudtommal nekik kellett volna eltemetni az apjukat.

Pontosan így van! A két gyerek az, akinek kutya kötelessége lett volna törvény szerint eltemettetni az apjukat.

Itt arról van szó, hogy a hugom követelőzik rajtam, hogy fizessek, holott ő már rendezte a temetést
és ő akarja megszabni, hogy melyik testvér mennyit fizessen.

Követelődzni lehet, csak teljesen alaptalan így. Ő nem a NAV! Szerintem hajtsd el! Gondolom a jó viszonynak már így is, úgy is lőttek.

Majordomus # 2023.06.18. 19:28

Nem feltétlenül de a költségek iránt forduljon az örökösökhöz! Ennyi.

Timea88 # 2023.06.19. 14:43

Tisztelt Hozzászólók!
Köszönöm a segítségüket!

Majordomus # 2023.06.19. 19:48

Sok sikert a családi bunyóhoz....

Timea88 # 2023.06.27. 11:15

Majordomus

Gondoltam ennek a fórumnak egymás segítése a cél, nem pedig a trollkodás és beszólogatás... tévedtem

SolnesM # 2023.06.27. 13:52

Ha egyszer ő vállalta és intézte a költsegeket van joga tölem pénzt követelni?” Timea...
Kérni és nem követelni
.De a kérést nem kell feltétlenül teljesíteni !

Majordomus # 2023.06.27. 20:54

Timea

Ez nem ingyenes tanácsadó fórum!

Majd családon belül leboxoljátok.

A temetés költségeit az örökösöktől lehet kérni. Ha nem vagy örökös tőled nem.

valamiva # 2023.08.17. 09:39

Tisztelt Válaszolók!

Az lenne a kérdésem, hogy kötelezhetnek-e a temetési költségekre abban az esetben, ha az elhunyt egyenesági leszármazottja vagyok, viszont az elhunyt előtte évtizedekig nem hogy nem tartotta velünk a kapcsolatot, de az élete során anyagi károkat is okozott a hozzátartozói számára?
Az is kiderült, hogy az intézményben, ahol az elmúlt évtizedekben lakott, én voltam megjelölve mint értesítendő személy, amiről én eddig nem is tudtam.
Ilyenkor a temetéssel járó anyagi terhek nem vállalása esetén indíthatnak ellenem bármilyen jogi eljárást?
Nem tudom, hogy ez most mennyire mellékes, de örökség a legjobb tudomásom szerint nincs, de ha lenne, abban az esetben sem tartanék rá igényt.

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítőkész válaszokat!

valamiva # 2023.08.17. 11:23

Tisztelt Válaszolók!

Az előző kérdésemhez még annyit szeretnék említeni, hogy "sajnos" nem a hanyagság vagy fukarság az ok, ami miatt visszakoznék a temetési költségektől, hanem részemről olyan jellegű egészségkárosodás, ami a megélhetésemet és saját magam eltartását a jövőre nézve megkérdőjelezi (más segítségem sincs), és ilyen terhet akár most, akár a jövőben meglehetősen nehézkes lenne vállalnom - gondolom a köztemetést is utólag vissza kell olyankor fizetni az önkormányzat részére.

Még egyszer előre köszönöm a válaszokat az előző kérdésemhez!

drbjozsef # 2023.08.17. 12:49

valamiva,

Igen, a törvény szerint az eltemettetésre kötelezhető vagy.

1999. évi XLIII. törvény
20. § (1) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

1. aki a temetést szerződésben vállalta;
  2. akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
  3. végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;
  4. az elhunyt egyéb, közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint.

(2 Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat (fővárosban a kerületi önkormányzat) polgármestere, illetve ha az elhalálozásra a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen kerül sor, a főpolgármester – jogszabályban meghatározott határidőn belül – gondoskodik.

Mivel leszármazó vagy, te állsz a "d" pont első helyén. Ha nincs az a-b-c pontokban senki, akkor neked kell gondoskodnod a temetésről. Ez azt jelenti, hogy fizetned is, de elvileg a temetési költség az első a hagyatéki terhek sorában, tehát akár vissza is kaphatnád, ha lenne hagyaték. Ha nincs, akkor így jártál sajnos.
Ha visszautasítod a temettetés elintézést, akkor a helyi önkormányzat intézi és fizeti, de behajthatja rajtad.

Alapos # 2023.08.17. 14:09

Általában elhamvasztják az ilyen senkinek sem kellő elhunytat,majd értesítik a kötelezhetőnek vélt hozzátartozót a hamvak átvételi lehetőségről.Némi tárolási díjjal megtoldva. Plusz az egyéb költségek.

valamiva # 2023.08.17. 15:07

Köszönöm!

Majordomus # 2023.08.17. 19:40

Hm.
Megnt tanultam valamit.

Azért szép ez a családi szeretet.

Gabor81 # 2024.01.22. 07:27

Tisztelt Jogi Fórum!

Érdeklődnék,hogy 5-en vagyunk testvérek,két lány és 3 fiú,és a még élő anyánk miatt vitatkozunk mindennel kapcsolatban. Vita tárgya röviden annyi hogy 2019-ben kiderült ,hogy édesanyánk a két lánytestvéremnek ajándékozta az ingatlanját 2012-ben. Most hogy lassan bekövetkezik edesanyánk halála,követelni fogják hogy fizessunk a bátyjáimmal mi is a temetést! Mi azok után hogy nem öröklünk semmit nem szeretnénk semmilyen költségekbe verni magunkat . Kérdésem az lenne hogy ha perre menne a dolog,akkor hivatkozhatunk arra hogy nem örököltünk semmit ? Illetve ha mégis kötelesek lennén fizetni,akkor 5 egyenlő részben történik ez meg? Másik topik tudom,de erdekelne még,hogy jogilag támadható e az ájándékozási szerződés ? Kötelesrész miatt indíthatunk pert vagy esélytelen?
Üdv,
Gábor

drbjozsef # 2024.01.22. 08:39

Gabor81,

Mi azok után hogy nem öröklünk semmit nem szeretnénk semmilyen költségekbe verni magunkat.
Nem örököltök? Nem lesz semmilyen értékelhető vagyontárgy a hagyatékban, amiért érdemes lenne?
(megjegyzem : az ingatlant a lánytestvéreid sem örökölték.)
Annyira nincs semmi, hogy érdemes lenne visszautasítani az örökséget?

Kérdésem az lenne hogy ha perre menne a dolog,akkor hivatkozhatunk arra hogy nem örököltünk semmit?
A temetést ki kell valakinek fizetnie.
Aztán ez a temetési költség a hagyatéki terhek első helyén áll, a hagyatéki vagyonból legelőbb is azt kell rendezniük az örökösöknek, ha nem ők fizették.
Magyarán, ha te egyáltalán nem vagy hajlandó egy fillért sem adni a temetésbe ÉS visszautasítod az öröklést (tehát nem is leszel örökös), akkor tőled nem követelhet semmit a temetést kifizető illető.
Ha pedig nem utasítod vissza az öröklést, akkor is csak a hagyatéki vagyon erejéig felelsz a hagyatéki tartozásokért, tehát ha csak minimális pénzt vagy ingóságot örökölsz, akkor a Ptk. 7:96.§(1) szerint elsősorban ezekkel felelsz. Vagyis felajánlod az örökölt pénzt és ingóságokat a hagyatéki hitelezőnek (aki a temetést fizette), ezen túl neked nem kell fizetni. Ha ez kevesebb, mint a rád eső rész, akkor így járt az, aki kifizette a temetést. Tőled többet nem követelhet.

Illetve ha mégis kötelesek lennén fizetni,akkor 5 egyenlő részben történik ez meg?
Ha, akkor igen.

Másik topik tudom,de erdekelne még,hogy jogilag támadható e az ájándékozási szerződés?
Minden megtámadható. De érdemes-e? Tizenkét évvel ezelőtti, tudtok bizonyítani bármi olyan körülményt, ami miatt az érvénytelen lenne? Ne felejtsd el, hogy az ingatlan ajándékozási szerződést ügyvéd ellenjegyzi. Nem hiszem, hogy itt lenne keresnivalótok.

Kötelesrész miatt indíthatunk pert vagy esélytelen?
Esélytelen. Eltelt már több, mint 10 év, a köteles rész nem jár.

Alapos # 2024.01.22. 09:03

5 testvérnél kicsi a valószínűsége hogy a temetési költségen vitatkoznának.....annyira, hogy perre mennének.

Egy 12 éve....vagy még több éve megromlott viszonyt már nem lehet reparálni.