Köteles rész több rokon esetében

Kovács_Béla_Sándor # 2024.10.21. 12:18

Tegyük hozzá, hogy a kötelesrészi igény nem vagyontárgyanként értendő.

osztap # 2024.10.21. 07:32

Kolnok,

Ptk. 7:80. § [A kötelesrész alapja]
(1) A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke, ideértve az örökhagyó által bizalmi vagyonkezelésbe adott vagyon értékét is (a továbbiakban: ingyenes adomány).
(2) Aki számára az ingyenes adománynak a juttatáskori értéken való számításba vétele súlyosan méltánytalan, a bíróságtól kérheti a körülmények figyelembevételével vett más érték megállapítását.

Ha én kérném a kötelesrészt, legalább az ajándékozáskori piaci árat kérném.
De - hacsak ez nem valami faluszéli romos viskó - akkor komolyan gondolkodnék azon, hogy bíróságra megyek a (2) bek alapján a a mai értéket megállapítandó, mert az ingatlanárak az elmúlt években rohamosan emelkedtek. Vagy kérném a kötelesrész természetbeni kiadását (tulajdoni hányadot pénz helyett) a 7:86. § (4) szerint. Már ha a megajándékozott vitatná bármelyik kérésemet is - ha egyetértés van, akkor nem kell bíróságra menni.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Igen, 1/9 a kötelesrész fejenként.

Kolnok # 2024.10.20. 19:20

Üdvözletem!

Olvasgattam a fórumot, de nem találtam választ a kérdésemre, így szeretném kérni a segítségüket.

A kérdésem arra irányulna, hogy öröklésnél, ha 3 testvér van és az egyik testvér ajándékba kapott egy ingatlant (10 éven belül van még), akkor az ingatlan értékét hogy állapítják meg? Az ajándékozási szerződésben szereplő összeg az alap vagy az akkori négyzetméter ár?

Továbbá jól gondolom, hogy mivel 3 örökös van, akkor az ingatlan esetében a másik két testvér 1/9-1/9 köteles részre jogosult?

Köszönöm előre is a segítséget!